Şimdi Ara

insanmı dogaya , dogamı insana hakimdir ? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
173
Cevap
1
Favori
174.729
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Doğayı ve yaşadığımız dünyayı sevmiyoruz,yalnızca ondan faydalanıyoruz,neden olmasın ki,insanın bilinçli kısa tarihine göz attığımız da,her türlü siyasi ve ekonomik çıkarlarımızı korumak için,birbirimizin gırtlağına sarılmaktan,yaşadığımız dünyayı tahrip etmekten başka ne yapıyoruz,bizimle beraber yaşayan bütün canlı türlerinin azalması,hatta türlerin yok olması bile sırf üstün kibrimizin,savaşçı,yok edici kişiliğimizin egocu dışa vurumundan başka bir şey değil.

Yaşayan canlı türleri içerisinde hem kendine,hem diğer canlılara hemde yaşadığı ortama ihanet edip,kendi sonunu hazırlayan başka bir tür varmı ki,
    Her elimizi attığımız olayda,gelişme diye,uygarlaşma diye,uzay çağı diye,tür olarak elde etmeye çalıştığımız her türlü kazanımların altında,bunlardan daha değerli şeylerin onlarcasını yitirdik ve yitirmeye devam ediyoruz,ta ki,artık nerdeyse türlerin ortadan kalktığı,ekolojinin,jeolojinin bozulduğu,ve bizlerin artık bu topraklar üzerinde yaşayamıyacağımızı anladığımız da,gene aynı kibir ve egoyla kendimize yeni bir dünya yaratmaya çalışacağız.

Biz,doğanın sadece küçük bir birikintisiyiz,bu birikintiyle bırakın doğanın hakimi olmayı,kendi türümüzün bile hakimi değiliz ki doğanın hakimi olalım.

• Haklı olunmayan bir düşünce. Çok fazla laf ebeliği yaparak üste çıkabilirsin başka yol yok. Doğa insalıktan önce de yok muydu? Böyle düşünmek gerekir. Doğayı çürütmek, yani varlığın yok olması da insanın elinde olan birşey değil. Her ne kadar kötü de davransak doğayı yok edebilmek insanoğlunun elinde olan birşey değildir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi feat -- 19 Ekim 2006; 21:14:31 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: fatihgülçiçek

Kısa vadede doğa bize hakim, uzun vadede de biz ona hakimiz. Kısa vadede oluşan deprem, sel gibi felaketlere karşı insanoğlu çarezi kalıyor. Uzun vadede inasanoğlu çevreyi kirletip düzenini bozuyor. Yani yavaş, güçsüz, fakat daima etkin eylemlerle zamanla doğayı etkiliyor ve kontrol altına alıyor. Tabi ki bu kontrolün iyi olduğu söylenemez. Kumandayı hırs ile yönettiğimizden olsa gerek..

Ben tam tersini iddia ediyorum. Kısa vadede biz doğaya hakimiz. Çünkü insan şu anki vücut yapısı ile normalde (doğaya hakim olmasa idi) sadece tropikal bölgelerde yaşaması mümkün olabilirdi. Halbuki dünyadaki hertürlü iklimde yaşamını sürdürebiliyor. Ama uzun vadede doğa insana hakimdir. Çünkü ilerde doğa bozulacak ve bu ortamda insanların da yaşaması mümkün olmayacaktır.

• bana kalırsa öncelikle doğaya hakim olmak ne demek onun adı konulmalı. eğer insan uzun vadede doğadaki dengeleri alt üst edebiliyorsa bu doğaya hakim olmak mı? bence değil. bu bozmaktır başka bir şey değildir. bozmakta hakim olmak anlamına gelmez. bilip bilmeden arabanın motorunu kurcalayarak motorun ayarlarını bozan bir adam bu ayarları bozması sonucu daha sonra motorda daha başka ve büyük hasarlara yol açar. bu tarz bir adamın motora-arabaya hakim olduğunu iddia etmek gibi bir şey olur bu.

eğer biz doğadaki dengeleri bozabiliyorsak doğaya hakim olduğumuz sonucunu çıkartabilirmiyiz? doğa daha sonra intikamını aldığında ne oluyor? aslında hakim olanın kendisi olduğunu söylemiyor mu?

hiç bir hayvan ve bitki doğanın dengesini bozmaz, bozamaz. zira bunlar belli bir program dahilinde işleyen mekanizmalar gibiler. ama insan öyle mi? aklı ile yapar da bozar da. dalgakıranlar yaparak limanları ve kıyı şeritlerini emniyete almak, barajlar yaparak suni göller oluşturmak depremleri önceden tespit demeyelimde tahmin edebilmek, fırtınaları önceden kestirebilmek gibi şeyler nedir ki? doğaya hakim olmak bunlar değil. doğaya hakim olmak mümkün değil zira doğa öyle bir bütün ki insan ne aklı ile ne de teknolojisi ile doğa karşısında daima yenik düşecektir. dengelerini bozduğunda ise doğa intikamını alarak asıl gücün kimde olduğunu gösterecektir. işte küresel ısınma ve yaklaşan sonuçları.

insanın doğaya hakim olduğunu iddia etmek için söylenen bazı şeyler, çocuğun yaptığı yaramazlıklara babanın o an için gülüp geçmesi gibi şeyler. doğa bize gülüp geçiyor sadece. ama tokatı çaktığında da gözlerimizden ateş çıkartıyor

• Bence insanın doğayı yönetme gücü vardır.Fakat gnümüz itibariyle bunun yanından bile geçemeyiz.Şöle açıklıyım.Öncelikle doğayı kontrol etmek bence çevreyi tam anlamıyla tanımak,ve döngünü bi sonraki parçasını bilebilmek ve ona müdahale edbilmektir.İnsanoğlu bu gün bunu tam anlamıyla olmasada yapabiliyor.örneğin medceziri bilip ona göre davranmak.peki bunu tam anlamıyla kontrol etmek,medcezirin ne zaman nasıl olucağına kendisi karar vermesidir ki insanoğlu bunu yapabilcek zekaya sahiptir.
    Tüm bunları söylemem rahmen bu soruya kesin bi cevap aramak saçmalıktır.Çünkü insanoğlu çevresini ne kadar kontrol etsede insan oğlunun çevresi sürekli geişler yenilenir ve bu çevrenin kontrolu zaman alır bu zamn zarfında da doğa insana hakimdir.
    Ve yine bence insan bi gün doğayı tamamen kontrol edebilcek ve ozmn insan yeni bir düşünce boyutuna geçicek.Artık yeni amaçları olcak(Elbetteki
    bu süreç ani olmıycak.)

Herşeyin bir sonu varmıdır?Varsa sondan sonra ne vardır yoksa bu nasıl son bulcaktır... off offf herşey okadar karışık ki keşke bizden dağa gelişmiş bir uzaylı gelse bize herşeyi anlatsa,ama herşeyi doğru bildiklerinden nasıl emin olucaz.bizde bu gün bildiğimiz bi çok şeyi dün farklı biliyoduk.Acaba hiç birşey kanıtlanamazmı?eğer öyleyse neden hala doğruyu bulmaya çalışıyoruz.Sanırım bu insanın yaşama nedeni tıpki hayvanların hayatları boyunca yiyecek arayıp,soylarını devam ettirmek için çiftleişicek eş aramaları gibi...Bu durumda bizde doğanın bir parçasıyız öyleyse ne doğa bizi kontrol edebilir nede biz doğayı.Ve başa döneriz bunun bir sonu varmı............

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bkarabulut4 -- 21 Ekim 2006; 4:22:45 >

• quote:

Orjinalden alıntı: Target Human

quote:

Orjinalden alıntı: fatihgülçiçek

Kısa vadede doğa bize hakim, uzun vadede de biz ona hakimiz. Kısa vadede oluşan deprem, sel gibi felaketlere karşı insanoğlu çarezi kalıyor. Uzun vadede inasanoğlu çevreyi kirletip düzenini bozuyor. Yani yavaş, güçsüz, fakat daima etkin eylemlerle zamanla doğayı etkiliyor ve kontrol altına alıyor. Tabi ki bu kontrolün iyi olduğu söylenemez. Kumandayı hırs ile yönettiğimizden olsa gerek..

Ben tam tersini iddia ediyorum. Kısa vadede biz doğaya hakimiz. Çünkü insan şu anki vücut yapısı ile normalde (doğaya hakim olmasa idi) sadece tropikal bölgelerde yaşaması mümkün olabilirdi. Halbuki dünyadaki hertürlü iklimde yaşamını sürdürebiliyor. Ama uzun vadede doğa insana hakimdir. Çünkü ilerde doğa bozulacak ve bu ortamda insanların da yaşaması mümkün olmayacaktır.

İnsanın her iklimde yaşantısını devam ettirebilmesini insanın doğa kurallarına mükemmel bir şekilde uyum gösterebilmesine bağlıyorum. Şahsi düşüncem, insanın kısa vadede hiç bir zaman doğayı etkileyemediği, bilhassa etkisi altında kalarak uyum sağlama mecburiyetinde kaldığıdır. Ki bu uyum sürecini de başarı ile yerine getirmiştir.

Yani insan etken değil, edilgendir.

Benim iddiam da bu işte. Söylediklerin düşüncemi değiştirebilmiş değil. Kimbilir belki de söylediklerini senin düşündüğün gibi değil de buraya yazdığından anladıklarım kadar anlıyorum. Sanırım o yüzden etkilenmedim. Gerçekte senin düşündüğün daha doğru olabilir tabiki.

Yine kimbilir belki de benim düşündüğüm daha doğru.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cirrus- -- 23 Ekim 2006; 1:25:12 >

• quote:

Orjinalden alıntı: Target Human

değişik iklim şartlarında yaşayabiliyor olmak doğaya hakim olmak anlamına gelir mi? doğanın şartlarına siz uyum sağlamaya çalışıyorsunuz doğa şartlarını değiştirebiliyormusunuz? mesela poyrazları lodosa çevirebilmek ya da alçak basıncı yüksek basınca çevirebilmek mümkün mü? doğa şartlarına uyum sağlamaya çalışmak doğaya hakim olmak mı?

• Farklı iklim şartlarında yaşamak doğaya hakim olmak anlamına gelmez kesinlikle,bu uyum sağlamadır ki doğaya sağlanan bir uyumdur,yani yine doğa insana hakim olmuş demektir...
  • Ben insanın doğaya hakim olduğunu düşünüyorum. Ama şahsen bunu ispatlayacak örnekler de bulmakta güçlük çekiyorum doğrusu. Evet insanın her iklimde yaşayabilmesi onun doğaya hakim olduğunu tam ispatlamayabilir. Buna ikna oldum. Ama şu örnekleri de eleştiriye sunabilirim. Son 200 yılda insan ortalama yaşam süresinin 15-20 yıl uzaması, dünya ikliminin insan faktörü ile değişmesi, yağmur bombaları vs.
  • ikiside eşittir.
  • Sonuc belli oldu hernekadar yenilmem %100 olsada yendim bu tezi kabul ettrdim
  • dostum nasıL kabuL ettirdin aynı münazara bizde de oLcak ve "insan doğaya hükmeder" 'i savunuyoruz (her ne kadar doğanın insana hükmettiğini biLiyor oLsakta..) bi şekiLde bunu onLara kabuL ettirmemiz Lazım bi yardımcı oLur musun ?..
  • bizim münazaradaki konumuz doğa insana hükmeder. biz 1 bakıma şanslıyız tabi herşey iyi anlatıma bağlı. fikirlerinizi okudum.bana da faydası olucak teşekkürler. ama şunuda eklemek istiorum 'insan doğaya hükmedebiliyorsa neden kışın daha kalın ya da yazın daha ince giyiniyoruz?' en basit yönüyle
  • tabiki doğa insana hakimdir
  • abi tesekkürler ya sağolun süperdi bizimde münazara vardi iyioldu bu teşekkürler
  • bazı arkadaşlarımız insanlar doğaya hakımdır deselerde tam tersı her zmn doğa insana hakımdır ne kdr doğaya zarar verılmeye çalışılsada o herzmn bi şekilde insanlara bizimle oldugunu hayatımzıda oldugunu bızden daha ustun oldugunu kanıtlamaktadır örnekleride deprem,sel,vs gibi bi takım doğa ürünü olaylardır bi sarsıntıyla bi ülkeyi bi şehri yok edebilme gücüne sahiptir , insanoglu doğayla oyun olmıcagını bi şekilde kabullenecektir
  • mi ayrılır bu arada. söylemedi demeyin.
  • Doğa nedir ki? Sonuçta her doğal olayı Allah'ın meydana getirdiğine inanmıyormuyuz...

Allah'a nasıl hakim olabileceksin... Sadece onun izin verdiği kadar hakimiyet kurabilirsin diye düşünüyorum...
  • Allah bizim en üstün varlık olduumuzu buyurmuştur arkadaşlar aynı münazara bizede verildi ve ben insan doğaya hükmederi savunuyorum.. deprem diyosnuz ben de japonya diyorum biz doğayla başa çıkabilcek kadar zekiyiz onun vereceği zararlara karşı koyaiblcek kadar. biz doğayı yok edebiliriz hepsi bizim elimizde ayrıca deprem sel sadece türkiye ile sınırlı kalırsak tabikide bizi yener gelişmiş ülkeler önlemini alıo kardeşim.. ayrıca hidrojen bombasıyla doğayı yok edebiliriz.. bolu dağlarının altındaki geçitleri örnek veriblirz yanar dağların az az lav çıkartmasını sağlayıp patlamasını önlediimizi söleyebilriz. artık insanoğlu doğacak bebein ne renk gözlü olacağını bile kromozonlarla oynayarak belirleyebilio. doğa kendini yenileyemio yok olan tükenip gidio oysaki insan ölüo ve doğuyo ölüo ve tekrar doğuyo... neslimiz kıyamete kadar sürecek ama şimdiden dolu hayvan ve bitki nesli tükendi gitti..

• insan kendisine bile tam olarak hakim değilken doğaya hakim olabilmesi mümkün değil.Ancak karşılıklılık olabilir.Yada duruma göre üstünlük.yağmur olmadan beslenemeyiz,hava olmadan bitki olmadan yaşayamayız;biz istersek kimi doğa malzemelerii kullanarak doğaya hükmederiz,değiştiririz.Ama dikkat edin değiştirmek ve hükmetmek bizim bulunduğumuz evrende mutlak değil.mutlak olmaması da üstünlüğünü engelliyor.bir yeri yeşillendirebilirsin veya çölleştirirsin bu üstünlüğü göstermez ki.Bir hayvanı keser yok edersin.bu üstünlük mü.Belki omum sağlayacağı bir faydayı da yok etmişsindir.bu da kullanabileceğin bir şeyin kaybı ve kendinin zayıflığına sebep olur.Hoşçakalın.
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.