Şimdi Ara

Kira tespit davamız sonuçlandı / İstinafa gidebilir miyiz ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
0
Favori
233
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Beyler konunun en başından izah edeyim asla ama asla ev sahibini hor görmüyor evine çöken bir insan değilim.Lütfen eleştirmeden okuyun.

2014 aralık ayından itibaren her yıl aralık ayında tefe tüfe oranında kira zammı yaparak 2023 ekim ayına kadar geldik.

2023 Ekim ayında (bu zamana kadar kiramız sürekli devletin belirlediği oranda ev sahibi tarafından attırıldı bakın altını çiziyorum ev sahibi her yıl kendi arttırdı.) ev sahibi beni aradı ve kiranın 8 bin olmasını istedi.

Bende bunun çok olduğunu 5-6 binde anlaşalım dememe rağmen ev benim sen kimsin adamı ben ne yaparım hele bilmem ne yaptığım gibi ağza alınmayacak küfürler vs. etti. Yetmedi kardeşi aradı evden çık yoksa başın belaya girer filan dedi tehdit edildim. Kaldıki ben uzlaşalım dedim. Sonra gittim şikayetçi oldum iki kardeş hakkında.

Bunlar 2023 aralık ayında kira tespit davası açtılar.Kira beledi olarak önce 9500 sonra 12,000 sonra 14,000 tl istediler.Ve faizi ile tahsil talep ettiler

Bilir kişi talep ettiler.Bilir kişi ev için 7500 lira bedel çıkardı , ev sahibi itiraz etti ancak reddedildi.

2024 ekim 15 inde dava sonuçlandı ve " 2023 aralık ayından 2024 ekim ayına kadar ödenen kiralar için aradaki farkın verilmesi karar verildi"

Hakime hanım %10 luk indirim yaptı ve kirayı 6750 olarak belirledi. Ben 2023 aralık ayından itibaren 1375 lira düyordum ( devletin belirlediği %25 zam oranı hakkımı kullanarak )

Şimdi ilgili tarihler ile 2024 ekim ayı arasındaki fark toplam 59 k cıkıyor.

Avukatlık ücreti 18k cıkıyor.

Birde mahkeme masrafları var 6k cıkıyor.

Bunları ödeyecektim.Karşı tarafı aradım ödeyeceğimi söyledim bunu hesapladım doğrumu teyid edin dedim.

Bana birde yasal faiz var bunlarıda ödeyeceksiniz dediler. Lakin mahkeme kararında bu yönde bir talep vardı ve reddedildi.

"kira farkının faiziyle birlikte ödenmesini de talep etmiş ise de tespit kararının kesinleşmediği, bu haliyle ortada bir alacağın bulunmadığı, ayrıca davanın eda değil tespit davası olması nedeniyle reddine karar verilerek aşağıda ki şekilde hüküm kurulmuştur."

Ben bunu araştıracağımı söyledim ve telefonu kapattım. Şimdi bu yasal faiz nedir bilmiyorum.

İstinafa gidebilirmiyim ? Gitmem mantıklı mı ?

Ayrıca öğrenmek istediğim bir husus daha var.

Şuan kira farkı + avuktlık ücreti + dosya masrafı şeklinde hesapladığımızda 83k bir fiyat cıkıyor ödemem gereken ( öyle gözüküyor ) Yasal faiz ile ( avukat istedi bunu ) 90-91k yapıyor.

İstinafa dosya taşınır ise yani ben itiraz edip istinafa giderse bunu ne zaman ödemem gerekecek ?

Bakın bir kez daha söylüyorum ben ev sahibini defalarca kez aradım orta yolu bulalım dedim.10 senedir evinde 1 kez kirasını aksatmadan ödedim.Lakin bana küfür eden tehdit eden anneme dil uzatan kişi içinde artık üzülmem. Ev sahibidir haklıdır evinde misafirim diyordum lakin kendi belirlediği kira oranına dahi itiraz edip bana küfür etmesi artık beni çıldırttı.

Elimden geldiğince süreci uzatmak istiyorum. Ödemem gerekirse dava sonunda öderim ama ne yapabilirsem benim için bu edepsiz insana verebileceğim her şey için değer.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi easutay -- 7 Aralık 2024; 3:2:45 >

• @calmdownbro Hocam bakabilir misiniz?

• XpressMusic34 kullanıcısına yanıt

İlgiliniz için teşekkür ederim. Umarım bir arkadaşımız beni bilgilendirir.

Ayrıca öğrenmek istediğim bir husus daha var.

Şuan kira farkı + avuktlık ücreti + dosya masrafı şeklinde hesapladığımızda 83k bir fiyat cıkıyor ödemem gereken ( öyle gözüküyor ) Yasal faiz ile ( avukat istedi bunu ) 90-91k yapıyor.

İstinafa dosya taşınır ise yani ben itiraz edip istinafa giderse bunu ne zaman ödemem gerekecek ?

• Hocam siz 2023 - 2024 yılında 1375 TL kira mı ödüyorsunuz yoksa ben mi yanlış okudum.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Rica ederim ilgili hocamız müsait oldugunda bakacaktır konuya

• İstinaf ederseniz istinaftan dosya dönüp de kesinleşene kadar ödemeniz gerekmez. İstinaftan döndüğünde ödersiniz. Kaldı ki siz istinaf etmeseniz de büyğk ihtimalle davacı taraf edecektir. Yine dosyanın dönüşü beklenecek.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • sertosman S kullanıcısına yanıt

Karşı taraf neden istinaf etsin ki. Şuan benim ödeme yapmamı istiyorlar. Çünkü ben kendilerine ulaştım ve ödeme yapacağımı söyledim ( istinaf olduğunu bilmiyordum )

İstinaf ile benim kazancım ne olur ? Sürenin uzaması haricinde dava benim lehime herhangi bir gelişme sağlar mı ?

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Kira tespit davası
    geçen yıl açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Tespit edilen kiranın düşük olduğunu düşünüyorsa istinaf edebilir. 14 bin istedi 6750 TL tespit edildi diyorsunuz. Beklentisi daha yüksek olabilir. İstinaf ödemenizi 1 yıl gibi bir süreliğine ertelemenizi sağlar. Tespit edilen kiradan daha düşük bir kiraya hükmedilmesi çok düşük bir ihtimal.

Dediğiniz gibi eğer tespit edilen kiranın düşük olduğunu düşünüyor olsalardı ben ulaştığımda biz ödemeniz gereken meblağ budur demezlerdi bence yanlış mıyım?

Ben sürecin uzamaması için karşı tarafın avukatına ulaştım size ödemem gereken meblağ bu mudur ben hesapladım siz de bir hesaplayın bana dönüş yapın dedim onlar da ekstra yasal faiz olarak yedi 8000 TL fazladan bir tutar söylediler ben de bunu araştıracağımı benden haber beklemelerini söyledim .

Peki bu yasal faiz hakları mıdır . Avukat masrafı ve dosya masrafı ayrıca Ödemiş olduğum kira ile hâkimin belirlemiş olduğu kira arasındaki farkın Toplamı 83.000 TL yapıyor, ama karşı tarafın avukatı ayrıca 7000 508.000 TL arası bir faiz de yasal hakkımız diye tutar çıkardı beni merak ettiğim kısım burası gerçekten bu hakları mı

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Şu anda işlemiş bir faiz yok. Talep edemezler. Kira farklarını ve yargılama giderlerini ev sahibinizin hesabına, vekalet ücretini de avukatın hesabına gönderin.

Size özel mesaj gönderiyorum bir tablo var ona bakar mısınız lütfen rica etsem

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Sevgili hocam foruma giriş yaptığınızda bu konu hakkında düşüncenizi yazarsanız sevinirim.

@calmdownbro

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi easutay -- 9 Aralık 2024; 11:9:43 >
  • Beyler bilgisi olan varsa lütfen yazsın

• XpressMusic34 kullanıcısına yanıt

Öncelikle geçmiş olsun.

Aşama aşama bildiğim kadarıyla yardımcı olmaya çalışayım.

Geçmiş dönemler için yasal faiz istenmesi doğru olmayacaktır nitekim karar kesinleşmeden borç muaccel değildir.

"....kira tesbitine esas kararda istenen fark alacağı, kira tesbit kararı kesinleşmeden muaccel olamayacağından, kesinleşmeden önceki dönemler için faiz işletilemez. Bu durumda kira tespit kararı ile belirlenen kira fark miktarına kira tespit kararının kesinleştiği tarih olan 25.04.2016 tarihinden itibaren yasal faiz uygulanması gerekirken, kira bedellerininin tamamına ödenme tarihinden itibaren faiz uygulanarak itirazın kaldırılmasına karar verilmesi isabetsiz olup bozmayı gerektirmiştir." Yargıtay 8. Hukuk Dairesi, 12.09.2019 tarihli ve 2019/3890 Esas, 2019/7466 K. sayılı kararı

Bazı kararların icrası için kesinleşmesi gerekmez ve bu durumda doğrudan icra takibine konu olabilirler. Bazı kararlar da kesinleşmeden infaz edilemez. Somut olayda kira tespit davasının aşağıdaki karar gereğince infazı için kesinleşmesi gerekmektedir. Bu itibarla süresinde istinafa başvurursanız, karar kesinleşene kadar infaz edilmez. Vekalet ücreti gibi sair hususlar asıl alacağa bağlı olduğu için karar kesinleşmeden icra edilebiliyorsa talep edilebilir, kesinleşmeden infaz edilemeyen bir kararsa kesinleşmeden vekalet ücreti de talep edilemez. İcra edilebilirliğe bağlı bir husus.

"Yargıtay İçtihatları Birleştirme Büyük Genel Kurulunun 12.11.1979 tarihli ve 1979/1 E., 1979/3 K. sayılı kararında benimsendiği üzere kiranın belirlenmesine ilişkin mahkeme kararı ile belirlenen kira farkı alacağının ifa zamanının gelmiş sayılması için sadece alacaklının borçludan edada bulunmasını isteyebileceği zamanın gelmiş bulunması yeterli olmayıp, aynı zamanda o kararın kesinleşmesi gerekir. Kira farkının mahkemede dava edilebilir veya icrada takip edilebilir hâle gelmesi için miktarı kesin olarak belli olmalıdır. Bu belirlilik ise ancak tespite ilişkin kararın kesinleşmesi ile oluşabilir ve kiracının edayı yerine getirme borcu da ancak o zaman gelmiş sayılabilir." Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, 09.11.2021 tarihli ve 2017/1847 Esas, 2021/1376 Karar sayılı kararı

Yazdığım hususlar hukuki tavsiye olmayıp görüşlerimi yansıtır. Hukuki bilgi için avukatınıza danışınız.

• calmdownbro C kullanıcısına yanıt

Yanıtınız için teşekkür ederim. Çok fazla bu tip terimlere hakim olmadığım için daha basit şekilde sorabilirim umarım cevaplarsınız.

Ben bu kira tespit davasına ait kararı 3-4 gün önce tebliğ aldım sanırım itiraz süresi 15 gün.İtiraz edebiliyorum yani. Peki ne şekilde itiraz edeceğim. İtiraz etmemdeki neden ne olacak neyi sebep gösterebilirim.

Ben istinaf için itiraz ettikten sonra ne kadar sürer tahmini ve daha sonra belirlenen kira artar mı , o zaman faiz ödermiyim. İstinafa gidersem ben zararlı çıkarmıyım ?

İstinafa başvurmasam dedikleri ödemeleri yapsam ( 59k kira farkı , 18k vekalet , 6k masraflar ) (faizi ödemiyorum bu arada), benden daha sonra ödeme talep edebilirler mi.

Kimse bu dava için itiraz etmez istinafa gitmez ise kapanır mı yoksa kendi gider mi. Bu karar ne zaman kesinleşecek acaba ?

Ben kimseyi mağdur etmek istemiyorum.Sadece olay faiz olayı.Benden daha fazla ödeme almaya çalıştıklarını hissetim ve bu konuyu açtım.

• easutay kullanıcısına yanıt

Şu sebeple istinaf edin demek bu şartlarda mümkün değil, hukuki danışmanlık avukat tarafından verilir, bu konuda internette örnek dilekçeler bulabilirisiniz. Ancak dilekçenizin istinaf dilekçesinin şartlarını taşıdığını, süresinde yapmanız gerektiğini ve istinaf harcı, masrafları ödemeniz gerektiğini unutmayın.

İstinafa sadece siz başvurursanız karşı taraf başvurmazsa, aleyhe bozma yasağı gereği tespit miktarı aleyhinize bozulmaz diye düşünmekteyim. Ancak tespit davasında farklı bir nüans var mı bilmediğim için yanlış yönlendirmeyeyim.

İki tarafta istinafa başvurmazsa istinaf başvurma süresi geçtikten kısa bir süre sonra karar kesinleşir ve kesinleşme şerhi yayınlanır. UYAP Vatandaş ta gözükecektir.

Çıkan vekalet ücretini karşı taraf sizden IBAN yoluyla tahsil etmek yerine direkt icra yoluyla tahsil ederse icra masraflarını da ödersiniz. Karşı taraf sizi icraya vermeden ödeme yapabilirisiniz ama biraz ayrıntılı bir konu. İnternette "vekalet ücretini icraya verilmeden ödeme" tarzında yazarak neye dikkat etmeniz gerektiğine bakabilirsiniz. Bunlar dışında başka bir ücret somut olayda çıkacağını düşünmüyorum.

Yazdıklarımı hukuki tavsiye olmayıp, görüşümü yansıtır. Hukuki tavsiye için avukatınıza danışınız.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi calmdownbro -- 10 Aralık 2024; 21:27:21 >

• calmdownbro C kullanıcısına yanıt

Çok teşekkür ederim o zaman ben bunlardan faizi ile ödeyecekmişim gibi iban bilgisi alayım.

Yoksa faiz ödemiyorum dersem vermezler.

Bu ibana detaylı açıklamalar yapılarak ödemeleri göndereyim.

Hangi ücreti ev sahibine hangi ücreti avukata göndermem gerekiyor peki.

Kira farkı , vekalet ücreti , dosya masrafı 3 kalem ödeme türü var.

• easutay kullanıcısına yanıt

Ahzu kabz yetkisinin karşı taraf vekaletinde olup olmadığına bakın. UYAP vatandaş üzerinden, dosya sorgulama - evrak kısmından karşı taraf vekilinin sunduğu vekaletname de gözükecektir. Muhtemelen vardır diye düşünüyorum.

Ayrıntılı bilgi için "İlamların İcrası Kapsamında İcra Takibinden Önce Ödeme" şeklinde yazılan makaleler var. Bunu okuyun birkaç teknik mesele var atlamamanız gereken. Ödedikten sonra bildirmek gibi. Link atmak doğru olmadığı için atmıyorum, ancak yazınca direkt çıkıyor zaten arama motorunda, avukat sitesinde.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.