Şimdi Ara

kaçak voltaj ölçümü

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
3.272
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • arkadaşlar ben aracıma bağladığım d sınıfı anfie 2 adet kaliteli woofer sürdüm ama gaini doru düzgün açmaktan korkuyorum (kısa bir süreliğine 3/4 kadar açtım yaldır yaldır çalıyor) herneyse wooferları aldığım arkadaşla konuşurken anfin voltaj kaçırıyorsa sorun olur 30 dakika boyunca çalıştır 2-3 dakkada bir kontrol et göbeğin ısınırsa gain kapat dedi ama voltaj kaçırmıyorsa sonuna kadar aban gaini ben malımın arkasındayım dedi... Şimdi ben garanti olsun diye voltaj kaçırıp kaçırmadığını nasıl ölçerim bu anfinin?

• Arkadaşın bu işlerden anlayan birimi !!.
  • elektronik uzmanı diyememe ama ses sistemleriyle uraşan birçok kişiden duydum bunu anfinin voltaj kaçırması durumu (dc voltajı demişti biri)
  • ayrıca konu bu değil ben anfi çıkışlarından dc voltajı geçip geçmediğini nasıl algılarım? (hoparlörler bildiğim kadarıyla ac voltajıyla çalışıyor ve dc voltaj zararlı)
  • Evet dc voltaj bir hoparlör için zararlıdır sebebide hoparlör dc voltaj altında ileri geri salınım yapamaz ve sabit bir şekilde ( verilen voltaja göre ) durur bu bir süre sonra ısınmaya dolayısiyle yakmaya kadar gider.
    D.C sızıntısı olup olmadığını anlamaın en iyi yolu bir ölçü aleti kullanmaktır eğer yoksa bir Hoparlör takıp sesizken diyaframı gözlemlemeniz ve Amfide besleme olmadan durduğu seviyede durup durmadığını gözlemlemenizdir.
    Arkadaşın bu işlerden anlayan birimi !!. diye sormamın sebebi Kimsenin bilgisini tartmak değil yanlış anlaşılmasın eğer bilgiliyse ve ölçü aleti kullanabiliyorsa bu ölçümlerde faydalı olabileceğini düşünmemdendir.
  • melih abi çok aktif olmasamda forumu yakip ediyorum nasıl biri olduğunu yardım etmeye çalıştığını biliyorum ben yanlış anlamadım ama benim dilim biraz saldırgan agresif bir yapım var sanki sen saldırmışında ben misilleme yapmışım gibi olmuş durum o deil benim yapım bu =) voltmetre cinsi bir alet bağlarsam anfi çıkışına kısa devre yapacağını, overload koruma moduna geçeceğini söyledi arkadaş ve hoparlörle anfi arasında voltmetre bağlamamı önerdi
    düzgün bir ölçüm için seri, paralel ne tarz bir bağlantı yapmam gerektiğini gösteren ufak bir şema inanın süper olacak

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Demonazuo -- 27 Aralık 2005 23:43:12 >
  • "anfi çıkışına kısa devre yapacağını, overload koruma moduna geçeceğini söyledi arkadaş ve hoparlörle anfi arasında voltmetre bağlamamı önerdi "

Yok bu durumda kısa devre yapmaz Kullandığın hoparlörün direnci 4 Ohm dur ölçü aletinin direnci ise en az 10 MOhm dur bu sebeple kısa devre yapamazsın.Bunun yanı sıra arkadaşının da dediği ölçme tekniğde kullanılabilir.Seri bağlayıp Ölçü altini AC konumuna alırsan test ediliebilir ama bu test sırasında yanında bu işlerden anlayan bir arkadaş olması çok iyi olur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi melih.yanardağlar -- 28 Aralık 2005 9:53:29 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Elektrik Voltaj Düşmesi
    6 yıl önce açıldı
    Hangi Voltaj Regülatörü
    2 ay önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • ölçü aletini ac moduna alırsam kaçak dc voltajını nasıl ölçebilirimki? zaten bir anfinin ac voltaj vermesi doğal deilmidir? (hoparölre giden kablolarda bir gerilim farkı olmalı yoksa nasıl akım geçerki?) Birde elektronik okuyan bir arkadaşım anfinin çıkışına kondansatör at bi tane onuda toprakla dc voltajından kurtulursun dedi budoğrumudur, uygulanırsa anfide güç kaybı yaratırmı?
  • Pardon D.C yerine A.C yazmışım uyarın üzerine fark ettim...untayk daha iyi bilir ama benim bildiğimce bazı entegreli çıkış devrelerine kondansatör takılmıyor ( ama bu arada arkadaşının dediği doğru bir kondansatör seri girersen D.C sorunun kalmaz ) Bazı tip amfilerde kondansatör gerekmiyor ..
    untayk Üstadım daha doyurucu cevap verecektir gerisini ona havale edelim..
  • merhabalar.
    Genelde simetrik beslemeli amplilerde çıkış kuplaj kondansatörü kullanılmaz. Ancak tek beslemeli devrelerde çıkış kuplajı vardır. Çünkü bu kondansatörün öncesinde , besleme voltajının yaklaşık yarısı değerinde bir DC voltaj olur.
    Bir ampli DC voltaj verebilir bir hata sonucu. Bunu ölçmenin metodu da yük yani hoparlör yokken bir ölçü aletini DC konumda iken çıkışa bağlamaktır. 10-20mV gibi bir değer anormal değildir. buradan sonrası belli olmaz.
    Zaten arabada yüksek güç alabilmenin yolu bir invertör kullanmak olduğundan , ampli mecburen +- simetrik bir voltajla besleniyor olmalı.
    Burada soruyu , oto teybinin DC verip vermediği gibi anladım ben. Oto teyplerinden yeterli gücü alabilmek için genelde köprü/bridge bağlı entegreler kullanılır. Bunun manası ise ampli çıkışının + ve - çıkışlarının her ikisinde de yaklaşık +6VDC voltaj bulunmasıdır. Şayet bir hoparlörün tek ucunu bu çıkışlardan birine , diğer ucunu ise şaseye bağlarsanız hoparlöre bu voltajı uygularsınız ve ya çıkış ya da hoparlör yanar. bunu engellemek için bir 1000uF gibi bir kondansatörden geçip hoparlöre verirsiniz ve olay çözülür.Ancak bir ampliye bu çıkış bağlandığında zaten bu amplinin girişinde bir DC engelleyici kuplaj kondansatörü bulunacağından sorun çıkmaz.
    Burada yaşanabilecek tek sorun , Ampli gain ini fazla açarak aşırı sürmek ve neticesinde de ampli ya da hoparlörleri öldürme ihtimali. Bu yüzden kazancı fazla açmamanız önerilir. Sistemi kuran arkadaş şayet bu işi biliyorsa ve o ayarı açmayın diyorsa , ya hoparlörler ampliden zayıftır ya da amplinin giriş hassasiyeti bağlanan teypten fazladır ve kazancın düşürülmesi gerekmektedir.
    Saygılar.

• işin aslı şu 1 ohmda 1000w rms veren bir anfim var ancak bu 14.4 voltta ölçülen değer kapasitör kulanmadığımdan daha düşük... ben yaklaşık rms değerini 700 olarak düşünüyorum 2 adet 300w rmlik wooferı paralel yapıp (4 ohluk çift bobinli wooferlar) anfiye girdim ve gain yarısına kadar açıkken 2 cm civarı esneme gözlemledim ancak kutum tavsiye edilenden küçük kapalı kutu olduğundan sesi açmaya çokta cesaret edemedim şimdi güzel bir kutum var ve yarısına kadar açık olan gaini 3/4 oranına çıkarmayı düşünüyorum.. Wooferlar 450-500 watt rmsde 10 dakika çalıştırılarak test edilmiş ve biraz koku gelmesine rağmen seste bir bozulma olmadığı görülmüş bu nedenle satan kişi (ki arkadaşım olur aynı zamanda) anfine güveniyosan dc kaçırmıyosa aç sonuna kadar dc kaçırıyosa çok zorlama dedi bende bu nedenle size danıştım 3/4 gainde aralıklı denemeler yapıp ısı değişimlerini gözlemlemeye çalışacağım zaten daha fazlasını açmak hem arabaya hem bana zarar =) 130 dB civarı basınç bekliyorum...

• 14.4VDC de ve 1 Ohm da 1000W RMS veren bir ampli 2 Ohm da 500W , 12VDC/2 Ohm da ise sanıyorum ki 400-450W RMS arası bir güç verecektir. Buna göre , şayet hoparlörleriniz gerçekten dediğiniz güçlere dayanabiliyorsa hiçbir sorun çıkmayacaktır... Bu arada kablo kayıplarını göze almadım ve akünün 12VDC olduğunu kabullenerek söyledim. Bu arada amplinin marka ve tam modeli nedir acaba...
    Saygılar.
  • Edison ED-1000A ucuz fiyatlı markalar içinde en kalitelisi edison o yüzden diyorum ben bu alet 12 voltta 700w RMS üretir heralde diye 1 ohmda ama benim derdim dc voltaj kaçağı yuapıyora hoparlörlerin bobinlerini ısındırıyormuş buda aletlere hasar veriyormuş.... ben en iyisi bi ara ölçiim dc voltajını...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Demonazuo -- 3 Ocak 2006 3:21:38 >
  • açıkçası bu ampliyi hiçbir yurtdışı sitede bulamadım.Noname bir cihaz olduğuna şüphe yok. Normalde hiçbir ampli DC çıkış vermez... VERMEMELİ.
    Bu aletin kalitesine bağlı olarak DC verirse de muhtemelen , çalışırken vermesi gerekir. boşta verse idi sesi açıp-açmamak arasında bir fark olmaz , zaten hoparlörler göçerdi. bir hoparlörün baş düşmanı DC gerilimdir ve bir tweeter ın baş düşmanı ise bass seslerdir. Muhtemelen bir avometre ile de bu DC yi ölçme şansınız çok zor. Sesin DC bileşenlerini çıkıştan izole edemiyor olma ihtimali var amplinin. Ama dediğim gibi bu tamamen kalite faktörü ile direkt olarak alakalı bir durum.
    Saygılar.
  • gerçi belirtmişsiniz ama ben bu anfiyi bir kaç aydır kullanıyorum Edison Türkiye'ye Alpine'ı getirten distribitör tarafından geliyor ve adamlar Alpine woofer'a bile benim anfiden sattıklarını söylüyorlar Aşırı abartılı değerler değil kitapçıklarındakiler fln en iyisi bir avometre bulmalı ve ölçmeli
  • selamlar.
    eyer bu sayfa hala okunuyosa bende bir kaç öneride bulunmak isterim..
    2 sene oto teyp ve görüntü sistemleri üzerine bir iş yerinde çalıştım ve elk eltrnk mezunuyum...
    evet bazı ucuz anfiler çıkışına dc voltaş kacırır biz bunu anfi hoparlöre dc basıyo deriz ve hoparlör için zararlıdır.. yanlız 30 dk sesi ac hoparlor ısınyosa bırak ısınmıyosa gaini aç die bişe yok.... anfin 1 ohmda 1000 vat weriyorsa 2 ohmda yorum abilerimin dediği gibi 500 wat vermesi gerkir ve senin hoparlörün dediğin gbi 500 rmslik bi hoparlörse bu watları normal şekilde karşılayacktır. gelelim hoparlör göbeğinin ısınmasına bildiğimiz gibi elektr akımı gecen bi kablo üzerinde ısınma olur ki hoparlörün içinde sarılmış bakır vardır ve sen 500 watlık bi akım gönderirsen tahmini 30 volt luk bi voltaj geçeçektir o bakırın üzerinden buda haliyle hoparlörün göbeğinde ısınmaya neden olur... ve demissinki gaini actım hoparlörden koku gelmesine rağmen hala çalışor bu pek saglıklı degldir hoparlorden kokunun gelmesi hoparlorun gobegınde sarılı sekilde bulunan bakırın ısınmadan dolayı verniğinin erimeye başlamısıdr ve eyer hala bu şekilde çalıştırmaya devam edersen wernik eriyerek hoparlörün kiltlenmesine neden olur....

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.