Hocam dediğiniz gibi başta benim de aklıma elektromanyetik gürültü geldi ama nasıl bir gürültü base emitter diyotunu geçebilecek bir potansiyel oluşturabilsin ki diye onu elemiştim. Anlattığınız direnç mantığını çok iyi anladım. Aslında pull-up, veya pull-down resistor ile aynı mantık. Acemilikten olsa gerek bu tarz detayları atlamışım. Son paragrafınız tebessüm ettirdi gerçekten. Çünkü bu gün bu konuyu hocama danıştım. Laboratuvarda bir test yaptık ve her şey normaldi. Çünkü transistör doğru bağlanmıştı :) Ben ters bağlamışım emitter ve collector bacakları zıt oluyormuş benim bağlantımda. Sorun çözüldü. Hocam son olarak, hangi pwm frekansını öneriyorsunuz. Başta 1kHz ile sürüyordum ve motordan çok fazla coil whine sesi geliyordu. 50Hz'e düşürdüm frekansı ve o ses kesildi. Ama şimdi düşük duty cycle'larda motordan yine titreme gibi bi ses geliyor. Normal midir ? Motor dediğim eskimiş bir bilgisayar fanı, nominal 12V, Fanın hem kalitesi düşük hem de uzun süre boşta kaldı, yağı vs.kalmamış yani. |
Isı kontrollü fan projesi (2. sayfa)
-
-
Pwm frekansı olarak motorun verimli çalıştığı noktayi deneysel olarak tespit etmeye çalışabilirsiniz. %50 pwm ile 100hz 10khz arasi birkaç noktada denemeler yapin, en uygun gördüğünüz frekansi kullanin.
Motorun en düşük düzgün çalıştığı pwm oranını tespit edin. Örneğin %10 pwm de verim aldıysanız pwm min seviye olarak %10u baz alin. %1 veya %2 gibi düşük değerlerde motor tepki vermez veya titreme yapar.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Ses motorun kalkımadığı ve değişken elektriğe maruz kaldığı esnada ve buna yakın hallerde ortaya çıkıyordur. Motorun yüküz kalması, sinyal doluluğunun azalması gibi. Motoru yük altında sürmeye uygun çalışırmak bir yöntemdir.
Ancak daha farklı bir fikir; hem verimlilik hem de ses vb dezavantajları azaltmak için aynı çalışmada farklı frekansları kullanmak. Sinyal doluluğu azalması gerektiğinde farklı bir frekansla motoru sürmek, sinyal doluluğu arttığında daha farklı.
Muhtemelen sinyal doluluğu arttıkça pwm frekansının azalması, azaldıkça da frekansın artması konu olur. Ancak düşük yükte yüksek frekans ses yapacağından her ne kadar düşük devir ve yükte frekans arttırılsa da , istenmeyen ses aralığına yaklaşıldığında frekans sabit kalabilir.
--->> değişken frekans kullanımı ile pwwmde yenilik...
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X