Şimdi Ara

Intel CPU - Q'Fan Sorunu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
24
Cevap
0
Favori
1.039
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Asus P5QL-EM anakartım ve Q8200 işlemcim var. Sistemi ilk kurduğumda Intel stok fan ile birlikte Q'fan sorunsuz çalışıyordu. Ardından işlemci fanını değiştirdiğimde bu özelliği kullanamadım. Sorunu çözebilmek adına tekrar orjinal Intel stok fan denedim ancak durum değişmedi. Denediğim tüm fanlar 4 pinliydi ve anakartın CPU fan girişine doğrudan bağlamıştım. Speedfan programını da denedim, fakat nafile..
    Artık haddinden fazla rahatsızlık vermeye başladı bu durum. Sürekli 3500 RPM devirde dönen bir işlemci fanı ile korkunç bir ses problemi var.
    Bu sorunu nasıl aşabilirim? Bilgisi ya da önerisi olanlar paylaşırsa çok sevinirim..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fragmagedon -- 8 Ocak 2012; 18:09:37 >

• Güncel..
  • quote:

Orijinalden alıntı: fragmagedon

Güncel..
    ben bu durumda BIOS'u kurcalarım. Hardware monitor kısmında Q-Fan disabled seçilmiş olabilir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: TheSociaLFume

ben bu durumda BIOS'u kurcalarım. Hardware monitor kısmında Q-Fan disabled seçilmiş olabilir.

Alıntıları Göster
    Q'Fan açık durumda tabi ki. 'Silent', 'optimal' gibi farklı tercihlerini de denedim, maalesef farketmiyor.
  • quote:

Q'Fan açık durumda tabi ki. 'Silent', 'optimal' gibi farklı tercihlerini de denedim, maalesef farketmiyor.

Alıntıları Göster
    Peki islemcinizin sicakligi ne durumda?
  • quote:

Orijinalden alıntı: Din Djarin

Peki islemcinizin sicakligi ne durumda?

Alıntıları Göster
    Boşta 44-45 derece civarında. Yük altında ise ortalama 65..
    Bu arada hatırlattığınız için teşekkür ederim. İşlemci sıcaklığını yüksek gördüğü için mi tam devirde dönüyor diye düşünmüştüm. Ancak diğer fanlarda 35 derece civarına düşse de değişmedi.
    Özel bir işlemci fanı almaya razıyım, ancak yine sürekli tam devir dönecekse bir anlamı kalmayacak bu sefer..
  • quote:

Boşta 44-45 derece civarında. Yük altında ise ortalama 65..
    Bu arada hatırlattığınız için teşekkür ederim. İşlemci sıcaklığını yüksek gördüğü için mi tam devirde dönüyor diye düşünmüştüm. Ancak diğer fanlarda 35 derece civarına düşse de değişmedi.
    Özel bir işlemci fanı almaya razıyım, ancak yine sürekli tam devir dönecekse bir anlamı kalmayacak bu sefer..

Alıntıları Göster
    Silverstone 12 cm 110cfm bir fan alabilirsin.Heatsink'e takarsın.Kontrol panelinden hızını sen ayarlarsın.Ses problemi çözülür ama illa pwm istiyorum diyorsanız bilemeyeceğim.anakartla ilgili bir problem diye düşünüyorum

• quote:

Silverstone 12 cm 110cfm bir fan alabilirsin.Heatsink'e takarsın.Kontrol panelinden hızını sen ayarlarsın.Ses problemi çözülür ama illa pwm istiyorum diyorsanız bilemeyeceğim.anakartla ilgili bir problem diye düşünüyorum

Alıntıları Göster
    Q-fan devrede iken hala hizi dusmemesi ilginc. biosunuzu bir sifirlayin. sonra tum ayarlarinizi yapip tekrar Q-fan ayarina bakin. olmazsa cizgi elektronik ile bir gorusun. belkide bir sıkıntısı olabilir anakartin.

• quote:

Q-fan devrede iken hala hizi dusmemesi ilginc. biosunuzu bir sifirlayin. sonra tum ayarlarinizi yapip tekrar Q-fan ayarina bakin. olmazsa cizgi elektronik ile bir gorusun. belkide bir sıkıntısı olabilir anakartin.

Alıntıları Göster
    @TheSociaLFume
    Aslında amacım sabit ve düşük bir devire ayarlamak değil. Direnç takma, voltaj düşürme gibi seçenekleri bu yüzden uygulamıyorum.
    İstediğim otomatik deviri etkin kılabilmek. Yük altında da tekrar devir yükseltmesi mecburî. Yine de teşekkür ederim.

@exeter
    Biosu default ayarlara alarak denedim ancak kâr etmedi.
    Araştırdığımda bu sorunu yaşayan başka kişiler olduğunu da gördüm ancak gözle görülür bir çözüm bulamadım maalesef.

• quote:

@TheSociaLFume
    Aslında amacım sabit ve düşük bir devire ayarlamak değil. Direnç takma, voltaj düşürme gibi seçenekleri bu yüzden uygulamıyorum.
    İstediğim otomatik deviri etkin kılabilmek. Yük altında da tekrar devir yükseltmesi mecburî. Yine de teşekkür ederim.

@exeter
    Biosu default ayarlara alarak denedim ancak kâr etmedi.
    Araştırdığımda bu sorunu yaşayan başka kişiler olduğunu da gördüm ancak gözle görülür bir çözüm bulamadım maalesef.

Alıntıları Göster
    Biosu default ayarlara almakla biosu sifirlamak arasinda ince bir cizgi var. Mumkun ise jumper ile sifirlayip oyle deneyin.

Birde bios guncellemesinde q-fan probleminin cozuldugu soyleniyor biosunuz guncel mi?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Din Djarin -- 8 Ocak 2012; 21:13:24 >

• quote:

Biosu default ayarlara almakla biosu sifirlamak arasinda ince bir cizgi var. Mumkun ise jumper ile sifirlayip oyle deneyin.

Birde bios guncellemesinde q-fan probleminin cozuldugu soyleniyor biosunuz guncel mi?

Alıntıları Göster
    Q'Fan sorunun bios güncellemesi ile çözüldüğünü duymamıştım.
    Bios güncellemesi yapmadım ancak görünen o ki yapmam gerekecek.
    Teşekkürler.
  • quote:

Q'Fan sorunun bios güncellemesi ile çözüldüğünü duymamıştım.
    Bios güncellemesi yapmadım ancak görünen o ki yapmam gerekecek.
    Teşekkürler.

Alıntıları Göster
    Bios güncellemesi yaptım ancak sorun çözülmedi. Son bios'da Q'Fan ile ilgili tek düzeltme, varsayılan olarak açık halde gelmesiymiş zaten. Herhangi bir hata düzeltme yapılmamış.
    Bu fan sesi iyice beynimi tırmalamaya başladı artık. Asus 'Chassis Fan' adı ile diğer bir fanı da kontrol etme şansı tanıyordu. Sanırım 3 pinli onun girişi. Herhangi bir 3 pinli işlemci fanı alıp, o girişe takarak halledebilir miyim? Tabi bu durumda işlemci için özel ayrılan girişi kullanmadığım için, anakart fan kontrolü yeterince sağlıklı ayarlayabilir mi?

• quote:

Bios güncellemesi yaptım ancak sorun çözülmedi. Son bios'da Q'Fan ile ilgili tek düzeltme, varsayılan olarak açık halde gelmesiymiş zaten. Herhangi bir hata düzeltme yapılmamış.
    Bu fan sesi iyice beynimi tırmalamaya başladı artık. Asus 'Chassis Fan' adı ile diğer bir fanı da kontrol etme şansı tanıyordu. Sanırım 3 pinli onun girişi. Herhangi bir 3 pinli işlemci fanı alıp, o girişe takarak halledebilir miyim? Tabi bu durumda işlemci için özel ayrılan girişi kullanmadığım için, anakart fan kontrolü yeterince sağlıklı ayarlayabilir mi?

max 2000 rpm'de dönen bir fan olsun.Minimum 1000 rpm'ye ayarlasanız bile stock fandan daha çok soğutacaktır.Şahsen ben oyuna girerken panelden 2000 rpm'ye çekiyorum.Boştayken 1000rpm'de...Ama standart 1800dür.Hem ses yapmaz hem iyi soğutur.Bunu yapmak için kontrolcüyü kasanın ön paneline yerleştirmek akıllıca bir çözüm olabilir.

• quote:

max 2000 rpm'de dönen bir fan olsun.Minimum 1000 rpm'ye ayarlasanız bile stock fandan daha çok soğutacaktır.Şahsen ben oyuna girerken panelden 2000 rpm'ye çekiyorum.Boştayken 1000rpm'de...Ama standart 1800dür.Hem ses yapmaz hem iyi soğutur.Bunu yapmak için kontrolcüyü kasanın ön paneline yerleştirmek akıllıca bir çözüm olabilir.

Bahsettiğiniz yöntem fan kontrolcü yerleştirilerek sanırım. Benim bahsettiğim ise yine bios üzerinden akıllı fan denetimini açmaktı.
    Tek bir fan için kontrol devresi almak pek içime sinmiyor.
  • quote:

quote:

Bahsettiğiniz yöntem fan kontrolcü yerleştirilerek sanırım. Benim bahsettiğim ise yine bios üzerinden akıllı fan denetimini açmaktı.

Alıntıları Göster
    Hocam olmazsa cizgi ile gorusun demistim gorustunuz mu?

• quote:

quote:

Bu konuda bir bilgim yok.Ancak fana özgü kontrol panelleri var.Fan+kontrolcü üstelik 110 cfm gibi bir hava akımı 30TL teknobiyotikte.Silverstone

• quote:

quote:

quote:

Bu konuda bir bilgim yok.Ancak fana özgü kontrol panelleri var.Fan+kontrolcü üstelik 110 cfm gibi bir hava akımı 30TL teknobiyotikte.Silverstone

Alıntıları Göster
    @exeter
    Garantisi bittiği için iletişime geçmedim.

@TheSociaLFume
    Rica etsem ürünün linkini verebilir misiniz?

• quote:

@exeter
    Garantisi bittiği için iletişime geçmedim.

@TheSociaLFume
    Rica etsem ürünün linkini verebilir misiniz?

Alıntıları Göster
    http://www.teknobiyotik.com/overclock-sogutucu-modding/kasa-fani/silverstone-fm121b-12cm-ultra-performansli-sessiz-fan.html

• quote:

http://www.teknobiyotik.com/overclock-sogutucu-modding/kasa-fani/silverstone-fm121b-12cm-ultra-performansli-sessiz-fan.html

Alıntıları Göster
    Bence bir sansinizi.. bu tip durumlarda cizgi yardim edebiliyor.

• quote:

Bence bir sansinizi.. bu tip durumlarda cizgi yardim edebiliyor.

Alıntıları Göster
    @TheSociaLFume
    Kullananlar maalesef sesinden şikayetçi.

@exeter
    Teknik servisten sözlü yardım ile pek fayda sağlayacaklarını düşünmediğim halde aradım ancak 18:00'de çalışma saatleri bitmiş.

Herhangi bir servise gidip, kasayı vereceğim bu gidişle ya da ek olarak fan kontrolcü almak zorunda kalacağım. Başka bir çözüm gözükmüyor sanırım.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.