Şimdi Ara

İnsanoğlu tek eşli midir? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
41
Cevap
0
Favori
1.095
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: geleceği olmayan adam

arthur schopenhauerin aşkın metafiziği kitabını okuyabilirsin.

kadınlar tek eşliliğe yatkındır, çünkü 1 adet yumurta taşırlar.
    erkekler ise çok eşliliğe yatkındır, çünkü günde 5 farklı yumurtayı dölleyebilirler.

sonrada kuranda neden erkeğe çok eş için izin verilmiş felan filan

fıtratı yaratan bilir

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sabah Yıldızı -- 13 Nisan 2016; 19:45:00 >
  • Insanin doğasında çok eslilik vardır muhabbetin in dayanağı nedir? Bilimsel yönü nedir? Neye göre çok eslidir? Eşcinsel insanlar da var insanların doğasında eşcinsellik vardır o zaman.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Lokomatif Portakal

Insanin doğasında çok eslilik vardır muhabbetin in dayanağı nedir? Bilimsel yönü nedir? Neye göre çok eslidir? Eşcinsel insanlar da var insanların doğasında eşcinsellik vardır o zaman.

Aslinda insanlarin "cok esli" den, tek esliye dogru evrilme yolunda oldugu ( surecin devam ettigi ) dusunuluyor.
    Polygyny denilen konsept, yani bir tane dominant erkegin birden fazla disi ile birlikte olmasi fakat disilerin sadece bu guclu erkegi tercih etmesi ( aslanlarda oldugu gibi ) primatlarda gorunurken insanlarin zamanla degisime ugrayacagi dusunuluyor.

http://www.jstor.org/stable/2743334?seq=1#page_scan_tab_contents
    http://www.livescience.com/32146-are-humans-meant-to-be-monogamous.html

Escinselligi aciklamak zor, evrimsel olarak boyle bir egilimin bireylere neler kazandirdigini henuz ket bir sekilde ifade eden birine rastlamadim. Bir kac hipotez var ama tatmin edici bir calisma yok.

Ben insanlarin tek esli degil de, "Polygyny" denilen dominant erkegin birden fazla kadindan cocugu olacak sekilde yasama egilimi oldugunu dusunuyorum. ( Dinlerdeki birden fazla kadin ile evlenme ama kadinlarin birden fazla erkekle birlikte olamamasi, zengin erkeklerin metres tutmasi ya da birden fazla esi olmasi vs gibi orneklere dayanarak ) Yani sosyal duzene uymak icin boyle davraniyoruz ama aslinda icimizde yatan arzular bu sekilde. Tamamen g*tume dayanarak bu tespiti yapiyorum, bana insanin tek esli bir sekilde mutlu yasamasi pek makul gelmiyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mephalay -- 14 Nisan 2016; 10:22:33 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• ek bilgi vereyim ördekten tutun gergedana kadar dünya üzerindeki cinsiyetli tüm hayvanlarda %2 civarı eşcinsellik görülür.
  • Konuya evrim safsatasını da sokmuşlar, eşcinselliği de bulaştırmışlar. Bütün bu saçmalıkları bir kenara bırakırsak evet erkek doğası gereği çok fazla dişiyi dölleyip çoğalma eğilmindedir. İçgüdüsel olarak yapısında bu vardır. Ancak bazı toplumsal ve dinsel yasaklar sayesinde buna engel olunabilir. Yasak tanımayan toplumlar sokak ortasında hayvanlar gibi çiftleşen, babası belli olmayan 3 harfli çocuklar doğuran toplumlara dönüşür. Şu an batı toplumlarında olduğu gibi.

Ancak dişinin eğilimi tek erkeğe bağlanmak yönündedir. İçgüdüsel olarak dişiler bu şekildedir. Yapılan bilimsel araştırmalar göstermiştir ki farklı dişilerle ilişkiye girmek erken boşalmaya sebep olmaktadır. Ancak aynı dişiyle ilişkiye girmek ilişki süresinin uzamasına sebep olmaktadır.

• quote:

Orijinalden alıntı: Mephalay

quote:

Insanin doğasında çok eslilik vardır muhabbetin in dayanağı nedir? Bilimsel yönü nedir? Neye göre çok eslidir? Eşcinsel insanlar da var insanların doğasında eşcinsellik vardır o zaman.

Aslinda insanlarin "cok esli" den, tek esliye dogru evrilme yolunda oldugu ( surecin devam ettigi ) dusunuluyor.
    Polygyny denilen konsept, yani bir tane dominant erkegin birden fazla disi ile birlikte olmasi fakat disilerin sadece bu guclu erkegi tercih etmesi ( aslanlarda oldugu gibi ) primatlarda gorunurken insanlarin zamanla degisime ugrayacagi dusunuluyor.

Escinselligi aciklamak zor, evrimsel olarak boyle bir egilimin bireylere neler kazandirdigini henuz ket bir sekilde ifade eden birine rastlamadim. Bir kac hipotez var ama tatmin edici bir calisma yok.

Ben insanlarin tek esli degil de, "Polygyny" denilen dominant erkegin birden fazla kadindan cocugu olacak sekilde yasama egilimi oldugunu dusunuyorum. ( Dinlerdeki birden fazla kadin ile evlenme ama kadinlarin birden fazla erkekle birlikte olamamasi, zengin erkeklerin metres tutmasi ya da birden fazla esi olmasi vs gibi orneklere dayanarak ) Yani sosyal duzene uymak icin boyle davraniyoruz ama aslinda icimizde yatan arzular bu sekilde. Tamamen g*tume dayanarak bu tespiti yapiyorum, bana insanin tek esli bir sekilde mutlu yasamasi pek makul gelmiyor.

Peki o zaman insanların sosyokültürel olarak tek eşliliğe yönelmesi, hatta çok eşliliğin aldatma olarak görülmesi ve ahlaksızlık haline gelmesi olayı nasıl ortaya çıktı? Yani çokeşliliğe eğilimliysek ve içgüdüsel olarak birden fazla eş seçme eğilimimiz varsa nasıl oldu da tek eşliliğe yöneldik? Tüm erkekler çokeşlilik isterken neden ahlaki olanın tek eşli olmak olduğuna karar verdiler? Açıkçası içgüdülerin ve biyolojik etkenlerin insan gibi bir canlı üzerindeki etkisinin diğer canlılara göre çok daha az olduğunu düşünüyorum. Bu açıdan insanların düşünebilme kapasiteleriyle orantılı olarak kararlarının değiştiğini düşünüyorum. Yani lan ben bir erkekle de birlikte olabilirim istersem, veya kız kardeşimle de birlikte olabilirim istersem gibi düşüncelerin kafada şekillenebilmesi bu eylemlerin gerçekleştirilebilmesi anlamına geliyor. İnsanların çoğunluğunun ensest olması bize insanın enseste eğilimli olduğunu mu gösterir? Sosyal yaşantı ve kültür bu yönde şekillenirse bir toplum hatta komple dünya için ensest ilişki normalleşebilir. Ama bu içimizde ensestlik dürtüsü olduğunu mu gösterir? Bu örnekler çoğaltılabilir. Sonuçta insan bir yerde eşine duyduğu bağlılıktan ötürü ben başka bir kadınla birlikte olamam, olursam çok ayıp ederim gibi bir ahlaki çıkarım yapmış olabilir veya bu dürtü o kadar ileri gitmiştir ki adamın karısı ölse bile başka bir kadınla birlikte olmayı düşünmemiştir, hatta arzulamamıştır bile. Bilemem. Bu açıdan bütün erkekler çok eşliliği arzular çünkü varoluşlarının temelinde bu vardır gibi bir çıkarım yapılabilir mi? İnsanlar için hayvanlardaki gibi benzer davranışlara göre genel bir çıkarım yapılabilir mi? Sosyal kültürel etmenler bu kadar fazlayken ve davranışları şekillendirmede bu derece önemli bir etkisi varken bu tarz bir genelleme yapmak doğru değildir diye düşünüyorum.
    Yani demem o ki uğraşılırsa bütün dünya zoofili bile yapılabilir. Tek gereken medyanın doğru kullanılması, insanların doğru şekilde manipüle edilmesi vs. Sonucunda yüzlerce yıl sürecek belki daha uzun sürecek zoofili bir insanlık oluşabilir. Bu içimizde zoofili dürtüsü olduğunu mu gösterir acaba?
    Uzun lafın kısası, çokeşlilikten tekeşliliğe doğru yönelmemizi sağlayan etken nedir? Yine çokeşlilik eğilimimizin tamamen sosyokültürel bir nedenle olmadığını sebebinin biyolojik olduğunu nereden bilebiliriz?
    Bu arada gönderdikleriinden birinin tamamını okumadım zamanım olunca okuyacağım cevap orda varsa dikkate alma.

• quote:

quote:

quote:

Peki o zaman insanların sosyokültürel olarak tek eşliliğe yönelmesi, hatta çok eşliliğin aldatma olarak görülmesi ve ahlaksızlık haline gelmesi olayı nasıl ortaya çıktı? Yani çokeşliliğe eğilimliysek ve içgüdüsel olarak birden fazla eş seçme eğilimimiz varsa nasıl oldu da tek eşliliğe yöneldik? Tüm erkekler çokeşlilik isterken neden ahlaki olanın tek eşli olmak olduğuna karar verdiler? Açıkçası içgüdülerin ve biyolojik etkenlerin insan gibi bir canlı üzerindeki etkisinin diğer canlılara göre çok daha az olduğunu düşünüyorum. Bu açıdan insanların düşünebilme kapasiteleriyle orantılı olarak kararlarının değiştiğini düşünüyorum. Yani lan ben bir erkekle de birlikte olabilirim istersem, veya kız kardeşimle de birlikte olabilirim istersem gibi düşüncelerin kafada şekillenebilmesi bu eylemlerin gerçekleştirilebilmesi anlamına geliyor. İnsanların çoğunluğunun ensest olması bize insanın enseste eğilimli olduğunu mu gösterir? Sosyal yaşantı ve kültür bu yönde şekillenirse bir toplum hatta komple dünya için ensest ilişki normalleşebilir. Ama bu içimizde ensestlik dürtüsü olduğunu mu gösterir? Bu örnekler çoğaltılabilir. Sonuçta insan bir yerde eşine duyduğu bağlılıktan ötürü ben başka bir kadınla birlikte olamam, olursam çok ayıp ederim gibi bir ahlaki çıkarım yapmış olabilir veya bu dürtü o kadar ileri gitmiştir ki adamın karısı ölse bile başka bir kadınla birlikte olmayı düşünmemiştir, hatta arzulamamıştır bile. Bilemem. Bu açıdan bütün erkekler çok eşliliği arzular çünkü varoluşlarının temelinde bu vardır gibi bir çıkarım yapılabilir mi? İnsanlar için hayvanlardaki gibi benzer davranışlara göre genel bir çıkarım yapılabilir mi? Sosyal kültürel etmenler bu kadar fazlayken ve davranışları şekillendirmede bu derece önemli bir etkisi varken bu tarz bir genelleme yapmak doğru değildir diye düşünüyorum.
    Yani demem o ki uğraşılırsa bütün dünya zoofili bile yapılabilir. Tek gereken medyanın doğru kullanılması, insanların doğru şekilde manipüle edilmesi vs. Sonucunda yüzlerce yıl sürecek belki daha uzun sürecek zoofili bir insanlık oluşabilir. Bu içimizde zoofili dürtüsü olduğunu mu gösterir acaba?
    Uzun lafın kısası, çokeşlilikten tekeşliliğe doğru yönelmemizi sağlayan etken nedir? Yine çokeşlilik eğilimimizin tamamen sosyokültürel bir nedenle olmadığını sebebinin biyolojik olduğunu nereden bilebiliriz?
    Bu arada gönderdikleriinden birinin tamamını okumadım zamanım olunca okuyacağım cevap orda varsa dikkate alma.

Cunku cokesliligin getirdigi rekabetci ortamdansa, tek esliligin getirdigi garanticilik insanlarin isine geliyor. Bekaret kavraminin altindaki olay da bu bence. Yani erkek, kadinin kendisinden once bir erkekle birlikte olmus olabilecegi gercegini bu rekabetcilik sebebiyle kabullenmekte zorlaniyor. Bu sebeple ortak bir social contract imzalaniyor aslinda, dogru olanin , ahlakli olanin tek eslilik oldugu uzerine ahkam kesiyoruz. Canin yemek yemek istiyor ama herkesin icinde "hayvana bak ne bicim yemek yedi" demesinler diye kendine hakim oluyorsun. Canin onune gelenle ciftlesmek istiyor ama "ahlaksiz, sapik" demesinler diye bu guduye hakim olmaya calisiyorsun. Insani kontrol eden bir suru gudu var, cinsellik arzusu bunlardan bir tanesi ama sosyal olarak bir gruba dahil olabilmek de bir baskasi. Cinsel arzulara da bu ikinci gudu ile celistigi icin hakim olmaya calisiyoruz. Aslinda bu da dogal seleksyonun bir parcasi.

Evet zoofili orneginde haklisin. Ama soyle dusun, zoofili yapma durtusunun icinde olmasi da gerekiyor bunun icin. Yani yalnizca sosyal olarak normallestirilmesi yetmez. Tek eslilik icin bence boyle bir durtu var, yukarida acikladigim gibi. Insan tek esli olmanin da avantajlarindan faydalaniyor. Fakat zoofili icin egilim gosteren de var, tiksinen de var. Bunun tum insan soyuna normallestirilmesi yeterli olmayabilir.

Cokeslilik ihtiyacinin , eger varsa, sebebinin tamamen biyolojik nedenlerden kaynaklanip kaynaklanmamasinin analizini yapmak zor bence. Her iki egilimi gosteren canlilar var. Ayrica onlarda da sosyal bir baski olabilir, yani hayvanlarin da sosyal baskilar sebebiyle durtulerini baskilayip baskilamadiklarindan emin degilim.

• bi kitap okuyorum.aşk ile ilgili.hormonal olarak bahsediyor aşktan.bi bakıyorsun çok eşli üre ve çık bi bakıyorsun tek eşli.ancak insan düşünebilen duygusal bir varlık olduğu için ortadaki duruma göre karar verip eşlilik durumunu kendisi belirleyecektir.
  • Çok eşlili olabilmesi tamamen kültürle ve ahlakla alakalı bir şey. Sen ne kadar çok eşli bir hayat sürdürmek istesen de içinde bulunduğun toplum ve o toplumun yaşamına göre düzenlenmiş yasalar buna izin vermez. İznini de geçtim o iş sosyal yaşamda da sıkıntı çıkarır ve yürümez. Çok eşlilik doğada olsa da toplumsal yaşamda yeri yoktur. Toplum acımaz, çok eşli yaşama engel olur. Demek ki yürümeyen bir sistem. Kim eşini başkasıyla paylaşmak ister ki? O iş yaş.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kartal Göz -- 14 Nisan 2016; 21:23:49 >
  • Fall Barbarossa kullanıcısına yanıt
    Çok eşliliği savıunmak değil de, modern dünya anlayışı ve bir başkasının görüşleri uyuşmuyor olabilir. Günümüzde hayatına çok eşli olarak devam eden eşler de var. Hem de sayıları azımsanamayacak kadar fazla. Bu sana sapıklık olarak gelebilir ama bunu senin kültürün sağlıyor. Sana göre doğru olmayan, onun için olabilir yani.

Ayrıca çok eşlilik diyince akla hemen erkeğin 5 kadınla, kadının 1 erkek ile olduğu senaryo gelmesin. Gayet kadınlar da çok eşli olabilir..
  • Mephalay M kullanıcısına yanıt
    Mantıklı. Dogru olabilir dediklerin.

Burdaki bazı mümin kardeşlerimize kötü örnek olmamak için çokeşlilik kötüdür, ahlaksızdır diyerek konuyu kapatıyorum.

• Fall Barbarossa kullanıcısına yanıt
    Idam cezasini savunanlar da annelerinin ve kiz kardeslerinin idam edildigini mi hayal etmeli ?

• quote:

Idam cezasini savunanlar da annelerinin ve kiz kardeslerinin idam edildigini mi hayal etmeli ?

Aslında, aynen öyle

• quote:

Orijinalden alıntı: Lews Therin Telamon

İnsan türünü bir sınıfa koyabileceğimizi sanmıyorum. Yapmamız gerekiyorsa, az da olsa çok eşli derdim. Tamamen tek eşli tür kazlar gibi olur, eşi ölürse bir daha çiftleşmez. Bunu yapan insanlar da var ama nadirler.

Cinsiyet farkı önemlidir, ifadenizi şu şeklilde güncellemeliyiz ;
    Erkekler çok eşli, kadınlar tek eşli olmaya meyillidir bence.
  • Erkek egemen toplum yapısının bilinç altınıza işlettiği bir durum sadece..

Kadınlar da çok eşli olabilir diye düşünüyorum.

• quote:

Orijinalden alıntı: seslerin efendisi

Erkek egemen toplum yapısının bilinç altınıza işlettiği bir durum sadece..

Kadınlar da çok eşli olabilir diye düşünüyorum.

Olabilir. Ancak erkeğin çok eşli olması daha akla yatkın. Kadın yılda bir üreyebilirken erkek günde birkaç kere üreyebilir.

• Doğan Kuban'ın yıllar önce oldukça tartışma yaratmış olan Monogami başlıklı yazısı konuya katkı yapabilir diye düşünüyorum.

http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/diger/257596/Monogami.html
  • he ya tek eşli
    tabi dost tutup ,ayrı bir ev kurup gizlice devam edenleri saymazsak
  • tek eş alırsan tek eşli ,daha çok eş alırsan çok eşli olursun
    bu konuda ilmin ispatladığı bir şey yok ,dinen ise bu hak erkeğe verilmiş ve bazı şartlar konulmuş
  • İnsanların doğalarında diğer memeliler gibi çok eşlilik vardır fakat yaşam şartları insanları tek eşliliğe alıştırmıştır diye düşünüyorum ben.
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.