Şimdi Ara

Kader'i anlamamakta ısrar (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
97
Cevap
1
Favori
3.261
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Rokete yapay zeka ekleyip doğru ile yanlışı sen seç roket kardeş demedim ki. İnsandan örnek vereyim.
    Allah insanı seçsin diye yarattı melekleri ise makine gibi, hep doğru yapması için programladı gibi düşünebiliriz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi limbesh -- 27 Mart 2020; 16:12:22 >
  • limbesh kullanıcısına yanıt
    Projeye yapay zekayı da ekle sonra geleceğe git sonucu gör tekrar dönüş yap elinde sadece proje ve sonuç var roketi imal edersen sonucu sen belirlemiş olursun imal etmez hataları düzeltirsen tekrar geleceğe gider bakarsın sonucu her şartta sen belirlersin

Sadece siz değil dindarlar dinine o kadar güveniyorki benim dinim %100 doğru sanıyor, bunların hepsi insanların uydurduğu şeyler. Dua edinde böyle mantık hataları yapmışlar yoksa 500 yıl daha bu yalanlarla debeleşirdik 50 yıla kadar din diye bir şey kalmayacak.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-4D62BFE91 -- 27 Mart 2020; 15:27:42 >
  • Şimdi anladım hocam net anlatmıyorsunuz ki sadece ben değil başkaları da anlasın,
    Diyorsunuz ki "Allah insanı yaratarak cennete/cehenneme gitme sonucunu da yarattı"
    "Bizi yaratmasaydı cennete/cehenneme gitmek diye birşey olmayacaktı" diyorsunuz.
    Bizi ve iki farklı sonucu yarattı tamam ama aradaki seçim güzergahını bize bıraktı.

Neden yaratıldığımızı tahmin edemem ki,
    bir ayette "boşuna yaratmadık" geçiyor
    başka bir ayette ise "Kulluk yapın diye yarattık" diye geçiyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi limbesh -- 27 Mart 2020; 16:29:5 >
    Tam olarak yine anlamadın, projeyi değiştirmek Tanrı'nın elinde proje Tanrı'ya gökten inmedi onu da kendi tasarladı.
  • Suç sende, tam anlatamıyorsun.(proje dediğin insanın yaratılması işte)
    Allah herşeyi hazırladı seçimleri bize bıraktı. (bunda tuhaf birşey yok)
    İnanmıyorsan o ayrı konu, inanıyorsan da kader böyle işte.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi limbesh -- 27 Mart 2020; 16:41:1 >
    Yine başa dönmeyelim, yaratıcının elinde proje ve sonuç var projede değişiklik yaparsa sonuç değişiyor ve anlık sonucu görebiliyor. Bu durumda sen neyi seçersen seç çıkacağın sonuç projeyi hazırlayanın istediği sonuçtur.
  • Anladım ama bu soruyu niye sorduğunu anlamadım.
    Allah projede neden değişiklik yapsın ? Mantıken yapmıyordur (sınav sonuçta)
    Direkt insandan örnek versenize. (Senden daha kıdemliydim şimdi de senden daha rütbeli oldum :p )

edit !

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi limbesh -- 27 Mart 2020; 16:58:7 >
    Doğduğun çağ
    Doğduğun coğrafya
    Yetiştiğin aile ve çevre
    Ailenin sana aktardığı genetik, IQ vs.
    Ailenin dini tercihi ve bilgisi
    Maddi durumun
    Senin elinde olmayan başına gelen işler( baba, anne vefatı, aile içi şiddet, tecavüz, evlatlık olma vb vb.)

Daha uzar da uzatmayayım. Bütün bu verilerle sonsuz olasılıklı yaşam belirleyebiliriz. Peki inananlar tüm bu ihtimallerde inanmayı, inanmayanlar ise inanmamayı tercih edebilecek miydi?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • uğur37 kullanıcısına yanıt
    Allah tüm bunları bilerek beni sorgulayacak diye inanıyorum ben
    (Şuanda yaşayan tam ilkel kabilelerdekilerin cehennemlik olduğunu düşünmüyorum (dört işlem bilmeyenler))
    Allah'a inanmasaydım zaten bunları düşünmezdim bile.
    (Konu haricindeki sorularınızı özel mesaj atabilirsiniz pekala)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi limbesh -- 27 Mart 2020; 17:22:55 >
  • Kader para ve kadın olmak durumunda kalmışsa gaderin Yaradana iman onun ol demesidir denmesi kitaba en uygun çözümdür.

Kaderiniz elinizde olması için bol paranız ve kadın denen nesneye hayır diyebilecek çelik gibi Bi iradeniz olmalı. Her ikisi de aynı anda olursa ikna edici olur.

• HADO77 kullanıcısına yanıt
    Arkadaşlar yorumlarımızı net yazmalıyız , anlaşılmaması birşeye yaramaz.

İkinci sayfada kader yerine gader yazarak birşeyler yazmışsınız onu okumadım bile,
    şimdi tekrardan gader diyerek anlaşılamayan birşeyler yazıyorsunuz ama bunu anlamaya çalıştım.
    Kadına ve paraya hayır demek ne demek ? Kadını ve parayı kullanan kötü kişilere hayır diyebilmekten mi bahsediyorsunuz ?
    Sınav dediğimiz şey de bu değil mi ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi limbesh -- 27 Mart 2020; 18:58:33 >
    Gader (gafla yazılan) kitaptaki ayetin şekli bu. Biz Kuran (kefle) diyoruz aslı guranmış(gafla) mesela.

Gaflete düşüp gafı kef yapmamak lazım denebilir.

...........

Dünyevi olan para ve türemenin kader olduğunu söyler. Yani para ve kadın bütün dinlerde kaderdir yasaklanmamıştır ve bu vesile ile imtihan devam eder.

Mesela türemeyi durdurduğunuz an imtihan da biter. Bu açıdan türeme fiil olarak kadere ilişkilendirilir.

Ancak ne İslamın ne de imanın şartı arasında evlilik veya çoğalma yoktur. Yani kitaptaki Gader bu değil yani

........

Paraya sahip olan kişi kadın dediğin şeye bakar ve gerek para gerek kadın konusunda çelikleşmiş Bi irade ile davranış sergileyebilirse dünyevi kaderini eline alır ve onu yönetebilir.

Çok zengin olup bir çok kadına sahip olabilecek Bi kavram imtihanı devam ettirme haline de (türeme) sahipken iradi olarak bu duruma dur çekebiliyorsa kader denen şeye sahip olduğu addedilir.

Biz kendi kaderimizi çizeriz demek için bu iki değere de sahip olup yeri geldiğinde vaz geçebilecek ya da ehline emanet edebilecek yeterliliğe sahibi olmak demektir.

Buna sahip olmayan kişi yukarıdaki sözü söylese boş konuşmuş sayılır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HADO77 -- 27 Mart 2020; 22:54:11 >

• quote:

Orijinalden alıntı: limbesh

Allah önceden herşeyi bilir.
    Allah ile bilmemek kelimeleri aynı cümlede olamaz.

Allah bildiği için elimizi kaldırmıyoruz (Allah biliyor sadece belki de yazmıştır da)

"yoksa ben kaldırdığım zaman bildiği için mi elimi kaldırıyorum?" bu cümlenizi anlamadım (siz beni anladıysanız cevap vermeyebilirsiniz)

edit: zaman makinesi olsa ve geleceğe gidip senin yapacaklarını yazıp gelsem, ben yazdığım için yapıyorsun anlamına gelmez
    Evet belki yüzlerce kere tartışıldı ama ben her türlü cevap verip ikna edebileceğimi düşünüyorum,
    yanlış düşünceleri, soru ve örneklerle çürütebileceğimi düşünüyorum.
    .

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi erkurt02 -- 29 Mart 2020; 20:57:51 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • erkurt02 kullanıcısına yanıt
    Neden istemiyorsun ben merak ettim şimdi
  • HADO77 kullanıcısına yanıt
    erkurt02 kullanıcısına yanıt
    Uzun uzun niye anlatıyorsunuz ki ?
    kötü Kadına ve kara paraya hayır diyebilmeliyiz, bunu herkes biliyor ve anlıyor zaten.
    türemek, üremek, cinsel ilişki vs bunlara cevap vermiyorum, konu uzamasın diye.

1-Kendi kaderimiz veya Allah'ın kaderi derseniz, yanlış anlaşılmaya sebebiyet verrisiniz,
    2-kader birdir, yazılmıştır veya yazılmamıştır (Kuran meallerinde yazılmıştır diyor)
    kaderin ne olduğunu tekrar tekrar anlatmama gerek yok, yeni gelen arkadaşlar 1. sayfadan okuyabilirler yazdıklarımı.

erkurt02 arkadaşlımız açıklarım da şimdi olmaz diyor,
    bak ben nasıl açıklıyorum gayet net, mantıklı ve anlaşılır şekilde,
    anlaşılmayan birşey veya mantık hatası varsa yazın anlatayım diyorum.
    Her şeyi ben bilirim diye birşey yok, Kuran'ı Kerim var mantık var.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi limbesh -- 21 Temmuz 2020; 14:31:34 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: limbesh

Allah tüm bunları bilerek beni sorgulayacak diye inanıyorum ben
    (Şuanda yaşayan tam ilkel kabilelerdekilerin cehennemlik olduğunu düşünmüyorum (dört işlem bilmeyenler))
    Allah'a inanmasaydım zaten bunları düşünmezdim bile.
    (Konu haricindeki sorularınızı özel mesaj atabilirsiniz pekala)
    Konunun karıştığı yer de tam olarak bu. Allah biliyor. Bir varsayım yapalım. Olduk ve ahirette sorgulanıyoruz. Kendimizi savunma hakkımızın olduğunu düşünelim. Ve diyoruz ki 'Ben de peygamber döneminde doğup ayın ikiye ayrıldığını görmüş olsaydım ben de daha imanlı olurdum.' ya da ' Benim imanlı bir ailem olsaydı böyle olmazdı' ' Maddi durumum şöyle olsaydı, sağlığım böyle olsaydı, başıma şu gelseydi/gelmeseydi' vb.

Bununu sonucunda iki ihtimal var. Birincisi sonuç değişebilir. Bu durumda adalet olmayacağı için ikinci ihtimali konuşalım.

İkinci ihtimal hangi cağda, hangi inançta, hangi ailede, hangi çevrede, hangi müdahil olamadığımız durumlarda olursak olalım sonuç değismeyecekti. O halde hangi şartta olursak olalım aynı kararları almak üzere yaratılmış bulunuyoruz. Her durumda inanacak veya inanmayacağız. Ve yaradan bunu biliyor. O halde kadere de müdahalede bulunamıyoruz demektir.

• .

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi erkurt02 -- 29 Mart 2020; 20:58:7 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Uğur37 arkadaşa,
    Peygamberimizin yanında yaşayan birisi, çok sevap az günah işlerken,
    şimdiki zamanda yaşan kişi az sevap çok günah yapıyor, bunda mantık yok gibi diyorsunuz
    ben de diyorum ki Allah şartları da biliyor, Allah adildir, bizi ona göre sorgulayacak diyorum.
    adil olduğundan yola çıkarak, günahtan kaçış yok ise cezalandırmaz diyorum.

Erkurt02 arkadaşa,
    Cevabı istiyorum demenize gerek yok, cevap vermediğim kimse hiç olmadı ki..
    Adem ile Havva'nın çok konuşulan elma hikayesini mi anlatacaktınız da anlatamadınız ?
    "3 meyve var ve insan armutu seçti, elmayı da seçebilir miydi ?" gibi bir garip soru çıkarttım,
    cevabım evet, meyvelerden armutu yediği gibi elmayı da yiyebilirdi hatta şeftaliyi de :p

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi limbesh -- 28 Mart 2020; 15:31:53 >
  • Evet arkadaşlar genel olarak durumlar nedir,
    akıldaki mantık sorularını giderebiliyor muyum ?
    (farklı inanırsın/inanmazsın o ayrı mesele)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi limbesh -- 28 Mart 2020; 15:41:38 >
  • Ben öyle söylemedim. Günümüzde de insanlar inançlarını çok iyi yaşayabilir. Dediğim kendi ellerinde olmayan şartlar, yani kader farklı seçenekler sunsa idi kişinin imanı ne olurdu?

Cehennemlik birisi imanına zarar veren etkenlere daha az maruz kalsaydı ahireti değişir miydi? Kafir ya da münafık olmasına sebep olan her etken farklı olsaydı? Bunun tersini cennetlik biri için de düşünebiliriz. Değişir ise adalet nerede? Değişmez ise kaderimizi değiştirme şansımız yoktur?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi uğur37 -- 28 Mart 2020; 17:10:6 >
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.