Şimdi Ara

Kasa ve Sıvı Soğutucu Önerisi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
560
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhabalar, şu anda sistemimde Cooler Master Lite 5 kasasını kullanıyorum. Fakat soğutma konusunda çok başarılı bir kasa olmadığını fark ettikten sonra kasamı değiştirmeyi ve halihazırda kullandığım Xigmatek Whiz'i bir sıvı soğutucuyla değiştirmek istedim. Kasa olarak H500P Mesh - -düşünüyorum şimdilik ama H700 -https://www.itopya.com/nzxt-h700-mat-siyah-temp-cam-atx-kasa-4/ -de aklımı çelmiyor değil. Bu iki kasada da aklıma takılan soru, üst tarafa sıvı soğutmanın radyatörü ve fanları gelecek, fakat öğrendiğim kadarıyla -çok bilgili değilim, doğruysa- bu fanlar kasayı soğutma konusunda neredeyse başarılı değilmiş, radyatörü soğutmaya yarıyorlarmış daha çok. Dolayısıyla dedim, 360mm'lik radyatörlü bir sıvı soğutma almaktansa, oraya eski kasamdaki fanları taksam, egzoz fan yerine de 120 ve 140mm'lik radyatörlü bir sıvı soğutma alsam daha mı iyi olur? 8700K ve 1070 Ti kullanıyorum. Competetive FPS oynadığım için en küçük FPS drop çok önemli, dolayısıyla hem ekran kartında hem de işlemcide overclockla sistemimi tam gücüyle kullanmak istiyorum, bu soğutma niyetim de bu yüzden :) Başka kasa önerileriniz varsa açığım, şimdiden teşekkürler. Kasa artı sıvı soğutma için 2000-2500 lira civarı bir bütçe ayırabilirim.

• Hocam öncelikle radyatörü kasanın önüne takın. Fanlarını da kasanın içinde kalacak tarafta ve radyatör üzerinden dışarıdan hava çektirecek şekilde konumlandırın. Soğutma konusunda daha başarılı olacaktır. Radyatörlerde kullanılan fanlar, kanat yapıları gereği hava akımından önce hava basıncı yaratacak şekilde tasarlanırlar. Böylece önlerinde radyatör ya da farklı bir engel olsa dahi yüksek hava akımı yaratırlar. Kasayı soğutmada da başarılı olup olmadıkları hava akımı (CFM) değeri ile ölçülür. Bu değer ne kadar yüksek olursa o kadar fazla miktarda havaya yer değiştirtebilirler. Doğal olarak ne kadar yüksek hava akımı varsa kasa içerisinde o kadar az ısınma olacaktır.

Kasa olarak da belirttiğin H500 belirttiğim radyatör montajında daha iyi sonuç verecektir. Sonuçta fanın önünde ne kadar az engel var ise hava akışı o kadar fazla olacaktır. Oynadığın oyundaki darboğazı yaratacak olan işlemci mi olacak yoksa ekran kartı mı olacak ona göre soğutma sistemini seçmen daha doğru olur.

Ben kendi kasamda önde 280mm radyatörlü Corsair H110i GT kullanıyorum. Bu radyatöre kasa içerisindeki tarafta kendi fanları takılıyken önünde de 2 adet görsel amaçlı LEDli fan (upHere Halo Ring) takılı. Yani push-pull denen şekilde çalışıyor ama pull olanlar yüksek basınçlı radyatör fanları. Kasanın üstünde 3 tane 140mm fan (upHere Halo Ring) var düşük basınçlı ve düşük CFM değerli. 3x140mm olduğu için görsel amaçlı LEDli fan kullandım çünkü üçünün toplam CFM değeri en kallavi 2 tane 140mm fan ile aynı havayı dışarı atıyor ve gayet yeterli oluyor. Arkada 1 tane 120mm yüksek CFM değerli bir fan (Enermax Cluster) takılı. Son olarak da kasanın altında 1 adet 120mm yüksek CFM değerli bir fan (Arctic F12) takılı. Şu durumda işlemci boştayken inebileceği minimum sıcaklık olan oda sıcaklığında. Ekran kartı da fanını %100'e getirince oda sıcaklığına iniyor birkaç dakika içerisinde boştayken.

Ek olarak overclock yaparken işlemci sıcaklıktan dolayı performans kaybetmiyor ama ekran kartı kaybediyor. Eğer 1 FPS bile önemliyse hibrit soğutmaya ya da su soğutmaya geç derim ekran kartında ama bence edeceğin masrafa değer mi emin değilim.

• 120/140mm'lik sıvı soğutma kullanmaktansa üst seviye hava soğutma çözümlerinden birini (Akasa Venom Medusa ya da SilverStone Heligon HE01 gibi) kullanmanızı öneririm.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.