Yazdığın şeylerin büyük çoğunluğunda aynı fikirdeyiz. Fakat şurada ayrışıyoruz: "neredeyse 7- yıldır sıfır iş çıkaran intel'den bahsediyoruz" Bu bana göre doğru değil. İntel 20 yıldır aşırı kötü yönetilen bir firma. Uzun uzun yazmaya gerek yok. Ve fakat Pat geldiğinden beri ardı ardına doğru karar ne ise onları uyguluyor/o kararları alıyor. Kendisi zaten iyi bir işlemci tasarımcısı. İyi bir mühendis. İntel'e yakışan bir yönetici. Ve fakat intel'in temel sorunu dökümde. Döküm işi de bugün bir doğru karar aldım yarın işler düzelmeye başlayacak şekilde çalışan bir alan değil. Üstelik rakibiniz TSMC gibi muhteşem bir firma ise daha da zor. Özetle bu işte bugün aldığınız doğru kararın meyvesini 3 sene sonra ufak ufak almaya başlıyorsunuz. Dolayısı ile intel bu sonbahardan itibaren lunar lake ile başlayarak doğru kararlarının meyvesini yemeye başlayacak. Haliyle intel 7 yıldır sıfır iş çıkarmıyor. Ben Lunar lake tasarımını nette açık kaynaklardan 2 senedir takip ediyorum mesela. TSMC'nin 2024'te kendilerine 3nm döküm yapması için bundan 2-3 sene önce kaç milyar dolar ödedi intel... Takip edenler bunları hep biliyor. O da doğru karar idi mesela. Bugün Lunar Lake var çünkü 3 sene önceden TSMC'ye o zaman bugünkü haliyle olmayan 3nm için kamyon kamyon ön ödeme yapılıp wafer kapasitesi garantilendi vs. Bu veri üzerine transistör bütçesi hesaplanıp dizayn takımına iletildi vs vs.
18A yani 1.8nm döküm verimliliği patlarsa intel'in fabları tutması imkansız. Başka bir formata dönecek firma. 18A tutarsa 3 yıldır alına doğru kararların meyveleri yenmeye başlayacak. İntel ileride firmaya ne olursa olsun Pat gibi bir CEO'ya sahip olduğu için çok şanslı. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Boşnak Ağa -- 5 Ekim 2024; 0:14:49 > |
Intel Lunar Lake işlemciler el konsollarında rakip tanımıyor (2. sayfa)
-
-
-
-
Önceden de söylemiştim N3 ile N3B aynı değil farklılıkları var, bu yüzden özellikle N3B yazılıyor, N3B sadece resmi olarak duyurulmadı, farklılıklarını ortaya koyan incelemeler var. Intel Ceo su da ürünleri N3 ve N3B diye duyurdu, aynı olsaydı sadece N3 derlerdi.
-
Eskiden bu tür Web sayfalarının en altında: "Tipografik hatalardan firmamız sorumlu değildir" benzeri şeyler yazılı olurdu.
Bi bakayım dedim, onun yerine İnsan Hakları vurgusu çıktı:
quote:
Intel is committed to respecting human rights and avoiding causing or contributing to adverse impacts on human rights. See Intel’s Global Human Rights Principles. Intel’s products and software are intended only to be used in applications that do not cause or contribute to adverse impacts on human rights.
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Ne gibi farklılıklar var N3 ile N3B arasında.
İntel Ceo su ürünleri N3 ve N3B olarak tanıttıysa neden sitesine N3B yazdı.
N3 ile üretilen ürünler hangileri?
N3 ile üretilen masaüstü işlemciler, N3B ile üretilen dizüstü işlemciler mi?
Diğer deyişle N3B daha verimli bir proses olup Lunar Lake gibi laptop işlemcilerinde mi kullanıldı?
Bilgi edinmek amacıyla soruyorum. Cidden artık herkes her kavramı karıştırır oldu. Sağlıklı bilgilendirme ve haber siteleri de yok.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-6F372EC04 -- 5 Ekim 2024; 14:3:37 >
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Arrow Lake için N3 dendi, 10 Ekimde tanıtılacak (Desktop)
Lunar lake için N3B dendi (Laptop)
Ben yarı iletken uzmanı değilim, N3B ye dair bilgiler resmi değil bu yüzden inceleyenlerin elde ettiği veriler var, yani oradakileri aktarıyorum, ne kadar doğru yanlış orası değişir. Hatalar varsa düzeltmekten çekinmeyin
N3 ve N3B ortak yönleri
SRAM Cell Size 0.0199µm²
N3 ve N3B farklı yönleri
No self-aligned contact (SAC) / self-aligned contact (SAC)
25 EUV e kadar vs 26 EUV (double patterning olabileceği konuşuluyor)
Gate pitch 48 nm / gate pitch 45-47 nm
0.58x vs 0.88x
N3E
No Self-Aligned Contact (SAC)
19 EUV e kadar
SRAM Cell Size 0.021µm²
0.625x
gate pitch 45 nm
N3B nin tercih edilmeme sebebinin yüksek hacimli üretim yapamaması ve pahalı olması deniyor.
EUV daha kadar fazla olursa yoğunluk ve performans artıyor, öte yandan güç tüketimi de azalıyor
SRAM de performans artışına fayda sağlarken, daha az güç tüketiyor
N3B nin N5 e kıyaslaması belki bu yüzden tabloda yer almıyor çünkü N3E den daha iyi?
Belki Intelin laptoplar için N3B yi tercih etmesinin sebebi de budur çünkü Arrow Lake ve Lunar lake için çok önce 20A/18A olabileceği konuşuluyordu ama 20A iptal edildi, 18A da sorunlardan ertelenmişti, haliyle TSMC nin kapısı çalındı
https://fuse.wikichip.org/news/7375/tsmc-n3-and-challenges-ahead/
https://www.semianalysis.com/p/tsmcs-3nm-conundrum-does-it-even
-
Altı ay falan sorunsuz çalışır. Malum son iki nesil TIRT çıktı.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X