Musluk kapalıyken bu şekilde dengede. Musluk açıldığında X,Y,Z kollarındaki yükselikler hx, hy, hz oluyor . Buna göre bu yüksekilkler arasındaki ilişki nedir?
Cevap hx=hz>hy .
Arkadaşlar bu basınç konusunu tam anlayamadım. Şimdi bu durumda musluk açıldıktan sonra tüm sıvıların aynı seviyede olması mı gerekiyor yoksa y'de gaz olmasından dolayı biraz daha mı alçak olacak. Bunun matematiksel olarak ifadesi nasıl olmalı yani ?
Bir de bu konuyu tam olarak anlamak için hangi hocayı tavsiye edersiniz. Çünkü gerçekten tam olarak oturmadı...
ilk durumda borular havaya açık olduğu için gazın o hacimdeki basıncı açık hava basıncına eşit. musluk açılınca yine her yer havaya açık. y borusunda hareket olmaz çünkü basınç açık hava basıncına eşit olmak zorunda bu halde zaten eşit. z borusundaki sıvının birazı x borusuna gider onların boyu eşitlenir. ama bu eşitleme y borusunun seviyesinin üzerinde olur yani x=z>y
quote:
Orijinalden alıntı: Devoure
ilk durumda borular havaya açık olduğu için gazın o hacimdeki basıncı açık hava basıncına eşit. musluk açılınca yine her yer havaya açık. y borusunda hareket olmaz çünkü basınç açık hava basıncına eşit olmak zorunda bu halde zaten eşit. z borusundaki sıvının birazı x borusuna gider onların boyu eşitlenir. ama bu eşitleme y borusunun seviyesinin üzerinde olur yani x=z>y
Teşekkür ederim. Bir sorum daha var ona da bakabilri misiniz müsait iseniz
Bunda da ip kesildiğinde gazın ve suyun basıncı için ne söylenebilir diyor.
Ben demir bilye battığında su seviyesi yükseleceğinden suyun basıncı artar dedim. Gazın basıncı için ise gaz hacmi değişmeyeceğinden değişmez dedim. Fakat gaz basıncı azalır, sıvı basıncı artar diyor cevapta
soru bu kadarsa yanlış bu soru çünkü senin dediğin doğru. belki bir ayrıntı vardır açıklamada filan
quote:
Orijinalden alıntı: SayisalMan
quote:
Orijinalden alıntı: Devoure
Teşekkür ederim. Bir sorum daha var ona da bakabilri misiniz müsait iseniz
Bunda da ip kesildiğinde gazın ve suyun basıncı için ne söylenebilir diyor.
Ben demir bilye battığında su seviyesi yükseleceğinden suyun basıncı artar dedim. Gazın basıncı için ise gaz hacmi değişmeyeceğinden değişmez dedim. Fakat gaz basıncı azalır, sıvı basıncı artar diyor cevapta
Bak şimdi demirin yoğunluğu suyun yoğunluğundan yüksek olduğu için batacak batıyorsa demire uygulanan kaldırma kuvveti demirin ağırlıından az olacak.Şimdi demirin hacmi 5 v olsa suyun ona uyguladığı kaldırma kuvveti en fazla 4.999 v olur ( hani o kadar bile olamaz ) bu durumda misal 4v kaldırma kuvveti uygulamış olsun su 4v yükselir ( -4 v ) he bir de demir bilye suya düştüğü için gaza 5v geldi (+5v ) yani gazın hacmi her halikarda artacak ve basıncı azalacak