Şimdi Ara

Kimliksizlik

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (2 Mobil) - 1 Masaüstü2 Mobil
5 sn
29
Cevap
1
Favori
592
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Toplumsal kimliklerinize göre benliğinizin geliştiğini söylemiştik. Peki ya toplumsal bir role sahip olmadığımıza binaen kimliksizlik durumunda ne olur? Hayat rollerden ibaret olduğunu hayatın bir tiyatro sahnesi olduğunu varsayarsak bu durumun seyirci olmak anlamına geldiğini söylersek şayet: Topluma seyirci kalan bir insan nasıl topluma senkronize olacak? İnsanın sosyal hayvan olduğunu düşünürsek topluma seyirci kalmış biri nasıl hayatını idame ettirecek?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Her hangi bir rolü olmayan, kimliksizlik durumunda olan, topluma seyirci kalmış bir insan tasavvur edemedim. Siz bir örnek kurgulayabilir misiniz?
  • Hayatı idame ettirmeden kasıt nedir ?

Seyirci de olsanız, oyuncu da olsanız, yapım bittikten sonra her iki kesim içinde bitmiştir.

Bir oyuncu kadar kazanamayacaktır seyirci, ancak bir o kadarda sorumluk taşımak zorunda kalmayacaktır.

Topluma seyirci kalmanın, izole olmanın kendi açısından ele gelen oldukça güzel avantajları var. Belirli şart ve koşullar sağlandığında.

Kimlik kavramı ile üzerinize biçilen rolü kabul etmemek büyük cesaret ve bence farklılık.
  • insanların genel manada fotoğraf makinesi taklidi yaptıklarını görürsünüz. bir ışık çıkar bir de ses duyarsınız bir şey olur ve fakat bundan fazlası yoktur.

birilerinin uyarması sonucu ya da öz nefsimizi koruma amacı ile hareket ederiz. onun dışında hayata gerçek manada fotoğraf makinesi olduğumuzdan bu rahatsız edici pozisyon bizleri bunalttığından hayattan da kaçar ya da kaçınırız. yani foto makinesi olmak bizi bunaltır sıkar ve hafta sonu ya da tatilde kendimizi dinleneceğimizi düşündüğümüz bir yere ve genel olarak az insanın olduğu bir yerlere atma derdine düşeriz.

..............................

az insan tabir olarak önemli. daha az foto makinası. daha az flash daha az clik sesi.

ışığın çıkardığı ses olarak yıldırımları örnek vermek isterim.

........................

kimliksizlik hali bakımından bu oluşum bence manidardır. yıldırım genel manada sıkışık hava durumudur. ya yağmur yağacaktır ya da fırtına olacaktır. bi şekilde insan ruhunun bunalımlarının görüntüsüne yol alır.

bu açıdan flash ile clik sesi çıkaran insan bunalımı veya yağmurdan veya fırtınadan önceki o gri tonu ihtiva eder.

kimlik bakımından net renklerin değil ara tonların bir görüntüsüyüz aslında. ve bunalım hali de bu görüntüye eşlik etmekte.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HADO77 -- 7 Haziran 2019; 0:16:47 >

• chtsydn kullanıcısına yanıt
    işsiz insan kimliksizdir, topluma seyircidir, herhangi bir rolü yoktur.
  • bireyler toplumu meydana getirirken aralarında ilişki kurarlar. bu ilişkiyi kurarken de kendilerini birbirleriyle karşılaştırırlar ve buna göre hiyerarşi oluşur, iş bölümü oluşur ve bu iş bölümünü sindirirler ve ortaya yek bir vücut olmuş sosyal organizma çıkar. herkesin bir rolü olduğunda toplum toplumdur.

tdk; toplum; Aynı toprak parçası üzerinde bir arada yaşayan ve temel çıkarlarını sağlamak için iş birliği yapan insanların tümü, cemiyet.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Antikaruh

Hayatı idame ettirmeden kasıt nedir ?

Seyirci de olsanız, oyuncu da olsanız, yapım bittikten sonra her iki kesim içinde bitmiştir.

Bir oyuncu kadar kazanamayacaktır seyirci, ancak bir o kadarda sorumluk taşımak zorunda kalmayacaktır.

Topluma seyirci kalmanın, izole olmanın kendi açısından ele gelen oldukça güzel avantajları var. Belirli şart ve koşullar sağlandığında.

Kimlik kavramı ile üzerinize biçilen rolü kabul etmemek büyük cesaret ve bence farklılık.
    yaklaşımın güzel ancak kağıt üzerinden insan hayatını değerlendirmek hatalı. A noktası başlangıç B noktası bitiş olsun. bu iki nokta arası elbette bir gün bitecektir ama nasıl bitecektir? önemli olan nasıl sorusunu yanıtlamak. evet herkes bir gün ölecek ama dolu dolu yaşayıp ölen de var bir hiç olup ölen de. seyirci kalmanın abartılmaması gerektiğini düşünüyorum.

bu arada insan denilen varlık 21. yy'da istese de istemese de para kazanarak yaşamak durumunda. bu da zorunlu olarak toplumun ona biçeceği bir rolü oynaması gerektiğini söyler. yani insanın toplumun ona verdiği rolü oynayarak topluma senkron olması kaçınılmaz.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Sosyalizm niye yaşayamıyor
    geçen ay açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: avcılarınavcısı

bireyler toplumu meydana getirirken aralarında ilişki kurarlar. bu ilişkiyi kurarken de kendilerini birbirleriyle karşılaştırırlar ve buna göre hiyerarşi oluşur, iş bölümü oluşur ve bu iş bölümünü sindirirler ve ortaya yek bir vücut olmuş sosyal organizma çıkar. herkesin bir rolü olduğunda toplum toplumdur.

tdk; toplum; Aynı toprak parçası üzerinde bir arada yaşayan ve temel çıkarlarını sağlamak için iş birliği yapan insanların tümü, cemiyet.
    Tesekkurler.
    Aklimda ki "toplum" kavramı farklı yerde olması farketmeyen insanların oluşturduğu bir topluluktu. Tabi konuya Subjektif değil Objektif açıdan bakmak gerekiyor ki benim hatam.

Konuya Giriş yapmadan önce şunu düsüncemi soylemek istiyorum: Her izleyici veya seyircinin/o role girme isteğinin var olduğunu dusunuyorum.

Doğru anladıysam eğer şoyle bir yorumda bulunabilirim:

Kimliksiz bir x kişisi'nin topluma yabancılaşması ve ondan kopması mevcut. Ve dediginiz gibi insanın sosyalleşme ihtiyacıda var. Şimdi "nasıl idame ettirir" sorusuna biraz düşününce "sosyalleşme ihtiyacını veya duygusunu" bastırması sonucu bu hayatını sürdürebilmesi gerektiğini düşüncesindeyim. Ama bunun sonuncuda insanın bu duyguyu bastırması sonucu hayattan tamamen kopacağını ve bunun sonuncuda kendini intihar edeceği düşüncesindeyim. Tabi biraz absürt kaçabilir bu yorumum ama her ne kadar bir şeyleri ele alirsak sonuç buna gidiyor maalesef.

• güzel düşünmüşsün.
  • quote:

güzel düşünmüşsün.
    Tesekkurler.
    Önceki mesajında "para kazanmak" durumunun getirdiği etkiyle insanin toplumsallaşmanın kaçınilmaz olduğunu belirtmişsin. Şöyle bir sey düsünsek olmaz mi acaba:

X İnsan herhangi bir arazide yaşıyor diyelim. Evi var , Meyve sebze ihtiyaçlarını karşılayan toprağı var ve bu meyve sebze ihtiyacı her yıl olarak herhangi bir x insana kalmadan onun ihtiyacını karşılıyor. Ve yasamanını boyle surduruyor. Simdi bu insanin para kazanma ihtiyacı onu toplumsallaşmaya itmeyeceğine göre bir insan "kimliksiz" yaşaması olası o zaman. Her gün yaptığı islerden "sosyalleşme" duygusunu tamamen ortadan kaldırmış/unutmuş olacaktır. Sosyalleşme duygusu olmayan insani hangi kategoriye koyulacağıni bilmiyorum ama bu seferde insanı insan yapan özelliklerden mahrum kalacagı icin bu sefer "insan" olmaktan çıkıp robot olacaktır.

Ne söyleyebilirsin bu dusunce hakkında? Biraz ütopik bir dusunce ama en mantikli yol bu gibi geliyor.

• türkiyede yüzdeye vurursan kaça tekabül ederki böyle bir insan? 10000 kişide 1 veya yüzbin kişide 1 kişi. genelde emekli olmuş insanlar dediğin yönteme başvuruyorlar ama onlara zaten kimlik işlemiş oluyor. neyse.

mause ütopya deneyi (universe 25) var dediğine çok benziyor internette bulabilirsin.
  • quote:

işsiz insan kimliksizdir, topluma seyircidir, herhangi bir rolü yoktur.
    Herkesin bir rolü var. Evsiz kimsesiz insanlar var mesela sokaklarda yaşayan. Örneğin bir de bunlara yardım etmeyi amaçlayan kuruluşlar var. Bu kuruluşlarda çalışan insanların kimlikleri o evsizler üzerinden belirlenmiş. Demek ki bu kimsesiz insanların da toplumda bir yeri ve bir rolü var. Seyirci değiller sadece hayatta kimsenin isteyerek oynamayacağı rol mecburen onlara kalmış durumda.

evsiz kimseler de işsiz sayılır ama ben standart bir işsizden bahsediyorum.
  • avcılarınavcısı kullanıcısına yanıt
    Evsizin dahi rolü varken standart işsiz insan mı topluma seyirci? Bizzat tanıdığım kişiler var gayet de toplumun içindeler. Para kazandıran bir işe sahip olmamak insanı toplumun işine yaramaz hale getirmiyor.

Önceki konularımı okudun mu bilmiyorum ama o şeylerle ilgili olduğu için baştan anlatamayacağım. Ya da neyse anlatayım. Evsiz adamın da bir rolü var. Dilenir, kalacak yer arar, tinercilerle, uyuşturucu müptezelleriyle diyaalog kurar, bağışçılarıyla vs. Toplumun en alt tabakasında olsa bile bir rolü var. Ama işsiz ? İşsizin karşılıklı etkileşim içinde olup da kendi toplumsal pozisyonunu belirleyeceğini söyleyemeyiz

İşsiz adam da aynılarını yapar diyorum işte. Çevresindeki insanlarla, akrabalarıyla, arkadaşlarıyla diyalog kurar. Işsiz olduğu için vakti boştur sevdiği insanlara işlerinde yardımcı olur. Sevenleri onun durumunu bildiği için ufak tefek maddi yardımlarda bulunur, yemeğe davet eder, kendini kötü hissetmesin dışlanmasın diye ortamlarına onu da çağırırlar, hesap ödetmezler. Bu kişinin işsiz olması konuşma hakkını elinden almadığı için arkadaşlarıyla muhabbet ortamlarında o da sohbete katılır, fikir beyan eder. Kısaca hayata müdahil olur. Bir rolü vardır her türlü. Belki rolünü kendisi seçemez ama ona bir rol biçilir çevresi tarafından.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi chtsydn -- 7 Haziran 2019; 13:49:29 >
    İşsiz insanın rolü olmaz. O dediklerini az parası olan bir çalışana da yapabilirler. Adamın güzel bir mesleği vardır ama işsizdir. Şimdi bu insana nasıl davranırsın? Adam doktor ama işsiz ne olacak o zaman? Odtü elektronik mühendisi ama işsiz ?? Önce bir rol kavramını toplumsal kimlik kavramını kafanda oturtman lazım. Ha nedir belki işsiz insanlara farklı bir çağrışım yükler toplum negatif çağrışım. Olsa olsa bu ki zaten bu bir rol olmaz.

Bizzat tanıdığım birinden örnek verdim ben. Bu kişi aslında yok mu diyorsun yani? Ben halüsinasyon mu görüyorum?

la havle vela kuvvete

kardeşim eyvallah sen etrafından evidence based şeklinde bir örnek vermişsin ama o örneği dünyaya, ülkeye, topluma yayamazsın.

şimdi steve jobs apple'dan kovulunca o da işsiz kaldı, inşaatta çalışan bir amele kovulunca o da işsiz kaldı. steve de işsiz amele de işsiz. roller(şayet varsa) bir mi sence?

Rol her yerde eşittir. ceo demek müdür demek yani her iş yerinde saygı duyulur. doktor. her hastanede saygı duyulur. işçi, her iş yerinde düşük statüdedir (genelde). bak görüyor musun ülke çapında toplumsal rol eşit.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.