Şimdi Ara

Kule tipi soğutucu hakkında

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
12
Cevap
0
Favori
3.170
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar biliyorsunuz sıvı soğutucuların radyotörleri için fan'ın hava basıncı yuksek olması daha önemli hava akımından. Peki aynı şey kule soğutucuların ızgaraları için geçerli mi ? Yoksa öncelik hava akımı mı önemli kulede ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-63EBFC49B -- 22 Eylül 2018; 4:24:36 >

• Her soğutucu farklı olduğu için bu sorunun tek bir yanıtı yok.
    Alüminyum yaprakların aralıkları ne kadar dar ise, o kadar çok basınç gerekir.
    Aklıma gelen ilk örnek; ThermalTake Big Typhoon (Yüksek basınç gerektiren soğutucuya örnek)
  • ehhalil kullanıcısına yanıt
    Anladım genelde yaprakların araları bu tarz soğutucularda standart bir aralıkta oluyor gibi, çünkü baktığım kule tipi soğutucularda bunu gözlemledim. Ben de ya cooler master marka alacağım, ya da bequiet markası...Bu iki üründe beğendiğim ürünlerin yaprak aralıkları aynı gibi, yani başka ürünlerde de bu aynı gibi. Acaba resimde mi öyle görünüyor, kafam karıştı :) Öyleyse söyle sorayım size, şimdi ben 2 adet fan alacağım. hava akımı 109cfm, basın ise 2.91mm H2O yani değerler gayet iyi gibi, özellikle hava akımı çok yüksek, ve bu performansa göre inanılmaz sessiz fanlar. Ne yapmalıyım sizce, elimdeki sıvı soğutucuya mı takayım, yoksa kule tipi bir fan alıp bu fanları mı takayım ? Şu an sıvı soğutucum boşta 45-50 lere çıktı, işlemci i5 8600k. Eski işlemcim i5 4790k idi ve o işlemcide boşta 30 dereceydi, şimdi 45-50. Sanırım radyotorun pompa işlevi gitti, hem ztn son iki haftadır ses çıkardı, garantisi var yollayacağım ama değişiklikte yapmak istiyorum açıkcası...

• Yaprak aralıkları standart olmuyor. Yaprak adetlerini sayıp, [toplam mesafe / yaprak adedi] formülü ile soğutucuların yaprak sıklık derecesini hesaplayıp karşılaştırabilirsiniz.

Şahsen sıvı soğutmaya pek sıcak bakmıyorum ama sıvı soğutma ya da hava soğutma arasında tercih size kalmış.

"hava akımı 109cfm, basınç ise 2.91mm H2O" olan ve "inanılmaz sessiz" dediğiniz fanları merak ettim. 109cfm ve sessiz ifadeleri birlikte kullanılabilecek gibi görünmüyor bence
    Dostum peki bana hava akımı ve basıncı ortalama soğutma performansında iyi olabilecek bi kule tipi fan onerebilir misin ? Fiyat max 650 çıkabilirim.

Bu arada bahsettiğim fan hiç bir site testlerinde yoktu, sadece bir tanesinde bulmuştum. Ve şok oldum :) Çünkü genelde noctua oneriliyordu, ama bu fanlar acık ara daha iyi gibi. Buyur burda da arkadaşın biri test etmiş, videonun sonlarında db testi yapıyor ama mıkrafonu cok yakınlaştırıyor. Özellikle ama üstüne basa basa dıyor "ses yok" diye. Fanın adı: akasa viper S-flow 14cm, fakat cercevesi 12 cm'liğe uyumlu, yani 12 cmlık fan 14cm büyüklüğünde. Buyur bu da video;

• Bu arada bu video direkt 12 cm fan testi, ama ben bahsettiğim fanları izledim ses yoktu emin ol. Ve ayrıca cooler master nepton sıvı soğutucusunun 2400rpm'lik fanlarıda iyi ve sessiz, ama amazonda bile yok :) Ben kendime işlemci fanı olarak şimdilik "Cooler Master SickleFlow 120" aldım

Dönme hızı (maks) 2000 RPM
    Gürültü seviyesi (yüksek hız)
    How loud the device is when used at high speed. 19 dB
    Maksimum hava akımı 69,69 cfm
    Maksimum hava basıncı 2,94 mmH2O

Noctua'dan daha sessiz ve daha iyi. Ve noctua f12ler 150 tl bu fanlar 55 tl ayrıca ledli :) Yalnız bunları satacağım, akasa daha iyi.
  • Bu da meşhur herkesin övüp bitiremediği noctua değerleri F12 modeli :)

AIR FLOW 43.7 - 55.0 CFM
    NOISE LEVEL 18.6 - 22.4 dbA
    RPM 300 - 1500 RPM
    Static Pressure 2,61 mm H₂O

Gördüğün gibi cooler master hem daha iyi, hem daha sessiz, hem daha ucuz, hem ledli.
  • Bu elemanın test ettiği fanın aynısını ben de test ettim, perf/ses oranını beğenmediğim için sattım.
    Eleman hiç ses yok derken 760 rpm'de çalıştığı anı kastediyor sanırım. 1900 rpm'de çalışırken ben PC falan kullanamam, PC'nin bulunduğu odadan kaçarım. Sadece Viper için demiyorum bunu, 1900 rpm'de çalışan 120 mm'lik her fan rahatsız eder beni. Viper kötü bir fan değil fakat kullanım amacınıza göre perf/ses oranı daha iyi olan fanlar var.

"bi kule tipi fan onerebilir misin ? Fiyat max 650 çıkabilirim" derken sadece "FAN"ı kastetmediniz; "SOĞUTUCU" demek istediniz sanırım. Zira sadece FAN için 650 TL uçuk bir fiyat.
  • cooler master nepton sıvı soğutucusunun üzerindeki 2400rpm'lik fanlar, muhtemelen bu rpm'de en sessiz çalışan fanlardır ama sizin de dediğiniz gibi piyasada yok. Anca radyatörle birlikte alırsanız olur.

Alternatif olarak be quiet SW3 (120/140) ya da Fractal Design Venturi HP-12/14 bakabilirsiniz. Yüksek rpm istiyorsanız SW3'lerin yüksek hızlı versiyonları var.
    Neptonlarında pompasında kronik sorun var. Çok ses yapıyormuş. SW 3lerin bi modeli iyi sonu 70 ile bitenmiydi neydi, nanokatalog sitesinde var. Ama değerleri coolermaser sicklo gibi, hem onlarda 140 tl yani :)
  • Nepton'un pompasını falan bilmem (zaten sıvı soğutmaya pek sıcak bakmadığımı belirtmiştim), üzerindeki fanlardan bahsediyoruz :) Ayrıca satılıyor olsa iyi olurdu.

SW3'lerin hepsi iyidir. Model numaralarına göre bağlantı tipi ve hızları değişiyor. Anladığım kadarıyla siz yüksek performans istiyorsunuz. 120mm'liklerin 2200 rpm; 140mm'liklerin 1600 rpm versiyonları işinizi görür. Fiyatı da normal Ne kadar ekmek, o kadar köfte derler ya... Bu işler böyle. Pahalı geldiyse Viper alın. Bu arada ortada soğutucu yok ama fan konuşuyoruz. Soğutucu alacak mısınız yoksa radyatörle devam mı edeceksiniz? Soğutucu alacaksanız Venom Medusa modeline bakabilirsiniz. İki tane Viper fan ile geliyor. Fanlardan memnun kalmazsanız fanları değiştirirsiniz.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.