Şimdi Ara

Kuantum Sicramasi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
6 Misafir - 6 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
543
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhaba arkadaslar anlayamadigim bir durum var: Bildiginiz gibi kuantum sicramasi adinda bir teori var: Atom uyarildiginda dusuk enerjili orbitaldeki bir elektron daha yuksek enerjili bir orbitala sicriyor. Peki bundan sonraki adim ne ? Elektronun kazandigi enerjiyi dengelemek icin atom bir foton saliyor ama bu salinimi elektron dusuk seviyeli orbitale donerken mi yapiyor yoksa dusuk enerjili orbitale hic donmuyor mu, donuyorsa bu donus asagi dogru sicrama mi oluyor yoksa asagi dogru sicrama elektronun bulundugu orijinal orbitalden dusuk enerjili orbitale dogru sicrarken mi gerceklesiyor ?

(Not: Lutfen alaninda uzman veya konu hakkinda bilgili kisiler cevaplasin, BOS CEVAPLARA VAKTIM YOK)

• Atom önce fotonu absorbe edip enerji kazanıyor, kazandığı enerji ile başka bir enerji seviyesine geçiyor ki bu geçtiği enerji seviyesi spin ve parity gibi özelliklere bağlı. Daha sonra atom bu fotonu salıp — yeterince beklediğine — tekrar eski yerine dönüyor.

Bu fotonun salınımı ve elektronun state değiştirmesi anlık bir olay bu arada.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Huddleston -- 1 Mart 2015; 0:01:05 >
  • Ben konunun uzmanı değilim ama sorudan anladığım kadarıyla cevap vermeye çalışayım.Atomu ısıtırsan enerji kazanır ve elektron bir üst yörüngeye sıçrama yaparak foton salar.Bundan sonra ne olur diye sormuşsun.Atomu ısıtmayı bıraktığımızda enerji kaybedeceğinden elektron alt yörüngeye tekrar sıçrama yaparak bu sefer başka foton salar.Her sıçramada foton salınır diye biliyorum ve her sıçramanın fotonu farklı renktedir.Mesela 2 nci yörüngeden 3 ncüye sıçrayan elektron kırmızı renkli foton salarken , 5 nci yörüngeden 4 ncüye sıçrayan elektron sarı foton salar.Bu yüzden tüpün içindeki gazı ısıtıp yaydığı ışığı prizmadan geçirince kırmızı , mavi , yeşil ..... gibi keskin renk çizgileri meydana gelir.Benim bildiklerim bunlar.Konunun uzmanı varsa yanlışım varsa düzeltir inşallah.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.