Şimdi Ara

Kendi Kendine Overclock Basan İşlemci ???

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
40
Cevap
1
Favori
736
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar selamlar bundan bir kaç ay önce eski laptopuma T4500'den T9300 gibi bir işlemciye yükselttim fakat bu işlemcinin maks hızı 2.50 olması gerekirken ve kilit olması gerekirken cpu z , core temp gibi uygulamalardan baktığımda makine 2.80-2.70 hatta bazen 3.0 GHZ'e kadar çıkıyor kendi kendine , biosta overclock için bir ayar yok anakartta kilit mevcut ve herhangi bir overclock işlemi uygulamıyorum kendi kendine 3.0 GHZ'e çıkıp speedstepten dolayı mavi ekran veriyor sanırım.

İşlemcilerde kendi kendine overclock basma olayını ilk defa görüyorum acaba özel üretimli overclock kilidi açık bir işlemci mi ?

Dipnot: İşlemcide turboboost teknolojisi bulunmamakta

Mavi ekranlarla alakalı konum:https://forum.donanimhaber.com/windows-7-mavi-ekran-0x00000124-hatasi-windbg-ve-minidump-eklendi--145495285

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-7B357775A -- 18 Eylül 2020; 17:49:31 >

• Yok o şekilde kendi kendine oc basmıyordur bilgisayarlarda işlemcilerin ghz olarak farklı hızlara bir sürü işlemci bulursun hatta aynı serinin bir üst veya alt versiyonu daha fazla ghz verebilir bunda birşey yok

Büyük ihtimalle bilgisayarın chipseti veya ramleri işlemcinin hızına yetişemiyor olabilir

Ha eğer başka bir olay varsa orada ayrı şekilde yazıcağım şimdi

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • İşlemci daha az güç kullanıyordur normalde diğer işlemciye göre e daha fazla güç alınca otamatik olunca oc yapmışsın gibi olur zaten oc mantığıda budur ya chipsetin fsb sini değiştirerek yada voltaj arttırarak burada belki voltaj artmıyordur ama watt denen tabir W=V*I şeklindedir yani voltaj ile akımın çarpımı watt değerini verir

E işlemcinin voltaj değişmeden daha fazla akım çektiğini düşünürsek burada oc yapabilir diye tahmin ediyorum

transistörlerden oluşuyor işlemci hesap yapacağına mosfet gibi voltaj yükseltmede yapmış olabilir

Yani birden fazla şey işin içine karışmış olabilir ben pek rastlamadım oc yi kendi kafasına göre yaptığını pek görmedim ama yapabilirmi görünüşe göre yapıyor

• Bu arada mosfetler voltajı yükseltebilir ve transistörün özelleştirilmiş halidir

• SIR_INDO_SCARF S kullanıcısına yanıt
    Mavi ekran verme sorunu muhtemelen düşük voltajdan kaynaklanıyor windbgda inceleme yaptım şurada konum mevcut:
    https://forum.donanimhaber.com/windows-7-mavi-ekran-0x00000124-hatasi-windbg-ve-minidump-eklendi--145495285

Güç tasarufu modunu kapattım olabildiğince işlemcinin voltaj açısından beslenmesi için böyle bir şey yapmak gerekli.

Fakat aynı seri nasıl olurda yüksek GHZ verebilir ki ? T9300 sabit 2.50'da olması gereken bir işlemci yani overclock kilidi açık bir işlemci mi acaba ? Çünkü aldığım yer gittigidiyorda 10 senedir depodan çıkmadığını bunların fazla işlemci olduğunu söylemişti.

Aklıma kilidi açık bir işlemciden başka bir şey gelmiyor şu ana kadar.

Hocam T4500 , T9300 ile aynı güç değerlerine sahip ,fakat T9300 daha güçlü bir işlemci.

Fakat dikkat ettim yani mavi ekran sorunlarında Windbg ile incelemeler yaptım biraz araştırdım ve sanırım sorun işlemcinin düşük voltajdan beslenmesi diye düşünüyorum bakalım ne olacak power save modunu biosdan kapadım yani stabil şekilde voltaj çekecek.

Aslında kendi kendine overclock yapıyorsa mükemmel bir şey Fakat işte sıkıntı o mavi ekranı verdirmemesi.
  • Şimdi araştırdım çarpan kilidi kapalı işlemciyede oc yapılıyor ama yani bu iş değişik gibi duruyor

Elimde ki n270 intel atomlu makineyede overclock basıyorum voltajsız 1600'den 1910'a kadar boostluyorum onu ama biosdan değil chipsete özel bir Windows programı ile.

Fakat bu dediğim makine Samsung rv510 ve bu seride çarpan kilidi kapalı daha doğrusu overclock yapmak için bir arayüzde yok , kaldı ki OS içerisinden voltajsız OC'de yapmıyorum.

CPU-Z'yi bir açtım firefoxdan video izlenirken işlemci 2.69 ghz - 3 ghz civarlarında geziyor 2.50 stok durumuna inmiyor bile
  • Isındığı için mavi ekran veriyor olabilir ama genelde daha yüksek ghz lerde chipset işlemci hızına yetişemediğinden mavi ekran verebiliyor benim masaüstünde fsb ile oc yaptığımda 270 ti galiba yada 5 fazlası bu değerde 2.56 ghz oluyor ve mavi ekran veriyor biostan voltaj arttırmama rağmen bu böyle yani chipset yetişemiyor olabilir

• Yani dediğim gibi oc yapılmış gibi görünmesine bir sürü sorundan kaynaklanabilir ama işlemci eğer kendi özel modluysa 3 ghz ye kendiside çıkıyor olabilir eski olan bilgisayardaki chipsetin hızı bu chipsetin hızından farklı olabilir aynı chipset olsa bile marka farkından fark edebilir

Hocam konunun ilk mesajını zaten güncelledim , mavi ekranla ilgili konumuda linke ekledim yukarıda.

0x000000124 hatası alıyorum fakat dediğiniz gibide olabilir faka bence bu güç tasarufu ile alakalı bir mevzu , T9300 güç tasarufu odaklı bir cpu değil ne yazık ki o modu kapadım belki işe yarar , işe yaramazsa power managementtan işlemci güç kullanımını kısıtlayacağım %95'ine kadar kullansa yeterli.

Makinada 800 mhz busslık bir çipset var intel GL40 rev 9 sürümlü bir çipset.

2 + 6 gb ddr 3 bellek var makinede , 2 gb 800 mhz , 4 gb 1333 mhz fakat ikiside şu an dual channel çalıştığından aynı hızlarda çalışıyorlar.

Çok ilginç bir durum zaten kendisine 4 + 4 şeklinde 8 GB rame yükselteceğim.
  • Isı değerlerine baktınmı bir anormallik varmı

Genelde 60'larda geziyor geçen içini temizledim , winkel kontakt devre spreyi ile baştan aşağı motherboard , fan , işlemci soketi gibi yerleri temizledim bu mavi ekran sorunu gider diye ama gitmedi.

Noctua h1 kullandım macun yenilemesi vs yaptım.

Yük altındayken max 72 derece oluyor soğutucusuz ama anlık bir değer sonrasında 60-65 arasına iniyor. Oyundayken 70 derecelerde geziyor ki bu son derece normal bir değer.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-7B357775A -- 18 Eylül 2020; 17:58:14 >
  • Aynen çok normal değer başka konuda bir arkadaş 90 derece görüyor diye kıyamet koparmış ekran kartlarında 90 derece gayet normal birde laptop olunca menemen hazırlanır

• Programcıymışsınız siz anlarsınız aslında ben daha lise sona gidiyorum lütfen beni aşıyor debug dosyası falan biraz daha profesyonel lere gözüksen iyi olur

• Ben sana bildiğim ve olabilecek kısımları anlatmaya çalıştım ama sorun bambaşka birşeyde olabilir mesela anakart ta bir kondansatör veya direnç patlamıştır gerektiği gibi işini yapamıyordur mesela besleme kanallarındaki kondansatörler falan oralar en önemlileri yani buradada olabilir sorun yani bilgisayar yük altına girdiğinde kondansatörler yeterince besleyemediğinden mavi ekran veriyor olabilir bu çok karşılaşılan bir durum birde anakart üzerine bakın istersiniz var ise yerinden kalkmış veya kararmış devre elemanı oralardan olabilir sorun

90 derece normal değildir anormaldir , termal pedler felan ezine peynirine dönmüştür muhtemelen.

Şu an yüksüz firefox çalışırken 40-37'lerde geziyor , genelde kardeşim kullanıyor zaten makineyi fakat zoomdayken yada youtube'da video izlerken gidiyor.

biostan bir kaç ayarlama yaptım , ekran kartı hafızasını max'a aldım belki buffer video izlerken yetmiyorda olabilir diye düşündüm.

şu an video açtım mesela youtube'dan 43 - 41 derecede geziyor 720 p'de

Fakat komik olan durum bu bazen oluyor yani hep olmuyor , şu an 2.50 stok durumunda geziyor çok fazla güç lazım olacak bir şey olduğunda bir bakıyorum böyle 2.70lerde makine uçmaya başlıyor

• Ama yani sorun çok büyük bir şeyde çıkabilir eğer çok uğraşmadan sorun ortaya çıkarsa onarım düşünebilirsiniz ama yani eğer iş büyürse zaten eski makina pek uğraşmaya değmez bence

Geçen baktım anakartı dediğim gibi winkel kontakt spreyle felanda temizledim dediğiniz gibi kodansatör gibi şeyler patlasa muhakak siyah bir sıvı akardı fakat akmadı , ilk başta makinenin mavi ekranın ram oksitlenmesinden olduğunu sandım fakat dbg etmeye başlayınca hata dizilerinin cpu kaynaklı olduğunu anlamaya başladım.
  • Aslında dediğim gibi işlemci besleme kondansatörleri delinmiş olabilir besleme direk geçiyor olabilir siz içini açıp bakın isterseniz

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.