Şimdi Ara

Üçgende Merkezler

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
15
Cevap
25
Favori
36.393
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
21 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Zamanında çok zorlandığım ve bir türlü elde edemediğim bilgilerdir bunlar gençler. Ne bir kitapta yazar ne bir videosu, ders anlatımı vardır. Hiçbir yerde üçgende merkezler diye başlık göremezsiniz, haliyle öğrenmek zor oluyor. Sorularda denk gele gele öğrendim ve tek yerde topladım buyrun

İç Teğet Çemberi
    Herhangi bir çokgenin iç teğet çemberi olabilir, bütün kenarlara teğettir. Genelde üçgen ve dörtgende karşılaşırsınız.
    Köşelerden çıkan açıortayların kesişim noktası iç teğet çemberinin merkezidir.
    İç Teğet Çember sorusunda büyük ihtimal paralellik verir ve siz açıortayları kesiştirirsiniz, paralellikten Z falan çıkar açıortayların eş açıları çıkar ve zincirleme tüm kenarlar birbirine eşit çıkar.
    Çember kurallarını kullandırtabilir size en çok kullanacağınız ikisini yazıyorum:
    İlki bir noktadan çizilen teğetler birbirine eşittir. Bunu burada çok görürsünüz. Aklınıza gelmesi gerekir iç teğet görünce.
    İkincisi çember merkezinden teğetlere ( haliyle çokgenimizin kenarlarına ) inen doğrular diktir.

Dış Teğet Çember
    İç teğet çemberindeki özellikler kısmen geçerli üzerine bir ekleme yapmama gerek yok. Tek farkı dış açıortayların kesişim noktası çemberin merkezini veriyor. Çemberi çizip çember kurallarından çizim yapılır.

Çevrel Çember
    Yine herhangi bir çokgende karşımıza çıkabilir. Her Düzgün çokgenin bir çevrel çemberi vardır asla unutmamanız gereken bir bilgi. Altıgen gibi bilindik bir şey değil de ongen falan verirse çevrel çember ile çözümlerinizi yapabilirsiniz.
    Dörtgenin çevrel çemberi olunca bu dörtgene kirişler dörtgeni deniyor karşılıklı açıları birbirini bütünler ve karşılıklı kenarların toplamı birbirine eşit olur.
    Çevrel çemberin merkezi kenar orta dikmelerin kesişim noktasıdır. Bu bilgiyi sözel olarak bilmenizde fayda var genelde şu nokta nedir ya da geometrik yeri nedir sorularında denk gelir.
    Çevrel çember gördüğünüzde çemberin kurallarından aklınıza kirişlere inen doğru diktir ve iki eş parçaya böler gelmelidir. Ayrıca Çevrel çember çokgenimizin köşelerinden geçer, bu da demektir ki merkezin köşelere uzaklığı eşittir ve çevrel çemberimizin yarıçapını verir.

Diklik Merkezi
    Köşelerden karşısındaki kenara inen dikmelerin kesişim noktasıdır. Bununla ilgili olarak sözel olarak şu bilgileri bilmekte fayda var:
    Dar açılı üçgenin diklik merkezi üçgenin içinde
    Dik üçgenin diklik merkezi dik olan köşenin kendisidir
    Geniş açılı üçgenin diklik merkezi üçgenin dışındadır.
    ** Büyük bir üçgenin kenarlarının orta noktaları işaretlenip birleştirilir ve küçük bir üçgen elde edilirse, küçük üçgenin diklik merkezi büyük üçgenin çevrel çember merkezidir. Çizerek nedenini anlayabilirsiniz çember kurallarından gelen bir şeydir, hayat kurtarıcı bir bilgidir.

Ağırlık Merkezi
    En bilindik merkezimiz, herhangi bir çokgenin kenarortaylarının kesişim noktasıdır. Ama bizim için önemli sonuçta üçgende çıkıyor. Üçgenin bir köşesinden kenarortay çizerseniz ve ağırlık merkezini belirlerseniz köşe ile ağırlık merkezi arasındaki uzaklık 2x ise ağırlık merkezinden kenara olan uzaklık x kadardır. Bir de meşhur 312 kuralı var ancak burada sözel olarak anlatamam bilmeyen internetten açıp bakabilir. Ağırlık merkezi sorularında ilk yapmanız gereken ağırlık merkezinden geçen bir doğru dik mi diye bakmak. Eğer dikse, ağırlık merkezinden geçtiği için de kenarortaydır diyorsunuz ve bu üçgen otomatikmen ikizkenar ya da eşkenar oluyor. Burada önemli bir bilgi vereyim
    ** Eşkenar üçgenin ağırlık merkezi aynı zamanda diklik merkezidir.
    Dik ile ağırlık merkezi birbirini seviyor anlayacağınız, muhteşem üçlü gibi durumlar var mı diye bakmanız gerekir.
    Ağırlık merkezinde bir diğer yapmanız gereken ise tabana paralel çizip orta taban ya da 312 kuralı oluşturacak bir paralel çizmektir. Oran soruları bu bilgi üzerinden olur genellikle.

Unuttuğum varsa söyleyin ekleyeyim hemen unutmamız bilmememizden değildir

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kara Komite -- 4 Haziran 2017; 21:34:28 >

• Yapay Zekanın Yanıtı

Üçgende Merkezler

Üçgenlerde, özel noktalar olarak tanımlanabilen ve belirli özellikleriyle öne çıkan birden fazla merkez bulunur. Bu merkezler, üçgenin geometrik özelliklerini anlamak ve çeşitli hesaplamalar yapmak için önemlidir.

En bilinen üçgende merkezler şunlardır:

• Diklik Merkezi: Üçgenin açılarının diklik doğrularının kesiştiği noktadır.
    • Ağırlık Merkezi: Üçgenin kenarlarının orta noktalarını birleştiren doğru parçalarının kesiştiği noktadır. Ağırlık merkezi, üçgenin denge noktası olarak da bilinir.
    • İç Teğet Çemberin Merkezi: Üçgenin içine çizilebilen teğet çemberin merkezidir.

Üçgende Merkezler Özellikleri

Bu merkezlerin her birinin kendine özgü özellikleri vardır:

• Diklik merkezi, üçgenin kenarlarından eşit uzaklıktadır.
    • Ağırlık merkezi, üçgenin kenarlarını 2:1 oranında böler.
    • İç teğet çemberin merkezi, üçgenin kenarlarına eşit uzaklıktadır.

Ağırlık Merkezleri Arasında Uzaklık

İki ağırlık merkezi arasındaki uzaklık, üçgenin alanına ve çevresine bağlı olarak hesaplanabilir. Formül şu şekildedir:

d = (4A/P) * ?(s*(s-a)*(s-b)*(s-c))

Burada:

• d, ağırlık merkezleri arasındaki uzaklıktır.
    • A, üçgenin alanıdır.
    • P, üçgenin çevresidir.
    • s, üçgenin yarı çevresidir (s = (a+b+c)/2).
    • a, b, c, üçgenin kenar uzunluklarıdır.
    Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Karekök MPS'de ve Aydın SB'de uzun uzun var. Emeğine sağlık.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: TheCrane

Karekök MPS'de ve Aydın SB'de uzun uzun var. Emeğine sağlık.

karekok lys lerın onunde 1 sayfa on anlatım var mıydı bıre aydın sb lınk atar mısınız hangı kıtap bu
    tesekkurler
  • Sağolun hocam
  • Dokuz nokta çemberinin merkezi var

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • congratulatıons C kullanıcısına yanıt
    Hocam MPS köşe taşlı konu anlatım, uzun uzadıya var. Aydında da ayrı soru ünitesi olarak var konu anlatım olarak değil de. MPS kolay ve konuyu tam kavratma amaçlı, Aydına girmiyorum kan alıyo resmen benden. Doğrunun analitiğinde bile sinir krizleri geçiriyorum.İkisi aydından ikisi MPS'den.

Üçgende Merkezler

Üçgende Merkezler

Üçgende Merkezler

Üçgende Merkezler

• Aydındaki soru tipleri iyiymiş hiç yapamıyorum ben onları. Ne düşüneceğiz, nasıl yorumlayacağız bir fikrim yok. O görünen 2 soruyu yapabildiyseniz çözüm paylaşır mısınız veya hocanıza falan sorup foruma atsanız? Önemli bir tarz lys de 1 soru gelebilir.

• Üstteki fotoğrafta görünen iki soru mu?

• quote:

Üstteki fotoğrafta görünen iki soru mu?

Aynen o tarz sorlular

• Üçgende Merkezler

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TheCrane -- 5 Haziran 2017; 0:15:12 >
  • quote:

Üçgende Merkezler

Hocam onun altındaki resimmiş yaw

• O sorular beni aşar gibi duruyo da yine de yarın bi bakarım.

• şöyle kendi notlarını ya da önemli gördüğü yerleri forumla paylaşanları görünce duygular şelale eline sağlık.
  • ** Eşkenar üçgenin ağırlık merkezi aynı zamanda diklik merkezidir.
    Dik ile ağırlık merkezi birbirini seviyor anlayacağınız, muhteşem üçlü gibi durumlar var mı diye bakmanız gerekir.
    Ağırlık merkezinde bir diğer yapmanız gereken ise tabana paralel çizip orta taban ya da 312 kuralı oluşturacak bir paralel çizmektir. Oran soruları bu bilgi üzerinden olur genellikle.

Cıkmıs lys geometrı sorusu.ama adamlar guzel soru yazmıstı cıdden,kucuk ucgene kenarlarından ucgen cızdırıp bu dedıgını buldurtuyordular
  • aşırı faydalııııı

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.