Şimdi Ara

İyi bilgisayar, kötü performans

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
0
Favori
434
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Asus N56VZ Laptop'um var. Alalı yaklaşık 3 - 3.5 sene civarı oldu. Özellikleri de fena sayılmaz.

* i7 3610QM CPU @ 2.30Ghz ve 8 GB Ram var. GeForce GT650M ekran kartı var.

Sorun şu ki, bilgisayarı ilk açışımda uzun sürede masaüstü kendine gelemiyor. O yüzden artık bıktım ve uyku modu yapıyorum sürekli,
    oyunlarda fps sorunu alıyorum. Örneğin lol oynarken TF anlarında inanılmaz kasıyor fps 10 lara kadar düşüyor. Kötü bir bilgisayar olsa neyse ama kötü de değil. Defalarca kez format attım geçmedi. Driver larım yüklü sorun yok.

Neden dolayı böyle güçlü bir bilgisayar da düşük performans alıyorum?

• GagoLab kullanıcısına yanıt
    HDD badsectörler oluştuğunda sistem yapaşlar windows ile ilgilide olabilir ama formatlamışsınız geriye kalan HDD
  • işlemci ve ekran kartı sıcaklıkları kaç derece? Hiç temizlendi mi?
  • quote:

Orijinalden alıntı: rerererara

işlemci ve ekran kartı sıcaklıkları kaç derece? Hiç temizlendi mi?

Temizlemekten kastın fan temizliği vs ile hayır hiç temizlemedim.

İnternetten Hard disk sentinel programını indirip bilgisayarınıza kurun. Program açıldığında ilk gelen ekranın görüntüsünü çekip buraya yükleyin hard diskinizde bir sıkıntı var mı yok mu ona bir bakalım.

Kolay gelsin.
  • quote:

Orijinalden alıntı: maxpayne53

İnternetten Hard disk sentinel programını indirip bilgisayarınıza kurun. Program açıldığında ilk gelen ekranın görüntüsünü çekip buraya yükleyin hard diskinizde bir sıkıntı var mı yok mu ona bir bakalım.

Kolay gelsin.

Doğru yeri yapmışımdır umarım

• HDD Tune ile test yapın ve pcyi temizleyin 3 yılda o termal macun kurmuştur fanlarda tıkanmıştır dediklerimi yapın sorun düzelmez ise başka bir hdd ile deneyin yine düzelmez bilemiyorum artık.
  • quote:

Orijinalden alıntı: oytun55

HDD Tune ile test yapın ve pcyi temizleyin 3 yılda o termal macun kurmuştur fanlarda tıkanmıştır dediklerimi yapın sorun düzelmez ise başka bir hdd ile deneyin yine düzelmez bilemiyorum artık.

termal macunu tazeleyebiliyor muyuz :)
    Evet ama leptoplar çok fazla karışık bilmiyorsan hiç elleme elinde kalır ben sana diyim ben pek bilmeden arkadaşın leptopunu temizledim sökerken küçük bir kablo kopattım kabloyu bulana kadar neler geldi başıma. :D
    Götür bir bilgisayarcıya ama güvenilir ve bilinir bir yer olsun 75-80 liraya temizler yeniler macunu.
    Ama sana bir tavsiyem ssd al o hdd 3 yıldan sonra büyük bir performans kaybı olmuştur diye düşünüyorum.

120 GB alsan yeterli ucuzda zaten diğer hdd'yi leptopda 2.bir yuva varsa takarsın yoksa apart al 20 liraya öyle kullan yedeklerin onun içinde dursun.
    HDD testi güzel tıkanma sorunu yapmaması gerekir. Temizlik iyidir tabi fark eder ama işlemin ağırlaşması yinede başka bişeyden olabilir bakmam lazım bildiğiniz biyere teste bırakın belli olacaktır.N56 cihaz var önümde teste şuan fişek gibi herşeyi
  • SSD Alırsan sorun kökünden çözülür.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: oytun55

Evet ama leptoplar çok fazla karışık bilmiyorsan hiç elleme elinde kalır ben sana diyim ben pek bilmeden arkadaşın leptopunu temizledim sökerken küçük bir kablo kopattım kabloyu bulana kadar neler geldi başıma. :D
    Götür bir bilgisayarcıya ama güvenilir ve bilinir bir yer olsun 75-80 liraya temizler yeniler macunu.
    Ama sana bir tavsiyem ssd al o hdd 3 yıldan sonra büyük bir performans kaybı olmuştur diye düşünüyorum.

120 GB alsan yeterli ucuzda zaten diğer hdd'yi leptopda 2.bir yuva varsa takarsın yoksa apart al 20 liraya öyle kullan yedeklerin onun içinde dursun.

quote:

Orijinalden alıntı: carso

HDD testi güzel tıkanma sorunu yapmaması gerekir. Temizlik iyidir tabi fark eder ama işlemin ağırlaşması yinede başka bişeyden olabilir bakmam lazım bildiğiniz biyere teste bırakın belli olacaktır.N56 cihaz var önümde teste şuan fişek gibi herşeyi

quote:

Orijinalden alıntı: Volkan1x

SSD Alırsan sorun kökünden çözülür.

SSD Okadar etkiliyor mu yahu bilgisayarı?

Dün akşama doğru bilgisayarcıya götürdüm. Şöyle bir inceledi ve çok şaşırdı bu kadar ısınmasına ve performansının düşük olduğunu duyunca.

Şöyle de bir örnek vereyim hatta size. League Of Legends'ı bilirsiniz. Oynarken kalabalık ve yoğun grafik gerektiren bölümlerde (Team Fightlarda) FPS 5-10-15 'e kadar düşebiliyor. Bildiğin takıla takıla oynuyorum o anlarda. Başka bir bilgisayarda arkadaşımın oyununa bakıyorum. Oyun resmen akıyor. SSD aldığımda bütün bunlar fark edecek mi yani?

• SSD kart takarak keyifli performanslar yaşayabilirsiniz.
    Diskinizde bir sıkıntı yokmuş. Performansı ve sağlığı gayet iyi.

Bilgisayarınızın yavaş çalışmasına neden olan durumları sayarsak;

- 3-3,5 sene oldu dediğinize göre artık bilgisayarınız kullandığınız programlara yeterli olamıyor. Bunun en büyük sebebi de büyük olasılıkla hard diskiniz. Hard diskinizde bir sıkıntı yok tabi ama saniye'deki okuma yazma hızı kullandığınız programlara yetmiyor. (Bunu şuna benzetirim hep. Arabanızın motoru 10 numara ama lastikleri kabak olduğu için tam performansını ortaya koyamıyor.) Eskiden kullandığınız programların tükettiği sistem ihtiyacı ile şimdi aynı programların güncel hallerinin tükettiği sistem ihtiyacı aynı değil. Windows da güncellemeler ile habire bilgisayarınızı şişiriyor ve yeni programlar yükleyerek daha fazla sistem tüketimine neden oluyor. Bazı arkadaşlar demiş bende diyeyim pekişsin. Bu durumda bütçenize göre 120gb veya 240gb'lık bir SSD bilgisayarınızdan daha iyi bir performans almanızı sağlayacaktır.

- Bilgisayarınızın(Leptopunuzun) kasa içi ve Fan'larınız kirlenmiştir. Mümkünse fanınızı yeni bir fan ile değişmeniz iyi olacaktır. Detaylı bir kasa içi temizliğide bilgisayarınızı ferahlatacaktır.

- Aynı şekilde işlemcinizin ve ekran kartınızın macunlarını da yenileyebilirseniz performansta baya etkili olacaktır. Isı her zaman bilgisayar için kötü yan etki demektir.

- Son olarak ise bu çok da beklenmeyen bir durum ama yinede hatırlatmakta fayda var. Biz her zaman aldığımız üründen hep ilk aldığımız gibi performans bekleriz ama zaman ilerledikçe parçalarımızın performanslarında düşme olur. %100 yerine %80 -%70 oranında performans gösterirler. O yüzden diğer maddelerde saydıklarımı yapsanız bile leptopunuzun eski gibi olacağının garantisi yok. Bunu her zaman aklınızda bulundurun.

Kolay gelsin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Maxpayne53 -- 29 Mayıs 2016; 16:41:54 >

• quote:

Orijinalden alıntı: maxpayne53

Diskinizde bir sıkıntı yokmuş. Performansı ve sağlığı gayet iyi.

Bilgisayarınızın yavaş çalışmasına neden olan durumları sayarsak;

- 3-3,5 sene oldu dediğinize göre artık bilgisayarınız kullandığınız programlara yeterli olamıyor. Bunun en büyük sebebi de büyük olasılıkla hard diskiniz. Hard diskinizde bir sıkıntı yok tabi ama saniye'deki okuma yazma hızı kullandığınız programlara yetmiyor. (Bunu şuna benzetirim hep. Arabanızın motoru 10 numara ama lastikleri kabak olduğu için tam performansını ortaya koyamıyor.) Eskiden kullandığınız programların tükettiği sistem ihtiyacı ile şimdi aynı programların güncel hallerinin tükettiği sistem ihtiyacı aynı değil. Windows da güncellemeler ile habire bilgisayarınızı şişiriyor ve yeni programlar yükleyerek daha fazla sistem tüketimine neden oluyor. Bazı arkadaşlar demiş bende diyeyim pekişsin. Bu durumda bütçenize göre 120gb veya 240gb'lık bir SSD bilgisayarınızdan daha iyi bir performans almanızı sağlayacaktır.

- Bilgisayarınızın(Leptopunuzun) kasa içi ve Fan'larınız kirlenmiştir. Mümkünse fanınızı yeni bir fan ile değişmeniz iyi olacaktır. Detaylı bir kasa içi temizliğide bilgisayarınızı ferahlatacaktır.

- Aynı şekilde işlemcinizin ve ekran kartınızın macunlarını da yenileyebilirseniz performansta baya etkili olacaktır. Isı her zaman bilgisayar için kötü yan etki demektir.

- Son olarak ise bu çok da beklenmeyen bir durum ama yinede hatırlatmakta fayda var. Biz her zaman aldığımız üründen hep ilk aldığımız gibi performans bekleriz ama zaman ilerledikçe parçalarımızın performanslarında düşme olur. %100 yerine %80 -%70 oranında performans gösterirler. O yüzden diğer maddelerde saydıklarımı yapsanız bile leptopunuzun eski gibi olacağının garantisi yok. Bunu her zaman aklınızda bulundurun.

Kolay gelsin.

Detaylı anlatım ve ilginiz için teşekkür ederim.

Yarın bilgisayarcıma gidip bunları konuşacağım.

Lolün 10 fps'lere düşmesi normal değil.3 küsür senelik bilgisayar olduğuna göre ilk iş termal macun değişimi ve toz temizliği yap.Daha sonra oyunlara girerken sağ tıklayıp yüksek performanslı gpu ile çalıştır seçeneğini seç.Ayrıca Msi afterburner programı ile oyun içerisinde hangi parça kaç derece , yüzde kaç kullanılıyor , kaç mhzde çalışıyor kontrol et.Isınmaya bağlı throttling yaşıyor olabilirsin.
  • quote:

Orijinalden alıntı: zwanzig

Lolün 10 fps'lere düşmesi normal değil.3 küsür senelik bilgisayar olduğuna göre ilk iş termal macun değişimi ve toz temizliği yap.Daha sonra oyunlara girerken sağ tıklayıp yüksek performanslı gpu ile çalıştır seçeneğini seç.Ayrıca Msi afterburner programı ile oyun içerisinde hangi parça kaç derece , yüzde kaç kullanılıyor , kaç mhzde çalışıyor kontrol et.Isınmaya bağlı throttling yaşıyor olabilirsin.

"yüksek performanslı gpu ile çalıştır"

zaten bunda ayarlı ancak işte yarın bir gidip temizlik yaptıracağım. Format bile çözüm olmuyorsa demek ki tozlanma falan var. Termal macun vs...
  • %13 yükte islemci 70 derece. Hayli yüksek. Temizlik ve macun yenilenmesinden sonra düzene girecektir. Hdd sıkıntısız.
    İyi oyunlar

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • İlginiz ve cevaplarnız için çok teşekkürler. Sorun halloldu.

250 GB lik Kingston SSD taktırdım, fanını temizlettim ve artık lolü 200 fps ile oynuyorum. Eskiden uyku moduna alırdım bilgisayarı artık o dönemde bitti. 5 saniyede açılıp 5 sandiyede kapanıyor Windows.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.