Arduino Kumanda IR alıcı setim vardı kullanmak istedim IR alıcı çalışmadı başka bir tane daha vardı onuda deneyim dedim oda çalışmadı ondan sonra sökeyim dedim bir baktım 2. taktığım IR alıcı inanılmaz sıcak el yakacak derecede sonra diğerine baktım oda öyle tabi biraz zaman geçtiği için ılımış ama hala sıcak bu neden böyle olmuş olabilir? arduinonun 5 volt elektriğini ve yine arduinonun gnd hattını kullandım |
IR alıcı sorunu

-
-
yapay zekanın cevabı gayet yeterli sorun olunca gptye danışın
IR alıcıların aşırı ısınması genellikle birkaç nedenden kaynaklanabilir:
- Yanlış Bağlantı:
- IR alıcının pinleri yanlış bağlanmış olabilir. Genellikle 3 pinli IR alıcılarda VCC, GND ve OUT pinleri bulunur. Eğer GND yerine OUT veya VCC yanlış bağlandıysa alıcı kısa devre yapabilir ve aşırı ısınır.
- Pin dizilimi her modelde farklı olabilir. Üzerindeki baskıya veya veri sayfasına göre doğru bağlantı yaptığınızdan emin olun.
- Ters Bağlantı:
- IR alıcı ters bağlandığında da hızla ısınabilir. VCC ve GND ters bağlanırsa iç devre koruması yoksa doğrudan zarar görebilir.
- Kısa Devre:
- Eğer IR alıcının devresinde veya Arduino bağlantılarında kısa devre varsa bu durum da aşırı ısınmaya neden olur. Breadboard kullanıyorsanız hatalı veya gevşek bağlantı kısa devre oluşturabilir.
- Yüksek Akım Çekme:
- IR alıcılar genellikle çok düşük akım çeker (genellikle 5-10 mA). Ancak alıcıda bir sorun varsa veya kısa devre varsa Arduino’nun 5V çıkışından yüksek akım çekmeye çalışır ve ısınır.
- Bozuk veya Arızalı IR Alıcı:
- Yanlış bağlantı veya aşırı akım nedeniyle IR alıcılar bozulmuş olabilir. Bazen bir bileşen arızalandığında içindeki koruma devreleri çalışmaz ve bileşen aşırı ısınır.
Ne Yapabilirsiniz?
- Bağlantıları tekrar kontrol edin ve IR alıcının pin dizilimini doğru şekilde bağlayın.
- Multimetre ile pinlerde kısa devre olup olmadığını ölçebilirsiniz.
- Arduino’nun 5V ve GND pinlerini test edin, sağlıklı çalışıp çalışmadığını doğrulayın.
- IR alıcıyı yeniden denemeden önce başka bir cihaza zarar vermemek için ısıya duyarlı bileşenleri kullanırken dikkatli olun.
Eğer elinizde yedek bir IR alıcı varsa ve bağlantıları düzelttiyseniz, yeniden test edebilirsiniz. Aksi takdirde zarar gören alıcıları değiştirmek gerekebilir.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rayli82 -- 22 Mart 2025; 18:35:54 >
-
Bir şeyi unutmuşum IR alıcı zarar görmedi yani kumandada bir tuşa basınca ledi yanıyor bu arada benim bahsettiğim alıcılar yalın olanlar değil siyah bir kartın üzerine lehimlenmiş oalnlar, bunlara ne deniyor bilmiyorum ama, kumandadan tuşa basınca IR alıcının lehimlendiği karttaki led yanıyor ama kod kısmında hiç bir tepki olmuyor bunun sebebini bulamadım ve alıcının çok ısınmasının bunla alakalı olup olmayacağını merak ettim bu arada bağlantıların tamamının doğru olduğuna eminim ve gpt ile yaklaşık 1 - 1.5 saattir konuşuyorum ve bir çözüm bulabilmiş değilim bu yüzden buraya geldim zaten.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi eminakyildiz123 -- 22 Mart 2025; 17:45:51 > -
Merhaba. Kullandığınız modüllerin linkini, devre şemasını, denediğiniz kodları ve aldığınız başarılı/başarısız sonuçları/seri monitör çıktılarını paylaşırsanız elinde aynı malzemeler olan birileri deneyip sorunu anlamaya yardımcı olabilir. İyi çalışmalar.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi F3SV mağduru -- 22 Mart 2025; 18:19:24 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Bu paketteki IR alıcı ve kumanda :
robolink market | 3d yazıcı - elektronik malzeme satış sitesi
IR Uzaktan Kumanda ve Alıcı Kit Satın Al | Robolink Markethttps://robolinkmarket.com/ir-uzaktan-kumanda-ve-alici-kit?srsltid=AfmBOoqBWR5z5GIzTzMAap_IuT7GZjL1KzQq7WIRrek2Pr9gkt1ESjj5Devre şemasına ihtiyaç olduğunu düşünmüyorum alıcı üstündeki S (önden bakınca sol tarafta) kısmını 2. dijital pine R (önden bakınca sağ tarafta) kısmını toprak hattına orta kısımdakinede 5v çıkışa bağladım seri monitörde hiçbir çıktı yok
bu arada şu an ısınma sorunu yok ve kumandadan bastığımda o bahsettiğim ışıktata bir oynama yok bozuldu galiba... ama neden böyle oldu anlamadım şu an 2. arduino kartımı kullanıyorum önceki arduino kartımdaki 5v çıkışta bir sorun olabilir mi acaba? ama diğer bileşenlerde hiç bir sorun olmuyordu.
-
ayrıca bu üründede denemiştim ve bundada aynı sorun oldu... ısınma var ve çıktı yok
robolink market | 3d yazıcı - elektronik malzeme satış sitesi
IR Alıcı 38KHz Satın Al | Robolink Markethttps://robolinkmarket.com/ir-alici-38khz -
Cevap Veren Yok mu? Benim parçalarım mı kronik sorunluydu yoksa? Hatamı bulabilen yok mu hiç :(
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X