Arkadaşlar konuyu doğru yeremi açtım yanlış yeremi açtım bilmiyorum.Yanlış ise özür dilerim.Doğru yeri söylerseniz oraya taşırım.Soruma gelince bilindiği üzere internette dosya paylaşımı almış başını gidiyor.İnsanlar her türlü veriyi paylaşıyor.Müzik,flim,program,vb her şey.Bunları hotfile gibi sitelere yüklerken nelere dikkat etmemiz gerekir.Yani ben kafama göre yeni çıkmış ebru gündeş albümünü hotfile yükleyip linki burda veya başka yerlerde paylaşabilirmiyim?Knunen bunun cezası varmıdır.Yada youtubeden indirmiş olduğum bir flim veya +18 flim nebilim aklımıza ne geliyorsa kafamıza göre yükleyebilirmiyiz ?
quote:
Orijinalden alıntı: szgn_hsdmr
Arkadaşlar konuyu doğru yeremi açtım yanlış yeremi açtım bilmiyorum.Yanlış ise özür dilerim.Doğru yeri söylerseniz oraya taşırım.Soruma gelince bilindiği üzere internette dosya paylaşımı almış başını gidiyor.İnsanlar her türlü veriyi paylaşıyor.Müzik,flim,program,vb her şey.Bunları hotfile gibi sitelere yüklerken nelere dikkat etmemiz gerekir.Yani ben kafama göre yeni çıkmış ebru gündeş albümünü hotfile yükleyip linki burda veya başka yerlerde paylaşabilirmiyim?Knunen bunun cezası varmıdır.Yada youtubeden indirmiş olduğum bir flim veya +18 flim nebilim aklımıza ne geliyorsa kafamıza göre yükleyebilirmiyiz ?
Aslında her upload sitesinin kendine göre içerik ihlalleri var.Mutlaka yüklemeden önce site size kullanım ile ilgili şartları görüntüleyecektir. Youtube da olay çok başka eğer +18 bir video upload edersen daha video yayına konulmadan silinecektir dahası ban yersin.Ama youtube dan indirdiğin bir videoyu upload linki haline getirirsen bir sorun olacağını sanmıyorum. Hotfile gibi upload siteleri +18 içeriklere dikkat etmiyo.
Yani ben diziler mp3 şarkılar flimler crack li programlar ve mümkünse +18 videolar yükleyip bu linkleride paylaşım sitelerinde paylaşıp burdan indirmelerini sağlamayı düşünüyorum.Biliyosunuz indirme sayısı belli bir sayıya ulaştığında ücret ödeniyor.Bu ücreti almak amacıyla fakat buraya yazdığım tüm içeriklerin telif hakkının olduğunu düşünüyorum.Bunları yükledim diye bana herhangi bir yaptırım ya da ceza uygulanırmı yoksa sadece içeriğim yasak ya da sakıncalı ise siteden silinir mi?İki gün sonra polis gelip kapıya dayanmasın hadi gidiyoruz diye.Veya 3 kuruş kazanalım derken 10 kuruş ceza gelmesin diye soruğ araştırıyorum.Doğru bilgi alırsak hem bana hem benim gibi düşünen arkadaşlara yol göstereceğini düşünüyorum.
bunu sana tam net sekilde acıklayan olmaz bir bilgisayar mühendisi veye bilgisayarcı gibi kisilere danıs istersen
Paylaştığın içeriğe göre cezası ve yakalanma riski değişir. Eğer suç teşkil eden bir içerik ise, ve servis sunucusu ilk kaydı yapanın IP/email vs. bilgileri paylaşmaya yanaşırsa, yüklediğin içerikten doğrudan suçlu bulunursun. Bkz. youtube gibi koca koca sitelerin ülkemizde yasaklanması.
Eğer yüklediğin içerik film veya müzik ise, önce suç bildiriminde bulunulması gerekir. Yani yüklemek ve paylaşmak iki ayrı suç olarak değerlendirilmeden önce, telif sahibi MÜYAP veya yazar kimse, servis sunucusuna, yani hotfile'a ilgili içeriğe işaret ederek uyarı gönderir. Ancak, telif sahibinin çoğu zaman durumdan haberdar olup siteye yüklenmiş onlarca kopyanın tek tek listesini oluşturması çok zaman aldığından yakalanma ihtimalin çok düşmektedir. Büyük ölçüde zaten ilk uyarıda site yöneticileri içeriği kaldırdığı için olay uzlaşma ile sonuçlanmaktadır. Paylaşmak ise ayrı bir suçtur. Burada da paylaşımın bulunduğu forum vb. yerlerden kaldırılma gerçekleşme ise ceza işleme girmektedir. Burada da yine sizin paylaşımda bulunduğunuz yeri telif sahibinin keşfedip şikayet etmesi gerekir. Özellikle çok popüler içeriklerde bu süreç neredeyse imkansız hale gelmiş, ve sizin adınıza torrent, forum, hotfile vb. ortamları tarayan şirketler türemiştir. Ancak, bunlar bile çok hızla yayılan paylaşımın önüne geçememektedir. Bunun yerine, içeriğe ulaşmanın çok kolaylaştığı, ve özellikle mobil içeriğe sadece güvenli sunuculardan veri akışına izin vererek telif sistemi toparlanmaya başlamıştır. Yani önce PC'ye yükle - sonra telefona at gibi bir angarya yerine kuruşlar seviyesinde Deezer/Spotify gibi ortamlara para ödemek çok daha mantıklı hale geldiğinden korsan içeriğin yine araştırılması ihtimali dolayısıyla yakalanma ihtimaliniz düşmektedir..
Özetle, çok çok düşük bir ihtimalle yakalanıp cezalandırılma ihtimaliniz olsa da, korsanın çoğalmasına destek olmayıp sadece kullanmak riskinizi neredeyse sıfıra kadar indirmektedir.
Anladığım kadarıyla yakalanma riski çok düşükte olsa bu iş yasal değil ve yakalandığımda ceza alırım.Ek getirisi olması için böyle bir riske girmek bence mantıksız.Ama bu kpss gibi sınavlar için ders notları veya soruları var bunların paylaşımını yapmamızın bi sakıncası yoktur sanırım.Bir yayın evine ait olsa bile sonuçta onlarda çözülmesi için bunları dağıtıyorlar internet ortamında.Bir de diziler içinde bu söyledikleriniz geçerlimidir.Onlarda mı yasaktır.Veya derbi maçları.Örneğin galatasaray fenerbahçe derbi maçları 1990-2014 yılları arası.