Şimdi Ara

Jeoloji Mühendisliği Hakkında

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
1
Favori
4.908
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Yurt dışında jeoloji mühendisliği yok diyenler bu konuda yeterli bilgisi olmadığını düşündüğüm kimselerdir. Zira yur dışında pek çok okulda bu bölüm vadır.

Örnek olarak;

- Michigan Technological University / Geological and Mining Engineering and Sciences

- The University of Arizona / Mining and Geological Engineering

- Queens University / Geologica Sciences and Engineering

- The University of British Colombia / Geological Engineering

- Missouri University of Science and Technology /Geological Engineering

- University of Wisconsin-Medison College of Engineering / Geological Engineering

gibi. Şimdilik bulabildiklerim bunlar ama Jeoloji Mühendisliği yurt dışında da bulunan, saygı duyulan ve ciddi paralar kazandıran bir meslektir. Meslek ülkemizde gerekli saygı ve ilgiyi bulamadığı için düşük puanlara ve kalitesiz mezunlara sahiptir.

Küçük bir anı olarakta ilk bölüm tanışma toplantımızda bölüm başkanı hocamız bize aynen şunları söyledi: "Bir gün genel müdürü ODTÜ mezunu olan bir maden şirketine gittim. Adam bana "hocam neden ODTÜ mezunu öğrenci göndermiyorsunuz?" diye şakayla sitem etti. Yani demem o ki buradan mezun olduğunuzda kendinizi yetiştirdiyseniz iş bulamama gibi bir şey olmaz. Ayrıca buradan mezun olan hiçbir öğrencimin işsiz kaldığını duymadım."

Elbette bu son yazdıklarım daha çok ODTÜ Jeoloji Mühendisliğini düşünen arkadaşlar için referans olacaktır.

• odtü jeoloji bitiren bi arkadaş var dersanede, memnun değilim diyor şuan mimarlık istiyo.r ben de ondan memnun değilim(mimarlıktan terkim) tamamen kişiyle alakalı. oda arkadaşım jeo okuyodu gayet memnundu ama çok taş yalıyolar ya bi gün ölceniz virüsten falan olm

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KoSeKu3 -- 22 Ocak 2013; 0:53:16 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: KoSeKu3

odtü jeoloji bitiren bi arkadaş var dersanede, memnun değilim diyor şuan mimarlık istiyo.r ben de ondan memnun değilim(mimarlıktan terkim) tamamen kişiyle alakalı. oda arkadaşım jeo okuyodu gayet memnundu ama çok taş yalıyolar ya bi gün ölceniz virüsten falan olm

Jeoloji de en iyi arazide öğrenilir zaten. Üç, beş toz yutmak insana zarar vermez. ;)

Olay dediğin gibi kişi ile alakalı; severse sever, sevmezse elbette mutsuz olur. Ama ben burada bunlardan ziyade mesleğin ülke içi ve dışı durumu konusunda ufak bir bilgi vermek istedim.
  • arkadaşlar ben 5 yıllık jeoloji mühendisiyim. eğer bu bölüme yeni başladı iseniz, önemle tavsiyem bırakıp başka bir bölüme geçmenizdir. Ben ve mezun olan arkadaşlarımın hepsinin ortak düşüncesidir. Türkiye'de yapılacak meslek değildir. Zaten çoğumuz da yapamamaktayız. Jeologlardan şanslı olanları tabii ki saymıyorum. ama işinizi şansa bırakmak istemezseniz, bu mesleği edinmeyin. Eğer tartışmak ya da sebeplerini öğrenmek isterseniz, uzun uzadıya açıklama yapabilirim. Özetlemek gerekirse, iş alanı yok. Maden sektörü ülkede ne kadar ilerlemiş ki jeologlar yararlansın. Yasalarda maden mühendislerin çalıştırılma zorunluluğu gibi jeoloji mühendisleri için bir yasa yok. Yetki yok! Önem yok! Zemin etütleri bebeğin eline verilen oyuncaktan farksız. Ne kazancı var ne saygınlığı. Zemin etütü yapmaya kadar verirseniz ve bir ofis açarsanız, başınız vergiler ile son derece belada demektir! Jeoloji Mühendisleri Odası, size kazanmadığınız miktarların faturalarını kestirecek. Piyasası bin lira olan iş için iki buçuk bin lira fatura keseceksiniz. Sondaj makinanız yoksa sondajı mecburen ucuza yaptıracaksınız ve karşılığında fatura alamayacaksınız! Tabi gider gösteremeyeceğiniz için devlet size ikibuçuk bin lira kazanmış gibi vergi borcu yazacak! Kuyu ruhsatından para kazanma hayali kuranlar, DSİ kapısında bütün gün beklerken değersiz eleman muamelesi görecek, yaptığı işten tamamen soğuyacaktır. Bunların sebebi tabiiki Jeoloji dalının önemsizliği değil, ülkenin Jeoloji bilimine verdiği önemden(!) kaynaklanmaktadır. Başka hiçbir yetkiniz yoktur. Bankalar birçok mesleği eksper olarak kabul edebilirken yerbilimciler bu gruba dahil değildir. Ayrıca yine birçok meslek grubu inşaatlarda şantiye mühendisliği yapabilirken jeoloji mühendisleri yapamamaktadır. Yine maden ocaklarında jeoloji mühendislerinin çalıştırılmasına dair herhangi bir zorunluluk ya da gereklilik yok. Yukarıda yazıldığı gibi meslek yurt dışında gerçekten ciddi paralar kazandırabilirken, ülkemizde sanki yapılması istenmeyen bir meslekmiş gibi muamele görmektedir. ODTÜ mezunları belki ayrı bir yere konulabilir. Onlar için yorum yapamam çünkü ODTÜ mezunu değilim.

• Bu arada, Yapı-denetimde elektrik-makina-inşaat müh ve mimarlar bulunur iken Jeologların yine bu yasada bulunmadığını da eklemek isterim.
  • quote:

Orijinalden alıntı: miü

Yurt dışında jeoloji mühendisliği yok diyenler bu konuda yeterli bilgisi olmadığını düşündüğüm kimselerdir. Zira yur dışında pek çok okulda bu bölüm vadır.

Örnek olarak;

- Michigan Technological University / Geological and Mining Engineering and Sciences

- The University of Arizona / Mining and Geological Engineering

- Queens University / Geologica Sciences and Engineering

- The University of British Colombia / Geological Engineering

- Missouri University of Science and Technology /Geological Engineering

- University of Wisconsin-Medison College of Engineering / Geological Engineering

gibi. Şimdilik bulabildiklerim bunlar ama Jeoloji Mühendisliği yurt dışında da bulunan, saygı duyulan ve ciddi paralar kazandıran bir meslektir. Meslek ülkemizde gerekli saygı ve ilgiyi bulamadığı için düşük puanlara ve kalitesiz mezunlara sahiptir.

Küçük bir anı olarakta ilk bölüm tanışma toplantımızda bölüm başkanı hocamız bize aynen şunları söyledi: "Bir gün genel müdürü ODTÜ mezunu olan bir maden şirketine gittim. Adam bana "hocam neden ODTÜ mezunu öğrenci göndermiyorsunuz?" diye şakayla sitem etti. Yani demem o ki buradan mezun olduğunuzda kendinizi yetiştirdiyseniz iş bulamama gibi bir şey olmaz. Ayrıca buradan mezun olan hiçbir öğrencimin işsiz kaldığını duymadım."

Elbette bu son yazdıklarım daha çok ODTÜ Jeoloji Mühendisliğini düşünen arkadaşlar için referans olacaktır.

Okunmasi zor bi bolum, ama okumaya calisiyoruz :D

Arkadasim odtude. Hazirligi bi dert bolumu bi dert diyor :) cok zorluyorlarmis

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• Bolum sayisal puanla alan ama derslerde dort yil s sini goremediginiz bir bolum. Sozelciyim ama muhendis olayim diyenlere gore dersleri full ezber. Dogadaki yuzlerce kayavc cesitleri bunlari ozelliklerini ezberine dayanan gene bunlarda bulunan mineralleri en ince ayrintisina kadar ezberleten bir bolum. Gecen sene sirf kazanmis olayim diye girdim. Bu donem biraktim. Yeniden sayisalciya yakisir bir bolume zorlayacagim. Ha kendim donem birinciside oldum.Yani kuru ilgisiz biri yorum yapti sanmayin ciddiye alarak girdim bu bolume ama bir sayisalci ile alakasi olmayan bir.bolumdur.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    eczacılık hakkında
    12 yıl önce açıldı
    kimya müh. hakkında
    6 ay önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: atillaoguz

Bolum sayisal puanla alan ama derslerde dort yil s sini goremediginiz bir bolum. Sozelciyim ama muhendis olayim diyenlere gore dersleri full ezber. Dogadaki yuzlerce kayavc cesitleri bunlari ozelliklerini ezberine dayanan gene bunlarda bulunan mineralleri en ince ayrintisina kadar ezberleten bir bolum. Gecen sene sirf kazanmis olayim diye girdim. Bu donem biraktim. Yeniden sayisalciya yakisir bir bolume zorlayacagim. Ha kendim donem birinciside oldum.Yani kuru ilgisiz biri yorum yapti sanmayin ciddiye alarak girdim bu bolume ama bir sayisalci ile alakasi olmayan bir.bolumdur.

Zemin mekanigi, yapi statigi, mekanik, topoğrafya bu derslerde sayisal sorular gelmekte ama cok nadir.

Milimetrik kağıt'la sıkça uğraşılan bir bölümdür. :)

Mineraloji, petrografya,kömür jeolojisi, genel jeoloji, jeoloji ve kayaç bilgisi, malzeme bilgisi, muhendislik jeolojisi, sondaj, jeofizik vb. Bu dersler paso ezberdir arkadaslar.

-

Hocam siz hangi uni. Yi biraktiniz?

Birde neden biraktiniz, gelecegi parlak diye dusunuyorum ben....

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 7nbitirdin -- 26 Mart 2013; 8:42:40 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• Sdu henuz birakmadim derslere katilmiyorum. Sadece ortak derslerin mat fiz gibi muafiyet icin vize finaline girecegim. Suanda full lys kasiyorum. Insaat yada makina icin. Gelecegi bu son bir yildir iyi gibi ama bu bolum ulkemizde 1 ileri 2 ggeri giden bir bolum. Bu parlaklik seneye nolur bilinmez. 3 kat bina ustune Zemin etut mecburiyrtinden bir parlama var. Ancak insaat jeofizik hatta madenciler bile bu isten pay kapma derdindeki yakinda olu ve jeoloji gene dibe vurur. Birde ben sayisalciyim. Ezberden sozelden oldum olasi nefret etmisimdir. Bu kadar ezber veya sozelle ugrasacagima gider hukuk okurum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi atillaoguz -- 26 Mart 2013; 18:06:00 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: 7nbitirdin

quote:

Orijinalden alıntı: atillaoguz

Bolum sayisal puanla alan ama derslerde dort yil s sini goremediginiz bir bolum. Sozelciyim ama muhendis olayim diyenlere gore dersleri full ezber. Dogadaki yuzlerce kayavc cesitleri bunlari ozelliklerini ezberine dayanan gene bunlarda bulunan mineralleri en ince ayrintisina kadar ezberleten bir bolum. Gecen sene sirf kazanmis olayim diye girdim. Bu donem biraktim. Yeniden sayisalciya yakisir bir bolume zorlayacagim. Ha kendim donem birinciside oldum.Yani kuru ilgisiz biri yorum yapti sanmayin ciddiye alarak girdim bu bolume ama bir sayisalci ile alakasi olmayan bir.bolumdur.

Zemin mekanigi, yapi statigi, mekanik, topoğrafya bu derslerde sayisal sorular gelmekte ama cok nadir.

Milimetrik kağıt'la sıkça uğraşılan bir bölümdür. :)

Mineraloji, petrografya,kömür jeolojisi, genel jeoloji, jeoloji ve kayaç bilgisi, malzeme bilgisi, muhendislik jeolojisi, sondaj, jeofizik vb. Bu dersler paso ezberdir arkadaslar.

-

Hocam siz hangi uni. Yi biraktiniz?

Birde neden biraktiniz, gelecegi parlak diye dusunuyorum ben....

Mühendislik jeolojisi, sondaj ve jeofizik dersleri nasıl ezber ki bildiğin isimleri mühendislik dersleri gibi

• < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.