Şimdi Ara

Kader'i anlamamakta ısrar (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
97
Cevap
1
Favori
3.169
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    .

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi erkurt02 -- 29 Mart 2020; 20:57:10 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • erkurt02 kullanıcısına yanıt
    Evvvet seçebilrdi ? Elmayı seçseydi elmayı seçmiş olurdu belİkide yerdi de :)
    (Allah zamana bağlı değil bağımsızdır diye düşünüyorum ama tamam demek istediğinizi anladım, evet)

İlk tuhaf sorunuz,
    Diyelim ki tanrı 1 insan yarattı ve elma, armut, şeftali var yerde o insanda atmutu aldı yedi.
    1 insan elma, armut, şeftali armutu yemişti. Soru şu o insan armut yerine elmayı yiyebilir miydi?
    İkinci tuhaf sorunuz,
    O insan armutu seçmişti elmayı seçseydi ne olutdu peki. Tanrı bilmiyor muydu ki elmayı seçebilsin.
    Tanrı ezeli biliyor dünyayı ve o insanı yaratacağını trilyonlarca yıl öncede biliyordu. Peki sonsuzdan gelip sonsuza uzanıyorsa ikinci kez soruyorum o insan elmayı veya seftaliyi secebilir miydi?
  • uğur37 kullanıcısına yanıt
    Ben nereden bileyim kardeşim ama şöyle olabilir (Kuran'da yazıyordur muhtemelen hatırlamıyorum ki) ,
    Kötü zamanda doğmuş olan birisi için az iyilik işe yararken,
    İyi zamanda doğmuş olan birisi için çok iyilik gerekebilir,

Allah, ben adilim diyor Allah'a inanıyorsak adil olacağına neden inanmayalım, bir şekilde adil olacak.

Hiçbirşey görmeden ölüp giden, tam izole olmuş, tam ilkel kabileler, mesela onların durumu ne olacak ?
    Cem Yılmaz'ın dediği gibi adam konuyu bilmiyor, Allah onları cehenneme atmaz diye düşünüyorum (haşa)
  • İyi günler,
    Anlamak istemeyenler özel mesaj atabilir,
    anlamayanlar buradan sorabilir,
    anlayanlar ise neyi anladığını her yere yazabilir,
    teşekkür ediyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi limbesh -- 29 Mart 2020; 9:43:58 >
  • erkurt02 kullanıcısına yanıt
    Allah her şeyi biliyor, neyi seçeceğini de..
    (Allah'ın bilmesi bir zorlama olamaz yani düşünülemez, mantıksız)
    edit: Allah özgür iradeli bir insan yaratamaz diye mi düşünüyorsunuz ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi limbesh -- 29 Mart 2020; 9:56:34 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: limbesh

Ben nereden bileyim kardeşim ama şöyle olabilir (Kuran'da yazıyordur muhtemelen hatırlamıyorum ki) ,
    Kötü zamanda doğmuş olan birisi için az iyilik işe yararken,
    İyi zamanda doğmuş olan birisi için çok iyilik gerekebilir,

Allah, ben adilim diyor Allah'a inanıyorsak adil olacağına neden inanmayalım, bir şekilde adil olacak.

Hiçbirşey görmeden ölüp giden, tam izole olmuş, tam ilkel kabileler, mesela onların durumu ne olacak ?
    Cem Yılmaz'ın dediği gibi adam konuyu bilmiyor, Allah onları cehenneme atmaz diye düşünüyorum (haşa)
    İslam inancına göre söylediğin doğrudur. Allah bilir, o yapıyorsa doğrudur. Hikmetinden sual olunmaz. Ancak felsefe bölümünde böyle bir konu açıyorsanız konusmaya, tartışmaya, düşünmeye açıksınız demektir. Gelmiş, geçmiş ve gelecek hiçbir insan bu soruların cevabını bilemez. Sadece akıl yürüterek olasılıklardan bahsediyoruz.

Kader konusunun yanlış anlaşılıyor olduğunu söylediğiniz takdirde ya konuda uzmansınız ya da konu hakkında fikir alışverişinde bulunacaksınız diye düşünmüştüm.

Konuya geri dönersek
    1. Kader yoktur seçeneği . (İslam inancına aykırıdır)
    2. Kader vardır ve insan iradesiyle kendi kararlarını verebilir. ( Bu seçeneğe ilişkin sorularımı tekrar etmek istemiyorum. Sayısız değişkene sahip olan varolusumuzda yine sayısız konuda söz sahibi değiliz. Taş devrindekiler sorumlu olmayacaksa ben de o çağda doğmak isterdim. Yok onların sınavları kendi akılları ile yaradanın varlığını ve birliğini bulmaksa belki onlar da çağımızda yaşamak isterdi. Sonuç olarak doğru ya da yanlış tercihimizi yapacağımız cağda dünyaya geldik. Yaratılışımızda bu konuda kendi irademizi kullanarak bu seçenekleri mi seçtik? O da ayrı bir tartışma. Sadece doğulan çağdan bahsettik. Coğrafya, aile, çevre, genetik, maddi durum ve daha sayısız değişken var.)
    3. Kader vardır ve insan hiçbir şekilde müdahil değildir. (Dna konusu incelenebilir)

Ekleme Kasas 56. Ayet: Kuşkusuz sen istediğini hidayete erdiremezsin. Ama Allah dilediğini hidayete erdirir ve hidayete erecek olanları en iyi O bilir. İman verenin Allah olduğu başka ayetlerde de bahsediliyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi uğur37 -- 29 Mart 2020; 11:4:24 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• limbesh kullanıcısına yanıt
    İlgi için teşekkürler.

Kötü kadın ya da kara para demedim alalade kadın ve alalade para kader olarak yazılmış.

Yani insanın kader dediği şeylerin kökünde kazanç ve türeme yatar.

...........

Sünnetinde tebdil olmayan yani değişmezlik olan şey ilahın yoludur. Bu yol bize göre gaderdir. İlah bilinen manada evlenmez yemez içmez. Bu durum değişmezdir.

Bu açıdan ilahın yolu denen yola visal insanın ölümü ile anlamlı kabul edilmiş ve ölüm ötesi denen hal değişmeyen gader olarak anlamlı olmuştur. Dünyadaki gader ( kitabi olan-ilahın yolu) değil kader denen ebeveynin ve toplumun yoludur. Bu yolun sabit bir yol olduğu düşünülebilir. Çalışma saygınlık dürüstlük aile kurma kanuna insana riayet gibi temel anlayışları içerir. Bu şekilde toplum sözleşmesi kurulur.

............

• HADO77 kullanıcısına yanıt
    erkurt02 kullanıcısına yanıt
    uğur37 kullanıcısına yanıt
    HADO77'ye,
    Yazdıklarınızı anlamıyorum, (Niye böyle garip ve uhrevi şekilde yazıyorsunuz bilmiyorum, lütfen net yazalım)
    -----------------------------------------------------------------
    ERKURT02'ye,
    Eski yorumlarım geçerlidir ve fazlasıyla yeterlidir (anlamayacak birşey yok, özelden de yazabilrisin)
    -----------------------------------------------------------------
    UĞUR37'ye,
    * DH yöneticileri din bölümü açmamışlar, o nedenle felsefeye açtım konuyu,
    amacım inanların kader anlayış farklılıklarının ortaya çıkması ve bunlarla yüzleşmeleridir.
    Ama, bir inanan olarak tartışmaya ve düşünmeye açığım tabi ki.
    Uzman değilim, tutarsız ve mantıksız düşüncelerden rahatsız oluyorum sadece.
    Ayrıca sizinle fazlasıyla fikir alışverişinde bulunduğumu düşünüyorum, hiç bir soruyu görmezden gelmedim

** Sorularınıza cevap verdim zaten niye tekrar edesiniz ki
    erkurt02'nin sorularına ve verdiğim cevaplara da bakınız lütfen,
    Allah'ın hertürlü değişkeni bildiğini ve bir şekilde adil olacağına inanıyorum
    (bu adil olma şekillerini tahmin etmeye çalışabiliriz de ama gerek yok)
    DNA adında yeni bir başlık açıyorsunuz, bence gerek yok ama çok istiyorsanız yazabilirsiniz.
    *** Ayet çevirisi örneğiniz yanlış olabilir (bence yanlış)
    "Allah dilediğini hidayete erdirir" yazmışsınız ama "Allah DİLEYENİ hidayete erdirir" diye çevirenler de var
    (Hangisi doğru ? Mantıklısı mı mantıksızı mı ? )ÖrnekVideo1

Kendimi iyi hissetmiyorum. Toprağa yaklaştım galiba. Ondan olabilir.

• Diyanet mealinini koymuştum.
    kuran.diyanet.gov.tr
    Kasas Suresi 56. Ayet Tefsiri - Diyanet İşleri BaşKanlığı
    https://kuran.diyanet.gov.tr/tefsir/Kasas-suresi/3308/56-ayet-tefsiri

Ayrıca siz kader görüşünüz hakkında ben böyle inanıyorum diyorsunuz. Ben kendi aklımın yettiğince konu üzerine düşünmek, fikir alışverişinde bulunmak isterdim. Amacım tartışma yaratmak değil, birbirimizi geliştirici bir sohbet yapabilmekti. Ve bir din bölümünün açılması gerekiyor. Aksi halde bu gibi durumlar ortaya çıkıyor.

Sadece böyle inanıyorum demiyorum, böyle mantıklı olduğunu da söylüyorum.
    Kasas56_Linki örneğin diyanetin meali yerine bence bu daha mantıklı.
    Sizce hangi meal daha mantıklı ? Cevap verin lütfen (bazen soru işaretleri kale alınmıyor da..)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi limbesh -- 30 Mart 2020; 10:53:12 >
    Dileyeni daha mantıklı bence de. Ancak verdiğim ayet bir örnekti. Diyanet İşlerinden daha iyi bilebileceğimi düşünmüyorum. Bunlar da diğer ayetler. (Diyanet mealleri.) Kaderimizi biz belirliyorsak bir örnek üzerinden devam edelim. Kaderimizi belirlediğimiz bir örnek verir misiniz?

Bakara 7 Allah onların kalplerini ve kulaklarını mühürlemiştir, gözlerinde de kalın bir perde bulunmaktadır ve onlar için büyük bir azap vardır.

Enam 39 Âyetlerimizi yalanlayanlar, karanlıklar içinde kalmış sağırlar ve dilsizlerdir. Allah kimi dilerse onu şaşırtır; dilediği kimseyi de doğru yola iletir.

Enam 125 Allah kimi doğru yola iletmek isterse onun kalbini İslâm’a açar; kimi de saptırmak isterse, göğe çıkıyormuş gibi kalbine darlık ve sıkıntı verir. Allah inanmayanları işte böyle cezalandırır.

İbrahim 4 İstisnasız her peygamberi kendi kavminin diliyle gönderdik ki onlara açık açık anlatsın; bundan sonra Allah dilediğini sapkınlık içerisinde bırakır, dilediğini de doğru yola iletir. O, güçlüdür, hikmet sahibidir.

Nahl 93 Eğer Allah isteseydi hepinizi elbette ki bir tek inanç topluluğu yapardı. Ama O, dilediğinin yoldan çıkmasına imkân verir, dilediğini de doğru yola iletir. Yapmakta olduklarınızdan dolayı kesinlikle sorgulanacaksınız.

Hacc 16 İşte böylece biz onu apaçık âyetler olarak indirdik. Kuşkusuz Allah dilediğini doğru yola iletir.

Bakara 6 ve 7 açıklaması
    Enam 39 açıklaması
    Enam 125açıklaması
    İbrahim 4 açıklaması
    Nahl 93 açıklaması (favori)
    Hacc 16 açıklaması

Yanlış "görünen" ayetlerin açıklanması işi bana kaldı gibi görünüyor
    ama öyle değil, isteyen herkes araştırıp öğrenebilir.
    -------------------------------------------------------------------
    "Kaderimizi belirlediğimiz bir örnek verir misiniz?" sorunuza cevaben,
    "yardıma muhtaç birine yardım etme veya etmeme seçimi" diyorum.
    --------------------------------------------------------
    Tüm bu yazışmalar sonucunda ben, özgür irade olduğuna inanmaya devam ediyorum,
    sizde durumlar nedir ?

Baglantıdaki videoların özeti:
    Allah dalalette ısrar edenin kalbini mühürler. Kişi yanlış davranışında inançsızlığında ısrar ettiği için bu sonucu kendi hazırlar. Peygamber inanmayanlar için üzülmekte bu sebeple de herkesin tüm uyarılara rağmen inanmayacağı bazı ayetlerle bildirilmiştir. Dilediğini kelimese Arapçada sadece dilediğini değil dileyeni diye de okunur.
    Eksik veya hatalı bir kısım varsa söyleyin düzenleyeyim.

Kendim Arapça bilmediğim için kelime okunuşu konusunda yorum yapamam. Videolardaki kişilerin meal çevirisi ya da tefsiri var mıdır onu da bilmiyorum. Eğer bu kişiler uzman ise birçok mealde dilediğini diye çevrilmesine anlam veremedim. Her halükarda sınav içerisinde iken yani daha sınav sona ermemişken hatasında ısrar eden kişinin kalbi neden mühürlenir? Hatasını düzeltmeyecek ise zaten cehenneme gidecek.

Yardıma ihtiyaç duyan birine yardım etmek örneğinizi inceleyelim. Tüm yaşam koşulları tamamen aynı olan dört kişi olsun. Aralarındaki tek fark biri müslüman, biri hristiyan, biri yahudi, birisi de ateist olsun. Ve her biri yardım etme seçeneğini seçsin. Bu kişilerin seçimlerinin neticesinde ahirette alacakları sonuçlar aynı mı olacaktır?

Ekleme:Son sorumun kaderle ilgisi şu şekilde. Kişi iradesini kullanarak yaradana iman etmedikçe(Birçok din için gerçerli) onun belirlediği kurallara uymadığı müddetçe kendi iradesi ile hangi iyi seçimleri yaparsa yapsın sonucu değişmeyek. İnanan bir günahkar cehnnemde geçici kalacakken inanmayan veya yanlış dinlere inanan herkes ne kadar iyi olursa olsun kaderi sonsuz cehennemdir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi uğur37 -- 31 Mart 2020; 16:52:58 >

• Seçim diye bir şey yok. Hayatımızı etrafımızdaki etkenler belirliyor. Yaptığımız her şey biz değil bulunduğumuz ortam sonucu ortaya çıkıyor. Ortamda bulunan oksijen yüzdesi, ışık parlaklığı, nem yüzdesi, gözümüzün gördüğü renkler, beynimizdeki elektronların oluşturduğu hormonlar(duygular), tat duyusu, koku duyusu, deri basıncı(hava basıncı), kan basıncı, beynin o anki düşündüğü şey. Hepsinin sonucunda bir seçim yapılıyor. Ama kesinlikle biz seçmiyoruz. Yeterli işlem gücüyle insanın geleceği tahmin edilebilir.

Gelecekte bilgisayarlar yeterli hesaplama gücüne ulaştığında herkesin geleceği(kaderi) hesaplanabilecek.
    Yetersiz bilgiyle çeviri yapmaya kalkışanlar sebep olmuştur bence. Diyanet İş. bununla ilgili de bir şeyler yapması gerekir. benim yeterli bilgim yok.
    --Kalbin mühürlenmesi ile ilgili açıklama linki--
    ---------------------------
    O 4 kişinin, ne düşündükleri, akıllarından neler geçtiği gibi benim bilemeyeceğim şeyler var,
    Bu dört kişinin seçimleri "İnanç" çerçevesi içinde,
    ateist, kitapları bilip de inanmıyor ise,
    hristiyan, 3 farklı tanrı kabul ediyor ve Kuran'ı kabul etmiyor ise,
    yahudi, kendinden sonraki kitapları kabul etmemiş ise
    müslüman, Allah'ın "koruyacağız" dediği Kuran'a uyup bir olan Allah'ı kabul ediyor ise
    "bence" sonuçları aynı olmayacaktır. (Allah benden daha adildir (haşa), Allah'ın adil olduğuna inanıyoruz. )

edit: Bakınız cenkakay08 seçim diye birşey olmadığını söylemiş, ben ise doğru ile yanlışın elimizde olduğunu savunuyorum hala ;)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi limbesh -- 31 Mart 2020; 17:48:50 >

Örneğin izin sonucları konusunda hemfikir olduğumuzu söyleyebiliriz o halde. Kişi iman etmediği takdirde iradesi ile kaderini nasıl şekillendirirse şekillendirin sonuç kisinin imanı ile alakalıdır. Bir müslümandan daha yardımsever ama inançsız olmakta direnen bir insan varsayalım. Bu kişi iradesi ile hangi seçimleri yaparsa yapsın (iman konusundaki iradesi nedeniyle) ahireti sonsuz azap olacaktır. O halde sonsuz denizdeki bir damla bile yer etmeyen dünya hayatı ile sonsuz ahiretin karşılaştırması mümkün dahi olmayacağı için dünya üzerindeki kaderimize müdahale ettiğimizi sandığımız tüm seçimlerin iman seçimi karşısında hiçbir önemi kalmamaktadır.

Bu görüşü kabul edeceğinizi düşünerek devam etmek istiyorum. İman seçimi en önemli kader unsuru ise doğru dini bulmak ve kurallarına uymak en önemli seçimdir. Putperest bir çevrede yetişen, 8-9 yaşlarındaki İbrahim peygamberin çocuk aklıyla dahi vahiy gelmeden Allah'ı kavraması ve inanması kıssasıyla da herkeste bu yeteneğin olacağını düşünmeliyiz.

Hele ki internet gibi bir nimetin bulunduğu çağımızda bu iş daha basit. Ancak sadece lafta kalıyor bu basitlik. 5000 din içerisinden hangi birini araştırmaya gücümüz yetebilir. İçlerinden tek tanrılı olmayanları eleyelim. Hatta daha da basitleştirmek adına sadece İslam dininden bahsedelim. 1500 küsur yıllık Kur'an için siz bile yetersiz bilgiyle çeviri dediniz(ki bunlar Diyanet mealleri). Tüm dünya Arapça bilmediğine ve farklı birçok meal, tefsir hatta mezhepler bulunduğuna göre hangisinin doğru olduğu hakkında nasıl seçim yapacağız?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi uğur37 -- 31 Mart 2020; 18:46:48 >

Bir müslümandan çok daha yardımsever ama inançsız biri nereye gider bilemem,
    haşa belki de cehennemin en az azap edilen yerine gidecektir belki de cennete, bilemem
    belki Allah öyle bir yaratmıştır ki, herkes gideceği yere uygun düşünüyordur
    yada belki Allah herkese bir fırsat vermiştir birşekilde
    bazı şeyleri bilmememiz bir anlam oluşturamaz ki
    her zamanki cümleyi ekliyorum Allah adildir.

edit: Zekamıza göre kendi kendimize düşünebildiğimiz şeyler, sınavı geçmek için belki de yeterlidir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi limbesh -- 31 Mart 2020; 20:10:31 >
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.