Şimdi Ara

İSLAMI KABUL EDEN BİRİSİ ŞU SORULARI CEVAPLAYABİLİR Mİ? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
51
Cevap
1
Favori
2.885
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
10 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: Sembroni

hocam dinin dogma olduğunu biliyorum ama. islam dini kendini böyle görmez. şuan bir hocaya sorsanız dinin açıklamalarını yapar.

Kardeş bu soruların hepsi son İSLAM alimi MEHDİ Bediüzzaman Said-i Nursi hazretlerinin büyük eseri Risale-i Nur Külliyatında var bu arada teker teker soru sor cevaplamak kolay olsun

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Şöyle saçma saçma konu açıp milletin kafasını karıştırmakta bir numarasınız. Buraları okuyan çoluk çocuk. Sizin yüzünüzden kafaları karışıyor itikadi yönden sıkıntılı gelecek yetişiyor. Soru soracaksın bari düzgünce yaz, sormak istediğin ayeti yaz. Cevap veren bile yanlış vermiş. Soruya mı sinirlenesin cevaba mı belli değil

• mrkrc kullanıcısına yanıt
    Acik acik sormus iste. Bunlara cevap vermeniz coluk cocugun kafasinin karismasini engelleyebilir belki. Yoksa cevap veremediklerine gore haklilar diye dusunur.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Dinden çıkanı öldürün gibi bir hadisi savunabilen yobazlar var burada hepsine bir kılıf bulurlar.

• Ben nacizane basitce cevap vereyim, eger detay istediginiz bir soru olursa aciklamaya calisirim.

1. Allah ayette acikca bizleri kulluk etmemiz icin yarattigini soyluyor, bunun yoruma pek ihtiyaci yok. Biz ve bu dunya onun eserleriyiz, onun gosterdigi dogrultuda yasamamizi istiyor. Kader mevzuu ise cok acik. Allah'in her seyi biliyor ve her seye gucu yetiyor olusu kaderi etkilemez ki? Bir kasada 100,000 lira oldugunu dusun. Kasa sahibi sana bu parayi almamani soyluyor, ama alacagini da bir sekilde biliyor. Ama bunu bilmesi senin kendi cuzi iradeni kullanarak o parayi aldigin gercegini degistirmiyor, bunu bildigi icin senin yaptigin hirsizligin da kasa sahibi uzerinde bir mesuliyeti yok. Allah seni yaratmis, sana gerekli donanimi vermis ustune bir de iradeyi koymus. Sen Allah'in soylediklerine aykiri gittikten sonra onun mevzuyu bilmesi neyi degistirir?

2. Dusunmek var, dusunmek var. En basitinden evrenin var olusu ve icerisindeki figurleri (canlilar, agaclar, cicekler, bocekler) dusunerekten bile adina Tanri demesen bile senden daha ustun bir gucun oldugunu idrak edebilirsin. Bakmak ve gormek ayni sey degil. Etrafina bakmak ve baktiktan sonra ne gordugun onemli. Kuran'da bu dusunce process'i tefekkur olarak gecer.

3. Her kavme peygamber gondermis olmasi her peygamberin basarili olmus olmasi yahut tarihe gecmis olmasi anlamina gelmiyor. Bazilari gelmis ancak o donemin sartlarini degistirememis olabilir. Ancak en nihayetinde her peygamber 'ancak ve ancak Allah'i teblig' icin gonderilir. Baski, zorlama, yahut en nihayetinde bir basari garantisi yoktur. Evrensellik derken ne kastettigini soyleyebilirsen onu da cevaplamaya calisayim.

4. Kitaplarin bozulmasindan sorumlu olan Allah degil, onu bozan kimseler. Kader konusunda da oldugu gibi burada Allah'in kitaplarin bozulacagini bilmesi onlarin bozulmasini engelleyecegi yahut engellemek isteyecegi anlamina gelmiyor. Biz burada Allah'in ne dusundugunu, ne amacladigini bilmiyoruz (en azindan ben bilmiyorum), bunlarin da ilim insanlari tarafindan arastirilip bulunmasi gerek, kitap vasitasi yahut peygamber ve sahabi hayatlari arastirilarak.

5. Erkekler de kadinlar da en yuksek mertebede odullendirilecek. Kuran'da cinselligin kotu yansitilmasina iliskin yanlis bilgiye sahipsin; Allah igrenc oldugunu dusunse nicin evlilik gibi kutsal bir olayi cinsellik ile odullendirsin ve daha da onemlisi yeni bir insana hayat veren ana element olarak kilsin? Yanlis insanlar arasinda olan yanlis sekillerde yapilan cinsellik igrenc olarak lanse edilmis olabilir, bunlari da acip okuman lazim burada yanlis beyanat vermeden once.

6. "Her kavme peygamber gonderdik" konusunda yaptigim aciklamayi tekrar okuyabilirsin. Diger kavimlere gonderilen peygamberlere basarili olamayip bu bolgedekiler basarili olmus olabilir, ve bu duruma da pek cok etmen katkida bulunmus olabilir. Sahsen ben yeniden bilmiyorum diyecegim, arastirmak lazim. Ancak bu nasil Islam'a karsi arguman statusunde bir soru oluyor pek anlayamadim.

7. Nicin reddetsin? Bir insandan geliyor olusumuz ayni olacagimiz anlamina gelmiyor. Ayni mantikla hepimiz ayni yaratici tarafindan yaratilmisiz, ayni mi dusunuyoruz, ayni mi gorunuyoruz?

8. Kolelik dinin neresinde var? Aksine Arap yarimadasinda koleligi bitiren Islam'in kendisidir.

9. Zengin olmak da imtihan, fakir olmak da imtihan. Allah esit davrandigini iddia etmiyor, ama 'adalet' getirecegini soyluyor. Bu durumda kime ne verildiyse ondan hesap sorulacak, verilmeyene eksiklikleri de ya burada ya da oteki tarafta bir sekilde telafi edilecek. Sen calisip kazanmissan Allah bunu niye senden almak istesin ki? Sana bunu yapacak iradeyi, gucu ve donanimi zaten vermis. Bunun kadere ters dusen tarafi ne?

10. Soru net degil. Varlik mi derken fiziksel anlami ile konusuyorsan bunu bilemiyoruz zira onun katinda bizim fizik kurallarimiz islemiyor. Ama kelime manasi ile Allah 'var' olduguna gore 'varlik'tir, ancak 'var edilmemis'tir.

11. Peygamberler Allah'in sozuyle hareket ettiginden dolayi hata yapar kabul edilmezler, ancak 'zelle' adi verilen insan dogasi geregi yaptiklari kucuk surcmelerin varligindan bahsedilir. Arastirabilirsin.

12. Bunu cevapladik.

13. Ay'in yarilmasi hadisesi meshur ve halen tartisilan bir hadisedir. Kuran'da oldugu icin Muslumanlar tarafindan varligi ihtilafta degil ancak halen daha arastiriliyor. Wikipedia'da bu hadiseyi arastirirsan aslinda bazi Islam felsefecilerinin ve bilim adamlarinin bu konuyla ilgili arastirmalarini ve ozellikle bilim adamlarinin kanit anlaminda ortaya koyduklari bazi gorselleri vesaire gorebilirsin. Kaynaklarda bahsedilmiyor dedigine gore belli ki arastirmamissin.

14. Resim cizmek gunah degildir; ancak pek cok alime gore insanlarin ve hayvanlarin resmedilmesi dogru bulunmaz. Bu biraz 'yaratmak Allah'a mahsustur' anlayisindan geliyor. Bunun peygamber zamaninda ozellikle yasak olmasi ise o zamanlarki putperest halki resim, heykel, put gibi nesnelerden tamamen uzaklastirmak. Benim bildigim kadariyla Kuran'da boyle bir ayet yok, peygamberin sozlerinin evrenselliginden ve tum zamani kapsayiciligindan ise soz edemeyiz. dolayisiyla resim hususu hala tartisiliyor.

15. Anlayamiyorum, aciklarsan sevinirim. Kole anlayisi derken hangi kolelikten bahsediyorsun?

16. Sana ailen ve akrabalarindan kadin olanlar ile iletisim kurmak yasak degil. Bunun disinda arzu hissedebilecegin kimselerle 'uygunsuz bir sekilde' yakinlasmak yasak. Oteki turlu arkadaslik yasak olsa bunca Musluman insan nereden geliyor? Biri sokakta diger gordugunden hemen cocuk mu yapiyor?

17. Birinci maddeyi tekrar okuyabilirsin. Orada Allah'i bizim ona kulluk etmemiz icin yarattigini soyledim. Allah kendisini tanimayan ve kendisine saygi gostermeyen birisini neden degerli bulsun? Allah seni yaratmis, kol goz bacak kulak vermis, hayat vermis, aile vermis, sen ise karsiliginda onu tanidigini bile kabul etmiyorsan, Allah seni neden umursasin? Ki butun bunlara ragmen 'tovbe' kapisini da her zaman acik birakmis. Bu buyukluk degil de nedir?

18. Bir kisim insanlarin uymayacagini bilmesi Allah'in bunu bu sekilde uygun gormus olmasini niye degistirsin? Bizim kararlarimizin Allah icin bir baglayiciligi yok, olamaz da.

19. 'Gidiyorum etrafinda donuyorum ve gunahlarimi siliniyor' -> Bu hacc vazifesinin fiziksel boyutu. Namaz da fiziksel bir ibadettir oruc da, ancak hepsinin arkasindaki mana ve ruhani boyut bambaskadir. Milyonlarca insanin bir araya gerek Allah'i anmasindan, onun birligini ve buyuklugunu tanimasindan daha muazzam ne olabilir? Allah bunu sadece imkani olanlara zorunlu kiliyor, ben size bu imkani verdim siz de bana boylesine bir ibadeti cok gormeyin demesinde ne gibi bir mahsur vardir?

Umarim anlayacaksin :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SpaceFalcon -- 9 Aralık 2017; 11:17:40 >

• Senin sorduğun soruları sorarak uzun süre ateist kaldıktan sonra Edip Yüksel ve İhsan Eliaçık'la tanıştım. O soruların hepsinin yanıtı Kuran'ın düzgün bir çevirisi ile yanıtlanıyormuş meğer. Sanahttp://ihsaneliacik.com/ vehttp://19.org/tr/ daki yazıları okumanı,https://www.youtube.com/watch?v=4vGu9ZH9lKI&list=PLcywTTcO_6XQ3rSLgmbJW_Lp4DHhFd-BC daki İhsan Eliaçıkı'ın Kuran çevirilerini (2x'te dinliyorum ben çalgı müzik falan atlıyorum.) dinlemeni öneririm. Ben ilk olarak 19 sistemini farkettikten sonra harbiden bir şey çok fazla tekrar ediyorsa tesadüf olamaz diyerek incelemeye başladım. Ama sonradan farkettim ki Edip değil de İhsan daha doğru söylüyor. Evrenin ana konusu Allah'a inanmak değil. Sadece zulmün karşısında durmak, öldürmemek, çalmamak, yalan söylememek, kul hakkı yememek. Yani evrensel olarak neredeyse bütün insanların harbiden lan bu yanlıştır diyebileceği şeyler. Ben inanıyorum ki ağzından Allah kitap diyip de 99999 tane dairesi olan adamlar değil de Allah'a inanmasa da "abi ya iyi yaşasak yeter kul hakkı yemeyelim." diyen adamlar doğru yoldadır.

Önerdiğim okunası şeyler (her şeyi yazamam bence başlığı ilgini çekenden okumaya ve karşılaştırmaya başla)

http://www.kuranmeali.org/6/enam_suresi/116.ayet/kurani_kerim_mealleri.aspx (insanların çoğunun yanılgıda olduğu gerçeği, çoğu sorunsal bununla çözülebilir)

http://www.kuranmeali.org/2/bakara_suresi/62.ayet/kurani_kerim_mealleri.aspx

http://www.kuranmeali.org/kuran/maun-suresi/

http://www.ihsaneliacik.com/category/yazilar/makaleler/

http://www.ihsaneliacik.com/2017/08/26/islam-peygamberi-hakkinda-dogru-bilinen-10-yanlis/

http://www.ihsaneliacik.com/2011/07/25/aclik-gunlerinde-allahin-yuzu-yeni/ (Allah kelimesinin sosyal alanda kullanımı. Allah'a inanmak ne demek. Allah'ın yüzü ne demek? )

http://www.ihsaneliacik.com/2011/02/19/kuranda-hayir-sesleri/ ( Kuran'da ilk hayır sesleri. Bence sınavın ana konusu klasik öğretideki gibi Allah'a inandın, "allahı" özel isim olarak kullandın, namaz kıldın oruç tuttun hacca gittin 399993232 kere süphanallah dedin değil en zoru malla mülkle olan ilişkidir. asıl sorun paylaşmaktır. ihtiyaç fazlasını üstünde tutmamaktır. mal mülk otorite ile başkalarının üstünde hegemonya kurmamaktır. Bence Muhammed 1400 yıl önce öyle bir şey söyledi ki insanlar bu adamı öldürmeye, susturmaya, yok etmeye çalıştığı gibi yanında sadece malı mülkü olmayan köleler fakirler vardı. Zenginler kodamanlar hep karşısındaydı. Şu an gerçek Kuran okunsaydı kesinlikle susturulmaya çalışılırdı. Ama bunun taktiği de içeriği boşaltmak olmuş.

http://19.org/tr/19/ (19 'u incelemeni öneririm.) (19 var diye Kuran'a inanıyordum başta. Ama şimdi benim için 19'un pek bir önemi yok. Çünkü benim için artık önemli olan adil olmak, hakkı savunmak, iyi olmaya çalışmak özetle.) (Bazı sorduğun soruların cevaplarını hala düşünüyorum, arıyorum. )

• Jeopol kullanıcısına yanıt
    Mesaj yazmak için yazmak güzel olmalı. Mesela Allah düşünün demiş diyor, hangi Ayeti Kerime hepsinin farklı tefsiri var. Gidip meal okuyup sonra buralarda cevap aramak aptallıktan başka bir şey değil. Önce tefsirini okusun, öğrenmek istediği ayrti yazsın. Yaptığı sadece kafa karıştırmak

Adam hac ibadetini sormuş. Soruş şekline bakıp rahatlıkla siz de karar verebilirsiniz saçmaladığına. İnsan gider bi araştırır. İlmihal okur. Elmalılı Hamdi yazır ilmihalini okur

Belki okuyup anlayamamistir.

Mesela hic bir tevsir allahin niye insani yaratma ihtiyaci duydugunu aciklayamiyor.

• milkomeda kullanıcısına yanıt
    Kadeş nasıl bir argüman içim titredi şerefsizim.
  • sonra onlardan başka bir ümmet (kavim-soy) geldi nefislerini uydular namazı terkettiler. onlar da ğayabeye atıldı.

..........................

onlar ğaybi(ğayabeye dönüşmüş olanı) taşlayan kelbler gibidir.

...............................

onların dönüşü(iyabe) elbet bizedir.

.................................

ğayb ğayabe denen haller bakımından insanın iyabeye düşüşü denen bir suretinin olduğu düşünülüyor. ğayb hakkında bilip bilmeden konuşan, taşlayan(recmun) kelb( köpek- aslı ise buz-dolu tanesi) gibi(dir).

burada ğayb yani bilinmez olanın taşlanması denen surette dolu tanesinin(kelbuhum-köpek değil) taşlaması göğe nazaran yere doğrudur. yani ğayb gökte değil sanki yerdeki bir oluşumdur. iyabe ise dönüş olarak düşünülürse; suyun buz tutmuş halinin topraktan bir canlıyı diriltmesi suyun(yağmurun) diriltmesi gibi olmaz. vurur kırar söker alır diye düşünün.

..................................

ğayabeye düşenin iyabeye düşüşü adına dirilten suyun artık söken parçalayan ve bağrından zorla çıkaran manasına dikkat edin.

................................

kısaca diriltme denen halde artık bunun toprağa düşen latif bir su damlası ile değil de yıkıp parçalayan( iki bahçe sahibine yapılan azap gibi) bir halle yapılması denen suretin haşrin değişik usulu olarak görülür.

diynde zorlama denen sureti düşünürsek bu durum zorlamadır. yağmurun latifliği ile değil dolunun sertliği ile dirilten nefha-olay-olgu-oluş şeklinde düşünülür.

islama inananın zorlamalı yaratılış armonisindeki çıkmazı açmazı, özünde kul olması vasfıyla budur denebilir. bazısına yağmurun genişliği bazısına da kabrin darlığına mukabil dolunun necat vermesi(kabri parçalama-söküp açma) gibi bir yaklaşım olur. bu durum esasen ilahi katın değil insanın kabir azabının niteliğine göre yapılan bir yardımdır da denebilir.

bu anlayışlar açısında kabir azabı cehennem azabı arasat azabı gibi hallerin kendine has azap türleri olduğu ve diğer bir rahmet eserince def edilebileceği düşünülebilir. yani hepsi ilahın kuludur dense dahi bu yapılar görevlerini yapma konusunda bir kez emir alırsa ancak ilahi kudretin başka bir emrine kadar o işi yapar denebilir. hatta anladığımız kadarıyla kulluk hatırlatması yahut cebir bunlaradır.

hocam hala olumsuzluk ile cevap veriyorsunuz. anlamadım konunun sahibi ile bağlantınız mı var, iki hesapta sizin mi. araştırmadan gelmiş burada saçma bir şekilde soru sormasını aklamaya çalışıyorsun
    Arastirma.ne hocam. Hadislerler ayetlerle.ornek verdim ben.

• ya mübarek insan hangi ayeti kerime kulaktan bilgilerle gelip sorma. boşuna mı cilt cilt tefsirler yazılmış. nereye takıldın at özelden mesaj bilgim yettikçe cevaplamaya çalışırım
    Kendisiyle alakam yok. Ben de burada cokca belirttim.

Ihtiyac duyan sey tanri olamaz. Oysa islam dini tanrisi insanlarin kulluguna ihtiyac duyuyor, insani yaratmaya ihtiyac duyuyor.

Hocam ne konuşuyorduk siz ne yazmışsınız, hemen başka bir konuya geçmişsiniz. Ha kendi bilgimle cevaplayayım eğer ibadet etmeye ihtiyaç duyulsaydı, emin ol sen de ibadet ederdin

• quote:

Orijinalden alıntı: TURKISH POWER

Ne desek boş. Kendi kafanda olayı bitirmişsin zaten. Seni inandırmak zorunda değiliz. Saçma sapan sorular soruyorsun. Allah kadınlarla arkadaşlığı yasaklamıyor, bu kadar insan nereden türedi yahu? Pes

Allah kendi yarattığı ırkları neden reddetsin? ''Sizin dillerinizi ve renklerinizi farklı kılan odur'' diyen kim?

Dinden soğumak için sebep arıyorsun ve kendince de hemencecik buluyorsun. Sen bilirsin reyiz.

Cevap bulamadın tabi

E niye yaratti o zaman? Okuyup bulamadik ya da anlamadik. Yardimci ol.

• HADO77 kullanıcısına yanıt
    Dinliyorum hocam merak ettim eğer troll değilse anlatır mısın :)
  • Doğduğun bölgede hakim olan inanç en doğrusu ise gerisi traş. ye iç gez yaşa keyfine bak boş ve anlamsız evrende

• furkanham kullanıcısına yanıt
    Neyi kastettiğinizi anlamadım.

• 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.