Canlı Yayın
Samsung Galaxy S25 ailesi tanıtılıyor! - Galaxy Unpacked 2025 Türkçe Canlı Yayın
Şimdi Ara

Kapasitör yapımı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
15
Cevap
0
Favori
6.849
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Aliminyum elektrolitik bir kapasitör yapmak istiyorum 20cm çapında ve 50cm uzunluğunda bir boruya koymayı ve en azından 1 faradın üzerinde bir kapasite yakalamayı düşünüyorum...
    Malzemelerim belli: bol bol aliminyum folyo almam gerekecek birde elektrolitik kağıt...
    Ancak anlamadığım şeyler var:
    1)aliminyum folyomun yarısını oksitlendirip aliminyum oksit yapmam gerek bu süreç hakkında bilgisi olan?
    2)elektrolitik kağıt denen malzemeyi nereden bulabilirim? ne amaçla kullanılıyor? bildiğim kadarıyla aliminyum oksitte aynı işi görüyor...

• Neden yapmak istiyorsun. İlginç bir düşünce
  • neden çok basit aslında aracımda bir ses sistemi var.. montajını ben yaptım anca 2 anfi kullanmaya bağladığımda bir dağıtım bloğu sorunuyla karşılaştım sonra bakır tellerden kendi dağıtım bloğumu yaptım ve ölçümlerime göre benim 1 milyonluk malzeme ve el emeği harcayarak yaptığım t bloğu piyasadaki hazır ve cicili bicili 10 dolarlık bloklardan daha az iç dirence sahip... Durum böyle olunca acaba hangi parçayı kendim üretebilirim diye düşünmeye başladım... Bakır bloklardan akü kutup başı çoklayıcısı yapmak için çizimlerimi mükemmeleştirirken biranda aklıma ortaokulda örğrendiğim kondansatör olayı geldi... 1 saatlik araştırmadan sonra birçok elyapımı kapasitör olduğunu gördüm ancak bular kimyasal işlemden geçmemiş aliminyum folyo kullanıyorlar ve benim ihtiyacıma pek cevap verebilebilecek türden malzemeler değil... bu sebeple ben aliminyumu işlemden geçirerek güçlü bir dielektrik malzeme olan aliminyum oksit kullanarak ve boyutları ciddi tutarak yüksek depolama elde etmenin mümkün olabileceğini düşündüm...
    Aklımdaki bir diğer düşünce dielektrik malzeme olarak saf su kullanmak ancak bu seferde plakaların birbirlerine değmeden sabit durması gerekiyor ve boyutlarıma bakarsanız folyo 1000 kadar sarım yapacak en azından...

• Aluminyum malzeme zaten her zaman oksitlenmis haldedir. (Okside olmamis aluminyum olmaz)

Kapasitor ureticileri aluminyum levhada mikroskopik gozenekler olusturararak daha fazla yuzey elde ediyorlar. Ayni islemi belki !!! lastik lediveni eline gecirdikten sonra kostik soda cozeltisine bandirilmis pamukla aluminyumu silerek yapabilirsin (?)

Bence hic ugrasma duz folyadan yap.
  • Ben de bir zamanlar yüksek voltajda kullanmak için böyle bir kondansatör yapmıştım. Yalıtkan olarak da kırtasiyelerde satılan plastik defter kaplarından kullanmıştım.
  • Yalniz soyle bir durum var. Aluminyumum dogal oksidi cok cok incedir ve sert bir malzeme ile en ufak temasta zedelenir (gerci kiza zamanda oksitlenerek kendisini yamar)

Ancak bu oksit tabakasi ince oldugu icin voltaj altinda kolayca delinebilir bu nedenle guclendirilmesi gerekir. Bu yuzden duz aluminyum levha da sorun yasanabilir.

Elektrolitin iletken malzeme olmasi gerekir. Aksi halde oksit tabakasinin kalinliginin yaninda konan kagidin kalinligi astronomik buyuk olur.
  • Ayırıcı:
    http://www.gore.com/en_xx/products/electronic/battery/separators.html

Aliminyumu normalin üstünde oksitlendirmek istememin nedeni:

Bu yöntemle ultra ince bir ayırıcı kullanarak ve belkide saf su (k=80) ekleyerek yada
    azom.com
    Strontium Titanate ( SrTiO3 ) - Properties and Applications
    http://www.azom.com/details.asp?ArticleID=2362
    linkindeki gibi Strontium Titanate (k=332 @ +25 °C) bir film yardımıyla ve anot olarak aliminyum oksit (K = 7) kullanarak, 50 cm uzunluk ve 20cm çap gibi devasa boyutlarıda göz önüne alırsak 1 farada ulaşmam hatta değeri katlamam içten bile değil..
    Ancak benim hazır mal almadan elde yaparak bişiyler üretmekteki amacım tamamen fiyat olayı (az bişiy ego tatminide var tabe =))
    Bu sebeple aliminyum folyo, elektrolizle aşırı oksitlenmiş aliminyum folyo ve bir ayırıcı gibi daha rahat bulunabilinir malzemeler kullanmayı düşünüyorum...

Soda çözeltisi önerisi için çok teşekkürler ancak onunla uraşıcağım zaman yerine 2 kat uzun folyo sararım =) en azından 1 farada ulaşmak istiyorum belkide 10 cm çapında ve 20 cm uzunluğunda 1 tane yaparım kapasitesine göre 1 farada ulaşana kadar bu işlemi sürdürürüm...

Ama:
    1)Aliminyum folyoyu oksitlendirecek elektroliz sürecini bilmem,
    2)Linkte görülen gibi çok ince bir ayırıcı kağıt bulmam gerekli

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Tesla Bobini Yapımı (Yardım)
    15 yıl önce açıldı
    Kaç farad kapasitör gerekir
    geçen yıl açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Aradaki elektrolitin yuksek dielektrik katsayili sul olmasi sana bir sey kazandirmaz aksine kaybettirir. Elektrolitin amaci arada oksit tabakasinin binlerce kati daha kalin kagidin iletken gibi davranmasini saglamak.

Yani aluminyum arasinda tek yalitkan oksit tabaka, kagit siviyi emince iletkenlesecek.

Eger su kullanirsan kapasiten cok dusuk kapasitelei olur tamam su kulllanmakla dielektrik katsayin cok artacak ancak bu kez elektrodlar arasi mesafe mikron seviyesi yerine kagit kalinligina cikacak.

Oradaki elektrolitin gorevi epsilonu artirmak degil.
  • quote:

Orjinalden alıntı: PHaLaNX[TUR]

Ben de bir zamanlar yüksek voltajda kullanmak için böyle bir kondansatör yapmıştım. Yalıtkan olarak da kırtasiyelerde satılan plastik defter kaplarından kullanmıştım.

Ev yapımı folyo,strech film, folyo, strech film daha verimli olur kanaatindeyim ama o yöntemle bile 1 farada ulaşmam için devasa hacimler gerekiyor gibime geliyo
  • quote:

Orjinalden alıntı: bunalmis

Aradaki elektrolitin yuksek dielektrik katsayili sul olmasi sana bir sey kazandirmaz aksine kaybettirir. Elektrolitin amaci arada oksit tabakasinin binlerce kati daha kalin kagidin iletken gibi davranmasini saglamak.

Yani aluminyum arasinda tek yalitkan oksit tabaka, kagit siviyi emince iletkenlesecek.

Eger su kullanirsan kapasiten cok dusuk kapasitelei olur tamam su kulllanmakla dielektrik katsayin cok artacak ancak bu kez elektrodlar arasi mesafe mikron seviyesi yerine kagit kalinligina cikacak.

Oradaki elektrolitin gorevi epsilonu artirmak degil.

peki tavsiyelerin neler? Yani bana şunu yap bunu yap şu kadar hacimde 1 farada ulaşırsın diyebilirmisin?
  • 1 Farad bana çok fazla geldi. Boyutunun çok büyük olması lazım gibi.
  • quote:

Orjinalden alıntı: Demonazuo
    peki tavsiyelerin neler? Yani bana şunu yap bunu yap şu kadar hacimde 1 farada ulaşırsın diyebilirmisin?

Elektrolitik kapasitör üreticilerinin bazıları kataloglarında üretim sürecinde geçilen aşamalardan bahsediyor.
    Bulabilirsen bu tip bir bilgiye eriş derim. Ancak yaptığınız çalışma takdire değer olsa da ekonomik anlamda başarı sağlayacağını düşünmüyorum.
  • Arkadaşlar iyi günler,

Benimde yaklaşık 1F olmasada 500.000 uF lık bir kondansatöre ihtiyacım var. Fakat bu özel bir kondansatör olduğu için piyasada bulunamıyor zira ESR (Seri direnci 0,05mOhm) olmalı. Yani iltken aluminyum folyolarının o yüzden 0,65mm kalınlığında olması gerekiyor. Arada ise 10um (10 mikrometrelik) ince bir kağıt kulanmak istiyorum. Bu tür ince bir kağıdı nereden bulabilirim. Kağıdı enrenye etmek istemiyorum kağıdın dielektrik sabitinden yararlanmak istiyorum. Sizce uygun olur mu?, Yada streç folyo mu daha iyi olur?. treç folyo malzeme olarak Polypropylene miridir yoksa Polyethylene midir?

Ölçü olarak yukarıdaki ölçülere benzer (40cm boy 15cm çap) düşünüyorum. Ne düşünürsünüz?

inox99
  • Kardeş Türkiyede bu işi yapan bir yer var.http://www.kondas.com.tr/
    Burdan bak http://www.kondas.com.tr/urun.asp işe yarar bilgiler bulabilirsin.
  • Piyasada eloksal denen işlem aluminyumun oksitlenmesi bildiğim kadarıyla. Oksit kalınlığı ne kadar fazlaysa, o kadar dayanıklı oluyor. İşlemin teknik detayı için:

www.yuzeyislemler.com
    yuzeyislemler.com is for sale
    http://www.yuzeyislemler.com/galvanoteknik/yuzeyislemtek.pdf

Konu kitabın 53. sayfasında. Ayrıca:

www.yuzeyislemler.com
    yuzeyislemler.com is for sale
    http://www.yuzeyislemler.com/turkcemakaleler.htm

Burada da, çok ilginizi çekecek konular bulabilirsiniz. Elbet sabır şart!

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.