Şimdi Ara

Kendin-Yap (DIY) HiFi Sehpası

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
46
Cevap
0
Favori
9.644
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Yaklaşık 1 ay önce, salonumda televizyon ünitesinin içindeki ses cihazlarını ve etrafındaki hoparlör, kablo vs, evimdeki boş odaya taşımıştım. Tabii cihazları koyacak bir sehpa gerekti. Hemen elimin altındaki Ikea Lack sehpa üzerine apar topar yerleştirdim. Anlık bir çözüm olsa da, cihazların üst üste konulmasının doğru olmadığını hepimiz biliyoruz. Ben de hifi sehpası (rack) arayışına girdim.

İlk baktığım hazır Sonorous marka hifi sehpasıydı. 350TL gibi bir fiyat etiketinin pek de çekici gelmediğini söyleyebilirim. Kablo toplama kanalının olması iyi olmasına rağmen, raf yüksekliklerinin ayarlanmaması biraz can sıkıcı geldi.

Yabancı sitelerde kendin-yap (DIY) hifi sehpası ararken, TNT Audio'nun sitesinde benzer uygulamalar gördüm.

Flexy ismini verdikleri tamamen ihtiyaca göre şekillendirilebilen ve kurulumu hiç de zor görünmeyen sehpayı yapmaya karar verdim. Sitedeki tarife göre MDF malzemeden yapılabileceği anlatılmış, ancak farklı kişiler çok farklı malzemeleri kullanarak da yapmış. Bunlar arasında, pleksi glas hatta mermer bile mevcut. Şimdilik ahşap ile devam etmeye karar verdim.

Önce sitede verilen malzeme listesi,

- 1 metre uzunluğunda ve 18mm genişliğinde 3 tane vidalı mil - devasa bir cıvata gibi düşünebilirsiniz. $3/mil

- Her raf için 6'şar tane somun, metal pul ve lastik pul (belki başka bir ismi vardır, en yakın bunu bulabildim)

- 20mm kalınlığında MDF plakalar. Genişlik olarak genelde 60cm x 40 cm alındığı belirtilmiş. $5/plaka

- Boya (eğer mdf görüntüsünü beğenmiyorsanız.

- Yağ (vidalı mili temizlemek ve yağlamak için)

Şimdi de benim aldıklarım

- 1 metre uzunluğunda ve 8mm genişliğinde 4 tane vidalı mil (aslında ismi tij diye de geçiyor). İlk Bauhaus'ta aradım ancak yoktu, Sadece aydınlatma ürünleri satan bir dükkanda kolayca buldum (genelde armatürlerin tavandan asılması için kullanılıyormuş). 2TL/adet

- Aynı şekilde, aldığım tije uygun çapta somun ve pullar. Metal pulları bulmak kolay olsa da, lastik pulları aramam gerekti. En son tam pul şeklide olmasa bile, kauçuk O-ring aldım. Özellikle sehpanın komple titreşmesini önlemek anlamında faydalı olacağını tahmin ediyorum.

- 20mm'lik MDF plaka yerine Bauhaus'ta çam plakalardan kestirdim. 18mm kalınlığında 200x40cm'lik plakalardan 3 tane 60x40 cm çıkıyor. Bu şekilde 2 plaka kestirdim. Aslında başta kayın düşünüyordum, ancak kayın plaka bulamadım.

- Boya yerine ahşap verniği aldım. Gülen Boya'nın su bazlı yarı-mat ceviz rengi verniği. Başta, tamamen renksiz şeffaf vernik kullanmayı düşünüyordum, ama rengin çok 'çiğ' kalacağını fark edip, yarı şeffaf ceviz renkli vernikte karar kıldım.

- Yağ olarak hırdavatçılarda satılan WD40. Zaten elimde vardı.

İlave olarak ahşap plakalarda delik açmak için, 8mm'lik matkap ucu aldım.

Tijlerin ince olması nedeniyle, esneme yapmasından endişe ediyorum. Ama çözümü de var, öyle bir şey olduğu takdirde 3-5 TL'ye kalın tij alıp delikleri de genişleterek takabilirim diye düşünüyorum.

Tabii tijilerin ucu küt olduğundan, 'spike' konusu ortaya çıkıyor. Tijin uçlarını tornalatıp sivriltmek de bir alternatif olabilir, ama kolaya kaçarak kör somun kullanarak aşmayı planlıyorum.

Şu anda malzemeleri tamamladım, montajı da haftasonu yapmayı planlıyorum. Sese etkisi olup olmayacağı tartışılır, ama düzenli ve güzel bir görünüm sağlayacağını umuyorum. Montajı yaptıkça yeni bilgileri de aktarmaya çalışırım - benzer şekilde yapmak isteyen olursa, fikir verici olabilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cat_power -- 25 Mart 2011; 12:26:15 >

• Güzel paylaşım olmuş resimleri bekliyoruz
  • Çizimleri paylaşırsanız yapmak isteyenler örnek olur
  • Tekrar merhaba,

Haftasonu başlığa pek ilave yapamadım. Güncellemeler şu şekilde:

8mm'lik tijin ince gelip sallanmaya neden olacağı iyice netleştiği için, 18mm'lik olandan buldum. Hatta Bauhaus'ta varmış, geçen gün sorduğum çalışanlar bilmiyormuş. Nihai olarak, 18mm'lik tijleri ve bir de ona uygun matkap ucu (normal uçlardan değil, böyle spatula gibi olanlardan, eminim özel bir adı vardır) alarak eve döndüm.

Henüz 18mm'ye uygun kauçuk pulum yok, hafta için o-ring'çilere bir soracağım.

Ahşapların bir yüzünü rulo yardımı ile yarı şeffaf ceviz renkli vernikle boyadım. Tahminimden de güzel oldu görüntüleri. Şimdi duvara yaslanmış şekilde kuruyorlar, yarın akşama da arka taraflarını boyayacağım.

Biraz hırdavat muhabbetine döndü ama sonuçta sehpa yapmak için gerekiyor.

Bugün artık biraz geç oldu, yarın fotoğraflarla ahşapların durumunu ve diğer malzemeleri aktarmaya çalışırım.

İlerledikçe güncellemeler gelecek

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cat_power -- 28 Mart 2011; 1:09:57 >

• Önce ahşabın boyanmamış hali

Bu da verniklenmiş hali (arkası)

İşler nedeniyle haftasonuna kadar pek ilerleme kaydedemeyeceğim gibi görünüyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cat_power -- 28 Mart 2011; 22:17:33 >
  • kolay gelsin.... ugrastırıcı ama en azından zamanı olanlar için gayet keyifle yapabilecekleri bir iş
  • Bu akşam sonunda tamamladım. Gerçi M18 pul veya contam yoktu, biraz da sabırsızlıkla direkt somunlarla sabitledim

İşte bir kaç foto Cihazları apar topar yerleştirdim, cd'leri vs aktarmadım henüz... 50mm objektif ile çektiğim için yan taraflardaki hoparlörler çıkmadı kadrajda..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cat_power -- 7 Nisan 2011; 22:29:00 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Güzel görünüyor eline sağlık. O tij ler açıkta mı duracak yoksa tijlerden bir kaç mm kalın kaplama niyetine örneğin boru tarzı bişey mi düşünüyorsun?
  • 50mm lensin alan derinliği azaltıp öyle çekseniz daha iyi olur, örneğin F12 ve daha yüksek diyaframda falan çekin. netlik artmış olur
  • quote:

Orijinalden alıntı: by@li

Güzel görünüyor eline sağlık. O tij ler açıkta mı duracak yoksa tijlerden bir kaç mm kalın kaplama niyetine örneğin boru tarzı bişey mi düşünüyorsun?

Teşekkürler
    Şu anki planıma göre, tijler açıkta duracak

quote:

50mm lensin alan derinliği azaltıp öyle çekseniz daha iyi olur, örneğin F12 ve daha yüksek diyaframda falan çekin. netlik artmış olur

Net alan derinliğini arttırmak demek istediniz herhalde F8 veya F11'de elbette daha net çıkacaktır ama, elde çekimde düşük ışıkta pozlama süresinin çook uzamasına neden oluyor

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cat_power -- 7 Nisan 2011; 22:45:55 >

• Şöyle, zaten biliyorsunuzdurda ben yine söyleyim, F değerini düşürürseniz ki siz F2.4 ile çektiğiniz için alan derinliği fazla olmuş ve her yer net çıkmamış. Lens sanırım F1.8

F 8 de çekseniz daha net çıkardı sanırım. Tripod varsa diye düşündüm ama sanırım yok.

Neyse konuyu değiştirmeyim.

Yinede çok güzel görünüyor. Dişler ayrı bir hava katmış.

Bende rack sehpa yapacağım ama bir türlü ölçüsünü verdiğim mdf ler hazır olmadı.
  • basit bir kac alet edavatla amatör birşeyler olabilir ama işin aslı ve cıkan sonuc tecrübe deneyim ve profesyonellik ve alet edavat ta biter

sehpayı ayakta tutan dört köşedeki cubuklar ın yerine aksesuarcılarda aynı amacı taşıyan crom boru şeklinde herkatta kafasız somunlarla birbirine bağlanan ayaklar mevcut ama maliyet biraz daha artar .ama sehpanın boyu büyüdükce sallanma olasılığı artar dediğim aksesuarlardan alırsan sehpanın zemine oturuşu ve raf araları daha milimetrik ve dinc olur . elindeki rafları ve deldiğin delikleride kullanabilirsin

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi süper cüp -- 7 Nisan 2011; 23:39:31 >
  • Ali herkes senin gibi marangoz değil ki işin pratiğini bilsin.

Acemice bişeyler yapmaya çalışacaz. Ama unutma sana geleceğim ve bana yardım edeceksin.
  • herzaman emrine amadeyim adaş gelmeden önce haber et birşeyler hazırlayayım
  • örnek bu modelde olduğu gibi bu ayakların 20 25 cm gibi olanlarıda mevcut yine iclerinden gizli bağlantı üc veya dört ayağı üst üste montelenebiliyor

• Ricamız olur
  • .

• aklında olan veya tercihlerini resimlendir biraz değişiklikler yapıp bir sonuc cıkarırız
  • quote:

Orijinalden alıntı: süper cüp

örnek bu modelde olduğu gibi bu ayakların 20 25 cm gibi olanlarıda mevcut yine iclerinden gizli bağlantı üc veya dört ayağı üst üste montelenebiliyor

İyimiş aslında

Artık amatör olarak ben bu kadarını yapabildim, geliştirmek de sizden

Bu arada, Hollanda'lı bi amca da projeyi biraz modifiye edip şöyle bir şey yapmış...

Benimki biraz apar-topar oldu, başta bunu yapayım, sonra malzemeyi değiştirerek / ekleyerek modifiye edebilirim diye düşündüm

• Yaw Alican, geçenlerde bauhausun altını üstüne getirdim bulamadım bu tarz bişeyler. Bak bunlar cfilizin sehpaya uyumlu olur. Ama benim mdf ler 50*50 ve 30mm kalınlığında, bu ölçülere uygun bişey bulmak gerenk.
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.