Şimdi Ara

Konut Kredisi ve İhtiyaç Kredisini birlikte çekmek?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
1
Favori
11.039
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    Donanımhaber dostlarından bilgi almak istedim, birkaç soru birden olacak ama bunların cevapları birçok arkadaşa destek olacaktır.

Şu an Kocaeli'nde 160.000TL'ye bir ev almaya çalışıyorum ve eve biçilecek tahmini ekspertiz bedeli 140.000TL olarak düşünüyorum.

Elimde 25.000TL olduğu ve %75 konut kredilendirme limiti sebebiyle nakitimi Bireysel İhtiyaç ile tamamlamak istiyorum.

Tablo şu şekilde:
    Ev + Alım/Satım Vergisi + Taşınma + Kredi Ücretleri (Ekspertis, Tahsis, İpotek) = Toplam İhtiyaç =
    160.000 + 5500 + 1000 + 1500 = 168.000 TL

Konut Kredisi =140.000 x %75 = 105.000TL

Bireysel İhtiyaç Çekilecek Miktar = Toplam İhtiyaç - Konut Kredisi - Elimdeki Nakit =
    168.000 - 105.000 - 25.000 =~ 40.000 TL

Sorularıma gelirsek:

1a) İlk sorum konut kredisi ve bireysel ihtiyaç beraber alınabilir mi?
    1b) Birlikte alınacağını hatta konut kredisi de çekildiği için özel faiz oranları uygulanacağını söyleyen arkadaşlar oldu. Özel bir ihtiyaç kredisi oranı alabilir miyim?

2) Yakın zamanda konut kredisi alan birkaç arkadaş en uygun Halkbank ve Vakıfbank'tan 1.08 oran aldıklarını söylediler. En uygun olanlar bunlar mıdır?

3) İhtiyaç kredisi de çekeceğim için hem konut hem ihtiyaç faiz oranı düşün bir banka arıyorum, hangi bankaları önerirsiniz?

4) Banka nerele dikkat edecektir? (Findeks notum ay başı 1697 çıkmıştı, bir esnek hesap biraz eksiye düştüğü için 1601'e düştü. TR ortalamasının üstünde ama yinede Fİndeks notunu yükseltmek için o hesabı artı bakiyeye geçirmeli miyim?)

5) Yine Findeks notunu yükseltmek adına son 1 taksidi kalan bir kredim var. Onun taksidini erken ödeyerek notumu yükseltebilir miyim? (Bunu sormamda ki amaç Findeks notunda bir kriter Borç/Limit Oranı kredi devam ettiği için limit yüksek ve borç limit oranım %16. Eğer kredi'yi kapatırsam mevcutta kredi kartında devam eden -birkaç aydır kredi kartlarının asgarisini ödüyorum- borçlar yüzünden borç/limit oranı kötü gözükecek.)

6)İhtiyaç + Konut kredisi taksitlerini hesapladığımda net maaşımın yarısından bir miktar fazlaya geliyor. Bu sorun teşkil eder mi? Maaşımın yüzdesel olarak ne kadarına kadar toplam kredi taksiti alabilirim?

İlginiz için şimdiden çok teşekkürler....

• Üstteki sorularıma ek olarak:

7) Hayat sigortası zorunluluğu ortadan kalktı ama bankalar bunu isteyerek daha düşük faiz oranları veriyorlar mı? Yada çalıştığım şirket bütün çalışanlarına hayat sigortası yaptırıyor. Bunu kredi çekerken bir avantaj olarak kullanabilir miyim?

Dipnot: Forum'u takip ederken başka bir başlık altında Odea'nın yılsonu hedefler için 1.05 faiz oranına kadar düştüğünü öğrendim. Halk veya Vakıf'tan yakın zamanda oran alan var mı? Odea, Halk, Vakıf dışında önereceğiniz bir banka var mı?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi FTHYF -- 13 Aralık 2015; 12:55:30 >
  • Hem ev kredisi hemde araba kredisi ödeyen arkadaşım var der kaçarım
  • Odeabank gerçekten vadeden bağımsız 1.05 verdi.
    Bundan sonra en iyi teklifler Halkbank ve Ziraat'ten 1.09.
    Vakıfbank'ın bölge müdürlüklerinin elinden özel oran yetkisi alınmış bu sebeple tabela yani 1.15 verebildi.
    Finansbank'ta 1.10 veriyor, ING'in net hatılamıyorum ama Finans'tan biraz daha yüksekti. Diğer bankalarla vakit kaybetmek istemedim.

Bu arada hiç bir banka ihtiyaç kredisi ile banka kredisini beraber vermiyor. Birçoğu ekspertiz değeri belli olduğu anda başka bir bankadan İhtiyaç'a başvurmamı önerdi. Kredi notum iyi olduğu için sorun olmayacağını belirttiler.

Dipnot: Konut Kredisi faiz pazarlığı yaptığınızda bankalar:
    "Kredi notunuzu etkilemeden sorgulama yapıyoruz, başvuru değil özel teklif yazısı gönderiyoruz." dediler.
    Ancak Ziraat'te ki bankacı arkadaş bunun yalan olduğunu, herhangi bir bankanın sorgulama Findeks notu sorgulaması yaptığında bu başvuru gibi muamele gördüğü için notunuzu negatif etkiliyor dedi.
    Ayrıca bankacıların gördükleri kredi notu ile internetten yapılan Findeks notu skalaları farklı sanırım. Ben Findeks'te 1600 üzeri bir not almışken bankacı arkadaşlar ekranlarında 1390 gibi bir rakam görüyor (Bir bankacı arkadaşım 1300 üzerinin iyi olduğunu belirtmişti).

Dipnot 2: Ek olarak (ilk mesajımda beşinci soruma cevap olarak) biri 1 taksit, biri 3 taksit kalan iki kredim devam ediyordu; bankacı arkadaşlar bunları gördüklerinde önce "Mevcutta kredileriniz var." diye uyarıda bulundular ancak sonrasında taksitlerinin çok az kaldığını gördüklerinde hiçbir sorun teşkil etmeyeceğini belirttiler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi FTHYF -- 15 Aralık 2015; 12:20:01 >

• 1- ev alacaksanız bazı şirketler ev satarken anlaşmalı oldukları bankalar var ve piyasaya göre daha düşük oranla ev satıyorlar
    mesela 400.000-500.000 Tl civarında fiyatı olan evlerde 0.60-0,70 lerde oran veren bankalar var ama bu tür evleri tabii ki herkes alamıyor.
    yani yine parası çok olana avantaj da çok oluyor.
    ayrıca bu tarz yüksek bedelli evleri alanlar banka ile özel anlaşmalar yapıp vadeyi de iyice uzatıyorlar
    sonra evi kiraya verip kira geliri ile uzun vadede eve bedavaya sahip oluyorlar.
    istanbul ankara ... gibi yerlerde zenginlerin sürekli ev sayısını arttırmasının sebebi de budur.
    çünkü krediyi ödeyememe gibi sıkıntıları yok kiracı parayı vermezse onu atana kadar elden öderler
    veya diğer evlerinden elde ettikleri kiranın artanıyla diğer taksiti çevirirler kiracıyı evden attıklarında bir başkasını bulurlar
    ayrıca sözleşmeyi sağlam yaptıklarından alamadıkları kira bedellerini avukatları marifetiyle sonradan fazlasıyla icradan tıkır tıkır alırlar

• Çok şükür evi alabildik. Bu zorlu bir süreç ve bu konu hakkında açık bir kılavuz olmadığı için başımdan geçenleri anlatmak istiyorum.

Daha önce söylediğim gibi Odeabank'tan 1.05 konut kredisi ve YKB'den özel oranla 1.28'den İhtiyaç çektim. Odeabank ön onayda 8 yıl vadeyi onaylamışken, son onayda bana sormadan 10 yıl olarak onaylandı dediler bende faiz oranını kaçırmak istemediğim için itiraz etmedim. Banka krediyi serbest bırakmak için Satıcı ile anlaşılan rakam ile çıkan konut kredisi arasında ki farkı hesapta görmek ve satıcı blok halinde görmek istiyor. Bu rakamı aktardığınızda bankacı son onay için talepte bulunuyor ve onay geldiğinde size tapu dairesine götürmek üzere ipotek belgeleri teslim ediyor.

Bu noktada bu belgeler ve SATICI ile birlikte saat 12:00'den tercihen 10:30'dan önce tapu dairesine gidip evin emsal dairesini çıkartıp (bu oran çekilen konut kredisinden düşük ise başvuru bankosunda el yazısıyla yanına kredi oranı yazılıyor, bunu sebebi ileride vergi kaçağı sebebiyle takibe düşmemek) başvuru bankosundan ön başvuru numarası alınıyor. Sonra saat 12:00'e kadar ön başvuruda numaranız gözüktüğünde belgelerinizi üstüne ALICI ve SATICI yazılmış Nüfus Cüzdanı fotokopileri ALICI 2 foto, SATICI 1 foto ile teslim ediliyor.

Bundan sonra cebinize SMS gelecek, ödeyeceğiniz alım-satım vergisi (konut kredi oranının %2 ALICI + %2 SATICI ve döner sermaye ödemesi 200 küsür ALICI + 200 küsür SATICI), ödeme numarası ve öğleden sonra randevu saati gönderilecek. Bana saat 15:00 gibi 15:40 şeklinde randevu saati geldi. Randevu öncesinde Ziraat ATM'si (yalnız çok küsüratlı rakamlarda ödeme sıkıntısı yapabiliyor) veyahut Ziraat, Vakıf, İşbank şubelerinden ödeme yapılabiliyor.

Bunuda ödediğinizde randevu saatinde banka avukatı, alıcı, satıcı imza odasına alınıyorsunuz. Burada tapu görevlisi SATICI'ya konut kredi miktarını telefuz ederek evinizin karşılığını aldınız mı diye soruyor ve SATICI'da "ALDIM" demesini istiyor. Bu noktada sorun yaşamamak için SATICI ile birlikte tapu dairesinden önce bankaya gidip bloke çek almak makul seçenek. Şayet aksi durumlarda SATICI henüz ödeme almadığı için aldım demek istemiyor ve satış gerçekleşmiyor.

Bu noktada SATICI ALDIM dedikten sonra tekrar bankaya gidip gerekli belgelere imza atılıyor ve SATICI parasını alıyor.

Benim yaşadığım süreç bu şekilde.

• Hayırlı olsun...

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • FTHYF F kullanıcısına yanıt
    zaten süreç bu şekilde
    olağan dışı bir durum yok
    sadece alıcı %2
    satıcı%2 diyor ya
    hepsini sen ödüyorsun bunu yazmamışsın.
  • bilgi olsun diye söylüyorum tapu dairelerinde alıcı satıcıyı koruyan takasbank sistemi var. 70 lira bir masrafı var tapu işlemi gerçekleşince satıcının hesabına para aktarılıyor devlet güvencesinde. aynı gittigidiyor gibi. Çok kavga dögüş gördüm eksik para getiren sahte para kakalamaya çalışan vs vs takasbank iyi düşünülmüş devlet güvencesidir.
  • FTHYF F kullanıcısına yanıt
    ellerinize sağlık
  • Konut kredisi çekmek isteyenlere önerebileceğim tek adres kesinlikle Garanti Mortgage bizde çok yakın bir zamanda buradan konut kredisi çektik ve gerçekten çok memnun kaldık, ödeme konusunda vs de sorun yaşamıyoruz, önerdiğimiz kişilerde sıkıntı yaşamadıklarını ve memnun kaldıklarını söylüyorlar. Tavsiye ederim.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.