"Isik kutlesizdir" demek bilimsel acidan kesin bir bilgi degildir.
Kesin olan tek sey isigin kutlesinin "olculemeyecek kadar az" oldugu bilgisidir.
Bu bilgi "isigin kutlesiz olabilecegi" ihtimalini de icinde barindirir.
eğer ölçülemeyecek kadar bile az kütleleri olsaydı ışık hızına çıkamazlardı.
"Isik hizina sadece kutlesiz varliklarin cikabilecegi" varsayimi "isigin kutlesinin olculemeyecek kadar kucuk olmasinin" bir sonucu olmasin?
görelilik teorisine göre parçacıktaki en ufak bir kütle bile ışık hızına yakın hızlarda sonsuza yakınsar. bu yüzden foton tamamen kütlesiz olmalıdır
Ben de aynen bundan bahsediyorum. Gorellik teorisine gore isik hizinda ilerleyen bir parcacigin kutlesi olamaz. Yani "isik hizinin tanimi", "isigin kutlesiz olmasi varsayimi" uzerine belirlenmistir.
Pekiala isigin bir kutlesi oldugu varsayilip yeni bir "isik hizi" tanimi da yapilabilir. Bunun da yanlis oldugunu kimse kanitlayamaz.
Cunku isigin kutlesini olcebilecek hassasiyette bir kutle olcum aletimiz yok. Isigin kutlesiz olmasi "bilimsel yontem" icerisinde kullanilan bir varsayimdir.
Evet kuantum mekanigi dersindeki "kutle" tanimi ile isik kutlesizdir. Fakat bu varsayim, olcum eksikliginden kaynaklanan bir tanimdir.
quote:
Orijinalden alıntı: neverlate Ben de aynen bundan bahsediyorum. Gorellik teorisine gore isik hizinda ilerleyen bir parcacigin kutlesi olamaz. Yani "isik hizinin tanimi", "isigin kutlesiz olmasi varsayimi" uzerine belirlenmistir.
Pekiala isigin bir kutlesi oldugu varsayilip yeni bir "isik hizi" tanimi da yapilabilir. Bunun da yanlis oldugunu kimse kanitlayamaz.
Cunku isigin kutlesini olcebilecek hassasiyette bir kutle olcum aletimiz yok. Isigin kutlesiz olmasi "bilimsel yontem" icerisinde kullanilan bir varsayimdir.
Evet kuantum mekanigi dersindeki "kutle" tanimi ile isik kutlesizdir. Fakat bu varsayim, olcum eksikliginden kaynaklanan bir tanimdir.
Birşeyin Kütle çekimine kapılabilmesi için kütleye sahip olması gerekiyor değilmi. Kara deliklerin ışığıda çektiği görüşleri var. Bu kütlenin belirtisi değilmidir
quote:
Orijinalden alıntı: meren41
Bir lise öğrencisi olarak bilmiyorum sorum çok salakça mı yoksa boş bir sorumu olacak ama merak ettim. Işık nasıl yayılır arkadaşlar ? Doğrusal olarak yayıldığını biliyorum. Şu şekilde örnek vereyim sesin yayilmasi için maddecikler titreşir ve birbirlerine enerjilerini aktarırlar. Peki ya ışıkta bu olay nasıl oluyor ? Eğer bu şekilde maddelerin enerji aktarması sonucu oluyor olsa boşlukta yayılamazdı ışık. Işık maddelerden mi oluşur ? eğer maddelerden oluşuyorsa ışık hızına nasıl erişebilir ? Madde hızlandıkça ağırlığıda aynı oranda artacağı için yüksek hıza ulaşmak mümkün olamazdı. Eh o zaman ışık nedir maddelerden mi oluşur nasıl yayılır anlayabileceğim şekilde anlatırsanız mutlu olurum :)
bi maddede benden olsun. ışık yayılmak için maddesel ortama(katı,sıvı,hava,gaz) ihtiyaç duymaz.ışık;ses gibi atomların üzerinden aktarılmaz. ışık,dalgalar halinde yayılır.yani atoma ihtiyaç duymaz.sesin yayılmasından farklıdır. bence ışık maddedir ve kütlesi varıdır.fakat çok az olduğu için ışık hızında değişiklikolmaz .bu kütle boyutumuzu aşacak kadar küçük olabilir ve kuantum mekaniğine girebilir.diye tahmin ediyorum
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme