Şimdi Ara

Kredi Alıp Ödememeyi Düşünüyorum. (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
35
Cevap
0
Favori
1.854
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • Gençler hepinizin KYK borcu denen naneyle karşılaşmadığı o kadar belli ki

KYK kredisi, alınan toplam para + ödeme vadesindeki TÜFE olarak ödenir. Ödeme vadeniz mezuniyetten 2 yıl sonradır. Örneğin ben hazırlık + 4 yıl lisans okuduğum için 4.5 yıl kredi aldım. Ödemeler her yıl Ocak ayında başlar. Sizde ilk burs/kredinizi Ocak 2019 tarihinde alacaksınız. Ancak şu anda Ocak ayında yatan para Eylül-Ekim-Kasım-Aralık-Ocak şeklinde 5 ay birlikte yatıyor. Benim zamanımda bu yoktu. Ben direkt olarak Ocak 2014-Haziran 2018 arası aldım. Aralarda zam da geliyor tabi. Toplamda 20 bin lira gibi bir ücret aldım. Ödeme vadem gelince o zaman ki TÜFE hesaplanarak, yapılandırılma ile birlikte ödenecek.

Arkadaşlar KYK kredisi, 2 istisna dışında ASLA silinmez. Devlet, bu parayı siz yaşarken muhakkak alır. Yeni çıkan vergi affı gibi çok nadiren af çıkartır, faizleri siler ama ANA PARA MUHAKKAK BORÇ OLARAK KALIR. Aman ne olacak alayım, nasılsa o borcu ilerde silerler diye bir rüyaya kapılmayın.

Şimdi gelelim bu borcu ödemezseniz ne olur? Krediyi alırken bir taaddüt veriyorsunuz. Borcumu ödemezsem yasal işlemleri kabul ederim vs. gibi hukuksal şeyleri imzalıyorsunuz. Öncelikle hakkınızda bu taaddüte dayanarak e-haciz uygulaması yapılır. Çalışan birisi iseniz SGK üzerinden bir kesinti yapılacaktır. Çalışmıyor veya kaçak çalışıyorsanız devlet size kağıtlar gönderir ve sahip olduğunuz bir mala tedbir koyar. Üzerinize mal yoksa herhangi bir şeyinize tedbir koyamayacağı için ödeme yapmazsınız ama o borç faiz biner şekilde devam eder.

Yani hayatınız boyunca üzerinize tek bir çivi alamazsınız. Noterden tasdik edildiği an bu borç ortaya çıkar ve devlet hakkı olan para kadarına el koyar.

KYK borcunun silinmesinin 2 istisnası vardır. Vergi borcu gibi mirasçılara kalan bir borç değildir. Siz öldüğünüzde borç silinir, ailenize kalmaz. Bir diğer silinme gerekçesi ise çalışamayacak kadar engelli kalmanızdır. Allah korusun bir kaza geçirir ve çalışamayacak düzeyde engelli olursanız KYK borcunuz silinir.

Son olarak evlenince borç siliniyor gibi bir muhabbet var. Bu doğru değil. Bu mevzu, Kasım 2013 gibi ben üniversite hazırlıktayken çıkmıştı, çok net hatırlıyorum. Hatta baya dalgasını yapmıştık, ciddi ciddi evlenmeyi düşünenler vardı. O dönem bir yasa tasarısı hazırlanmıştı, evlenen erkek ve evlenen kız örgün eğitimde üniversite okuyan ve KYK kredisi alan kişiler ise KYK kredileri bursa çevirilecekti. Yasa çıkmadı, o muhabbette öyle kaldı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DHF_Viper -- 1 Ağustos 2018; 14:48:29 >

• DHF_Viper kullanıcısına yanıt
    çok bilgilendiric olmuş hocam teşekkürler.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • bende ödemicem

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-225FEBD6D -- 1 Ağustos 2018; 14:52:14 >
  • Bir de borcu ödememe övünme olmuş ya.

• yurt dışına gaç

• .

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi RustyCohle -- 13 Ocak 2021; 19:27:15 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • DHF_Viper kullanıcısına yanıt
    Hocam kredi hakkinda merak ettiğim bir sey var. Şimdi bu yıl yerleştim ve kredi aldim diyelim ama seneye tekrar sinava girip baska bir okula yerlestim. Kredim kesilir mi ? 2. universitemde tekrar alamam mi ?

Eger öyle bir durum varsa bu yıl basvurmayi dusunmuyorum çünkü sınava tekrar hazirlanacagim universitede.

• quote:

Orijinalden alıntı: DHF_Viper

Gençler hepinizin KYK borcu denen naneyle karşılaşmadığı o kadar belli ki

KYK kredisi, alınan toplam para + ödeme vadesindeki TÜFE olarak ödenir. Ödeme vadeniz mezuniyetten 2 yıl sonradır. Örneğin ben hazırlık + 4 yıl lisans okuduğum için 4.5 yıl kredi aldım. Ödemeler her yıl Ocak ayında başlar. Sizde ilk burs/kredinizi Ocak 2019 tarihinde alacaksınız. Ancak şu anda Ocak ayında yatan para Eylül-Ekim-Kasım-Aralık-Ocak şeklinde 5 ay birlikte yatıyor. Benim zamanımda bu yoktu. Ben direkt olarak Ocak 2014-Haziran 2018 arası aldım. Aralarda zam da geliyor tabi. Toplamda 20 bin lira gibi bir ücret aldım. Ödeme vadem gelince o zaman ki TÜFE hesaplanarak, yapılandırılma ile birlikte ödenecek.

Arkadaşlar KYK kredisi, 2 istisna dışında ASLA silinmez. Devlet, bu parayı siz yaşarken muhakkak alır. Yeni çıkan vergi affı gibi çok nadiren af çıkartır, faizleri siler ama ANA PARA MUHAKKAK BORÇ OLARAK KALIR. Aman ne olacak alayım, nasılsa o borcu ilerde silerler diye bir rüyaya kapılmayın.

Şimdi gelelim bu borcu ödemezseniz ne olur? Krediyi alırken bir taaddüt veriyorsunuz. Borcumu ödemezsem yasal işlemleri kabul ederim vs. gibi hukuksal şeyleri imzalıyorsunuz. Öncelikle hakkınızda bu taaddüte dayanarak e-haciz uygulaması yapılır. Çalışan birisi iseniz SGK üzerinden bir kesinti yapılacaktır. Çalışmıyor veya kaçak çalışıyorsanız devlet size kağıtlar gönderir ve sahip olduğunuz bir mala tedbir koyar. Üzerinize mal yoksa herhangi bir şeyinize tedbir koyamayacağı için ödeme yapmazsınız ama o borç faiz biner şekilde devam eder.

Yani hayatınız boyunca üzerinize tek bir çivi alamazsınız. Noterden tasdik edildiği an bu borç ortaya çıkar ve devlet hakkı olan para kadarına el koyar.

KYK borcunun silinmesinin 2 istisnası vardır. Vergi borcu gibi mirasçılara kalan bir borç değildir. Siz öldüğünüzde borç silinir, ailenize kalmaz. Bir diğer silinme gerekçesi ise çalışamayacak kadar engelli kalmanızdır. Allah korusun bir kaza geçirir ve çalışamayacak düzeyde engelli olursanız KYK borcunuz silinir.

Son olarak evlenince borç siliniyor gibi bir muhabbet var. Bu doğru değil. Bu mevzu, Kasım 2013 gibi ben üniversite hazırlıktayken çıkmıştı, çok net hatırlıyorum. Hatta baya dalgasını yapmıştık, ciddi ciddi evlenmeyi düşünenler vardı. O dönem bir yasa tasarısı hazırlanmıştı, evlenen erkek ve evlenen kız örgün eğitimde üniversite okuyan ve KYK kredisi alan kişiler ise KYK kredileri bursa çevirilecekti. Yasa çıkmadı, o muhabbette öyle kaldı.
    Vergi affına istinaden tecrübeli biri olarak yazayım

Vadesi geçmiş borç toplamım 10.000 civarında. Vadesi gelmemiş borç toplamım da 3000 civarında.

Daha önce e-haciz bildirisi gelmişti, bu sebeple geçen yıl bu zamanlar gittim bir yapılandırma yaptım. 2000 lira peşin verdim gerisini yapılandırdılar 30 ay vade. Seçime yakın belki bu sefer biz kazanırız da kyk silinir diye ödemedim tabi ki kaybettik.

Geçen gittim vergi dairesine. 10.000 Vadesi geçmiş borcun 2000 lira cezasını sildiler. 8000 lira peşin ödeme yapıcam. Geri kalacak 4000 civarında bir şey onu da her ay düzenli ödemem gerekiyor.

Özeti şu, kyk kredisi alırsanız o parayı sizden alırlar. Önce bildirim geliyor. Sonra toplam borcun %20si civarında bir e haciz geliyor hesaplarınıza. Yine ödemezseniz de ikemetgahınızın bulunduğu eve hacze gelirler, muhasebecimin söylediği şey bu.

Dolayısıyla bu topa girecek olanlar ciddi iyi düşünsün, biz 160 lira ile başlamıştık. 240 ile bitti sanırım. Şimdi 470 lira veriyorlar, hazırlık +4 yıl alacağınızı düşünürsek yaklaşık 60 ay ve 30.000 lira para almış olursunuz. Ödemeniz de 40.000 lira civarında olur, korkunç bir rakam ve o parayı sizden alırlar.

Biz de kyk alırken "nasılsa geri ödemicez yea." diye almıştık

• quote:

Orijinalden alıntı: ea_guru

Hocam kredi hakkinda merak ettiğim bir sey var. Şimdi bu yıl yerleştim ve kredi aldim diyelim ama seneye tekrar sinava girip baska bir okula yerlestim. Kredim kesilir mi ? 2. universitemde tekrar alamam mi ?

Eger öyle bir durum varsa bu yıl basvurmayi dusunmuyorum çünkü sınava tekrar hazirlanacagim universitede.
    Üstüne basa basa söylüyorum, bizim zamanımızda ben de üniversite bırakıp yenisine başladım. Toplam 5 yıl hakkım vardı, ikinci üniversitenin 2. Sınıfında sanırım bitmişti. Devam etmesi için dilekçe bile yazmamıştım. Şimdi nasıldır bilemem.

• Ben korkuyorum almaya.

Durumumuz pek iyi değil. Ama alsam mezun olduktan sonra türkiyedeyiz ne olacağı belli değil faizini uçururlar, iş bulunmaz o borçla sürünmek istemiyorum ben.
  • Serhtt44 S kullanıcısına yanıt
    3 çocuk şartı var mı?

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kesilir diye biliyorum. KYK sayfasında sık sorulan sorularda bu sorunun cevabı var mı bir bak.

• Mantıklı. Hem hapse girsen yeme içme de bedava.

• quote:

Orijinalden alıntı: DHF_Viper

Gençler hepinizin KYK borcu denen naneyle karşılaşmadığı o kadar belli ki

GÜNCELLEME: Bu durum değişmiş arkadaşlar. Borç artık mirasçılarınıza kalabiliyor.

Yeni alacak arkadaşlar varsa akıllarında bir şeyler canlansın diye yazıyorum: 20 bin tl aldığım kredimin geri ödemesi yaklaşık olarak 27.500 tl olarak hesaplanmış ve aylık 510 tl ödemeyle 4.5 yıl sürüyor bitmesi. Temmuz 2020’de ilk taksit ödemesi. Peşin olarak tüm borcu yatırırsam indirimle beraber 25 bin tl gibi bir rakam ödüyorum.

Temmuz 2020’de ilk taksidi yatırmaz isem ve devamında Ağustos’da da yatırmaz YANİ ÜST ÜSTE 2 TAKSİT ÖDEME YAPMAZSAM borç ikamete en yakın olan vergi dairesine devrediliyor ve borç vergi borcu şeklinde işlem görüp, gecikme faizi alıyor. Doğal olarak da ölüm olduğunda vergi borcu şeklinde mirasçılara kalabiliyor.

Önceki mesajlarımı okurken geçen yıl böyle bir mesaj yazdığımı farkettim, yanlışımı düzelteyim dedim. Parayı söke söke alıyorlar yani gençler, dikkat edin.

• 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.