Bildirim
Kuantum Nedir?
Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar:
Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
Giriş
-
Tam olarak karşılığını bilmiyorum ama "en küçük birimin fiziksel niceliği" diye bi tanım gördüm zaten quantity:miktar demek.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Okeanos1 -- 16 Ağustos 2015; 18:42:54 > -
Sağolun -
örneğin kuantum fiziği= parçacık fiziği
ancak maddenin dalga özelliğini de kapsar. -
Kuantumun kelime anlami fizikte mikro seviye demektir, kuantum teorisi de maddenin mikro seviyedeki yapisini ve davranislarini aciklayan fizik bransidir. Fizikciler icin 3 tane onemli olay kuantum teorisini yaratmalarini saglamistir: fotoelektrik etki, heisenberg belirsizlik ilkesi ve dalga-parcacik ikililigi. Einstein, isigin kuanta(fotonlar) adi verilen enerji paketciklerinden olustugunu gostermistir, dahasi alkali metallere foton demeti carptiginda fotonlarin enerjisi; metalin atomlarindaki elektronlarin baglanma enerjisi(is fonksiyonu fi)ne esit oldugunda elektronlarin atomdan ayrilabilecegini, buyuk oldugunda kinetik enerji kazanabecegini ispatlamistir, buna fotoelektrik etki denir. Werner Heisenberg elektronlarin asla lokalize olamayacigini, elektronlarin momentumunu(hiz x kutle) bildigimizde pozisyonunu, pozisyonunu bildigimizde ise momentumunu bilemeyecegimizi gostermistir, belirsizlik ilkesi. deBroglie parcaciklarin hem dalga , hem de parcacik ozelligi(ornegin televizyonlarda bulunan elektron tabancalarinda parcacacik, prizmadan gectiginde dalga...) gosterdigini bulmustur, ve parcaciklarin(genelde elektron) tanimli olabilmeleri icin dalga mekanigindeki gibi bir matematiksel fonksiyon:dalga fonksiyonu adinda bir fonksiyon olmasi gerektigini savunmustur: dalga parcacik ikililigi. Max born dalga fonksiyonunun mutlqk degerinin karesinin elektronun olasilik yogunlugunu(olasilik/hacim) verecegini soylemistir. Dalga fonksiyonu kuantum mekaniginde bir kuantum sistemi(atom)ni tanimli yapar. Mesela bir helyum atomu icin 3D dalga fonksiyonu = {x1, y1, z1, x2, y2, z2} x, y, z koordinatlar ve 1 ve 2 helyum atomundaki elektronlar olmak uzere gosterilir. Malesef bir atomdaki elektronu kendi dalga fonksiyonuyla gosteremeyiz. Eger elektronun sistemin geri kalanindan izole oldugunu, dolasik(ileri bir kuantum konusu= etkilesim) olmadigini varsayarsak gosterebiliriz. Eger hidrojen atomu icin 3D schrodinger denklemini dalga fonksiyonu icin cozersek birden fazla sonuc elde ederiz, bu sonuclar fonksiyonlarin 3D hilbert uzaylari oldugunda atomik orbitaller olarak adlandirilir, lakin birden fazla elektronlu atomlarda ve molekullerde schrodingrr denklemi uygulayamayiz, baska yaklasimlar uygulayabiliriz. Bu atomik orbitallerin sekilleri y=teta ve z=fi koordinatlari tarafindan belirlenirken buyuklukleri x=r koordinari taradindan belirlenir. Teta ve fi acisal kismi olustururken r radyal kismi olusturur, iki kismin sqyisal verilerinin carpimi orbitali verir, orbitallerin lineer kombinasyonu sistemin dalga fonksiyonunu. Elimden geldigi kadar en basite indirgemeye calistim kuantum mekanigini, umarim yardim edebilmisimdir. (Akademik dil icin uzgunum )
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Biologyscholarssensei -- 19 Ağustos 2015; 4:03:49 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Sayfa:
1
Ip işlemleri
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X