meraba arkadaşlar. ben casper marka centrino 2 işlemcili laptop kullanıyorum. kardeşim ise asus marka pentium d işlemcili masaüstü kullanıyor. aslında soracağım şeyin bilgisayarın özellikleriyle pek alakası yok. evde 2 Mbit hızında TTnet internetimiz ve Airties marka kablosuz modemimiz var. kardeşimin bilgisayarı masaüstü olduğu için 125 Mbit kapasiteli alıcı takıyor benim laptobumda ise 54 Mbit kapasiteli alıcı var. benimkinin daha düşük olması pek bişey değiştirmiyor çünkü internetin hzı zaten 2 Mbit demiştim. sorunum şu ki kardeşim emuleden hep indirme yapıyor ve yüksek ID. sürekli indirme yapması yüzünden ben çoğunlukla internete bağlanamıyorum. benim sorum şu: kablosuz interneti nasıl adaletli bir şekilde bu 2 bilgisayara dağıtabilirim? :D kardeşine soyle hız limiti koysun demeyin çünkü koymuyor. çekebiliosan interneti çek diyor. lütfen yardımcı olun bir şey satın almam lazımsa soyleyin her yolu...
şimdiden teşekkürler..
Selamlar
bahsettigin olaya Trafic Shaping diyorlar ve ya QoS ( Quality of service) diyorlar, böyle modemler mevcut.
mesela benim modem fritz box 7270
ama bahsettigin olayi sayilarla degilde kurallarla yapiyorsun.
örnek
senin pc icin Ip adres sabit ve 192.168.0.20
diger cok download yapan pc ise 192.168.0.25
kurallar cok farkli istedigin gibi ayarlayabiliyorsun
mesela sunu yapabilirsin
192.168.0.20 den gelicek her türlü HTTP istedigini öncelikli olarak isle
o zaman sistem sana kaynagin %90 ayiriyor
diger arkadas ise geri kalanla idare ediyor
ve ya diger pc yani 192.168.0.25 peer to peer baglantisini ikinci planda calistir diyebiliyorsun
o zaman 192.168.0.25 den gelen her türlü peer to peer istedi ikinci planda isleniyor
bu sayede senin internet baglanti kaliten hic düsmüyor