Şimdi Ara

İnternet (genel ağ) hakkında soru

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
568
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Öncelikle merhabalar herkese. Sizlere aklıma gelip de internetten cevabını araştırıp bulamadığım bir konu hakkında sorularım olacak.
    Hepimiz internetin bir adıyla da genel ağın binlerce bilgisayar arasındaki dev ağ bağlantısı olduğunu biliyoruz. Herhangi bir siteye bir dosya yüklediğimiz zaman bu dosya erişiminde diğer bilgisayarlardan ağ üzerinden kaynaktan ulaşarak görüntüleyebiliyorlar. Peki merak ettiğim; bu dosya kaynak bilgisayar tarafından silindiği zaman, ağa bağlı bilgisayarlar bu dosyaya halen erişimini nasıl sağlamaktadır? Yani örnek verilirse; en çok kullanılan sosyal paylaşım sitelerinden biri olan Facebook'a fotoğraf yüklediğimizde bilgisayardan silinse bile hala internet üzerinden ulaşılabilmektedir. Bu nasıl oluyor? İnternette sabit disk gibi bir hafıza mı vardır? Yani internete yüklenen veriler bir bellekte mi depolanmaktadır?
    Bu konu hakkında aydınlatacaklara şimdiden teşekkürlerimi sunarım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi iztay -- 22 Ekim 2021; 1:29:7 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Dediğiniz gibi internet milyonlarca bilgisayardan oluşuyor. Veriler de tek bir merkezde toplanmıyor haliyle. Güvenlik nedeniyle birden fazla noktada yedekleniyorlar. O dosyalara ulaşmak isteyenler de lokasyonlarına göre aynı veriye farklı kaynaklardan ulaşıyorlar. Bir veri bir kaynaktan silindiğinde diğer kaynaklarda kalabilir ya da bir süre sonra diğer kaynaklarla senkronize olup silinebilir.

Bu yüzdendir ki örneğin bir sosyal paylaşım sitesine yükleyip sonradan sildiğiniz bir fotoğraf, arama motorlarında hala çıkıyor olabilir. Bir süre sonra silinecektir. Aslına bakarsanız hiçbir şey tam olarak silinmez (istisnalar tabii ki vardır), sadece erişime kapatılır. Zaten bu şekilde bütün dünya hakkında bedavadan veri topluyor sosyal paylaşım siteleri ve benzerleri. Kendi elimizle veri sağlıyoruz.

Veriler dünyanın her yerine yayılmış olan şu fotoğraftakine benzer merkezlerde depolanıyor. Elbette bundan büyük ya da küçük olabilirler.

http://news.stanford.edu/news/2013/july/images/12881-servers_news.jpg

Düzeltme: yazım hatası.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi igorparker -- 20 Ekim 2014; 18:02:03 >

• igorparker İ kullanıcısına yanıt
    Sayın İgorparker, güvenlik nedeniyle verilerin birçok noktada yedeklendiğini söylüyorsunuz. Yedeklenen noktalardan kastettiğiniz diğer bilgisayarlar mı yoksa bir depolama belleğimi? Eğer yedeklenen veriler bilgisayarlara yedekleniyor ise niçin belleklerinde yer tutmuyorlar? @igorparker

Yani şöyle diyeyim; örneğin ben Facebook'a bir fotoğraf yükledim. Sonra yüklediğim bilgisayardaki fotoğrafı bilgisayarın belleğinden tamamen sildim. Ama o fotoğraf hala Facebook sayfasında duruyor. İşte bu sayfada duran o fotoğraf hangi bellekte yer kaplıyor, hangi yeri zapt ediyor?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi iztay -- 22 Ekim 2021; 1:33:27 >
  • iztay İ kullanıcısına yanıt
    İkisi aynı sey aslında. Bilgisayar demek zaten bellek demek. Malum bir depolama alanı olmayan bilgisayar yok. Yüklediğiniz her sey bildiginiz harddisklerde saklanıyor. İnternetin omurgasını oluşturan bilgisayarlar da evde kullandıklarımıza benziyor temel olarak. Elbette cok daha güçlüler ve spesifik isleri yapmak icin üretilmişler. Depolama üniteleri de benzer sekilde.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: igorparker

İkisi aynı sey aslında. Bilgisayar demek zaten bellek demek. Malum bir depolama alanı olmayan bilgisayar yok. Yüklediğiniz her sey bildiginiz harddisklerde saklanıyor. İnternetin omurgasını oluşturan bilgisayarlar da evde kullandıklarımıza benziyor temel olarak. Elbette cok daha güçlüler ve spesifik isleri yapmak icin üretilmişler. Depolama üniteleri de benzer sekilde.

Ben tam olarak ne demek istediğimi anlatamadım galiba. Demek istediğim bilgisayardan dosyayı silsen bile internette kalıyor. Başka bilgisayarların belleğinde yedek olarak kaldığını söylüyorsunuz. Peki bu dosya kaldığı bellekte mb veya gb değerinde yer tutması lazım. Ama hiç de yedeklenen dosyalar başka bilgisayarın belleklerinde yer tutmuyor ve dünyada ne kadar çok dosyanın internet ortamına yüklendiğini düşünürsek belleklerde yer kalmaz. Bunun açıklamasını bekliyorum ben.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi iztay -- 22 Ekim 2021; 1:35:33 >

• iztay İ kullanıcısına yanıt
    Diğer belleklerde elbette ki yer tutuyor ancak koskoca internet altyapısından bahsediyoruz. Evlerimizde kullandığımız gibi 1 TB harddisk kullanmıyorlar elbette :) Artık petabyte'mıdır ya da başka bir birim midir bilmem ama, milyon tane disk vardır herhalde. Sadece Youtube'u düşünürseniz onun bile onca videoyu saklayamıyor olması lazımdı. İçiniz rahat olsun, yer tükenmez...
  • igorparker İ kullanıcısına yanıt
    İyi bakalım, her şey için teşekkürler..

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.