|
Bildirim
Hatta benim işlemci öyle bozulmuş ki, win11 de desteklemiyor zaten hemen gidip yenisini al diye pop-up gösterdi haberi okurken.
|
Zamanla her şey bozulur. Doğanın kanunu bu.
|
Kozmik radyasyon ile 2+3=6 seklinde bilgisayarlar hesaplayabilir deniyor. O zaman bir kac bilgisayara bagli "cok önemli veriler" tehlike icinde olur, ama eger bu cok önemli veriler bir ag (blockchain) in icerisinde sürekli güncellenir ve canli tutulursa veriler degismeden kalabilir. Bunu bulan facebook calisanlarinin cözüm olarak blockchain önermesine hic sasirmam.
|
Söz konusu "bozulma" bizim şu anki tırt işlemcilerimizi kapsamıyor gençler. Gelecekte tabii ki mümkün de, şu an değil yani.
Bir de bu "bozulma"nın kalıcı olduğu kanaatine varmışsınız. Yazıda öyle bir şey de demiyor. Okuduğumdan anladığımı Bilal'leştirerek özetlemeden önce kısacık bir şekilde işlemci nasıl çalışır anlatayım: Diyot dediğimiz bir elektronik materyal var. Bu diyot zerzevatı tek yönlü elektrik akımına izin verir. Ters yönlü elektrik verirseniz yalıtkandır. Şimdi, işlemcimiz bu diyotun biraz daha gelişmişine sahip. Bazı durumlarda elektrik ileten, bazı durumlarda elektrik iletmeyen bir diyotlar grubu var işlemcinizde. Ve o küçücük alanda atıyorum bir milyar adet var bundan. Elektrik ilettiğinde 1, iletmediginde 0... İşlemci temelde bu. İşlemcilerde daha çok diyotu aynı alana tıkıp işlem gücünü arttırıyorlar. Nanometre muhabbeti de bu. 14 nanometre işlemcide, 22 nanometre işlemciye göre daha çok sayıda diyot tıkabiliyorsunuz. Bu da işlem gücünü arttırıyor. Gelelim benim yazıdan anladığımı Bilal'leştirerek özetlememe: Bu arkadaşlar bahsettiğim sıkıştırma işlemini (daha küçük, daha çok diyot kullanma) o kadar abartmışlar ki, diyotlardan akan elektronlar çok sıkışık halde hareket ediyorlar ve kozmik radyasyondan etkilenip hatalı hesap yapılmasına sebep olabiliyorlar. İşlemci bozulmuyor yani. İşlemci arada bozuk işlem yapıyor. Atıyorum, her 10 milyar işleminde 8 hatalı işlem yapıyor. Hiçbir çözüm üretmeden sıkıştırmaya devam ederlerse hata oranı muhakkak artacak. "O yüzden gelin hep birlikte buna bir çözüm getirelim yoksa sıçacağız" diyor. Söz konusu işlemciler de senin hıyar i9k işlemcin değil (oha! İ9k'ya hıyar dedim!!). Bu işlemci babaların babası bir işlemci olsa da, manyakça veri işleyen bir data center'da amatör bir işlemci. İnternette aratınız, 15-20.000 dolara satılan işlemci de var. ![]() ------ Çok fazla basitleştirilmiş şekilde ve dolayısıyla bol hatalı anlattım. Amaç mantığı anlatmaktı. Konuyu detaylı bilen arkadaşlar Hemen linç etmezse sevinirim. |
Bu yüzden uzay araçlarında stabilitesi kanıtlanmış 20 küsür senelik sistemler kullanılıyor. :)
|
Kozmik radyasyon Heliosfer ötesinden yani güneş sistemi dışından gelir. Heliosfer olmasaydı gama radyasyonu tüm yaşamı buharlaştırırdı. Güneş atmosferi bizi koruyor. |
|
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > |
|
|
|
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > |
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > |
|
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
Kozmik radyasyon Heliosfer ötesinden yani güneş sistemi dışından gelir. Heliosfer olmasaydı gama radyasyonu tüm yaşamı buharlaştırırdı. Güneş atmosferi bizi koruyor. < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|
|
|