Şimdi Ara

Kitap Yazdım Telif Hakkını Nereden Alacağım?(ÇÖZÜLDÜ)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
7
Cevap
0
Favori
3.361
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar öncelikle merhaba.Bir kitap yazdım ve 1 yıllık bir emek sonucunda bitirdim diyebildim.Yayınevlerine gönderip şansımı denemeden önce telif hakkını almak istiyorum.Konuyu internette araştırdım ama kimse tam olarak nereden telif hakkının alınacağı hakkında tam bir bilgi vermemiş.Telif Hakları Genel Müdürlüğü'nün internet sayfasına baktım.Romanlara telif hakkı alamıyormuşuz ancak İsteğe bağlı–tescil işlemi yapabiliyoruz anladığım kadarıyla.Aklım iyice karıştı telif hakkı alınamıyor mu?Eğer alabiliyorsam nereden alacağım?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi despot04 -- 6 Mart 2015; 14:36:50 >

• avkutların hukuk meselelerini tartıştığı forumlara sorarsan orada sana daha aydınlatıcı cevap vereceklerini eminim.Biraz hukiki bir soru bu.
  • kumandan xx kullanıcısına yanıt
    İyi fikir hocam teşekkür ederim bu arada
  • quote:

Orijinalden alıntı: despot04

Bildiğim kadarı ile önce tescil yaptıracaksınız ki kitapbın size ait olduğu resmiyet kazansın.

Telife gelince bunu ticari olarak basacak ve yayınlayacak kişilerden sözleşme yaparak alırsınız. Yayınevi kitabı basmaya karar verip kar edeceğini düşündüğü ölçüde size ödeme yapmayı kabul eder.Yoksa ben kitap yazdım devlet bana para versin diye bir şey yok.

Telif hakkı demek yayınlanan kitabınızdan alacağınız para demek.onunda ilk şartı yayınlanması ve yayımcıya kar getirmesi.oksa ülkemizde adı sanı hiç duyulmamış bir yazarsanız değil kitaba telif hakkı bastırmak ve dağıtmak için cebinizden para ödersiniz.

Telif hakkı nakit olabileceği gibi kitap başı belirli bir kar oranınıda içerebilir.Kitabınıza güveniyorsanız iyi bir yayın evine gidip bu tür bir sözleşme yapabilirsiniz.

Lakin tarih bir çok ünlü yazarın ünlü olmadan önce kitap bastırmak için bir çok kapıdan eli boş geldiğini yazar....

Belirli bir eşiği atlayıncada bu sefer yayın evleri sizin peşinizde koşar..hatta bazı ünlü yazarlar kitabı yazmadan sözleşme imzalayıp para alıyor....

• Romana telif hakkı alınamıyor diye bir şey yok. Söz konusu haklar, zaten eseri meydana getiren kişide olduğundan yeniden telif hakkı almaya gerek yoktur, çünkü telif hakkı kendisidir. Bir kitabı yayınladığınızda o kitabı yayınlayan yayinevi ile bir anlaşama yapmış oluyorsunuz ve kitabınızın yayınlanması zaten bir ispat karinesi oluyor ve ricalen telif hakkı sizde olmuş oluyor.
    Diyelim bir kitap yazdınız ve daha yayınlanmadan biri o yazdıklarınızı çalıp gidip telif hakkı aldı. Sizin kitabınız olduğunu nasıl ispat edeceksiniz. Kitabınızı yayınlamadan önce telif hakkı alırsanız, kitabı yayınlayacak yayınevi size bir oyun oynayabilme lüksü olmaz. Belki sözleşmede bu kitabın 4 baskıdan sonrası sana ait değildir. Belki araya bir cümle koyar sözleşmede yayınevi, anlamazsın. böyle çok tongaya düşmüş yazarlar vardır. Ünlü biri olsanız sorun yok, ama ünlü değilseniz sorun çıkar. Kitabı yayınevi redakte edecek, belki içinden bazı şeyleri çıkaracak, bazı şeyleri ekleyecek. Ekleyip çıkardığını ispat etmen zor olur. En iyisi telif hakkını almak, ondan sonra kimse sittin sene senin yazdıklarının virgülüne bile dokunamaz, sen istemedikten sonra.

Özet bilgi ilgililere bir fikir verebilir:

Telif haklarının korunması, resmi bir kurum olan Telif Hakları Genel Müdürlüğü tarafından sağlanıyor.

Fikir ve Sanat Eserlerinin Kayıt ve Tescili Hakkında Yönetmelik’in 5 inci maddesi gereğince zorunlu kayıt tescile tabi sinema ve müzik eserleri ile bilgisayar oyunları dışındaki eser gruplarında, eser sahipleri isteğe bağlı kayıt tescil işlemi yaptırabilirler. Söz konusu işlem hak ihdas etmek amacı taşımaksızın, hak sahiplerinin haklarının ihlâl edilmemesi, hak sahipliklerinin belirlenmesinde ispat kolaylığı sağlanması amacı taşımaktadır. İsteğe bağlı kayıt tescil işlemleri Telif Hakları Genel Müdürlüğünce yürütülmekte olup elden veya posta yolu ile başvuru yapılması mümkündür.

Yazılan bir romana telif hakkı almak için:
    Telif hakkı, bir fikir veya sanat eserini meydana getiren kişinin, bu eser üzerindeki haklarının tamamıdır. Söz konusu haklar, zaten eseri meydana getiren kişide olduğundan almak için yapılması gereken herhangi bir işlem bulunmamaktadır. Ancak ispat kolaylığı sağlaması bakımından isteğe bağlı kayıt- tescil işlemi yapılması mümkündür.

Koruma süresi, eser sahibi yaşadığı sürece ve ölümünden itibaren 70 yıldır.
    Eser sahibi tüzel kişiyse, koruma süresi aleniyet tarihinden itibaren 70 yıldır. Sahibinin ölümünden sonra alenileşen eserlerde koruma süresi ölüm tarihinden sonra 70 yıldır.
    Eser sahibi belli değilse, koruma süresi eserin alenîyet kazanmasından itibaren 70 yıldır.
    Koruma süresi eser alenîleşmediği sürece işlemeye başlamaz.
    Koruma sürelerinin dolmasıyla birlikte eser sahibine tanınan mali haklar sona erer. Bu sebeple koruma süresi dolmuş eserler, eser sahibinden izin alınmaksızın serbestçe kullanılabilir.

İsteğe bağlı–tescil işlemi için;
    Telif Hakları Genel Müdürlüğü^nün internet sayfasında bulunan “Online İşlemler – Kayıt-Tescil Başvuruları - İsteğe Bağlı Kayıt-Tescil Başvuruları” bölümünden bilgi edinip yönlendirmenin yapıldığı otomasyon sistemi üzerinden online olarak başvuru gerçekleştirilmesi ve sonrasında başvuru evrakının ibrazı gerekmektedir.

İsteğe bağlı kayıt- tescil başvurusu Telif Hakları Genel Müdürlüğüne yapılmaktadır.

İşlem ücreti : 99,14 TL.
    Hesap numarası (IBAN) : TR37 0000 1001 0000 0350 1210 07
    T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Merkez Saymanlık Müdürlüğü
    T.C. Merkez Bankası Ankara Şubesi Hesabı

Bir kitap yazan, kitabın yayınlanmasıyla ilgili yayıneviyle anlaşdığında imzalanacak sözleşmede olacaklar:
    Yazar ile yayınevi arasında imzalanacak olan mali hakların devrine ya da kullanımına ilişkin sözleşmede; mutlaka devredilecek mali hakların(çoğaltma ve yayma) ayrı ayrı belirtilmesi ve bu sözleşmenin yazılı olarak yapılması gerekmektedir. Bu sözleşmede süre (3 yıl süreyle bu sözleşmenin geçerli olacağı gibi), baskı sayısı (sadece 2 baskıyla sınırlı olarak gibi), baskı adedi sınırlaması (sadece 3000 adet kitap basılacak ve yayımlanacaktır gibi) ve yer (kitaplar sadece Türkiye’de yayımlanacak gibi) sınırı konulabilir.

Bir kitap bastırmak için:
    Kitapların sertifikalı bir matbaada çoğaltımının yapılması gerekir. Bazı istisnalar dışında, genel olarak kitapların bandrollenmesi zorunlu olduğu için süreli olmayan yayın bandrol başvurusunda bulunulması gerekir. Bandrollerin ise kitapların çoğaltımını takiben sevkiyattan önce yapıştırılması zorunludur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi asau -- 6 Mart 2015; 4:35:50 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: kijiro

quote:

Bildiğim kadarı ile önce tescil yaptıracaksınız ki kitapbın size ait olduğu resmiyet kazansın.

Telife gelince bunu ticari olarak basacak ve yayınlayacak kişilerden sözleşme yaparak alırsınız. Yayınevi kitabı basmaya karar verip kar edeceğini düşündüğü ölçüde size ödeme yapmayı kabul eder.Yoksa ben kitap yazdım devlet bana para versin diye bir şey yok.

Telif hakkı demek yayınlanan kitabınızdan alacağınız para demek.onunda ilk şartı yayınlanması ve yayımcıya kar getirmesi.oksa ülkemizde adı sanı hiç duyulmamış bir yazarsanız değil kitaba telif hakkı bastırmak ve dağıtmak için cebinizden para ödersiniz.

Telif hakkı nakit olabileceği gibi kitap başı belirli bir kar oranınıda içerebilir.Kitabınıza güveniyorsanız iyi bir yayın evine gidip bu tür bir sözleşme yapabilirsiniz.

Lakin tarih bir çok ünlü yazarın ünlü olmadan önce kitap bastırmak için bir çok kapıdan eli boş geldiğini yazar....

Belirli bir eşiği atlayıncada bu sefer yayın evleri sizin peşinizde koşar..hatta bazı ünlü yazarlar kitabı yazmadan sözleşme imzalayıp para alıyor....

Kardeşim eksiksiz bir şekilde anlatmışsın aklımdaki çoğu soru gitti.Yazdıkların bir çok kişiye yardım etcek emin ol çok teşekkür ederim

• quote:

Orijinalden alıntı: kijiro

quote:

Teşekkür ederim yol gösterdiniz hepiniz

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.