Şimdi Ara

Koss Ruk30 incelemesi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1
Cevap
0
Favori
745
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

bir süredir telefondan daha kaliteli nasıl müzik dinlerim diye düşünürken, kulaklıkları incelemeye başladım. Limitlerden ve beklemekten sıkıldığımdan dolayı TR içinden bir kulaklık deneyeyim dedim. Koss Ruk 30 n11 den 60TL ye aldım.

Yeteneksiz bir amatör müzisyenim, arada uzun süreler aralar vererek, 15 senedir filan bass gitar çalıyorum, askerde elimi sakatladığımdan beri onu da düzgün çalamıyorum.
    Ses kartlarından (kayıt için m-audio trackII var) müzik programlarından (cubase-cakewalk-reaper) amatör seviyesinde anlarım.
    Kendimi çok kötüledim, fakat fena bir dinleyici değilimdir.

Gelelim kulaklık için kullandığım setup'a ve amacıma;

Cdlerimi artık çöpe atıyorum, iriver cd playerimi 10 sene önce kaybettim. Spotify, Apple Music üyesiyim, iphone ve samsung telefonlarım var, aynı şekilde pc&mac' dada müzik dinlerim. Streaming müzikte biraz daha kalite aramaktan ötesi yok benim için.

Ruk 30, bence şekilsiz çirkin bir kulaklık, kulaklarım asimetrik olduğu için sol tarafa ufak silikon başlığı takınca, çok rahat ettirdi beni. Kutu içeriği, ki kutu değil plastik kap diyelim, bir kablo ve 3 boy silikon başlıktan ibaret. Kablosu dolaşmaz şeklinde lanse ediyor ama bildiğin telefon kablosu şeklinde. Adsl modeminize giden o telmaşa kablonun aynısı, ne kadar dayanır bilmiyorum. İddia ettiğini yapıyor ve dolanmıyor. Bahtsız olduğumdan mıdır nedir benim kulaklıklarım hep acaip yerlere takılır, sıkışır. (mesela otobüsün iki koltuğunun arasına, tam da inecekken)

Normalde kulak içi kulaklıkla rahat edemeyen ben, artık çok mutluyum. Kulağa iyi oturuyor ve dışardan hiç birşey duymuyorsunuz. İstanbulda yolda yürürken ezilmek istiyorsanız kaçırılmaz fırsat.

Ses kalitesine gelelim, sahne netlik gibi kelimelerin ne anlama geldiğini bilmediğini söyleyerek giriş yapmış olalım.

Orjinal iphone kulaklıklardan sonra "oh be dünya varmış" dedirtecek kadar iyi diyebilirim. Volume çok daha yüksek. 6 Aydır tek tarafı patlak kulaklıkla ipadde film izleyen eşim bile farkına vardı. İlk bir kaç saat mutluluktan uçarken, biraz odaklanınca gerçekleri daha görür oldum.

Kulaklığın alt orta frekans tepkisi inanılmaz iyi, bass gitar ve davul kickleri daha net duyduğumu hatırlamıyorum. Günümüz rock müziğinde şarkılar "over-eq" olduğu için enstrumanları ayırmak iyice zorlaştı, 100 tane filtreden geçen sesler, gerçek hallerinden iyi uzaklaştılar. Bunu bilmeme rağmen, metal müzikte dahi bass gitar ritm elektro gitar farkını ilk defa net duyabildiğim şarkılar oldu.

Eski kayıtları seviyoruz diyerek Rainbow'dan bir iki şarkı açtım, Still I am Sad (ilk albüm) dinlerken, bu fiyata bu kulaklık nasıl olur düşüncesi içine iyice kaptırdım kendini.
    Derken davulcu cowbell'e vurmaya başladı, ve ruk30 kötü yanını bana göstermiş oldu. Silik, teneke, çamur gibi tizler. Crash e mi vuruyor, hi hate mi bidona mı belli değil.
    Hem net değil hem kısık. Ben de spotify'dan eq'u açıp kurcalamaya başladım. 2.4 Khz bandıyla biraz oynayınca, ziller daha duyulabilir oldu, fakat kalite bozuldu.

Pis metalde, hakkını verdi. 180 metronomda şarkılar dinledim (slayer vb), twin kickler birbirine girmiyor, boğulmuyor. Başarılı. C drop basslı gruplarda (genelde iskandinav isveç ve yeni yetme amerikan grupları kullanır), kulaklık ben bu frekansların adamıyım diyerek beni mest etti. Ne zamanki goril tuşeli bir davulcu crashe vurmaya başladı işte o zaman tadım kaçtı, üst frekanslar tad vermedi.

Red Hat C.P. da da aynı şekilde, bass gitar önde bir grup olduğu için keyif verdi. Fakat gitarist telecaster tipi bir gitar kullanıyor, çok parlak bir gitardır. Tek başına kalınca tatsız oluyor.

Dave Brubeck'ten bir şarkı açarak (take five), teste devam ettim. Piano muhteşem, kontorbass yanımda gibi, davul ziller dışında tatmin ediyor.
    Hiç sevmesem de gene eq'u açtım ve tizlerle oynadım, davulcu insan gibi tuşeye sahip olduğu için, hiç kulağımı tırmalamadı, tam istediğim gibi oldu, açtım sesi sonuna kadar:)
    Ta ki saksafon gelene kadar, son seste gözlerimi kıstıracak kadar cırtlak bir ses (kulağım çok hassastır, yüksek volume kullanmam normalde). Üst bantları normalden sadece azıcık arttırınca şu anda da kullandığım eq ayarlarına kavuşmuş oldum.

Favori blues şarkın Blues Man (B.B. king), telli çalgılar süper, kayıttaki davulun akorundan olsa gerek davullar da iyi geldi.

Vokal ağırlıklı müziklerde ortalama bir performans sundu diyebilirim, ince sesli kadınlarda bekleneni veremedi haliyle. Ama bass bariton bir vokalde mesele the doors 10 numara 5 yıldız performans aldım. George Michael, Queen, Iron Maiden, Manowar, adını hatırlamadığım bir kaç tenor da beni tatmin etti.

Elektronik müzik dinlemesem de Chemical Brothers, Skrillex, Jean M. J. denemeleri yaptım. Heralde bu kulaklığı en çok sevecekler bu müzikleri dinleyen arkadaşlar olacaklar. Kulaklığın orta alt sesleri çok çok iyi ama bu tür müziklerdeki dip-bass örnekler (sample) bu kulaklığın frekans aralığını aşabilir.

Uzun lafın kısası, online streaming (spotify, apple müzik) için orjinal kulaklık sizi tatmin etmiyorsa, gidin bunu 50-60 TL ye alın (pembesi 49 TL galiba), 2 sene garantisi de var.
    Alınır kullanılır. Taktığınız cihaza göre, sesin çok değiştiğini de belirtmek isterim, misal galaxy s4 mini de iphone a göre oldukça boğuk basslar ve ses seviyesi daha yüksek.

Önemli not: Kulaklık oturdukça yüksek frekansları da toparlandı ilk haline göre... Kötü den vasat a geçti diyebilirim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ranthor -- 5 Nisan 2017; 21:17:48 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.