Şimdi Ara

İşlemci 12 derece. bu normal mi? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
38
Cevap
0
Favori
1.385
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • 12 dereceye gayet normal yada olmasi gereken gibi cevap veren arkadaslara sormak isterim :

Bilgisayarin bulundugu ortamin sicakligini yada soguklugunu ögrenmeden bu yorumu nasil yapiyorlar ?
    Fiziksel olarak hava sogutmali bir cpu,bosta kaldigi süre ortam sicakliginda calisir ( en iyi ihtimali varsayarsak , o bile inmkansiz gibi )genelde üzerinde , ama asla altina inmez fizik kurallari dahilinde .

12 derece dogru deger ise , ortam sicakliginin tahminimce 3-5 derece arasi olmasi gerekir ( teorik olarak , kendim denemedim )

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi trumpet -- 2 Aralık 2012; 18:28:44 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: trumpet

12 dereceye gayet normal yada olmasi gereken gibi cevap veren arkadaslara sormak isterim :

Bilgisayarin bulundugu ortamin sicakligini yada soguklugunu ögrenmeden bu yorumu nasil yapiyorlar ?
    Fiziksel olarak hava sogutmali bir cpu,bosta kaldigi süre ortam sicakliginda calisir ( en iyi ihtimali varsayarsak , o bile inmkansiz gibi )genelde üzerinde , ama asla altina inmez fizik kurallari dahilinde .

12 derece dogru deger ise , ortam sicakliginin tahminimce 3-5 derece arasi olmasi gerekir ( teorik olarak , kendim denemedim )

31 dereceymiş. Amd OverDrive doğruyu söyler. Bir önceki mesajıma bakabilirsiniz.
    Şimdi overdrive'a baktım tekrar 13 derece gözüküyor. Sorun nedir çözemedim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi semantik41 -- 2 Aralık 2012; 18:59:07 >
  • Normalde 25-30 derece arasında seyretmesi gerekmiyor mu?
  • quote:

Orijinalden alıntı: carter

Normalde 25-30 derece arasında seyretmesi gerekmiyor mu?

AMD OVERDRİVE AÇIK. HER SANİYE DERECE DEĞİŞİYOR. 12,15,22,20,17 FİLAN GİBİ.
  • quote:

Orijinalden alıntı: semantik41

quote:

Orijinalden alıntı: carter

Normalde 25-30 derece arasında seyretmesi gerekmiyor mu?

AMD OVERDRİVE AÇIK. HER SANİYE DERECE DEĞİŞİYOR. 12,15,22,20,17 FİLAN GİBİ.

Overdrive'da öyle gösteriyorsa sorun yoktur diye düşünüyorum.
  • Forumarda yıllardır bir efsane haline gelen "AMD işlemciler çok ısınıyomuş, öyle dediler/ AMD işlemciler yanıyor" tarzı konulardan sonra "AMD işlemcim donuyor" tarzı konular görmeye hazırlıklı olmak lazım gibi geliyor bana.
  • Gayet normal diyen var yahu. Ne yaparsanız yapın (su soğutmaya buz atmadığınız-TEC-Gaz-LN2-He soğutma kullanmadığınız sürece) işlemci sıcaklığı ortam sıcaklığından aşağı düşemez. Öyle gözüküyorsa ısı sensörleri yanlış gösteriyordur. Çok ciddi bir sorun değil, muhtemelen BIOS güncellemesi ile filan çözülür.
  • quote:

Orijinalden alıntı: adilazimdegilx

Gayet normal diyen var yahu. Ne yaparsanız yapın (su soğutmaya buz atmadığınız-TEC-Gaz-LN2-He soğutma kullanmadığınız sürece) işlemci sıcaklığı ortam sıcaklığından aşağı düşemez. Öyle gözüküyorsa ısı sensörleri yanlış gösteriyordur. Çok ciddi bir sorun değil, muhtemelen BIOS güncellemesi ile filan çözülür.

Kesinlikle.
  • o sıcaklık doğru ise gerçekten süper ben fx8120 kullanıyorum o.c siz çekirdek başına 10derece sıcaklık o.c li 25-35 derece arasında şuanda o.c li hali o sıcaklık doğruysa hemen o.c ya bence
     İşlemci 12 derece. bu normal mi?
  • quote:

Orijinalden alıntı: adilazimdegilx

Gayet normal diyen var yahu. Ne yaparsanız yapın (su soğutmaya buz atmadığınız-TEC-Gaz-LN2-He soğutma kullanmadığınız sürece) işlemci sıcaklığı ortam sıcaklığından aşağı düşemez. Öyle gözüküyorsa ısı sensörleri yanlış gösteriyordur. Çok ciddi bir sorun değil, muhtemelen BIOS güncellemesi ile filan çözülür.

Dostum M5A97 R.2 var daha neyin bios güncellemesi :) zaten yeni kart.
  • quote:

Orijinalden alıntı: zeroplayer06

o sıcaklık doğru ise gerçekten süper ben fx8120 kullanıyorum o.c siz çekirdek başına 10derece sıcaklık o.c li 25-35 derece arasında şuanda o.c li hali o sıcaklık doğruysa hemen o.c ya bence

Fifa 12 1080p full ayarlardayım. Cpu 36 derece oldu. Gpu sıcaklığı ise 45-50 arasında seyrediyor.

• Mantıksız geliyor ama benim 4200 e oclu 4100 de böle

• quote:

Orijinalden alıntı: hatabo

Mantıksız geliyor ama benim 4200 e oclu 4100 de böle

Söylediğiniz gibi değerler mantıksız, hava veya sıvı soğutma olsun ortam sıcaklığının altına inmeyecektir, 11 derece olması için kasanın olduğu ortamında 11 değil 0 dereceye yakın bir değerde olması daha mantıklı olur, sensörlerde bir sorun olabilir yada yazılımsal bios vs sıkıntı vardır

• quote:

quote:

o sıcaklık doğru ise gerçekten süper ben fx8120 kullanıyorum o.c siz çekirdek başına 10derece sıcaklık o.c li 25-35 derece arasında şuanda o.c li hali o sıcaklık doğruysa hemen o.c ya bence

Fifa 12 1080p full ayarlardayım. Cpu 36 derece oldu. Gpu sıcaklığı ise 45-50 arasında seyrediyor.

Oyun sırasında 36 derecesi geçmiyor olmasıda bana pek mantıklı gelmedi, birde stok fansa çok çok daha zor bir durum olmalı, forumdaki paylaşılanlara baktıkça yeni nesil amd işlemcilerin yada anakartların bir çoğunda ısı göstergesi sorunlu görünüyor, 1 değil 3 değil onlarca böyle 10-15-20 derece gibi mantıksız değerler alan kullanıcılar var

• quote:

Orijinalden alıntı: laroz

quote:

quote:

Oyun sırasında 36 derecesi geçmiyor olmasıda bana pek mantıklı gelmedi, birde stok fansa çok çok daha zor bir durum olmalı, forumdaki paylaşılanlara baktıkça yeni nesil amd işlemcilerin yada anakartların bir çoğunda ısı göstergesi sorunlu görünüyor, 1 değil 3 değil onlarca böyle 10-15-20 derece gibi mantıksız değerler alan kullanıcılar var

sıcaklık böyleyken işlemci soğutucunun borusuna deydiğinizde anlarsınız sıcaklığı sıcak olduğu halde 12derece gözüküyorsa bi problem var...

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Çekirdek sıcaklığı, core temp diye okunan şeyler TCTL denen bişey. AMD TCTL diyor buna, hesaplama ile bulunan formulasyona dayalı bi sistem. Değişken bi skalası var, C(santigrat derece) gibi sabit değil. İşlemci boştayken veya hafif yük altındayken anlamlı bi sonuç üretmez. Ancak yük altındayken doğru değer gösterir. TCTL max bi değere ayarlı oluyor, mesela AMD 'de 70 gibi. Belli bi ofset değer var, sistem hesaplayıp, bu max değerden çıkartıp, max değere ne kadar yakın olduğuna bakıyor. O anki çekirdeğin yük durumu, gelen voltaj, frekans, p-state, güç koruma modları vs. gibi. Bunların tam nasıl hesaplandığı açıklanmıyor.

Programların okudğu değerler, TCTL - ofset değeri. Yaygın inanış ofset değerinin 15-20 arsında değiştiği. Böylece eğer paket sıcaklığı 30C okunuyorsa, programa veri 30-15 = 15 gibi geliyor mesela, program da bunu 15C olarak yazıyor. Gerçekde çekidek içinde, çekirdek sıcaklığını ölçen bi tür diyot yada benzeri fiziksel bişey yok ve gerçek anlamda çekirdeğin tam olarak sıcaklığını bu yüzden bilemiyoruz. Ama bu tür bi hesapalama sonrasında, max sıcaklığa ne kadar yaklaşıldığını ne derece soğutmaya ihtiyaç olduğunu, tehlikeli noktaya gelindi mi buna göre throttle yapayım mı gücü keseyim mi vs. ye çok hızlı tepki verebiliyor. Diyotların sıcaklığa göre verdiği tepki çok yavaş olduğundan, bu tür bi sistem son derece güvenilir oluyor. Çünkü hesaplama direk olarak voltaj, frekans, güç koruması vs. gibi değişkenlere bağlı.

İşlemci yük altına girince, aralarındaki farkında hızla kapanır, çünkü ona göre frekans, yük durumu, voltaj vs. değiştiği için ona göre farklı hesap yapılıyor TCTL ile.

Sonuç olarak orda okunan değerler normal değerler, ama tam olarak C olarak algılamamak lazım, işlemcinin durumuna göre bi miktar kayma yapmış değerler.

• quote:

Orijinalden alıntı: Rubisco

Çekirdek sıcaklığı, core temp diye okunan şeyler TCTL denen bişey. AMD TCTL diyor buna, hesaplama ile bulunan formulasyona dayalı bi sistem. Değişken bi skalası var, C(santigrat derece) gibi sabit değil. İşlemci boştayken veya hafif yük altındayken anlamlı bi sonuç üretmez. Ancak yük altındayken doğru değer gösterir. TCTL max bi değere ayarlı oluyor, mesela AMD 'de 70 gibi. Belli bi ofset değer var, sistem hesaplayıp, bu max değerden çıkartıp, max değere ne kadar yakın olduğuna bakıyor. O anki çekirdeğin yük durumu, gelen voltaj, frekans, p-state, güç koruma modları vs. gibi. Bunların tam nasıl hesaplandığı açıklanmıyor.

Programların okudğu değerler, TCTL - ofset değeri. Yaygın inanış ofset değerinin 15-20 arsında değiştiği. Böylece eğer paket sıcaklığı 30C okunuyorsa, programa veri 30-15 = 15 gibi geliyor mesela, program da bunu 15C olarak yazıyor. Gerçekde çekidek içinde, çekirdek sıcaklığını ölçen bi tür diyot yada benzeri fiziksel bişey yok ve gerçek anlamda çekirdeğin tam olarak sıcaklığını bu yüzden bilemiyoruz. Ama bu tür bi hesapalama sonrasında, max sıcaklığa ne kadar yaklaşıldığını ne derece soğutmaya ihtiyaç olduğunu, tehlikeli noktaya gelindi mi buna göre throttle yapayım mı gücü keseyim mi vs. ye çok hızlı tepki verebiliyor. Diyotların sıcaklığa göre verdiği tepki çok yavaş olduğundan, bu tür bi sistem son derece güvenilir oluyor. Çünkü hesaplama direk olarak voltaj, frekans, güç koruması vs. gibi değişkenlere bağlı.

İşlemci yük altına girince, aralarındaki farkında hızla kapanır, çünkü ona göre frekans, yük durumu, voltaj vs. değiştiği için ona göre farklı hesap yapılıyor TCTL ile.

Sonuç olarak orda okunan değerler normal değerler, ama tam olarak C olarak algılamamak lazım, işlemcinin durumuna göre bi miktar kayma yapmış değerler.

Her konuda şöyle açıklayan biri olsa keşke. Saldırıp gidiyor herkes işine

• W7 güç seçeneklerinden düşük güç modunda çalışıyordur büyük ihtimal, güç seçeneğini yüksek moduna getirmeniz yüksek hızlar elde etmenize olanak sağlayacaktır ve bununla birlikle birazda sıcaklık artışı.Bunlarla hiç uğraşmak istermiyorsanız bios ayarlarından Cool&Quiet seçeneğini kapatınız.
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.