Arkadaslar intel i5 islemcime biraz oc yapmayi düsünüyorum. bastan belirteyim daha önce hic oc deneyimim yoktur o yüzden ne yapacagimi neleri kaca yükseltecegimi neleri yükseltecegimi biostan falan ayrintili anlatirsaniz sevinirim. islemci suan 2.66GHz bunu bi 3GHz yada 3.2GHz yaparsak yeter diye düsünüyorum. stok fan kullaniyorum beni biraz bilgilendirirmisiniz.
FSB: Artırırsan hem cpu frekansı hemde diğer bileşnlerin frekansı artar.Bunlar dram, pci, qpi , ht hızları gibi.(Bunlar içinde dikkat etmen gerek rem frekansıdır, her bir fsb de 10mhz remler artar , buna dikkat etmelisin cunku cpu ocu kaldırsada remler kaldırmaz. Eee o zaman nasil işlemciye oc yapacam dersen altta anlattım ! )
raito (multipler - carpan) : sadce cpu frekansı artar.
Voltaj Auto'da kalsın cogu anakart otomatik veriyor. Ama normalden fazlada verebiliyor en iyisi manuel olarak girmek,işlemcinin voltaj istemesinin nedeni ne dersen cekirdeklerin frekansı kaldırmıyor ve stabilite sorunu yaşıyorsa voltaj vermen gerekebilir.
NOT: FSB ile oc yapacaksan remleri bir alt mhz seviyesine al (rem frekansını düşür yani). Öyle fsb artırmaya basla. Bunun nedeni remler oc'u kaldırmayabilir ve işlemcin oclu halde oldugu halde remler stabil olmayabilir, pc acılmayabilir, donabilir kısaca oclu işlemcinide kullanamazsın. Remin oc potansiyeli güzel ise rem frekansını düşürmek gerekemez, yinede fazla bir fsb yüksetilmesini oclu ile remler kaldırmaz.
Öyle birşey yapaaksınki fsb ile remin default iken kac mhz iken ona getireceksin sonra ratio ile oc yapcaksın.Bu sayede hem fsb ile işlemciye oc yapmıs hemde remler seni kısıtlamamıs olucak. ( Örnek vermek gerekirse 1600mhz remin varsa 200fsb 2000mhz olur. Bunu 2000mhz olunca rem frekans listesinden 1600mhz cekeceksin sonra ratio ile oc yapacaksın -21 ratio x 200 fsb : 4200mhz örnegin-)
Ayrıntılı bilgi google.com ve youtube.com...
tesekkürler fakat bana rakam olarak yazarsaniz neyi ne kadar yükseltecegime dair falan daha memnun olurum cünkü dedigim gibi hic bilgim yok. bide stok sogutucu yetermi ?
up
2 dakika bilgi verseniz cok zaman kaybetmezsiniz diye tahmin ediyorum..
Şu an işlemcin 2.66 ise Aİ Tuner bölümünden Ratio'yu 2 arttır yani 16 ise 18 yap. 3ghz olacak, sayfanın altındaki voltaj kısmınıda manuel yap yani voltaj vermeyi aç, CPU Voltage : 3 kere + tuşuna bas. Sonra kaydet ve çık.
biraz hizlanma olurmu? ve ayrica 3.3ghz falan yapsam daha iyi olmaz mi?
mesaji yazdiktan sonra degistire bastim fakat forum haklarim kisitli oldugu icin yapamiyorum ondan buraya yazim tekrar.
birde bunu yaptiktan sonra intelin otomatik cekirdek hizlandirma olayi gene calisir mi?
2.66@3.31 GHz oldu fakat hic voltaj falan vermedim autoda duruyor. Ramlarin timingleriyle oynadim biraz 9-9-9-25 den 7-7-7-18'e düsürdüm gene voltaj vermeden. sizce su ana kadar hersey normal mi yani voltaj vermem falan gerekirmi?
Elindeki işlemci güzel overclok olur aslında nede olsa çarpanı fazla olunca iş bitmiştir fsb'ile overclok yapmak çok deneme ister bol bol vaktin olucak stabilite için ama sen 400 fsb'nin altınca yükselticen çarpanı gider
Sistemin açılması önemli değil, bir saat Prime95 Blend testi yap.
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme