Şimdi Ara

KAÇAK AKIM KORUMA RÖLESİ NASIL TAKILIR? ve K.A.K. RÖLESİ NEDEN ATAR? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
38
Cevap
0
Favori
26.257
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş

Orijinalden alıntı: dnmhbr

quote:

Orijinalden alıntı: ŞEF34

Ölçü aleti almanıza gerek yok. O zaman şunu deneyin.
    Tesisatın herhangi bir yerinde nötr ile toprağı birbirine değdirin, röle atıyorsa toprak sağlam demektir. Mesela biraz kablonun her iki ucunu açın, bir ucunu prizdeki nötr yuvasına, diğer ucunu da prizdeki toprak ucuna değdirin, röle atıyorsa tamamdır.
    AMAN DİKKAT, KONTROLKALEMİ İLE PRİZDEKİ NÖTR VE FAZI İYİ KONTROL EDİN. NÖTR UCU İLE DENEYECEKSİNİZ.

Tamam , dediğiniz gibi kontrol kalemi ile fazı belirleyip , diğer kablo ile prizin toprağını temaslandıracağım...Umarım röle atar :)
    Bu arada matematik öğretmeniyim , mikrodenetleyicilerle ilgileniyorum...herhangi bir konuda yardımım dokunacaksa yardımlaşmak sevindirir beni.İlginize istinaden...Saygılar..

Ben teşekkür ederim. İnşaallah faydalı olmuşumdur. Matematikle ilgili sorum olursa rahatsız ederim.

• quote:

Sayın eros'un dediği gibi önceden sıfırlama olduğundan, prizdeki nötr, toprak yeri pek farketmiyordu. Siz şimdi nötr,toprak ayırdığınız için nötr klemensinde toprak olduğu için atıyor olabilir. Öncelikle ikisini yer değiştirin.

Bahsettiğiniz sigortanın çıkışında kablo bağlımı ?
    Şayet kablo bağlı olduğu halde kapatsanız bile elektriği kesmiyorsa, sigorta içinden kontakları yapışık kalmıştır, onun için açma-kapatma yapmıyordur.
    Yok eğer çıkışında kablo yok ise zaten bir işe yaramıyor demektir. O sigortaya ait linye kablosunu yandaki herhangi bir sigortaya aktarılmış demektir.

Günaydın , dediğinizi yaptım :) sorun kayboldu.Prizde nötr ile toprağı karıştırmışlar.Yerlerini değiştirdim.
    Bir kabloyla prizde Nötr-toprak temasını da yaptım , röle attı...
    Tek kalan kontrol , topraklamanın kalitesi kontrolü.Bir yerden emanet ölçü aleti alıp yapcam.
    Bu arada sanırım bir de yük dağılımı dengeli olmalıymış.Ve Prizlere en fazla 16A ve aydınlatmaya en fazla 10A kullanılmalıymış sanırım.
    Ama benim panoda 5 adet 20A ve 3 adet 16A sigorta uygulanmış.
    Hangi sigortanın kaç adet yoğun kullanılan prizi ve lambayı koruduğunu belirleyip bir bakcam.Size ve diğer (yukarıdaki) arkadaşlara bildiririm...

Sayın ; Şef34 , jawsap , Dehhani. ,Eros ... çook teşekkür ederim.
    İstanbul'da ikamet ediyorsanız (ben bağcılar'dayım) birgün çay-kahve ikram etmek isterim.Değerli zamanınızı ayırdığınız için teşekkür ederim...

• Sorunu gidermiş olmanıza kendi adıma çok sevindim sayın dnmhbr.
    Bunda benimde katkım olması daha çok hoşuma gitti. Topraklama kalitesini ölçmek belki bilgi açısından faydalı olur ama şayet kötü ise bu saatten sonra yapılacak birşey yok. Binanın topraklama levhası veya çubuğu binanın yanında bir yere toprağa gömüldü. Bu tamamen bina çevresindeki toprağın cinsine bağlı. Yumuşak ve nemli toprakta çok iyi sonuç alınır. Kayalık, sert bir zemine yapılan topraklama kalitesi biraz düşük olur ama nihayetinde iş görür.
    Bulunduğunuz binanın dışına yeni bir topraklama çubuğu çakma imkanı olmadığına göre böyle kullanmaya devam edeceksiniz.

Ben de İstanbulda oturuyorum. Bağcılar tarafına yolum düşerse memnuniyetle kahvenizi içmeye gelirim.
    Hoşçakalın.
  • quote:

Sorunu gidermiş olmanıza kendi adıma çok sevindim sayın dnmhbr.
    Bunda benimde katkım olması daha çok hoşuma gitti. Topraklama kalitesini ölçmek belki bilgi açısından faydalı olur ama şayet kötü ise bu saatten sonra yapılacak birşey yok. Binanın topraklama levhası veya çubuğu binanın yanında bir yere toprağa gömüldü. Bu tamamen bina çevresindeki toprağın cinsine bağlı. Yumuşak ve nemli toprakta çok iyi sonuç alınır. Kayalık, sert bir zemine yapılan topraklama kalitesi biraz düşük olur ama nihayetinde iş görür.
    Bulunduğunuz binanın dışına yeni bir topraklama çubuğu çakma imkanı olmadığına göre böyle kullanmaya devam edeceksiniz.

Ben de İstanbulda oturuyorum. Bağcılar tarafına yolum düşerse memnuniyetle kahvenizi içmeye gelirim.
    Hoşçakalın.

Elbette sizin de yukarıdaki arkadaşların da katkısı var.Kaba elektriğe biraz yabancıyım , çok eksiğim var..Eksik olmayın.Elbette beklerim.saygılar.

• quote:

Sorunu gidermiş olmanıza kendi adıma çok sevindim sayın dnmhbr.

Hoşçakalın.

CLASS DT266 (V DALGALI ÇİZGİ 750 MODUNDA)
    Farklı buatlardan beslenen 5 farklı odadaki 5 prizde ölçüm yaptım.

ÖLÇÜM SONUÇLARIM ;
    ---------------------
    1.PRİZ
    F-N=209V
    F-T=211V
    N-T=0
    ----------------------
    2.PRİZ
    F-N=210V
    F-T=213V
    N-T=0
    ----------------------
    3.PRİZ
    F-N=210V
    F-T=211V
    N-T=0
    ----------------------
    4.PRİZ
    F-N=209V
    F-T=211V
    N-T=0
    ----------------------
    5.PRİZ
    F-N=209V
    F-T=212V
    N-T=0
    ----------------------

Tablo nasıl sizce? :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dnmhbr -- 3 Şubat 2013; 19:34:04 >

• Ölçüm sonuçları güzel görünüyor. Dediğim gibi faz-nötr ile faz-toprak arasında 2 - 3 v. fark olması gerekirdi, nihayetinde öyle çıkmış.
    Şayet her iki ölçümde de değerler aynı çıksaydı o zaman topraklama olmadığı, nötrden sıfırlama yapıldığı anlamına gelirdi.
  • quote:

Ölçüm sonuçları güzel görünüyor. Dediğim gibi faz-nötr ile faz-toprak arasında 2 - 3 v. fark olması gerekirdi, nihayetinde öyle çıkmış.
    Şayet her iki ölçümde de değerler aynı çıksaydı o zaman topraklama olmadığı, nötrden sıfırlama yapıldığı anlamına gelirdi.

Teşekkür ederim Şef'im...
    Peki faz toprak arası gerilim farkı neden faz nötr den daha çok?faz nötrün daha çok olması gerekmez miydi.Ve neden 209 volt? 220 olması gerekmez miydi mantıken..
  • Ben, ölçüm değerlerine bakarken F-N , F-T diye çok fazla dikkat etmedim. Sadece aradaki voltaj farklarına dikkat ettim.
    Dediğiniz gibi faz-nötr yüksek olmalıydı. Yani prizin fiş takılan yuvalarında ölçülen değer yüksek olmalıydı. Öyle yaptınız değilmi ?
    Şebeke voltajı her ne kadar 220 v. olsada evinizin trafoya olan uzaklığı, aynı trafoya bağlı yüklerin aşırı olması, günün en fazla elektrik kullanılan saatte ölçüm yapılması halinde gerilimin düşük olduğu görülebilir. Gece yarısından sonra ölçerseniz 220 v. veya daha yüksek olduğunu görebilirsiniz.
  • quote:

Ben, ölçüm değerlerine bakarken F-N , F-T diye çok fazla dikkat etmedim. Sadece aradaki voltaj farklarına dikkat ettim.
    Dediğiniz gibi faz-nötr yüksek olmalıydı. Yani prizin fiş takılan yuvalarında ölçülen değer yüksek olmalıydı. Öyle yaptınız değilmi ?
    Şebeke voltajı her ne kadar 220 v. olsada evinizin trafoya olan uzaklığı, aynı trafoya bağlı yüklerin aşırı olması, günün en fazla elektrik kullanılan saatte ölçüm yapılması halinde gerilimin düşük olduğu görülebilir. Gece yarısından sonra ölçerseniz 220 v. veya daha yüksek olduğunu görebilirsiniz.

Ölçümler 6000 nüfuslu bir ilçe merkezinde , öğlen 12:00 gibi yapıldı.itinayla yaptım...F-N=209 V , F-T=211 V çıktı (hata yok) ortalama...
    Kaçak akım rölesi faal , N-T temasında atıyor.
    Ama neden F-T daha yüksek çıktı anlamadım...
    O bahsettiğim hayalet sigorta da sadece çamaşır makinesinin bağlı olduğu prizi koruyormuş ( 20A. )
    Teşekkür ederim :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dnmhbr -- 4 Şubat 2013; 21:56:13 >

• Hat üzerinde gerilim düşümü oluyor..ve siz kaynak geriliminden daha düşük okuyorsunuz.
  • Kaçak akım koruma rölesi neden atar;

1.si eğer hattınızdaki elektriğin resmi değil de kaçak olduğunu anlarsa akımın da kaçak olduğunu anlar ve atar.
    2.si evde çok elektrik akımı çeken(kaçıran) cihazlar vardır, tespit eder atar.
    3.sü evde kaçak çay içiyorsundur, tespit eder atar.
    4.sü ...

bu böyle devam eder hacı.

ahhaha işin şakası bir yana valla hiç anlamam.
  • quote:

Orijinalden alıntı: eloko

Hat üzerinde gerilim düşümü oluyor..ve siz kaynak geriliminden daha düşük okuyorsunuz.

6000 TL. lik katı yakıtlı, kömür stokerli otomatik LCD göstergeli kazanımızın beyni bugün takıldı.
    Su sıcaklığı max. 36 derecede ayarlı iken 64 dereceye çıkmış.
    Kazanı aç kapa yaptık düzeldi...

EVİMİZDE 209 V.'luk gerilimin olması bunun sebebi olabilir mi?
    Ve evimizin gerilimini 220V'a yükseltmek için nasıl bir yol izlemeliyiz?

Saygılar...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dnmhbr -- 5 Şubat 2013; 17:36:51 >
  • quote:

quote:

Hat üzerinde gerilim düşümü oluyor..ve siz kaynak geriliminden daha düşük okuyorsunuz.

6000 TL. lik katı yakıtlı, kömür stokerli otomatik LCD göstergeli kazanımızın beyni bugün takıldı.

Saygılar...

45.000 nüfuslu bir mahallede oturuyorum,trafonun eve uzaklığı 100 metre,normalde 225,en yoğun saatlerede 216,gece yarısında 235 civarında voltaj.geçen gece 246 volt ile pik yaptı.Aklıma şöyle birşey gelmiyo değil,elektrik saatleri bildiğimiz gibi çekilen akımı hesaplıyor,acaba voltaj yükselince çektiğimiz akımda azalıyor olabilirmi,akım gerilim toplam güç ilişkisinden dolayı.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: ekrem3457

quote:

quote:

Saygılar...

45.000 nüfuslu bir mahallede oturuyorum,trafonun eve uzaklığı 100 metre,normalde 225,en yoğun saatlerede 216,gece yarısında 235 civarında voltaj.geçen gece 246 volt ile pik yaptı.Aklıma şöyle birşey gelmiyo değil,elektrik saatleri bildiğimiz gibi çekilen akımı hesaplıyor,acaba voltaj yükselince çektiğimiz akımda azalıyor olabilirmi,akım gerilim toplam güç ilişkisinden dolayı.

V=I.R

R sabit , V yükselirse dengenin sağlanması için I'nın düşmesi gerekir mi demek istiyorsunuz?

• İyi geceler konu hortlamis olacagim kusura bakmayin. Kaçak akim rolesi aldim(siemens) ve yukarda anlatildigi gibi bagladim. Ama geçenlerde prize ttaktiğin uçlu priz kablosu birden kivilcim cikarmaya başladı. Kacak akim rolesi atmadi. Acaba role şelale yapinca atmiyor mu. Atmiyorsa yangina karesi koruma için atmasi gerekmez mi. Cevaplarsaniz sevinirim.

• yguler87 Y kullanıcısına yanıt
    Kaçak akım rölesi faz-toprak ve notr-toprak arası kaçak olursa ve bu kaçak değeri şalterin kesme limitine ulaşırsa atar.
    Faz nötr arasındaki kaçaklarda kaçak akım şalteri atmaz.
    Uçlu prizin iç bağlantılarını kontrol edin. Faz ve nötr hattı temas ediyor olabilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ipli jeton -- 23 Aralık 2014; 16:28:37 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Geç oldu ama cevap için teşekkür ederim hocam. Zaman içinde tecrübe ettim rolenin çalıştığını en küçük kaçak ta atıyor. Her eve lazım. ...

• Merhabalar,

Kaçak akım röleleri girişi üstten mi olmalı (1), alttan mı olmalı (2)

Değerlei cevaplarınızı ve yorumlarınızı bekliyorum.
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.