Şimdi Ara

. (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
38
Cevap
1
Favori
1.030
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • Öyle pek inançlı biri değilim, ama şu yorumları görüyorum da harbiden bu ülke insanı, dinden soğumak için bir sürü bahane sunuyor.

Ne kadar cahilsiniz. Çok müslümansınız biriniz de çıkıp şu adama kardeşim bu dediğin yanlış bak Allah'ın kitabında böyle yazıyor diyememişsiniz.

Yok efendim yanlış anlaşılmaymış da manası varmış da kem küm. Öyle saplanmışsınız ki sorgulamadan inanmak bataklığına, çıkmaya çalışmıyorsunuz bile.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Elessar Eredhian -- 11 Aralık 2018; 14:11:22 >
  • Değerlendirme

Hz. Peygamber ve Ashâb-ı Kirâm dönemlerinde görülmeyip onunla amel edilmeyen, hatta bir benzeri olmayan ve İslam’dan olmadığı halde sonradan ortaya çıkan ve ibadet kabul edilen görüş ve ameller, sünnete aykırı davranışlara bid’at denilir.

Dinde sonradan ortaya çıkan ve hakkında herhangi bir delil bulunmayan bu gibi durumlar hakkında Resûlullâh şöyle buyurmuştur:

“İşlerin en kötüsü sonradan ihdas edilenler / ortaya çıkarılanlardır.”[27]

“Sonradan ihdas edilen her şey bid’attir”[28]

“Her bidat dalalettir, her dalalet de ateştedir.”[29]

İmam Malik’in konuyla ilgili şu sözünü hatırlamakta da büyük fayda vardır:

“Kim, bu ümmet içerisinde (din adına) geçmişte olmayan bir şey ihdas ederse (ortaya çıkarırsa) bu kişi, Hz. Peygamber’in Allah tarafından kendisine verilen risalet (elçilik) görevine ihanet ettiğini iddia etmiş olur. Çünkü Allah Teala “…Bugün dininizi olgunlaştırdım; size olan nimetimi tamamladım. Size din olarak İslâm’ı uygun gördüm...”(Mâide, 5/3) buyurmuştur. Bu yüzden, o gün din olmayan (dine dâhil olmayan) şey bugün de din olamaz!”[30]

Sonuç olarak şunlar söylenebilir:

Kur’an’da da sünnette de bugün geniş halk kitleleri tarafından kutlandığı şekliyle kandil gecelerine işaret yoktur.Mübarek kabul edilen bu geceler, Hz. Peygamber ve ashabından çok sonra (en erken 350 yıl sonra!) Mısır ve Kudüs’te kutlanmaya başlamış, daha sonra İslam dünyasının çeşitli bölgelerine yayılmıştır.

Bu kutlamalar İslam’ın bir emri veya bir tavsiyesi değildir.Müslüman toplumlar tarafından ortaya çıkarılmış ve bir “gelenek” haline gelmiştir. Osmanlı padişahlarından II. Selim döneminden itibaren ‘kandil’ adını alan bu geceler Müslümanlar tarafından mirâciye, regâibiye, mevlüt gibi çeşitli etkinliklerle ihya edilmiştir. Kandil gecelerini kutlayan her toplum kendi kültüründen bir şeyler eklemiş ve böylece bu geceler gelenekselleşmiştir. Neyin ibadet neyin gelenek olduğunun Müslümanlarca bilinmesi de elbette ki zaruridir.

YAYIMLANDIĞI YER: Kitap ve Hikmet Dergisi, Nisan-Haziran 2015, Sayı: 9, s: 18-22.

kandil sorun değil de şu ramazan davulu artık cidden yeter yani..

• quote:

Orijinalden alıntı: mhmt042

az zorla peygamberleri inkara gidiyorsun

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • seyfi_19 kullanıcısına yanıt
    Ahzap 37 ve 53 bile gerçekleri gösteriyor,din kardeşim.

önce mezhebi anlamak lazım

itikadda hak mezhep tekdir.
    amelde mezhep ise peygamberin zamanında insanların ortamına göre ayetlerle yapılan çözümlerin sistemleştirilmesidir. farklı çözümlerin genelde coğrafi şartlara göre şekillenmiş halidir. ateist olduğunu sananlar bu ayetleri çelişki gibi görür.

burada şunu sorayım

aynı şartlara farklı açıklama yapan ayetlere bakışın nasıl bunları nasıl anlıyorsun
    mesela en çok çarpıtılanlardan olan savaş ayetleri indeks falan çıkarmışsın. buna göre değerlendirmen nasıl
    kafanı toparladığın zaman oku cevaplarsın hemen bir cevap vermen gerekmiyor
  • Yazıya katılıyorum. Bu arada sünnetle ilgili konunu neden sildin?
  • Kuran'da kandillerin olmadığını zaten bu işlerle az çok ilgilenenler biliyor. Bu gecede ibadetler edilip Kuran okunması zararlı değil.

Ayrıca kandil günlerinde sözde muhamme mehdinin doğum günü olduğu da hiçkimsenin aklına geldiğini de sanmıyorum.

İnananlar o gün Allah'ı anıyor, ayetlerini okuyor, bunda zararlı birşey yok.

• quote:

Orijinalden alıntı: kerimcem

din ve paygamberde yoktur dedede rahatla bir mod şuna çeki düzen versin..
    dini konu açıp tartışma yaratıyor ikide bir modlar göreve....

Hocam ülke ve dünya gündemini trollemeyi bırakıp burayımi trolluyorsun?

Aa doğru Avmler dolu olduğu için millet zengindir lafını söyleyen sizdiniz değil mi?

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.