Çalışma alanı oldukça geniş olan ve büyük bir kitle tarafından talep gören iş güvenliği uzmanlığı; günümüzün revaçta olan meslek dallarındandır. İş Güvenliği Uzmanlığı Nedir? İş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinde görevlendirilmek üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca görevlendirilmiş mimar, mühendis ve teknik elemanlara iş güvenliği uzmanı denir. [1] Usul ve esasları yönetmelikle belirlenen, iş sağlığı ve güvenliği alanında görev yapmak üzere Bakanlıkça yetkilendirilmiş, iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip, Bakanlık ve ilgili kuruluşlarında çalışma hayatını denetleyen müfettişler ile mühendislik veya mimarlık eğitimi veren fakültelerin mezunları ile teknik elemanlara verilen isimdir. [2] İlk tanım Resmi Gazete’de yayınlanan tanımdır. İkinci tanım ise 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununda belirtilen bir diğer tanımdır. İş Güvenliği Uzmanı Görevleri Nelerdir? İş güvenliği uzmanı görevleri; rehberlik, risk değerlendirmesi, çalışma ortamı gözetimi, eğitim bilgilendirme, kayıt ve ilgili birimlerle iş birliğidir. Bunları detaylandıracak olursak: a) Rehberlik
b) Risk değerlendirmesi
c) Çalışma ortamı gözetimi
ç) Eğitim, bilgilendirme ve kayıt
d) İlgili birimlerle işbirliği
İş Güvenliği Uzmanı Yetkileri Nelerdir? İş güvenliği uzmanının yetkileri aşağıda belirtilmiştir:
Tam süreli iş sözleşmesi ile görevlendirilen iş güvenliği uzmanları, çalıştıkları işyeri ile ilgili mesleki gelişmelerini sağlamaya yönelik eğitim, seminer ve panel gibi organizasyonlara katılma hakkına sahiptir. Bu gibi organizasyonlarda geçen sürelerden bir yıl içerisinde toplam beş iş günü kadarı çalışma süresinden sayılır ve bu süreler sebebiyle iş güvenliği uzmanının ücretinden herhangi bir kesinti yapılamaz. İş Güvenliği Uzmanlığı Eğitimi Konuları Nelerdir?
Ayrıca İSG eğitimi veren kurumlar |
Bildirim