Şimdi Ara

Kamu kurumları Microsoft'u bırakıyor (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
41
Cevap
0
Favori
1.635
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Kamu kurumlarının Microsoft ürünlerini bırakması kısa vadede mümkün değil. Bu sadece bir kurumun Linux kullanımına geçişini gösteriyor. Hepsini kapsamaz. Daha yeni Türk Telekom ve M.E.B ile Microsoft ortaklığında bir proje başlatıldı. Daha MEBSİS ve İLSİS sistemleri yeni kuruldu ve tamamen Microsoft ürünleri kullanılıyor.

Böyle bir şey kısa vadede asla mümkün olmayacaktır. Tüm kamu kurumlarının böyle bir uygulamaya geçmesi yıllar alacaktır.
  • Bence çokta kolay geçebilirler.Bazı arkadaşların sandığı kadar zor bir sistem değil linux.Çalışmak gerekiyor.MSosf dada çalışmalısın linuxda biraz daha fazla çalışmalısın.Artık milletimizin ataletten kurtulması için zamanın gelmiş olması lazım.Aslında geçiyor bile.

Ek yazılımlara gelince bunları yine bizim üniversitelerimizle ortak çalışarak kolayca yapabilirler.Elin microsoftu ile çalışacağına uludağ uni ye başvur ihtiyacın olan yazılımı linuxu nasıl yaptılarsa yapsınlar.Zaten web yazılımlarında sorun olacağını sanmıyorum.Hatta java ve php de daha iyi bile olur.
    Perl java ve c gibi dillerlede pekala gereken paket programlar yazılabilir.
  • olay sadece bununla kalmamalı. tübitakta dünyanın enniyi teknolojisi ile mikrochip üretildi. bunu geliştirip kendi özel yazılımlarımızve donanım ile en azında çok önemli kurumlarda bu sistem kullanılmalı.
  • quote:

Orjinalden alıntı: firkete

olay sadece bununla kalmamalı. tübitakta dünyanın enniyi teknolojisi ile mikrochip üretildi. bunu geliştirip kendi özel yazılımlarımızve donanım ile en azında çok önemli kurumlarda bu sistem kullanılmalı.

O çip şifreleme için kullanılıyor, sandığın gibi bir PC mikroişlemcisi değil. Bunun için oldukça büyük bir ARGE projesi gerekir.
  • quote:

Orjinalden alıntı: etusch

Bence çokta kolay geçebilirler.Bazı arkadaşların sandığı kadar zor bir sistem değil linux.Çalışmak gerekiyor.MSosf dada çalışmalısın linuxda biraz daha fazla çalışmalısın.Artık milletimizin ataletten kurtulması için zamanın gelmiş olması lazım.Aslında geçiyor bile.

Linux kolay olmasına rağmen geçiş süreci o kadar değil. Bunun için iyi planlanmış bir operasyn yapılması gerekiyor. "Hadin hep beraber Linux' a geçeceğiz" demekle olmuyor. Çok iyi planlanması ve işlerin aksatılmadan yapılması gerekiyor. Linux kullanacak personelin de eğitilmesi gerek.

quote:

Orjinalden alıntı: etusch

Ek yazılımlara gelince bunları yine bizim üniversitelerimizle ortak çalışarak kolayca yapabilirler.Elin microsoftu ile çalışacağına uludağ uni ye başvur ihtiyacın olan yazılımı linuxu nasıl yaptılarsa yapsınlar.Zaten web yazılımlarında sorun olacağını sanmıyorum.Hatta java ve php de daha iyi bile olur.
    Perl java ve c gibi dillerlede pekala gereken paket programlar yazılabilir.

Hiç Türkiye' de üniversitelerin araştırma ekiplerinin neler yaptıklarına bir baktın mı? Hiçbir şey. Belli başlı üniversiteler var o kadar. Uludağ Üniversitesi ile nasıl bir bağlantı kurdun anlamadım. Uludağ Üniversitesi' nin Linux konusunda tek bir çalışmasını duymadım. Eğer Uludağ Projesi ile Uludağ Üniveritesi' ni isim olarak karıştırdıysan yanılıyorsun. Çünkü aralarında hiçbir bağ yok. Uludağ Projesi' nin ismi "ULUsal DAĞıtım" isminden geliyor.

• Bundan birkaç ay önce "Alman Ordusu Linux Kullanıyor..." diye bir topic açmıştım....ve nedenlerinide yazmıştım...
    .
    .
    .
    .
    .
    sesimi mi duydular ne?[

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ata -- 12 Ekim 2006; 3:54:33 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: Challenger

Kamu kurumlarının Microsoft ürünlerini bırakması kısa vadede mümkün değil. Bu sadece bir kurumun Linux kullanımına geçişini gösteriyor. Hepsini kapsamaz. Daha yeni Türk Telekom ve M.E.B ile Microsoft ortaklığında bir proje başlatıldı. Daha MEBSİS ve İLSİS sistemleri yeni kuruldu ve tamamen Microsoft ürünleri kullanılıyor.

Böyle bir şey kısa vadede asla mümkün olmayacaktır. Tüm kamu kurumlarının böyle bir uygulamaya geçmesi yıllar alacaktır.

aynen katılıyorum.

işin başka boyutlarıda var tabi, pardus her ne kadar ulusal bir dağıtım olsada henüz olgunlaşmamış bir işletim sistemi. illa ki kamu kurumlarında linux kullanılacaksa bu pardus olmamalı. pardusun gelişmek için biraz zamana ihtiyacı var. ihtiyaç olduğunda bir çok kişiye teknik destek verecek ve güncel yamalar yayınlayabilecek bir pardus ekibi göremiyorum ortada. sanmayın ki pardusun karşısındayım. benimde gönlüm bütün ülkede pardusun kullanılmasından yana, ama şimdi değil!

• Arkadaşlar Pardus için çok çalışan var, oldukça stabil bir linux. xgl ve aiglx bile compile edilmiş hani bunlar yeni diye söylüyorum. Devlet işlerinde micropsoft yapılan işler gayet stabil şekilde pardus ile yapılabilir, pardus u güvenli (SE-Linux) hale getirmek de kolay, sadece parayı windows lisansına ve onu kuracak kişiye değil de linux kurup bakımını yapacak kişiye vermek yeterli olacaktır. Excel, Word, internet explorer, msn messenger kullanan kişi openoffice, firefox, amsn de kullanır, yeterki kurulmuş olsun.
  • Gebzedeki tübitak üssü tarafından geliştiriliyor gittim konuştum ama all in one yazıcılar için birşey yapmadılar daha. Lazer yazıcımı kolaylıkla tanıdı ama all in one yok görüyor ama kuramadı. Birde lcd ekranımda iğrenç görüntü oluşturdu çözemedim. Ama stabil birde 17 snde bilgisayar açılacak filan dedi bende koptum zaten. Fuardada görüştük geliştiricisiyle destek isteyenler pardusun mail grubuna üye olabilirler yardımcı oluyorlar.
  • quote:

Orjinalden alıntı: un.real

quote:

Orjinalden alıntı: carisma_eko

helal olsun walla bazılarının akılları hakkatten çalışmaya başlamaya başladı ya

He valla

Daha geçen gün arkadaşlarla sohbet ederken demiştim: "Türkiye'nin kendi işletim sistemi ortaya çıkacaksa ilk önce askerler tarafından kullanılıp olgunlaştırılmalı, ancak onlar ikinci versiyona geçtikten sonra ele avuca gelir bir işletim sistemimiz olur" diye... Zaten artık endişelenmeye başladım, beni dinlemeye aldılar herhalde ne söylesem yapmaya başladılar; hükümet olsun, ordu olsun . Hayırdır inşallah...

• Herşey Vatan için.

Uygulamayı desteklemeliyiz. PARDUS u desteklemeliyiz.

Pardus'ta herşey var.

Hatta bence ms den çok daha üstün.

Ben kurdum ve kullanıyorum.

Tüm Vatandaşlarımızın uyanması ve desteklemesi umuduyla.
  • Kamu kurumları Microsoft'u bırakıyor haberi yalandır neden derseniz bir sürü antlaşma imzanlandı Bill Gates geldiğinde doğrudan R.T.E ile görüştü unuttunuz m ? Atılan imzalar çoktan atıldı,hangi kamu kurumu imiş Linux ve Unix türevine geçicek sen Microsoft yazılım ailesini millete dayat,ezberlet ( bilgisayar bilmeyen biri bile Vindos,egzel,vort vs diyor ) sonra bu sistemi bırakıyormuşuz diye haber uydur.Yalanın kuyruklusu,inanmazsınız belki ama bu bile seçim yatırımı....
  • ya pardusa çamur atmak gii olmasın ama ben daha evvel denedim.. kurdum.. ve pişman kaldım..

yardımların nerdeyse tamamı yabancı dildeydi.. şimdi düzeldimi bilmiom..

bence pardus mardus yok arkadaşlar.. biraz makyajlanmış linux işte.. başka bişi değil..

zaten isteyen kişi linux bileşenlerini biraraya getirip dağıtım yapabilio
    ortada dolanan yüzlerce dağıtım var.. darmadağın linux...

o kadar ulusal sistem diye kasacaklarına KDE nin tamamiyle Türkçe desteğini sağlasalar daha başarılı olurlardı..

yoksa otutup kod yazdıklarını falan sanmıyom.. nerde Yast kolalığı..

pardus acaba,, Suse, RedHat, Mandreke, Debian, vs varken ne kadar başarılı olabilir, ama güçlü bir KDE ile zaten hepsi türkçe oluyo...

kandırılıyoruz bence...

lütfen pardu kullanan birileri varsa aramızda yardım konularına bakabilirmi..
  • quote:

Orjinalden alıntı: Burak[Alper]

Garip olan Linux un temelinde olan UNIX inde USA ait olması.

Yanlış biliyorsun. Unix'in temeli Finlandiyalı Linus Torvalds tarafından atıldı. ABD ile alakası yok yani.
  • quote:

Orjinalden alıntı: arif_icke

quote:

Yanlış biliyorsun. Unix'in temeli Finlandiyalı Linus Torvalds tarafından atıldı. ABD ile alakası yok yani.

bilmemek ayıp deil, ayıp öğrenmemek.. işte doğrusu

Linus Torvalds tarafından temelleri atılan Linux, UNIX olmayıp bir UNIX türevidir. UNIX'ten ilham alan, bir grup bağımsız yazılımcı tarafından geliştirilen bir işletim sistemi çekirdeğidir.

UNIX, 1969 yılında, Ken Thompson ve Dennis Ritchie tarafından Bell Laboratuvarları'nda geliştirilmiş, çok kullanıcılı, çok görevli yapıyı destekleyen bir bilgisayar işletim sistemidir.

Kökeni MIT ,AT&T Bell Labs ve GE'nin birlikte geliştirdikleri Multics ve ardından yapılan Unics'e dayanır. İlk sürümü assembler ile yazılmış olup, sadece yazıldığı tür makinada çalışan bir versiyondu. 1973 yilinda C ile tekrar yazilmasinin ardından, taşınabilir duruma gelmiştir. UNIX markası AT&T Bell Labs tarafından Novell'e satılmıştır. 1994'te UNIX tanımı ve markası günümüzdeki sahibi The Open Group'a devredilmiştir.

UNIX türevi işletim sistemleri çok işlemcili çok pahalı makinalardan, tek işlemcili basit ve çok ucuz ev bilgisayarlarına kadar pek çok cihaz üzerinde çalışabilen esnek ve sağlamlığı çok değişik koşullarda test edilmiş sistemlerdir. Fakat özellikle kararlı yapısı ve çok kullanıcılı-çok görevli yapısıyla çok işlemcili sunucularda adeta standart haline gelmiştir.

http://tr.wikipedia.org/wiki/UNIX

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yunuxxl -- 12 Aralık 2006; 23:24:25 >

• quote:

Orjinalden alıntı: yunuxxl

quote:

Orjinalden alıntı: arif_icke

quote:

bilmemek ayıp deil, ayıp öğrenmemek.. işte doğrusu

Linus Torvalds tarafından temelleri atılan Linux, UNIX olmayıp bir UNIX türevidir. UNIX'ten ilham alan, bir grup bağımsız yazılımcı tarafından geliştirilen bir işletim sistemi çekirdeğidir.

UNIX, 1969 yılında, Ken Thompson ve Dennis Ritchie tarafından Bell Laboratuvarları'nda geliştirilmiş, çok kullanıcılı, çok görevli yapıyı destekleyen bir bilgisayar işletim sistemidir.

Kökeni MIT ,AT&T Bell Labs ve GE'nin birlikte geliştirdikleri Multics ve ardından yapılan Unics'e dayanır. İlk sürümü assembler ile yazılmış olup, sadece yazıldığı tür makinada çalışan bir versiyondu. 1973 yilinda C ile tekrar yazilmasinin ardından, taşınabilir duruma gelmiştir. UNIX markası AT&T Bell Labs tarafından Novell'e satılmıştır. 1994'te UNIX tanımı ve markası günümüzdeki sahibi The Open Group'a devredilmiştir.

UNIX türevi işletim sistemleri çok işlemcili çok pahalı makinalardan, tek işlemcili basit ve çok ucuz ev bilgisayarlarına kadar pek çok cihaz üzerinde çalışabilen esnek ve sağlamlığı çok değişik koşullarda test edilmiş sistemlerdir. Fakat özellikle kararlı yapısı ve çok kullanıcılı-çok görevli yapısıyla çok işlemcili sunucularda adeta standart haline gelmiştir.

http://tr.wikipedia.org/wiki/UNIX

Sağol bilgi için öğrenmiş oldum... Ama biraz daha kibar davranırsan memnun olurum. Yani o smiley oraya hiç gitmemiş...

Not: Keşke kuzey kutbunda yaşasaydım. Ordaki kutup ayılarıyla yaşamayı tercih ederdim...

• quote:

ya pardusa çamur atmak gii olmasın ama ben daha evvel denedim.. kurdum.. ve pişman kaldım..

bence pardus mardus yok arkadaşlar.. biraz makyajlanmış linux işte.. başka bişi değil..

o kadar ulusal sistem diye kasacaklarına KDE nin tamamiyle Türkçe desteğini sağlasalar daha başarılı olurlardı..

pardus acaba,, Suse, RedHat, Mandreke, Debian, vs varken ne kadar başarılı olabilir, ama güçlü bir KDE ile zaten hepsi türkçe oluyo...

kandırılıyoruz bence...

Ben de bir ara kullandım pardusu... paket yönetim sistemi uyarlamışlar Pisi olmuş, konfigürasyon yönetimini de Çomar yapmışlar o kadar gibi gelmişti bana da...

Yeri gelmişken, linux'ta en gıcık olduğum husus, bir programın kurulumunun "next" diyerek bitirilememesi. Yok paket çakışacak, yok çelişecek, yok bulunamayacak. Kaynak koddan derlersen paket yönetim sisteminde görünmeyecek bilmemne... Linux uzmanı değilim ama sinir etmişti bunlar beni zamanında :)

• yılbaşında yeni bir yıla girerken aynı zamanda bu ülke için çok önemli bir projenin pardus un rayına oturmuş yeni sürümü "PARDUS 2007" de çıkmış olacak. Hepinizi Pardus 2007 yüklemeye davet edi,yorum.
  • quote:

Orjinalden alıntı: un.real

quote:

ya pardusa çamur atmak gii olmasın ama ben daha evvel denedim.. kurdum.. ve pişman kaldım..

kandırılıyoruz bence...

Ben de bir ara kullandım pardusu... paket yönetim sistemi uyarlamışlar Pisi olmuş, konfigürasyon yönetimini de Çomar yapmışlar o kadar gibi gelmişti bana da...

Yeri gelmişken, linux'ta en gıcık olduğum husus, bir programın kurulumunun "next" diyerek bitirilememesi. Yok paket çakışacak, yok çelişecek, yok bulunamayacak. Kaynak koddan derlersen paket yönetim sisteminde görünmeyecek bilmemne... Linux uzmanı değilim ama sinir etmişti bunlar beni zamanında :)

madem tübitak adını kullanıyorlar hiç olmazsa işe yarar bişi yapsalar ya..
    dediğim gibi sadece makyajlanmış herhangi bir lünux sürümü.. üstelik yetersiz..
    Türkiyede fazla sayıda Linux var zaten... benim demediklerim, sadece Türk yapımı olanlar, Gelecek Bireysel Linux, Türkix, İstanbulix ve Pardus...

4 dağıtım var kullanılabilirlik ne kadar...
    keşke ayrı ayrı yapacaklarına KDE Türkiyeye destek verseler ve tam Türkçe desteği sağlasalar dünyaca meşhur her dağıtım zaten hizmetimizde olacak... yok beğenmezsen kendi paketlerimizi seçip Pardus yaparız yine.. ama bir hata mesajı verdiğinde, bir uyarı çıktığında, yada yardım gerektiğinde neden Türkçe ulusal işletim sistemizde ingilizce onu anlamam mümkün değil...

zaten Türkçe işletim sistemi olmaz, olamaz.. ne yani bu adamlar oturup Türkçe kod mu yazdılar, derleyici mi yaptılar, sonra bu kodlarla işletim sistemi mi yarattılar.. Türkçe olan arayüzdür, temedır.. KDE veya Gnome masaüstünde Türkçe dil seçeneği olur...

gerisi faso fiso..
    yoksa madem iyi sistem istiyorsunuz.. FreeBSD var.. alın onu kullanın....

• @yunuxxl; aslında mesele "iyi sistem istemek"ten biraz öte... Esas maksat linux'u geliştirmek falan değil, tamamen milli bir işletim sistemi yazmak sanırım. Bunun için linux güzel bir "case-study" oldu herhalde, açık kaynak olması da cabası... Neden bir sonraki pardus, ya da herhangi başka bir ad almış işletim sisteminin kerneli bizimkiler tarafından ortaya çıkarılmış yepyeni bir kernel olmasın?
    Elbette yardım konularının Türkçe olmaması büyük eksiklik, o konuda hak veriyorum.
    Ama esas mesele arayüzlere Türkçe katmak olmasa gerek, yoksa dediğin gibi KDE Türkiye yapıyor zaten onu...
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.