Ben bu foruma ilk 2004 de üye oldum. Sonra o nickim ceza aldı, 2009 da yeniden üye oldum. İlk işlemcim Pentium 2 ydi. Sonra HT ilk çıktığında P4 getirttim. Gigatek amd getirirdi ben onlara Intel de getirttim. Senin herkes yanlış biliyor aslında ben biliyorum tarzını 2007 de ben yapıyordum. O nedenle seni ciddiye almadığım için kusura bakma. Verdiğin linkte de 7nm üretim prosesi kullanıldığına dair bir ibare yok. Dünyada bir standart oturmuş. Herkes 14. nesile 10nm derken Intel bunu tekzip etmediyse sükut ikrardır. Demek ki bir standartta bu 10nm olarak geçiyor. O zaman aynı standarda göre 15 ve 16 nesil kaç nm oluyor onu soruyorum. Bilmiyorsan cevap yazmak zorunda değilsin. < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
Intel Arrow Lake masaüstü işlemcileri Ekim ayında geliyor (2. sayfa)

-
-
Evet. Yıllar geçiyor ama forumun trolleri hiç eksik olmuyor. Bu döneminkini de öğrenmiş olduk.
Bu konunun doğrusunu malum kişi dışında yazabilecek var mıdır? Onun yazdığı daha çok hayal ürünü olduğu için dikkate almıyorum.
Elimde 14700KF var. Deepcool morpheus ve Arctic liquid freezer ıı 420mm ile kullanıyorum. Eğer 15. nesilde Intel 7nm ye düşecekse 14700kf yi satıp 12400f ve thermalright Phantom spirit ile onu bekleyeceğim. Yok litografi düşüşü 16. nesile denk gelecekse 14700kf yi kullanmaya devam edip önümüzdeki seneyi bekleyeceğim.
Bazı makalelerde tsmc yetiştiremediği için 16. nesil için yeni döküm teknolojisinden bahsediyorlar. Tam netleşmemiş de olabilir.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
bu forumda çoluk cocukmu türüyor ne oluyor her yıl dahada yorum ortalaması düşmekte
yok o çöp yok bu çöp bilirkişi dolu mübareket
eskiden teknik konuşulurdu şimdi varsa bir eli geçmez
-
Benim merak ettiğim, Don değişir gibi soket değiştirmek Intel için ek maliyet oluşturmuyor mu? Bunun yerine AMD gibi tek soket üzerinden çalıştırsa ve zamanını CPU performans artışına harcasa daha doğru olmaz mı? Trafo gibi enerji harcayan işlemciler üretip sonra yenilenebilir enerji reklamları yapması kendisiyle çelişiyor.
Madem CAMM2 modülüne geçiş bu kadar kısa sürecekti o zaman neden tam performans bile alınamayan DDR5 ramler üretildi? RAM hızları 8200 Mhz'e kadar ulaşıyor ancak işlemcilerin desteklediği maksimum 5600 Mhz'e kadar. Üstünde bir frekansla çalıştıran çoğu kullanıcı klasik mavi ekran hatasıyla karşılaşıyor.
-
Maliyetten ziyade yeni çipset satarak kazanç kapısı oluşturuyor.
-
İstediğinize inanmakda özgürsünüz hocam, Intel 7 veya eski adıyla 10 nm denilen üretim teknolojisi, TSMC'nin 7 nm'sinden aşağı kalır bir teknoloji değil. Geçmişde Intel'in dalga geçilen, 14 nm+++ üretim teknolojisinde kullandığı transistör boyutu dahi, TSMC'nin 7 nm'si ile karşılaştırıldığında, arada devasa farklar görülmüyor. Arrow Lake için 7 nm'ye düşerse demişsiniz, 15. Nesil 20A ile üretillecek. 20A yanlızca CPU çipi için geçerli, MCM'deki diğer SOC ve GPU çipi TSMC tarafından üretilcek deniyor.
tom's hardware
Intel Displays Arrow Lake Wafer With 20A Process Node, Chips Arrive in 2024https://www.tomshardware.com/news/intel-displays-arrow-lake-wafer-with-20a-process-node-chips-arrive-in-2024Aralarında 2 kat'a yakın gibi bir fark olsaydı, IHS açıldığında işlemciler arasında çip boyutu farklılığı da çok belirgin olurdu. Bugün Zen mimarili işlemciler, zar alanı olarak Intel işlemcilerden daha büyük. Tam emin olmasam da, transistör sayısı olarak da daha fazla. Ayrıca video'nun kaynağı güvenilir paylaşımları olan der8auer'e ait.
Mark Tysonhexus
Intel 14nm and AMD/TSMC 7nm transistors micro-comparedhttps://hexus.net/tech/news/cpu/145645-intel-14nm-amdtsmc-7nm-transistors-micro-compared/
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cpt. Miller -- 17 Ağustos 2024; 12:26:49 >
-
Konu başlığı ve içeriği doğruysa Intel fena zora düşmüş.. Bu sene yarım yamalak bir işlemci çıkarıp asıl işlemciyi 2025-26'da çıkarmayı düşünüyorlar. Dolayısıyla Amd'nin neden 9000 serisini bu kadar 7000 serisine benzer çıkardığı da ortaya çıkıyor, amd asıl performans sıçraması için Zen 6'i, Intel de tamamıyla 2025-26'da çıkaracağı yepyeni işlemci mimarisini kullanmak istiyor... Şuan Amd Zen5 işlemci alan da, Intel in bu kolpa yarım gelişmiş işlemcilerini alanda yarım yamalak bir işlemci almış olacak. İntel Hollandadan aldığı yeni makineleri kullanmadan önceki son işlemcileri üreterek resmen enayi avına çıkmak istiyor.. Amd 9000 serisinin neden bu kadar düşük yükseltmelerle geldiği de belli oluyor, adamlar resmen 7000 serisinin aynısını çıkarıp 9000 serisi diye satmaya çalışıyor..
Amd 7800X3D gibi 9800X3D hamlesini kullanıp yine Koskoca bir işlemci serisini tek bir tane işlemci üzerinden tantana yapmaya çalışacak gibi.. 7000 serisinde esamesi okunan tek işlemci tüm gün hayatsız asosyal ergen gibi oyun oynayan, PC'i iş amaçlı kullanmayan kitlenin Haklı olarak 7800X3D'nin en iyi oyun işlemcisi olmasıydı, Inteli param parça ettiler. Aynı şeyi şimdi de 9800X3D için yapacaklar.. Kısaca son 2 senede işlemci dünyasında ne gördüysek bu sene ve 2025'de de aynısını göreceğiz gibi geliyor, umarım yanılırım ama gördüğüm bu. AMD zen 6'a kadar 9800X3D ile zaman kazanmaya oynayacak. İntel yeni makinelerini tam anlamıyla kullanıp En yeni işlemci mimarisini kullanmaya, Vee Amd ise Yine yeni işlemci mimarisini kullanıp Zen 6 işlemcileri üretmeye başlamadan önce tüketici özünde gerçekten Yeni işlemciler göremeyecek, farklar hep %10 gibi bir şey olacak..
Yıllarca Intele sövdük iyilestirmeleri gıdım gıdım yapıyor diye, Intel bir duraksadı Amd zaman kaybetmeden Intel in yaptığının aynısını yaptı.. Belki isteyerek belki istemeyerek ama Müthiş bir danışıklı dövüş..
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sedat. -- 17 Ağustos 2024; 13:43:20 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Bu konu çok su kaldırır ancak intel ile amd nin peakde tükettikleri enerjileri görünce piyasada söylenen ifadelerin doğruluğuna inanmak daha mantıklı geliyor. biri peakde 170 watt tüketirken diğer 253watt tüketiyorsa ve hemen hemen aynı performansa sahiplerse intelin 10nm, amdnin 5nm litografiye sahip olduğu fikri daha görünüyor.
zaten hafif hafif sızan 15. nesil testlerine bakıldığında 14. nesle oranla performans artışı daha az olsa da tüketimde ciddi fark var.
bir de tsmc nin nm si intelin nm si farkı bana mantıklı gelmiyor çünkü hepsine de makineleri asml veriyor. ve her bir makinenin sınırları belli. onda 7nm iken bunda 10nm oluyor kısmı bence inandırıcı değil. yıllardır sorunsuzluk nedeniyle intel kullanmama rağmen intelin bu konularda çok da doğru bilgiler verdiğini düşünmüyorum. upgrade yapsam kuvvetle muhtemel, idledaki güç tüketimi ve çok ince ayara ihtiyaç duymaması nedeniyle, intel tercih ederim ancak intelin verdiği bilgilere de pek inanmıyorum. zaten bu degredasyon olayı intelin verdiği bilgilere olan inancımı çok zayıflattı.
-
CAMM2 para tuzağı,tutulmaması lazım.Bu kadar hacimli üretilen,piyasada bolca bulunan normal ddr ramlerden yeterince vurgun yapamadıklarını düşünüyorlar gibi görünüyor. Avantaj denen şeyler palavra.
Ayrıca Intel'in performansı şu an bile kötü değil.Intel güç tüketimini düşerebilirse,sıcaklıkları da biraz kontrol altına alırsa gayette tercih edilir. 9000 serisi Amd karşısında bile iyi performansları var.
-
Hocam neden kendini yoruyorsun?
Anlamak istemeyene, 2024 yılında google kullanmaya üşenene bir şey anlatıp öğretebilir misin?
Bu yeni seriler kaç nm çıkacak diye foruma soru sorduktan sonra gelen ve olayı uzun uzun anlatan yeni neslin TSMC 3nm ve intel 2nm döküm olarak geldiğini anlatan mesaja kalkıp:
"Anladığım kadarıyla 15 seri 7nm, 16. Seri 5nm olacak. Ancak yazım dillerinden de sanki 15 nesil 10nm kalacak, 16. Nesil 7mm olacak diye de yorum çıkarıyorum"
şeklinde yanıt veren birine yani anlamak istemeyen birine anlatabilir misin sen bu olayları?
Bak adama uzun uzun yazmışız hala bana göre 16. nesil 7nm olacak diyor. Bana göre ne lan?
"Yazdık işte hepsini. Ben yazdıktan sonra bile hala bana göre 16 nesil 7nm olacak diye anlıyorum yazıyorsan ben sana daha ne yazayım? TSMC 3nm diyoruz intel 2nm diyoruz sen bunun neyini anlamdın?"
yazınca da üzülen, ben bu foruma 2004 te üye oldum ühühüh yazan, nm isimlendirmesi konusunda dünyada bir standart olmadığını bu isimlendirmelerin tümünün firmaların pazarlama bölümlerinin adlandırması olduğunu TSMC'nin intel'in taa 2015'de teknik karakteristiklerini belirttiği ve 10nm adını verdiği şeyin neredeyse birebir aynısına yılar sonra 2019'da 7nm adı verdiğini bu sebeple intel'in mecburen 10nm isimlendirmesini intel 7 diye değiştirmek zorunda kaldığını bilmeyen birine ne anlatabilirsin?
Bilmemek ayıp değil. Uzun uzun anlatıldığı halde 2024 yılında google'a bile bakmadan bana göre 16. nesil 7nm olacak yazmak ayıp oluyor sanki biraz
Sonra ben "sen 2004 te üye olmuşsun ama nm isimlendirmelerinde dünya standardı diye bir şey olmadığını tam 20 yıl sonra 2024'te Boşnak Ağadan öğreniyorsun" dediğimde bana kızıyor falan
Yahu dönüp bir kendinize bakın. Yıl 2024 alooo.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Boşnak Ağa -- 30 Ağustos 2024; 13:1:28 >
-
Arrow Lake'de CPU Tile EUV makinelerinden çıktığı için gerçek anlamda 20A. Angstrom nm'nin 10'da biri olduğu için, 2 nm'den bile daha yüksek yoğunluğa sahip olduğunu çaktırmamak lazım.
Arrow Lake'de kullanılan 3D Foveros mimarisinin, MCM tasarım olarak ne kadar muazzam olduğunu anlatmaya gerek duymuyorum.
Nm'yi bir kenara bırakıp, daha eskilere de dönelim. Intel'in eleştirildiği üç şey vardı, çekirdek sayısı az, çok ısınıyor ve güç tüketiyor. Forumda Intel'in 8. Nesili ile örneğin 6 çekirdekli 8700K dalga geçtikleri zamanlarda, Intel bitti diyen AMD fanlarına gülüyordum. Zen mimarili CPU'larda IHS kapağı kaldırıldıktan sonra, forumda Zen'deki mimari dezavantajlarını 2 CCD + I/O şeklinde resimler ile gösteren ilk kişi benim. 3700X ve 3950X zamanlarından bahsediyorum, hatırlarsın hocam Intel bitti diyenler, çocukça balkonlara AMD bayrakları asan adamlar olan konular açmalar falan.
Testlerde monolitik yapılı, 6 çekirdekli i7 8700K daha iyi oyun işlemcisi olduğunu kanıtladığı halde, 16 çekirdekli olduğu için 3950X'i muazzam bir oyun işlemcisi olduğunu bile sanıyorlardı. Tabi kendilerine göre, halbuki Zen 2'de CCD kendi içinde 2 CCX yani 4 Core + 4 Core olarak ayrılıp, Zen 3'den çok daha rezalet bir mimariydi.
Yıl 2024 gelinen nokta, çoklu çekirdek olarak 14700K (eski 13900K) en iyi F/P oyun işlemcisi şu anda. Öncelikli 8 adet P-Core oyun performansını idare derken, arka planda çalışan program varsa E-Core'lar bu işi yüklenip, frametime'ın kötü etkilememesi için var.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cpt. Miller -- 30 Ağustos 2024; 14:20:19 >
-
Bak hocam sen başkası için değil ama kendin için vakit harcamışsın, konuları derinlemesine araştırıp öğrenmişsin. Buradaki çoğu kişiden çok daha ileri bilgi sahibisin. Sonra buraya 20 yıldır üye olan bununla övünen biri çıkıp kaç nm diyor.
Sen çıkıp mesajında elektron mikroskobu ile çekilmiş görüntülere kadar zahmet edip atıyorsun. Foruma ve üyeye büyük bir iyilik yapıyorsun.
Karşılığında aldığın yanıt kabaca şu:
"bana göre öyle değil, öyle olduğuna inanasım gelmiyor, sanırım şöyle olmalı, bence o hala 7nm vs vs"
Vallahi boşa yoruyorsun kendini bak.
-
Konuya giriyorum belki gerçekten bir bilgi alırım diye, forumun güncel trolünün konuyla hiç alakası yokken trollemek için mesaj yazdığını görüyorum. Üstelik iki kişinin karşılıklı yazışmasına, kendisi muhatap değilken, trollük olsun diye mesaj yazıyor.
Bazı insanların ciddi derecede psikolojik rahatsızlığı var. Beni görün, beni ciddiye alın, ben saksı değilim. Her zaman haklıyım. İlgi çekmek için de garip bir dil ve üslup kullanıyorlar.
Bu forumun trolleri gün geçtikçe daha kötü oluyor. Eskiden trolün trol olduğunu rahatlıkla anlardın. Şimdi 2 sayfa boş yazıyı okuduktan sonra farkediyorsun ki okuduğun sürede zayi olan zamanı kaybetmiş oluyorsun.
-
Biraz üzülmüş gibisin, içerlemiş gibisin hocam.
Merak etme sorduğun soruya zahmet edip sayfalarca bilgi verdikten sonra son derece açık TSMC 3nm yazısını bile görmezden gelip bence 16. nesil 7nm olacak diyen bir kardeşimize az bile yazdık.
Yani hakedene hakettiğini vermezsek bilmeyenden nasihat dinlemeye başlarız kısa sürede
Bir kere yazarız güzel güzel. 2 kere yazarız güzel güzel. vakit harcayıp son derece iyi niyetle bilgi verip 3. sefer de yazarız güzel güzel. Baktık hala olmuyor forumu ısrarla yanlış bilgi ile dolduruyorlar gereğini yaparız. Seni üzse bile doğrusu bu.
Yoksa bir bakmışız bu işlerden pek az anlayanlar ortalığı velveleye verip 16. nesil 7nm olacak falan yazabiliyor, yanlış bilgi rüzgarda yayılan yangın gibi yayılıyor. Düzelteceğiz ki buraları okuyan binlerce kişi yanlış izlenime kapılmasın. AMD intel fark etmez, binlerce lira para bastıkları sistemleri alırken yanlış bilgi kaynaklı hata yapmasın. Milli servettir bu sistemler. Bilgisi az kişilerin goygoylarına teslim edilemeyecek kadar zor kazanılıyor bu sistemlerin paraları.
Öğrencisi var asgari ücretli var. Herkes de Cpt. Miller hoca gibi araştırmıyor araştırmak zorunda değil bir PC için. İlgi alanları değil.
AMD intel meselesi değil bu.
Bilgi vs "bence öyle değil" hüsnü kuruntusu olayı bu olay. Üzülmece darılmaca kırgınlık yok.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Boşnak Ağa -- 30 Ağustos 2024; 14:48:11 >
-
Kendini bu kadar ciddiye almamalısın. Senin yazdıklarına üzülüp içerlemem için sana değer veriyor olmam lazım. Bir ****olünün yazdıklarına içerleyecek kadar muhakemeden yoksun değilim çok şükür. Ancak konunun seninle ilgisi yokken bana ithafen mesaj yazmaman için yazdım mesajı. Herkesin haddini bilmesi lazım. Yaz mesajını geç. İnsanlar ciddiye alıp almamayı kendisi seçer. Ciddiye alınmadığında da bu şekilde ağlamaz.
-
Hocam bir iki kaynaktan okuyup sonrada bakıyor ki forum bu konuda yazan da yok hemen bilgin kesilen tipler türedi ,
malesef bu insanlara laf anlatmak zor kendi bilgilerinin dısına çıkmamakla beraber verdikleri bilginin yüzde 80 kullanıcın b..ku nada yaramıyor
Bunları direk engelliceksin ki kendi kendine konuşsunlar
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Gamer007_ -- 30 Ağustos 2024; 15:2:46 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X