Bu tip konu bulamadım sadece en üstte satın alma rehberi var. ben bilgisi fazla olan arkadaşların bana bu konuda yardımcı olmasını istiyorum. Mesela ben ev için kullanılıcak iki tane kolon yapmak istiyorum. bunların üstünde bassları tizleri midleri reflex portları hoparlör terminali falan olucak ve bunları nasıl birbirlerine bağlıyıcam içine bir elektronik devre kullanmam gereklimi bassların midlerin tizlerin çapı kalitesi markası ne olmalı. yapıcağım kutunun ebatları tahta cinsi birleştirmede kullanıla yapıştırıcı üstüne yapıcağım kaplama ne olmalı. ve bunlar bu parçalar nerden temin edilir yardımcı olursanız çok sevinirim. saygılar.
@zigbog nickli arkadaşa mesaj atmanı öneririm. bu konuda deneyimli..
teşekkür ederim. başka bir önerisi olan var mı acaba?
Bir çok arkadaşım ve interneten tanıdığım bir çok kişi kendi hoparlörünü yapmak istedi ama henüz istediği sesi elde edeni görmedim.
Bence hiç uğraşma derim harcıyacağın parayla çok daha iyi bir çift hoparlör alırsın. Saygılar...
bencede hiç uğraşma derim...ama illede ısrar edersen hazır amfiler var ikitanede hazır kabin alırsın (veya marangozdan yaptırırsın)kablolarıda aldınmı tamamdır...sistem hazır ama inanki buna harcadığın parayı toplasan bir 5+1 rahat alırsın çünkü aynı şey benim başımada geldi birdaha elimmi sürmedim....
Yol yakınken dön diyorsunuz yani. =) en azında bunların anlatıldığı bir forum veya bir kaynak mevcutsa, yazarsanız sevinirim.
tamam bir anlatim ilk önce marangoza git istediğin ölçülerde (örneğin kullandığın bas 20cm ise veya mid 10 cm ise ben öyle yapıp evde tutkalla yapıştırıp halıfılex le kaplamıştım)ağaç kestir sunta olabilir mdf olabilir mdf sesi biraz bozar sunta daha iyi ona göre kabin yaptır.eğer marangozla uğraşmak istemiyorsan bu işi hazır yapanlar istanbulda isen karaköy yüksek kaldırımda bulabilirsin.amfi işi biraz zor bütçen sağlamsa iyi birşey alabilirsin....nerdese tüm elektronik dükkanları satar...( bir tane piyasa malı almıştım işimi gördü) benim anlatıcaklarım bu kadar....saygılarımla
Bana kalsa, Kendi kendinize iş çıkartmaktan başka bir şey değil!
Ayrıca, Crossawer ve filtre devresi bulmak ve uygun şekilde hoparlörlerle bunu sağlamak çok zor.
Ayrıca, Mdf Kolon kabinin de en iyi sesi sağlayan bileşendir. Kabin içine de en iyi ses yalıtım malzemesi cam elyafıdır. Bunun dışında kabine yerleştirilecek hoparlörler, sadece kabloyla birleştirilerek değil, ona uygun Filtre ve Crossawer devresi ile yapılır.
Ancak, Daha kendi kolonumu nasıl yaparım diye soran birisinin bence bu işe hiç girişmemesi gerekir. Hem parasına, hem emeğine, hem uygunsuz ve sorunlu çıkan kolonda kullanılan malzemelere, hem de ses adına yazık olur. Sonuç, hiç süpheniz olmasın hayal kırıklığı ve masraf olur.
Arkadaş herkes kendi işini yapacak!
Saygılar...
Selamlar...
Ben lise yıllarımda (teknik lise) kendi hoparlörlerimi yapmıştım ...
o zaman baz aldıgım hoparlor jama classic 8 modeli idi .... fakat tabiki işin icinde yeterli düzeyde matematik olmadıgı icin kabinlerim sürücülerime biraz büyük olarak hazırlanmıştı ... neyse detaylara girmicem .. o zaman karaköyden sürücüleri almıştım ... aynı şekilde cross overi.. baglantı aparatlarını kaliteli kabloları ve bassrefleks portunu ... sonuçta ne kadar harcadım tam bilmiyorum ... ama görüntü olarak kesinlik cok heybetliydi.. kasasıda mdf oldugu icin oldukça ağırdı .. o zamanki technics anfimle herkezin agzını kulaklarına çıkartabiliyordum .. fakat işte tabiki bu cok rasgele yapılan bi çalışmaydı .. oldukça iyi derin bass performansı varken sert basları o kadar ii diildi ... neyse... sonra o hoparlorleri parçalamıştım ... (ama sesi kesinlikle iyiydi .. en azından o zaman bize öyle geliyodu )
:)
şimdi senin soruna gelelim ... evet kendi hoparlorunu yapabilirsin .. yurt dışında olsak cok kaliteli sürücüleri ve cok kaliteli daha bir cok elemanı ve uygun kasa tasarımlarını bulabilir ve gercekten cok iyi bir ses seviyesini yakalarsın ...
fakat bu türkiyede cok zor... klaiteli sürücü bulmak gercekten zor... onlara uygun crossoveri bulmak ... ohm hesapları yapmak .. kasanın akustigini ve iç yalıtımını hazırlamak ... vs gercekten zor... aslıda bende tekrar başarılı bi girişim apmak istiyorum .. ama zor...
şu anda bence bunu yapabilmenin 1 yolu var...
bilen arkadaşlar mutlaka vardı ... Climax diye profesyonel seslendirme sistemleri üreten yerli bir marka var.. bu markanın sahipleride benim cok yakın ve eski arkadaşlarım olur..... asıl yerleri karaköy yüksek kaldırımda ki info muzik dir.. info muzik, ispanyol beyma markasının türkiye ithalatçısı .. bu marka bir cok alanda oldukça prestijli ve iyi hoparlor sürücüleri üretiyor..
Markanın bir hi-fi serisi var.. ve görülügü kadarıyla oldukça kaliteli.. .. firmanın ispanyadaki sitesinde hi-fi sistemleri icin örnek ler var..
bu adreste bu örnek sistemleri ve gerekli birleşenleri görebilirsin
ayrıcı yine bu sitede beyamnın kendi sürücüleri icin hazılardıgı 100 lerce kasa tasarımından oluşan bi döküman var, adresteki birleşenler icinde uygun tasarımlar vardı diye hatırlıyorum ..
buraya kadar herşey güzel ... ama iş maliyete gelince biraz sıkışıyosun ... öyleki örnek sistemlerdeki en düşük sistemin sadece sürücü ve crossover maliyeti 250$ yi bulabiliyo ... bu kasa ve iyi bir kablolamayla 300$ ın hafif üstü demek ...
Sonuçta alınabil,icek ses beni biraz meraklandırıyo .. maalesef info muzik bu konuda herhangi bi girişimde bulunmamış .. hi-fi üzerine bir demo sistemi yok ... o yüzden iyi bir markaya ama bimedigim bir sese, 500$ gibi bir yatırım yapmak beni biraz sıkıyor..
walla kardeş parasal sorun yoksa ve uğraşacak zamanın varsa hobi olarak bişeyler yaparsın. ama bu iş ayrı bir mühendislik ve bilgi gerektiriyor. hazır sistemlerdeki veya kolonlardaki gibi bir ses alamazsın bunu iyi anla ve sonra iş bitince hayal kırıklığına uğrama. ama yinede yapıcam diyosan şunlara dikkat et.
hoparlörlerin kaliteli ve kullanacağın amli ile aynı güç ve omajda olmalı kabin ölçüleri ve hacmi, portun yeri, genişliği ve boyu iyi hesaplanmalı kabin yapılırken 1,5 cm veya daha kalın sunta(ya da mdf Kullanmalı) xover hoprlör ile uyuymlu ve kaliteli olmalı kabin iç yüzeyleri 2-3 cm kalınlığında elyaf ile kaplanmalı
bunlara dikkate edersen yine güzel bir ses yakalarsın.
hade kolay gelsin
İlla yapacam dersen sana bu kitabı almanı tavsiye ederim.
Saygılar...
Slm
Yukardaki arkadaslara bende katılıyorum. Ben de elektronik dunyasının icindeyim ve meraktan dolayı kabin, amfi calısmalarım cok oldu. Neticede cok deneyim ve bilgi birikimim oldu. Fakat asla hazır kabinler kadar performanslı olmadı, olamazdıda. Hep daha iyisini yapıcam bu sefer derken hazır sistemlerin cok uzerindede paralar harcadım. Hazır hifi, hiend sistemler uzun muhendislik ve arastırmaların urunu oluyor. Ayrıca bu isler cok karmasık matematiksel hesaplarla formullerle dolu. A dan Z ye kablosundan, filtresine, hoparlorune, kabinine kadar istedikleri ozelliklerde urunleri kendileri uretebiliyorlar. Ortaya cıkan urun bir cok testlerden geciyor ve istenilen netice alınana kadar defalarca duzeltmeler yapılıyor.
Ciddi anlamda kaliteli urunler bulup kabin yapsanda hazır kabinlere yakın para harcıyorsun zaten, sonucuda bilmiyorsun ezbere, toplama bir sey oluyor. Frekans aralıgı, ohm davranısı, frekans grafigi, dB degeri, surekli harcanan guc, faz davranısı gibi daha bir cok seyi belli olmayan bir speaker cıkıyor.
Ben zamanınca jamo classic 10 lara yakın speaker yaptım. En ciddi calısmamdı. Classic 10 ların 3/2 si civarında maliyeti tuttu. Orjinal alman malı cok kaliteli bas,med,tiz hoparlor takımı bulmustum. Bu sekilde takım bulmak cok zordur. Ama filtre yapmak icin hoparlor degerlerini ozelliklerini bir turlu bulamadım. Ezbere filtrede yapılmıyor ve piyasadaki kaliteli filtrelerde hem pahalı hemde uyma ihtimali cok dusuk. Hoparlorlerin teknik degerleri olmadıgı icin Kabininde nasıl olacagı mechul. Sonucta Classic 10 ların olcusunu baz alarak, 3 ncu derece kaliteli bir filtrede bulup montaj yaptım. Kabin icindeki kabloları bile gumus karısımlı aldım. Cok kaliteli bilesenlerden olusan guzel bir kabin olmustu ama teknik veri yoktu elimde. Bir ses cıkıyordu guzelde geliyordu taki yanına hazır kabin koyup dinleyinceye kadar. O yuzden ezbercilikten ve kendini kandırmaktan baska bir sey degil bu isler.
Speaker daki her bilesen kendi basına detaylarla dolu. Bu konuda birseyler ogrenmek istiyorsan ve parasal sorunun yoksa, hosuna giden konularsa cok faydasını gorursun.
Diger turlu hazır kabin alman en saglıklısı.
Bir de bu kitap var!
Saygılar...
Aynı serinin filtreler kitabıda var Bunları yıllar once almıstım, cep kitabı olarak fena degiller. Birde Celal DUTAR ın ses frekans teknigi kitabı vardı meslek liselerine yonelik, harika kitaptır bir cok konuyu, yalın dille anlatmıs. Pikaplar, manyetik bantlar, preamfiler, amfiler, hoparlor cesitleri, besleme katları, filtreler,kabin yapımlari,hesaplamalar, calısma prensipleri, akustik, vb konuları islemis.
benden bir ornek vereyim... Istedigim hoparlor Cerwin-Vega E715... Onu birebir taklit edip, hatta daha kalitelisini yapmayı aklıma koymustum. Bu hoparlorun Turkiye satıs fiyatı 1400 YTL civarında. Bu hoparlorun kutusuna birebir benzer, ancak daha kalın ahsaptan mukemmel iscilikle kolon yaptırmak ve bunları yalıtmak hoparlor basına 200 YTL, yurt dısından 2 cift cerwin-Vega crossover getirtmek 100 YTL, 2 tane 38cm 8ohm JL audio bass 260 YTL, yurt dısından bir cift bose 301 16 cm mid-bass: 100 YTL, bir cift JBL 13 cm mid 90 YTL (turkiye). Yurt dısından bir cift Cerwin-Vega tiz 50 YTL, yurt dısından 1 cift marantz tiz 90 YTL. Yani Ben kendi hoparlorlerimi yapsaydım, 1 tane 38 cm bass, 2 mid, 2 tiz bulunan, her biri cift hoparlor gibi calısan bir cift hoparlor yapacaktım. Ses kalitesi kullandıgım mid ve tiz takımlarının kalitesinden oturu Cerwin-Wega dan daha iyi olacaktı. Ama maliyeti 1200 YTL gibi olacaktı. Ve yapmam 6 ayımı alacaktı. Tabi benim ornegim biraz ekstrem bi ornek, cogu kisi evine 50 cm eninde, 130cm boyunda 50 cm derinliginde kolonlar almıyor; ama kendin yapma maliyeti ve hazır alma maliyeti neredeyse esit oluyor. (ki ben yurt dısından getirilebilecek buyuklukte parcaların hepsini yurt dısından getirterek bu fiyata eristim)
herkese yardımlarında ve ilgilerinden dolayı çok teşekkür ederim.
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme