|
Bildirim
Of of of of of of... İntel ne yapmış böyle yahu. Adamlar resmen AMD ile Qualcomm'u üst üste koyup tokatlamış, 2 vurup 1 saymış, suya götürüp susuz getirmiş, duvardan duvara vurmuş, inim inim inletmiş, yeni serisi ile fena şekilde tokat manyağı yapmış. Ben 8 yıldır amatör olarak boks yapıyorum. Boks terimleri ile açıklarsak mavisine hasta olduğumuz tüketici dostu intelimiz AMD ve Qualcomm'a çift dalmış, kafakol yapmış, kelepçeye almış, kündeye almış yere çarpmış, tek dalmış arkaya geçmiş bastırmış puan almış, kol çekmiş yere çarpmış yerde çıpmaya devam edip 8 puanlık kombin yapmış, salto bağlama yapıp acımasızca yeniden ve yeniden yere çarpmış... Vay vay vay vay vay adamların resmen hiç acıması yok yahu. Resmen içim acıdı AMD ve Qualcommcuların halini görünce. Bir de tabi ne X86 ne de ARM mimarisi ile ilgili bu ISA'ların isimleri dışında bilgisi olmadığı halde: "X86 ölü yeaaaaaa, birkaç sene içinde ARM tüm PCleri ele geçirecek yeaaa, X86'da enerji verimli tasarım yapamazsınız yeaaaa" diye diye her konuda kafa ütüleyen tipler vardı. Onlara da bilmedikleri konularda fazla konuşmamaları konusunda ufak bir ders oldu Mavisine hasta olduğumuz İntelimizi bu kadar acımasız olduğu için ağır şekilde kınıyorum. |
Batarya süresi ile verimlilikde çığır açmışlar, güç tüketiminde neredeyse el konsolu Steam Deck'i yakalamışlar. Idle iken Apple'ı geçmiş 0.62W, Intel çok güç tüketiyor yav he he, 14900KF bile idle iken 15W. Lunar Lake Ultra 7 258V işlemcisi 3 nm iken, Qualcomm'un Snapdragon X işlemcisi 4 nm üretim. Intel ve Apple TSMC'nin 3 nm üretim bandını kapmış, Intel desktop işlemcilerini kendi üretmeseydi, ne olurdu bu AMD fanlarının hali. 2-3 Yıl önce Intel mimarisini, Apple'ın mimarisine boşuna benzetmeye çalışmadı demiştik. E-Core'dan hiçbir halt olmaz diyen AMD fanları. Yıl 2024-2025 Skymont çekirdekleri 9 adet decoder ile geliyor, P-Core Lion Cove bakalım nasıl olacak. Cyberpunk 2077'de ne yapmış hocam böyle, 100% üzerinde artış, 1%Low'da Ryzen AI 9HX 370'e 6 kat fark atmış, diğerlerine 8 kat. Bu tabiri fazla kullanmam, ama bu sefer fena tokatlamış gerçekten, ortada ne Apple kalmış ne de diğerleri. |
Ama bu nasıl olur? |
|
Of of of of of of... İntel ne yapmış böyle yahu. Adamlar resmen AMD ile Qualcomm'u üst üste koyup tokatlamış, 2 vurup 1 saymış, suya götürüp susuz getirmiş, duvardan duvara vurmuş, inim inim inletmiş, yeni serisi ile fena şekilde tokat manyağı yapmış. Ben 8 yıldır amatör olarak boks yapıyorum. Boks terimleri ile açıklarsak mavisine hasta olduğumuz tüketici dostu intelimiz AMD ve Qualcomm'a çift dalmış, kafakol yapmış, kelepçeye almış, kündeye almış yere çarpmış, tek dalmış arkaya geçmiş bastırmış puan almış, kol çekmiş yere çarpmış yerde çıpmaya devam edip 8 puanlık kombin yapmış, salto bağlama yapıp acımasızca yeniden ve yeniden yere çarpmış... Vay vay vay vay vay adamların resmen hiç acıması yok yahu. Resmen içim acıdı AMD ve Qualcommcuların halini görünce. Bir de tabi ne X86 ne de ARM mimarisi ile ilgili bu ISA'ların isimleri dışında bilgisi olmadığı halde: "X86 ölü yeaaaaaa, birkaç sene içinde ARM tüm PCleri ele geçirecek yeaaa, X86'da enerji verimli tasarım yapamazsınız yeaaaa" diye diye her konuda kafa ütüleyen tipler vardı. Onlara da bilmedikleri konularda fazla konuşmamaları konusunda ufak bir ders oldu Mavisine hasta olduğumuz İntelimizi bu kadar acımasız olduğu için ağır şekilde kınıyorum. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Boşnak Ağa -- 4 Ekim 2024; 18:16:20 > |
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|
Batarya süresi ile verimlilikde çığır açmışlar, güç tüketiminde neredeyse el konsolu Steam Deck'i yakalamışlar. Idle iken Apple'ı geçmiş 0.62W, Intel çok güç tüketiyor yav he he, 14900KF bile idle iken 15W. Lunar Lake Ultra 7 258V işlemcisi 3 nm iken, Qualcomm'un Snapdragon X işlemcisi 4 nm üretim. Intel ve Apple TSMC'nin 3 nm üretim bandını kapmış, Intel desktop işlemcilerini kendi üretmeseydi, ne olurdu bu AMD fanlarının hali. 2-3 Yıl önce Intel mimarisini, Apple'ın mimarisine boşuna benzetmeye çalışmadı demiştik. E-Core'dan hiçbir halt olmaz diyen AMD fanları. Yıl 2024-2025 Skymont çekirdekleri 9 adet decoder ile geliyor, P-Core Lion Cove bakalım nasıl olacak. Cyberpunk 2077'de ne yapmış hocam böyle, 100% üzerinde artış, 1%Low'da Ryzen AI 9HX 370'e 6 kat fark atmış, diğerlerine 8 kat. Bu tabiri fazla kullanmam, ama bu sefer fena tokatlamış gerçekten, ortada ne Apple kalmış ne de diğerleri. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cpt. Miller -- 4 Ekim 2024; 16:9:35 > |
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > |
"Idle iken Apple'ı geçmiş 0.62W" "Cyberpunk 2077'de ne yapmış hocam böyle, 100% üzerinde artış, 1%Low'da Ryzen AI 9HX 370'e 6 kat fark atmış, diğerlerine 8 kat. Fena tokatlamış gerçekten, ortada ne Apple kalmış ne de diğerleri." Yahu dur AMDcilerin yüreğine indireceksin hocam. Az yavaş! Bu adamlar yıllarca çok çekirdekli/çok çekirdek gücü yüksek işlemci alınır / daha iyidir derken intel'ler alder lake serisi ile birlikte çekirdek sayısında ve toplam güçte rakibini darmadağın edince bu laflarını unutup bir anda tüm olayı AMDnin (kısmen mimari kısmen de TSMC nodları sayesinde) önde olduğu "enerji verimliliğine" getirmişti. Mesela bu forum 7800X3D işlemcisi oyunda rakiplerinden 40-50 watt az tüketirken (harika bir olay) ama yine aynı işlemci boşta 30 wattlara varan tüketime sahipken enerji verimliliği/elektrik faturası goygoyu ile 7/24 7800X3D pazarlayanları falan gördü hatırlarsın Şimdi yeni node ve mimari ile intel çok çekirdek ve tek çekirdek gücü üstünlüğü yanına enerji verimliliğinde de kısmen bile olsa öne geçmeyi eklerse ne olacak bu tiplerin hali? Böyle bir durumda AMDciler bu konuyu ağızlarına bile almaz haberin olsun. Diyecekleri en fazla: "Yeaaa 20 watt ekstra nedir yeaa PC alan adam faturayı mı düşünür? Hobi bu hobi gardaşım 11!1!1!!!1" olur. Böyle böyle kafa ütülerler haberin olsun hocam. AMD'nin önde olduğu tek bir konu bulurlar, eski söylediklerini bir anda tümüyle unuturlar ve o tek konuyu en önemli konu imiş gibi, işlemci alımında tek kritermiş gibi 7/24 koro halinde sayıklarlar. Bunlar böyle çalışıyor eskiden beri biliyorsun. "Intel ve Apple TSMC'nin 3 nm üretim bandını kapmış, Intel desktop işlemcilerini kendi üretmeseydi, ne olurdu bu AMD fanlarının hali " Bu adamların kimisi böyle şeyleri düşünmez hocam. Bunlar "keşke intel batsa da dünya çok güzel bir yer olsa" diye sayıklar durur anca. Bir de intel 7nm döküm 12,13 ve 14 nesiller (milletin binlerce lira verip aldığı, kimisinin bin bir zorlukla aldığı işlemciler) birden çatlayıp patlasa da mutlu olsak diye dua ederler bol bol. İntel batınca, intel 7nm üretim durunca PC (ve hatta mobil cihaz) dünyasında ne olacağını düşünmek bunları aşan şeyler. Bu adamların ciddi bir kısmı sürekli komplo teorisi yazan, her olayda ama her olayda büyük resim gören, tüm hayatını intel'den nefret etmeye adamış, bu konularda hemen hiçbir bilgisi olmayan ama bol bol öten, AMD'yi kafalarında hata yapmaz tüketicinin can yoldaşı firma şeklinde kodlamış tipler. Bunların kimisine laf anlatılmaz. Dalga geçilir en fazla. |
" INTEL'in bu hamlesi piyasaya ne kadar yansır bilemiyorum fakat yansırsa iyi olur rekabeti tetikler." Bunun cevabını geçen haftalarda CEO Pat verdi: "We've seen the Qualcomm and other vectors there. So, we took the challenging decision, take the Lunar Lake volumes up dramatically even though it was a high-end part that we're bringing into more mainstream price points. And this is a challenging period for that and my decision on Lunar Lake as an example. This is unquestionably the right thing for us to lead the AIPC. I declare the AIPC generation. Everything since then has been the right thing to go do it." İntel niyeti bozmuş. Piyasaya beklenenden çok daha fazla ve çok daha uygun fiyata Lunar Lake çipsetili ürün yığacaklar. Yazılan doğru ise rakiplerinin işi zor. CEO Qualcomm'un "Windows on ARM" projesini filizlenmeden sakatlamayı kafaya koymuş. Oradaki olaya erken önlem peşindeler. İntel'in orada rakibi AMD falan değil. AMD'nin muadil ürünü olmadığı gibi planı da yok maalesef. İntel X86 için tek başına ARM ile çarpışıyor bu süper ince taşınabilir klasmanında. Ellerindeki en büyük koz da yeni nesil Skymont çekirdekleri. Cok cidd bir "çok düşük güçte dahi ciddi performans yeteneği" var bu yeni çekirdeklerin. Bu alanda tek rakibi Appel'ın çekirdekleri. Orada da zaten X86'nın aksine ISA ile gerektiği gibi oynayabilme ve yazılım tarafını optimize edebilme yeteneği/olanağı sayesinde Apple önde. O fark da kapanır. X86S ve ötesi ile ilgili planlara hiç girmeyelim zaten. Skymont yıldız gibi parlıyor. Üzerine tüm Lunar Lake çipseti enerji verimliliği bazlı tasarlanınca sonuç bu. Sayı da CEO'nun dediği gibi olursa piyasayı fena sallar. Tüketiciye yarar tüm bunlar. |
Bu arada bakalım Lion Cove nasıl olacak derken, onu Arrow Lake için söylemiştim hocam. Lunar Lake'deki 4 adet aynı mimarideki Lion Cove çekirdeği düşük turbo frekansında bu güçteyse, aynısı Arrow Lake'de 8 adet olacak ve 20A üretimi, güç verimliliği ne olacak asıl merak konusu bu. Elbette Lunar Lake'deki gibi bir beklenti içinde olmamak lazım, ama bir ihtimal Raptor Lake'den daha iyi olabileceğini düşünüyorum, bu ihtimali azaltabilecek tek şey çok sayıdaki Skymont çekirdeklerinin daha geniş yapıda olması. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cpt. Miller -- 4 Ekim 2024; 18:24:21 > |
Hocam bu adam 30 ağustostan itibaren 285K mühendislik örneğini test ediyor intel adına. Söyledikleri büyük ihtimalle doğru. Eskiden gelen bir bilinirliği var. Ben tabi Zen5 fiyaskosundan dolayı AMDcileri daha fazla üzmemek için yazmıyordum bahsetmiyordum ama konuyu açtın madem o halde yazayım: Vaziyetin aşağıdaki gibi olma ihtimali var. 5.8Ghz lion cove + 4.7 Ghz skymont => 48.400... "285K does 9000Mhz (RAM) like nothinburger" Yazılanlar doğru ise çok kötü değil hocam. AMDci üzer. Çıksın bakalım ona göre yorum yapalım. |
Ama bu nasıl olur? |
Şöyle birşey de var hocam, 285K CB23'de 43K skor almış diyorlar, 48K alırsa feci birşey ortaya çıkar. Üstelik dediğin gibi engineering sample için diyorlar bunu, ES CPU'lar son tasarım versiyon olmadığından frekans da düşük olur, bakalım çıkınca gerçek mi değil mi anlaşılır. www.notebookcheck.net Just a moment... https://www.notebookcheck.net/Intel-Core-Ultra-9-285K-offers-meagre-performance-improvement-over-Core-i9-14900K-in-leaked-benchmarks.866934.0.html< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cpt. Miller -- 4 Ekim 2024; 21:36:39 > |
INTEL'den çok fazla ümitlisiniz fakat henüz hiçbir şey olmuş bitmiş değil, neredeyse 7- yıldır sıfır iş çıkaran intel'den bahsediyoruz, sermaye yiyen peş peşe kötü kararlar alan bir intel'den bahsediyoruz, rakiplerinin vizyonları da enerjileri de INTEL'den iyi durumda. ortada iyi bir ürün var fakat heyecanlanmak için erken, üstelik rakiplerin planlara dayalı hamleleri var. intel'in lunar lake desktop işlemcileri hızlı çıkarması gerekiyor ama noktada da standartlara uymak zorundalar, broadwell desktop'ta yaptığı gibi pervasız tavırla girizgah yapacak durumda değiller. ne olup biteceği en azından mantıken fikir vermesi açısından önümüzdeki 3-4 aylık sürece bakıyor, AMD'nin iGPU olarak dayak yemesi, rakiplerinden daha performanslı NPU/AI ünitesi olan işlemcilerinin olması en büyük avantajı, üretim sorunu olmadığından verimlilikte gayet iyi durumda. izleyelim bakalım ne kadar tetikleyici olacak, nasıl bir rakip ürünle karşılama alacak merak ediyorum. bu seride olabilecek aksaklıklar telafisi olmayan şeylere sebep olacak orası kesin. |
|
Neredeyse üzüleceğim bu AMDcilere hocam < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Boşnak Ağa -- 5 Ekim 2024; 12:22:15 > |
Vallahi şimdi hocam sen ben dahil intelcilerin genel bir huyu var AMD fanboylarının kimisinde olmayan. Biz çıkmamış işlemcilerle ilgili olarak doğruluğu belli olmayan söylentileri doğruymuş gibi kabul edip bu bilgi üzerine forumlarda vs halay çekmeyiz. Yani bilmene forumunda adamın birisi yazdı diye her yeni zen mimarisi öncesi gaza gelip "zen5 yüzde 40 IPC artışı ile geliyaaaahhhhhhhh" çı AMDci tiplere benzemeyiz. Hype yaratıp sonrasında hüsrana uğramak onların işi. Sen haklı olarak konuyu açtın diye ben haftalardır bildiğim bir söylentiyi/iddayı paylaştım. Adam nispeten güvenilir. Ve fakat söylediklerinin gerçekleşmeme ihtimali daha yüksek. Bu işler genel itibariyle böyledir. Zaten mesajım açık: Böyle iddalar da var ama çıksın bakalım öyle anlaşılır diye. Ben haftalardır yazıyorum arrow lake efsane olmayacak. Oyunda raptor lake'in gerisinde bile kalabilir. Enerji verimliliği konusunda iyi olacaktır diye. Kabaca böyle bir şey olur zaten. Zen5 ile Arrow birbirinden çok uzakta olmayacak diye bekliyorum. Çıksın hep birlikte bakarız. İyi gelirse ne ala. Olmazsa da canları sağ olsun. Biz her türlü AMD fanatikleri ile dalgamızı geçeriz. Onda sıkıntı yok "bakalım çıkınca gerçek mi değil mi anlaşılır" Noktayı koymuşsun zaten hocam. Üstüne söze gerek yok. |