merhaba arkadaşlar dün gece otururken epeyden beri şikayetçi olduğum pc sesini (çoğu psu kaynaklı) azaltmak için aklıma bir fikir geldi ve hemen uygulamaya koyuldum. evde halihazırda (tadilattan kalan) köpük vardı kalınlığı sanırım 1cm ve oldukça sert bir malzeme -bildiğin ısı yalıtımında kullanılıyor- resimlerdede göreceğiniz üzere önce kasanın içinden kaplamak istedim ama cpu soğutucu bloğu sorun çıkardı, diğer yan kapaktaysa kablolardan ötürü hiç yer yoktu, anakartı falanda sökmek istemedim ve bende kasanın dışından uygulamaya karar verdim.
sonuç olarak seste %40 kadar bir azalma oldu ve en önemlisi kullandığım 1 saat içerisinde coil wine denen olaydan ötürü hiç ses duymadım. (ısıdaysa herhangi bir artış yaşamadım bu akşam vakit bulursam özellikle yük altında sıcaklık değerlerini test edicem)
önemli not: sesi birim olarak ölçemediğimiz için oldukça göreceli bir kavram haline geliyor. benim eve gelen arkadaşlar (yalıtım öncesi) bilgisayarımın sessizliğine hayret ederken ben dayanılmaz buluyordum.
arkadaşlar şunu anladımki benim kasadaki en büyük sorunlardan biride titreşimmiş. öncede vardı ama dikkat etmemişim demekki. dizimle kasaya dokunuyorum ses kesiliyor bırakıyorum başlıyor. deli olucam nerdeyse kasada 4 tane hdd+1 ssd var acaba hddlerdenmi kaynaklanıyor desem titreşim sesi, bu diskleri sadece depolama amaçlı kullanıyorum ve kopyalama yapmadığım durumlarda masaüstündeykende oluyor bu ses. yüksek devirli fanda yok. fırsat bulursam ilerleyn haftalarda hddlerin etrafını bisiklet tekeri şamriyeli ile kaplarım. bu kasayı zaten gözden çıkardımda bi kaç mod deneyip canına okumadan değiştirmek istemiyorum kısmetse yazın c70 yada 500r düşünüyorum.
fan sesi konusunda dediğim gibi işlemci ve ekran kartı için sıfır ses diyebilirim. psu sırf sessislik için almıştım o canımı çok sıktı tekrar değiştirip 450 liraya yenisini almayıda fanını değiştirip garantiyi öldürmeyide istemiyorum. %35-/%40 arasında fan sesinin azaldığını rahatlıkla söyleyebilirim ama dediğim gibi titreşime yada coil wine sorununa etki olmuyor aradan geçen sürede anladım. resimler görünmüyormuş sanırım tekrar yüklüyorum.
Onun sese hiç bir faydası olmaz. Kasanın içindeki ses senin o kapladığın yerlerden gelmiyordu, kasadaki deliklerden geliyordu kulağına. Sesin azalmasının sebebi kasanın ayak kısmına o köpükten koymandır, kasadaki titreşimi azaltmış. Oraya sünger tarzı bir şey koyarsan da aynı etkiyi yapacaktır. Ayrıca kasadaki egzoz fanlar kasa içindeki sıcak havayı yeterince iyi atamıyorsa o ısı yalıtımının sıcaklık üzerinde negatif etkisi olur çünkü metalin sıcaklığı dağıtmasını engellemişsin.
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme