Şimdi Ara

Konut sigortası

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
1
Favori
56
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Konut sigortası ile ilgili özel alt forum bulamadım o yüzden konuyu burada açtım. Bu konuyu bilenlere bir şey danışmak istiyorum.

Konut sigortasını yenilerken bir sorunla karşılaştım;

Acentenin biri diyor ki; "Bina bedelini çok yüksek belirlerseniz, hasar oluştuğunda poliçede yazan tazminatı alamazsınız. Mahallenizde devletin belirlediği azami bina inşa bedeli vardır, onun üzerine çıkarsanız gereksiz yere prim ödemiş olursunuz, tam hasar oluştuğunda o tazminatın hepsini alamazsınız."

Diğeri de diyor ki; "Öyle bir sınır yok, siz ne beyan ederseniz onu poliçeye yazabiliriz, tam hasar oluştuğunda da o bedel üzerinden muhafiyetleri düşer, tazminatı öderiz"

Hangisi doğru bilen var mı?

Poliçede şöyle bir madde daha var;

“Bina” ve “Eşya”nın; poliçede belirtilen sigorta bedelinin, hasara uğradığı andaki değerinden, %20 "Eksik

Sigorta Koruma Oranı”na kadar eksik olması durumunda, ilgili genel şartların eksik sigortaya ilişkin hükümleri

uygulanmayacak; gerek “Bina” ve gerekse “Eşya” için ödenecek tazminatın hesabında eskime, aşınma ve kullanımdan

doğan bir indirim yapılmayacaktır. Söz konusu oranın “Eksik Sigorta Koruma Oranı (%20) ” ndan fazla olması

durumunda sigortacı; hasara uğrayan kıymetin poliçe üzerinde belirtilen sigorta bedelinin, hasara uğradığı andaki değerine

olan oranı neden ibaretse, zararın o kadarından sorumlu olacaktır.

Örnek;

Evin yeniden inşa değeri 1,200,000 diyelim,

DASK değeri de 500,000 görünüyor,

Siz poliçede 2,000,000 olarak gösterdiniz.

Ev depremde tamamen yıkıldı diyelim. Ne kadar tazminat alıyorsunuz?

1. sigortacı 500,000 DASK'tan, 700,000 de özel sigortadan alırsınız (1,200,000), o kadar diyor.
    2. diğer sigortacı ise poliçede ne yazdırdıysanız onu alırsınız ( DASK + 1,500,000) diyor.

Hangisi doğru?

(bana 1. daha mantıklı gibi geliyor yoksa 1M'lik eve 5M yazarsın, 10M yazarsın, sigorta experi gelip bakar, uçmuşsunuz der, "eksik sigorta" der. Ama diğer sigortacıyı doğrulayan çıkacak mı merak ediyorum)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi noisywan -- 27 Aralık 2024; 17:0:35 >

• Takip

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İlgilenenler için bazı kaynaklar;

2024 İnşa Bedelleri

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/08/20230831-8-1.pdf

İnşa bedeli hesaplama

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi noisywan -- 27 Aralık 2024; 17:19:15 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Trafik sigortası
    2 hafta önce açıldı
    Konut sigortası
    7 gün önce açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.