Canlı Yayın
Samsung Galaxy S25 ailesi tanıtılıyor! - Galaxy Unpacked 2025 Türkçe Canlı Yayın
Şimdi Ara

kentkart nasıl doluyor? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
80
Cevap
0
Favori
16.915
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • para kentkartın içine yüklenmez. kentkart sadece kimlik görevi görür
  • peki id kopyalama yapabilirmiyiz bu konuda düşünceler neler?

mesela 2 kişi 1 karta aylık akbil koyup 2. karta 1.kartın id sini kopyalıyorlar ve 2 farklı kart aynı id yi paylaşıyolar diyelim bunu yapmamızı engelleyen durumlar nelerdir?
  • quote:

Orijinalden alıntı: command_4

quote:

Orjinalden alıntı: controller_

mifare kit alsanız dahi kentkartı veya herhangi bir mifare kartı kendiniz okuyup yazamazsınız. 48-bitlik şifre ile korunuyor.

kıran var merak etmeyin..

hatta 200 dolar civarı bir paraya, 3 metre yarıçapındaki ilk gördüğü kartın bilgilerini taşıyan cihazlar yapılabiliyor.

mesela elimdeki sigara paketi büyüklüğündeki cihazı kentkart okuyucusuna tuttuğum zaman, 3 metre yarıçapta ilk gördüğü kartın sinyalini okuyucuya gönderiyor.

koruma kalkanı var bknz faraday kafesi
  • quote:

Orijinalden alıntı: reflection_91

peki id kopyalama yapabilirmiyiz bu konuda düşünceler neler?

mesela 2 kişi 1 karta aylık akbil koyup 2. karta 1.kartın id sini kopyalıyorlar ve 2 farklı kart aynı id yi paylaşıyolar diyelim bunu yapmamızı engelleyen durumlar nelerdir?

kartta sadece id var ise onlarca benzer kart olsada bakiye ana sistemde oldugu müddetce hic bir ise yaramaz..
    söyle diyeyim A ve B kartı benzer olsun.. A kartını kullana kullana bakiye 5tl kaldı diyelim sona eline B kartını aldın onu kullandıgın anda yine 5tlden devam edersin.
  • quote:

Orijinalden alıntı: meco
    kartta sadece id var ise onlarca benzer kart olsada bakiye ana sistemde oldugu müddetce hic bir ise yaramaz..
    söyle diyeyim A ve B kartı benzer olsun.. A kartını kullana kullana bakiye 5tl kaldı diyelim sona eline B kartını aldın onu kullandıgın anda yine 5tlden devam edersin.

benim amacım bakiyenin azalmasını engellemek değil bakiyenin sanki aynı kartı tekrar kullanmışsın gibi kaldığı yerden devam edeceğini biliyorum benim istediğimde o. mesela ev arkadaşım ile 1 aylık akbili 2 farklı kart ile tek bakiyeden kullanabilmek aylık 100-120 civarı akbil basan benim gibiler için akbil masrafını yarı yarı ya düşürür. (yeter ki kopyalanan 2 kart ile aynı anda aynı otobüse binmeye çalışmayalım )

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: meco

benim amacım bakiyenin azalmasını engellemek değil bakiyenin sanki aynı kartı tekrar kullanmışsın gibi kaldığı yerden devam edeceğini biliyorum benim istediğimde o. mesela ev arkadaşım ile 1 aylık akbili 2 farklı kart ile tek bakiyeden kullanabilmek aylık 100-120 civarı akbil basan benim gibiler için akbil masrafını yarı yarı ya düşürür. (yeter ki kopyalanan 2 kart ile aynı anda aynı otobüse binmeye çalışmayalım )

Grup alışveriş mantığının akbile uygulanmasını seziyorum burada :D Yaşasın ticari zekamız :P

• akbil yada kent kart'a yasa dışı yollardan kendi evinizide yükleme yapamazsınız rfid sadece kimlik görevi görür sizin kart bakiye bilgileriniz ana sistemde saklanır örnek olarak siz kart kullandınız ana sistemden bakiye düşer kartla alakası sadece kart numarasını okumaktan başka birşey değildir.

illa yasa dışı işlemle karta yükleme yapacam dersen şöyle olur gidersin yükleme/dolum merkezine silah çekersin 100tl yükle yoksa kafanı patlatırım dersin tabi hiç şakam yok demeyi de unutmazsın. adam yükler yasa dışı yüklemiş olursun

yada belediyeden torpil bulur belediyede metro yada otobüs metrobüs vs. işlerinden birine girersin sana ücretsiz kart verir istediğin kadar bin sınırsız bakiye ben adanada staj yaparken bende vardı

• karta yükleme yapmaktan behsetmiyorum. aynı account a erişen 2 kart yani birbirinin tamamen kopyası 2 kart yapılabilirmi diyorum

örnek vermek gerekirse bir hesap ta 20 tl yüklü 2 kişi de bu parayı ortaklaşa kullanacak 2 farklı (kart farklı ama id si aynı) kart ile.
    yasadışı bir şeyden bahsetmiyorum ben sadece yedek kart tan bahsediyorum
  • Kentkart'ı bilemem, ben İstanbul'dayım.

Akbil'lerde RFID üzerinden kart ID'sinden fazlasının gönderildiğini düşünüyorum. Öteki durumda tüm okuyucu cihazların online olması ve ortak bir veritabanından sorgu yapması gerekiyor. Bunda da elbet bir gecikme olur, akbil cihazlarının tepki süreleri ise gördüğüm kadarıyla hep standart.

Uzun lafın kısası kontör bilgisi de kartta saklanıyor olmalı. Fakat, yedekli olarak saklandığını düşünüyorum. Yani hem kartta, hem de merkez veritabanında. Akbil cihazları yaptıkları işlemleri belli aralıklarla merkezlerine iletir/iletilmek üzere depolarlar (kırmızı ekran üzeri dosyalanıyor diye yazıp 10-15 saniye beklediğini görmüşsünüzdür özellikle çok yoğun işleyen noktalara bakın örn. Avcılar Metrobüs gişeleri). Siz bir şekilde kartı kırıp içindeki kontör miktarını yükselttiniz diyelim. Foyanız bir sonraki dosyalama/merkeze iletme aşamasında ortaya çıkacaktır. Büyük ihtimalle de kartınızın ID'si blackliste düşecektir.

Öte yandan aylık akbil alıp bunu paylaşma, card sharingle yasal platformdan ucuza maç seyreden milletimizden beklenecek hareket. Sırf ID aktarılmadığını varsayarsak, kontör bilgisini da kartlar arasında senkronize tutmanız gerekli.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hazar -- 27 Ekim 2011; 15:41:08 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Hazar

Kentkart'ı bilemem, ben İstanbul'dayım.

Akbil'lerde RFID üzerinden kart ID'sinden fazlasının gönderildiğini düşünüyorum. Öteki durumda tüm okuyucu cihazların online olması ve ortak bir veritabanından sorgu yapması gerekiyor. Bunda da elbet bir gecikme olur, akbil cihazlarının tepki süreleri ise gördüğüm kadarıyla hep standart.

Uzun lafın kısası kontör bilgisi de kartta saklanıyor olmalı. Fakat, yedekli olarak saklandığını düşünüyorum. Yani hem kartta, hem de merkez veritabanında. Akbil cihazları yaptıkları işlemleri belli aralıklarla merkezlerine iletir/iletilmek üzere depolarlar (kırmızı ekran üzeri dosyalanıyor diye yazıp 10-15 saniye beklediğini görmüşsünüzdür özellikle çok yoğun işleyen noktalara bakın örn. Avcılar Metrobüs gişeleri). Siz bir şekilde kartı kırıp içindeki kontör miktarını yükselttiniz diyelim. Foyanız bir sonraki dosyalama/merkeze iletme aşamasında ortaya çıkacaktır. Büyük ihtimalle de kartınızın ID'si blackliste düşecektir.

Öte yandan aylık akbil alıp bunu paylaşma, card sharingle yasal platformdan ucuza maç seyreden milletimizden beklenecek hareket. Sırf ID aktarılmadığını varsayarsak, kontör bilgisini da kartlar arasında senkronize tutmanız gerekli.

evet ben de sadece id aktarılmadığını düşünüyorum fakat arkadaşların dediği gibi ise daha kolay olur kart kopyalamak.

kentkartların çalışma sistemini gerçekten bilen birisi çıkacak mı bakalım sitede.

• quote:

Orijinalden alıntı: Hazar

Kentkart'ı bilemem, ben İstanbul'dayım.

geçen gün son duraktan otobüse bindim kimse yok şöför karşıda açık diye işaret etti bindim tam kentkart basıcam cihaz hata vermiş ekranın sağ alt köşesinde türk telekom yazıyor .

birde bankamatikte yaşadım olayı tam para çekiyorum zınk zınk windows hata mesajı

geçersiz işlem yürüttü gibisinden bişeyler yazıyordu ekran kaplanmıştı hata mesajından

1 sene önce kentkartım kırıldı 30 tl vardı içinde dedim gitti 30 lira.

bakkal merkeze git 30 tl yükler yeni karta dedi gittim merkeze eski kartın üstündeki numarayı söyledim bu hesapta 30 tl var bu yüzden bu parayı yeni hesaba aktarıyorum dedi ve aktardı.

akbil i bilmiyorum ama kentkart merkezi sistem ile çalışıyor gibi

• arkadaşlar akbil yada rfid kartlar sadece id her neyse dünyada aynı seri nolu iki cihaz yoktur örnek olarak akbili verelim akbil denen şey dallas firmasının ürettiği DS1990 Serial Number iButton'dur bu ibuton içerisinde aile bilgisi falan yer almaktadır ve tekrardan değiştirilemez pic içindeki sigortayı yaktığınızı düşünün onun gibi birşey. bu tarz sistemlerde merkezi sistemle çalışır.

DS1990 pdf datasheet
    http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/58567/DALLAS/DS1990.html

• beyler bende istanbul kart kullaniyorum ama calisma mantigi ayni bi arkadas chipde yazmisti bu olayi yapmis ama yukleme sirasinda sifre istiyomus buyuk ihtimalle tum kartlarin sifresi anidir ama nasil bulacaksin
  • quote:

karta yükleme yapmaktan behsetmiyorum. aynı account a erişen 2 kart yani birbirinin tamamen kopyası 2 kart yapılabilirmi diyorum

örnek vermek gerekirse bir hesap ta 20 tl yüklü 2 kişi de bu parayı ortaklaşa kullanacak 2 farklı (kart farklı ama id si aynı) kart ile.
    yasadışı bir şeyden bahsetmiyorum ben sadece yedek kart tan bahsediyorum

bu kartların üretim aşamasında id leri 64 bitlik rom (read only memory) üzerine işlenir ( unique 48 bit serial number,8 bit CRC,8 bit family code).Rom (read only memory) üzerine yazılan bir bilgiyi de senin değiştirmen mümkün değil.bu kartın içindeki id i sadece okuyabilirsin değiştiremezsin bu yüzden bahsettiğin kopyalama işlemi (iki kart tek id işlemi) imkansız.
  • bu kartlar üzerine bilgi yazılmamış halde satılıyor bildiğim kadarı ile. bir kentkartın id sini okuyup sonrada alınan diğer karta yazamazmıyız?
  • mesela bu sitedehttp://www.kozkart.com.tr/rfid-kartlar.html her türlü rfid kart yapabildiklerini söylemişler
  • ücret ödemek istemeyen zaten yolunu buluyor. pahalı kitler alıp, uğraşmaya değmez. ama bu kayıplar dürüst vatandaşı vuruyor. elektrikte olduğu gibi kaçak kullanım bedeli koyarlar.(daha koymadılarsa.) ayrıca merak için şifre kırmak başka bir şey, kişisel çıkar için kırmak daha farklı bir şeydir. ilki kendinin ve sistemin sınırlarını zorlamak için yapılır.
  • bu kartı hackleyebilen biri paraya para demez.yalnız yakalanmamak için referans sistemi ile çalışmak şart
    şu an istesem çok basit bir şekilde bedavaya binerim ama hak geçer.
  • quote:

bu kartlar üzerine bilgi yazılmamış halde satılıyor bildiğim kadarı ile. bir kentkartın id sini okuyup sonrada alınan diğer karta yazamazmıyız?

id ile chip üzerindeki data(bilgi) aynı şeyler değil boş bir read-write(oku ve yaz ) rfid kartı alıp üzerine bilgi yazabilirsin ama id sini değiştiremezsin.verdiğin linkteki şirket chip üretmiyor yani rfid kartları satın alıp son kullanıcının işine yarar şekliyle satışını yapıyorlar.
  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.