|
Bildirim
|
Hocam aslında yazdıklarınızın bir kısmı benimde başıma geldi. Bu karamazov kardeşleri okuyan hemen hemem herkesin başına gelmiştir diye düşunüyorum. Dostoyevski insanda akıl tutulmasına sebep oluyor desem yeridir. Dediğiniz gibi kitabın belkide anlaşılması en zor kısmı büyük engizisyoncu kısmıdır. Yazılan şeylerdeki mesajı görmek , anlamak zor iş. Açıkçası o kısmı okurken bende zorlanmıştım. Ama ondan önceki ve sonraki bölümlerde benim kitaptan etkilenmemi sağlayan şeylerin en başında kitapta önce niteliksiz gibi gözüken karakterlerin hikayede çok önemli roller üstlenmesi geliyor. Spoiler olmasın diye fazla detaya girmiyorum ama bu mevcut. Yan hikaye diyebileceğimiz ilyuşeçkanın kısımlarını düşünün. Aleksey bu çocuğu nasıl buluyor? Sonra bu çocuğa neden yardım ediyor? Bu hikayenin ilerisinde ne olacak? İlyuşayı taşlayan çocuklardan daha sonra sayfalarca hikaye cıkıyor. Yani yazarın dünyasında her karakter yaşıyor. Bu ilyuşeçka hikayesinde Dimitri ve Katerina bile ucundan gözüküyor. Bu bence hayranlık duyulacak bir şey. İkinci sevme nedenim ise karakter analizleri. Yazar karakterleri o kadar iyi analiz ediyorki, adamın içini dışını rahatlıkla anlayabiliyorsun. Mesela Dimitrinin aslında kötü biri olmadığı sadece başıboş olduğu bize bence çok iyi aktarılıyor.
Üçüncü sevme sebebim ise anlatımda verilen mesajlar. İlk kısımlarda din ve inanç sistemiyle ilgili eleştiriler Alyoşa-İvan inanç çatışması gibi örnekler var. Ama kitabın seyrinin değiştiği yere kadar ben bu inanç, din vs. üzerine yapılan felsefeden fazla hoşlanmadım. Tamamen kişisel düşüncem sizin gibi bende zorlandım ve açıkçası sıkıcı geldi. Ama daha sonra verilen mesajlar beni etkilemeyi başardı. Özellikle mahkeme kısımlarında avukat Fetükoviç'in konuşması bence çok iyiydi. Aynı zamanda alttan alta adalet sisteminin nekadar yüzeysel olduğu meseleside dönemin mahkemelerine yapılan bir göndermeydi. |
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ceyhunceyhan -- 27 Ocak 2018; 3:55:31 > |
< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı > |
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ceyhunceyhan -- 2 Şubat 2018; 2:46:5 > < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ceyhunceyhan -- 11 Şubat 2018; 3:41:42 > < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-7581748F8 -- 11 Şubat 2018; 23:22:19 > < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |