Şimdi Ara

Kimyada Hatalı Soru (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
42
Cevap
0
Favori
1.673
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: TechN9ne

quote:

Orijinalden alıntı: FinaL_İmPacT
    Kimya yı bilenler bu soruda takılmış çünkü 2. öncülde ifade edilen akla hemen küresel simetriyi getiriyor. N elementide küresel simetriye uymadığı için çoğu kişi 1 3 yapmış. İptal etsinler bu soruyu ne güzel olur. 1y 1d ya dönüşür 5-6 puan fark eder

herkese fark edicek sana mı fark edicek sadece sanki

En karlısı yanlış yapanlar oluyor o yüzden

• Arkadaşlar kesinlikle ve kesinlikle bu soru hatalı.az buçuk kimya bilgisi olan adam bu soruyu yanlış yapar.doğru yapanlar bilinçli şekilde yapmamış.bu sorunun cevabı 1-3 olmalı.ösym ye mail falan mı atsak.
  • ben o iyonlaşmayı 1-3 yaptım trt1de izledim hepsi birbiriyle uyum içinde diyorda bi uyum göremedim iptal olursa 1 dogrum kurtulur valla
  • Cevap 1-3 bu harbiden yanlış.
  • soru yanlış değil ama çok çok ayrıntılı ve saçma. arkadaşlar kimya müh 3. sınıf öğrencisiyim sınava girdim ve bu soruyu yaptım

şöyle açıklayabilirim px py pz orbitalleri eşit enerjilidir siz oksijende 2p4 de son ikisi boş kalmıştır diyemezsiniz
    ama N de durum böle deildir her durumda yarı doludur.

şunuda eklemek istiyorum çok saçma ve lisans düzeyünde bilgi isteyen bi soru olmuş malesef...
  • quote:

Orijinalden alıntı: MoneyTalks

http://www.lutfuzorlu.com/ygshata.php

2 tane daha hatalı soru var diyorlar (türkçe anlatım bozukluğu,mat x.10!)
  • quote:

Orijinalden alıntı: _denef_

soru yanlış değil ama çok çok ayrıntılı ve saçma. arkadaşlar kimya müh 3. sınıf öğrencisiyim sınava girdim ve bu soruyu yaptım

şöyle açıklayabilirim px py pz orbitalleri eşit enerjilidir siz oksijende 2p4 de son ikisi boş kalmıştır diyemezsiniz
    ama N de durum böle deildir her durumda yarı doludur.

şunuda eklemek istiyorum çok saçma ve lisans düzeyünde bilgi isteyen bi soru olmuş malesef...

dostum o kadar detaya ineceklerini sanmıyorum, zira soru düzeyi ortada(kimya adına konuşuyorum).bu soru iptal edilmeli.ya da cevabı 1-3 olmalı
  • Bir yerde bu soru hakkında haber yapıldı mı?
  • quote:

Orijinalden alıntı: gelenbevili172hhc

bir elementin son orbitalinin KESİN olarak yarı dolu olması demek ya da tam dolu olması demek küresel simetrik demektir.

N nin iyonlaşma enerjisinin O dan büyük olmasının nedeni de kesin bir şekilde son orbitalinin yarı dolu olmasıdır.oksijenin son orbitalinin yarı dolu olup olmadığını bilemiyoruz.bu yüzden bunun küresel simetrik özelliği yoktur.

detay falan yok ,yazdığımı her dersane hocası anlatır.
  • quote:

quote:

bir elementin son orbitalinin KESİN olarak yarı dolu olması demek ya da tam dolu olması demek küresel simetrik demektir.

N nin iyonlaşma enerjisinin O dan büyük olmasının nedeni de kesin bir şekilde son orbitalinin yarı dolu olmasıdır.oksijenin son orbitalinin yarı dolu olup olmadığını bilemiyoruz.bu yüzden bunun küresel simetrik özelliği yoktur.

detay falan yok ,yazdığımı her dersane hocası anlatır.

bende aynen bunu sölüyorum oksijende son orbitalmi yarı dolu yoksa ilk ikisi mi yarı dolu bunun hakkında kesin bi yargıya varılamaz çünkü px py pz eşit enerjilidir ama N de her durumda son orbital yarı dolu olmak zorunda ve bu durum küresel simetriyi sağlıyor bu yüzden Nnin 1. iyonlaşma enerjisi son orbitali yarı doluğu için O dan fazla denilebilir.
    ayrıca arkadaşlar bence osym tamda bunu sormak istemiştir bence yoksa böle basit bi hata yapacaklarını sanmıyorum bu öncül özellikle konulmuş gibi duruyor aynı fizikteki kaldırma kuvveti sorusu gibi..

ama bence osym her zamanki gibi saçma sapan yerlerden adam düşürmeye çalışmış. kesinlikle kaliteli bi soru değil bu...

• Soru kesinlikle hatalidir. Bilimsel hata vardir.. Ustunde tartisilmaz bile..
    Ayni periyotta, bir elementin birinci iyonlasma enerjisi kendisinden sonra gelen elementten yuksek ise, orada kuresel simetri vardir..
    Buraya dikkat: Kuresel simetri, alt kabuklardaki elektronlarin o kabugun tamamini ya da yarisini doldurmasidir..
    Alt kabuk demek ORBITAL DEMEK DEGILDIR!!!
    Bir orbital en fazla 2 elektron alir ve kuresel simetri px py ya da pz orbitaline gore degerlendirilmez. Hepsini kapsayan P ALT ENERJI DUZEYINDEKI ELEKTRONLARA GORE belirlenir....
    Butun kimya, kimya muh, kimya ogretmenligi.. Hatta diger muhendisliklerde birinci donem konusudur..
    Hakkinizi arayin, detayli aciklamalari gerekirse veririm..
    Kimyayi bilenlerin yanlis, bilmeyenlerin dogru cevabi isaretleyecegi bir soru.. Osym kimyacilarini nasil secmis merak ediyorum..

Not: Kimya Muhendisligi son sinif..
  • bu hatalı soruları açıklamalarıyla basına bildirseniz onlarda abarta abarta anlatsalar ösym kötülemek için elinden geleni yapıyorlar iyi olur işte
  • quote:

Orijinalden alıntı: Oldwolfram

Soru kesinlikle hatalidir. Bilimsel hata vardir.. Ustunde tartisilmaz bile..
    Ayni periyotta, bir elementin birinci iyonlasma enerjisi kendisinden sonra gelen elementten yuksek ise, orada kuresel simetri vardir..
    Buraya dikkat: Kuresel simetri, alt kabuklardaki elektronlarin o kabugun tamamini ya da yarisini doldurmasidir..
    Alt kabuk demek ORBITAL DEMEK DEGILDIR!!!
    Bir orbital en fazla 2 elektron alir ve kuresel simetri px py ya da pz orbitaline gore degerlendirilmez. Hepsini kapsayan P ALT ENERJI DUZEYINDEKI ELEKTRONLARA GORE belirlenir....
    Butun kimya, kimya muh, kimya ogretmenligi.. Hatta diger muhendisliklerde birinci donem konusudur..
    Hakkinizi arayin, detayli aciklamalari gerekirse veririm..
    Kimyayi bilenlerin yanlis, bilmeyenlerin dogru cevabi isaretleyecegi bir soru.. Osym kimyacilarini nasil secmis merak ediyorum..

Not: Kimya Muhendisligi son sinif..

soruda küresel simetriden bahsetmiyor. son orbitalin doluluğundan bahsediyor. biz oksijen için px py pz de ilk önce px dolacak diye bişey söleyebilir miyiz? söylemeyiz seninde bildiğin gibi. yani şundan bahsediyorum oksijen için

2p4
    (x)(x)(/) bölede olabilir
    (/)(x)(x) bölede olabilir ilk olarak px den başlanması gerekmiyor çünkü px py pz eş enerjilidir burda tek kural ilk dolan orbitale 2 elektronu yerleştirmek için öncelikle tüm orbitalleri doldurulmasıdır
    N için konuşursak 2p3 ile bittiğinden her durumda
    (/)(/)(/) böle olmalı
    sonuç olarak N nin 1. iyonlaşma enerjisinin daha büyük olmasının nedeni son orbitali yarı dolu olmasıdır diyebiliriz. küresel simetri diye bişey geçmiyor...

• ayrıca kaynak göstermek istiyorum

1-At any one energy level it is possible to have three absolutely equivalent p orbitals pointing mutually at right angles to each other. These are arbitrarily given the symbols px, py and pz. This is simply for convenience - what you might think of as the x, y or z direction changes constantly as the atom tumbles in space.
    http://www.chemguide.co.uk/atoms/properties/atomorbs.html

2-"when more than one orbital of the same energy first acquire one electron before any orbital (for example px py pz) is empty. each of these orbitals will first acquire one electron before any orbital acquires a second electron " Kaynak: Invitation to organic chemistry.

kimyayı bilen ve bilmeyen ezbere konuşan ve konuşmayan farkı anlaşılmıştır umarım. anlaşılmadıysa çeviri de yapabilirm
    saygılar...
    kimya müh. 3. sınıf...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _denef_ -- 30 Mart 2011; 2:06:47 >

• 1.
    2p4
    (x)(x)(/)
    seklinde yazilmaz, yanlis notasyon...
    2.
    Soruda kuresel simetriden bahsetmiyor demissin, peki hangi ilmi gerekce ile N nin iyonlasma enerjisinin O dan yuksek oldugunu aciklayabilirsin.. Soruda ogrencinin kuresel simetri bilgisi olculmek istenmis.. Istersen arastirabilirsin kaynaklarindan: shielding effect..
    3.
    Kuresel simetrinin tanimini bildiginden supheliyim su anda.. Kuresel simetri tek bir orbitalde olculemez. Bir orbital max 2 elektron bulundurabilir ve degisik 'alt enerji duzeylerinde' farkli sayida orbital bulunabilir.. S alt enerji duzeyinde 1 tane s orbitali, p alt enerji duzeyinde 3 tane p orbitali vs bulunur.. Bu kismi dikkatli oku lutfen: 1 periyotta soldan saga dogru giderken bir elementin 1. iyonlasma enerjisi o elementten sonra gelen elementin 1. iyonlasma enerjisinden yuksekse o elementte kuresel simetri vardir.... Kuresel simetri tanim itibari ile bir elementin son 'orbital turunun ya da son alt enerji duzeyinin' (son orbitali degil!!!) tam veya yari dolu olmasidir... Yanildigin nokta burasi iste..
    4.
    Copy paste yaptigin kismin bahsettigim seyle ilgisi yok, bir 'alt enerji duzeyinde'ki orbitallerin enerjileri birbirine esittir ve elektronlar es enerjili orbitallerin herhangi birine yerlesebilir diyor.. Bunu lise 1 ogrencisi de biliyor zaten, gerek yok ingilizce alintilar yapmaya :) Ama bu konuda kendini gelistirmek istersen Chang'in chemistry sini onerebilirim sana.. Hani birinci sinifta kimya 1 kimya 2 de okutulan baslangic kimya kitabini....
    5.
    Eger verilen yargida, N nin birinci iyonlasma enerjisinin O'nunkinden yuksek olmasinin nedeni N'nin son ORBITAL TURUNUN ya da SON ALT ENERJI DUZEYININ ya da SON ALT KABUGUNUN yari dolu olmasidir deseydi soru hatasiz olacakti.
    6.
    Soru ileri seviye lisans bilgisi fln gerektirmiyor... O esnada dalginligina gelmis olabilir, hala israrci olmani, alakasiz ornekler vermeni puan avantajini yitirmeme istegine yorabilirim..
    7.Son olarak buraya kadar yazdiklarimi anlayamadiysan, anlamana yardimci olmasi icin konuyu ingilizceye cevirebilirim.. Saygilar...

• alakasız olduğunu sölemişsin ya verdiğim örneklerde tam olarak da bu soruda bahsedilen durum yazıyor sen önce px py pz nin eş enerjili olduğunu ve bunları doldurmak için herhan birisini seçebileceğimizi öğren.. ayrıca hangi okuldasın çğk merak ettim.
    lisans düzeyünde bilgi istiyor demem de şu yüzdendir : bu gerizekalı sistem yüzünden herkes ezberlemek zorunda bırakılıyor sınava gelince de ezber karşıtı oluyor herkes bu soruda da tam olarak bu var. liselerde ya da dershanelerde çok az hoca elektron diziliminde bu durumdan bahsetmiştir.

bi kere daha açıklamaya çalışayım arkadaşım. ben sölediklerine yanlış demiyorum sen soruyu anlamıyorsun heralde. Soru hiç kaliteli bi soru değil seninde sölediğin gibi direkt olarak küresel simetriyi sorsaydı çok daha mantıklı olurdu.Gereksiz ve çoğu üniversite hazırlık kitaplarında olmayan türkçe kaynak bulamadığım için ing kaynak göstermek zorunda kaldığım bi bilgi gerektiryor. Şimdi istersen şu konuda anlaşalım px py pz eş enerjilidir ve bunlara elektron yerleşmesinde bi sıralama yoktur. s ve p orbitalleri için konuşsaydık mesela s nin önce dolmasının nedeni nedir? daha düşük enerjili olmasıdır değil mi? px py pz için böle bi durum söz konusu değil elektronları yerleştirmeye z dende başlanabilir x ten de y dende...

şimdi herkes bu soruya neden yanlış diyor: çünkü herkes oksijeninde son orbitalinin yarı dolu olduğunu N ninde son orbt yarı dolu olduğunu sölüyor öle değil mi? bu konuda sende hemfikirsin bende diyorum ki oksijen için son orbitalin yarı dolu olup olmadığını bilemeyiz seninde kabul ettiğin gibi px py pz de son yerleşme sırası yok sondaki tam dolu da olabilir. bu yüzden diyorum ki N nin 1 iyonlaşma enerjisinin fazla olmasının nedeni son orbitalin yarı dolu olması denilebilir(küresel simetri) çünkü ikisinde de p orbitalleri söz konusu p orbitalleri eşit enerjili biz son orbitalin yarı dolu olduğu gibi kesin bi yargıya varmamız için küresel simetri olmalıdır. bu kötü bi soru aslında küresel simetri sorulmak istemiş ama sol elle sağ kulak göstermek gibi olmuş.

ayrıca puan kaygısı vs gibi bi korkum yok türkiyenin en iyi ve en yüksek puanla öğrenci alan okulun da tıpa girebilecek bi puanla kazanıp kimya müh 3sınafa kadar gelebilmeyi başarmış bi insanım bu sınava çok büyük hayallerle falan da girmedim. istedikleri kadar iptal edebilirler. ben derdimi meslektaşıma hemde benden üst sınıf birine anlatamıyosam kendimde problem ararım. benim anlatmak istediğimi aslında tabiki bildiğinden eminim sanırım ben kötü anlatıyorum...

bana kitap ismi falan vermişsin saol. ayrıca copy paste yaptın gibi bi cümle kurarak ne düşündüğünü bilmiyorum ama evet aslında copy paste yapmanın yetebileceği kadar basit bi konu bunun için yazılmış bi makale vs yok... bi de ingilizceye çeviriyim demişsin aslında iyi olur kimya mühendisliği hayatıma girdi gireli hep ingilizce okuyup dinlediğim için belki kaçırdığım bi yer vardır daha iyi olur ingilizce tartışmak çevirirsen sevinirim...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _denef_ -- 30 Mart 2011; 13:01:31 >

• bu soruyu kimya hocamıza sordum soru hatalı değil ama cevap yanlış cevap 1-3 olmalı 2. şıkkı doğru kabul etmek yanlış oluyor

EDIT: Bu soruyu nasıl şikayet edebiliriz ösym'ye ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi FinaL_İmPacT -- 30 Mart 2011; 14:01:52 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: FinaL_İmPacT

bu soruyu kimya hocamıza sordum soru hatalı değil ama cevap yanlış cevap 1-3 olmalı 2. şıkkı doğru kabul etmek yanlış oluyor

EDIT: Bu soruyu nasıl şikayet edebiliriz ösym'ye ?

bende 1-3 yaptım ya deneme sınavında benzeri cıkmıstı yanlıs yapmstm oradan kalmıstı aklımda
  • KATILIYORUM BU SORU 1 VE 3 OLMALI.. SORU HATALI DEĞİL BENCE 1 VE 3..
  • Cevabı değiştirilmeli şikayet edelim beyler 5 puan demek 1yanlışın 1 doğru olması
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.