Kapasitör hesabı?
-
-
Böyle bişey mümkün olmayabilir, kondansatör üzerinde bir miktar elektrik depolar , reaktif yükler için kullanılır.
Bu 3 saniye UPS gibi elektrik verebilecek bişey olduğunu düşünmüyorum.
Varsa öyle bişey ,bende bilmek isterim. -
12V dan 11V a düşünceye kadar 100mA akım çeken bir kaynağı 3 saniye beslemek için 300000uF lik bir kapasitöre ihtiyacınız var.
Hesaplama formülü:
C = (I*t)/(v1-v2)
I: 0.1A
t: 3 sn
V1: 12v
V2: 11V
Edit: Yukarıdaki değerlerden çıkan sonuç FARAD tipindendir. 1000000 ile çarparak daha çok alışık olduğunuz mikrofarada çevirebilirsiniz.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rafet32 -- 14 Şubat 2021; 20:38:1 > -
Burdaki bilgiler teorikmidir ,yoksa yaptığınız pratikte olan bir işmidir. -
Benzer bir düzenek kurup deneme yaptığınızda hesaplanan sonuçları pratikde görecekesiniz.
Not: Ölçüm hatası ve kalibrasyon sorunu yaşamazsanız.
-
Ben elektrikçiyim , elektronik konularına çok hakim değilim.
Kondansatör ile bunlar mümkün olsaydı , birçok alanda çok aktif kullanılırdı . Elektrik dalgalanmalarında veya git-gel olaylarında vs.
Bugün line UPS ler bile elektriksel dalgalanmalara karşı bazen çaresiz kalıyor. Tabi Benim düşüncem.
O sebeple sordum pratikte yaptığınız ve uyguladığınız işlermidir diye. Yoksa kimsenin bilgisini sorgulamak gibi niyetim yoktur. Belirtmek isterim. -
Bir şeyin mümkün olması, o yöntemi kullanmak mantıklı olur demek değildir. Yukarıdaki hesaplama konu sahibi arkadaşın sorduğu soruya kısa bir cevap niteliğindedir.
V=I*R (volt = akım x direnç) ye ne kadar güveniyorsanız yukarıdaki formülede o kadar güvenebilirsiniz.
300bin mikrofaradlık bir kapasitör gurubunun maliyeti, fiziksel olarak kapladığı alan, şarj etme sorunu gibi sorunları çözerse sorduğu sorunun cevabı olarak iş görür.
+ Böyle bir yöntemi tercih etmek mantılı mı? Bence hayır.
+ Yapılırsa işe yarar mı? Evet.
Edit: imla
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rafet32 -- 17 Şubat 2021; 18:10:21 >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X