Şimdi Ara

kutuplu kondansatörü kutupsuz gibi kullanabilir miyiz?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
11
Cevap
0
Favori
7.726
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • örneğin 100nF lik 2 kondansatör var ve kutuplu bunları eksi-artı artı-eksi şeklinde bağlarsak kutupsuz kondansatör yerine geçer mi?elimde çok fazla kutuplu kondansatör var ama kutupsuz çok az

•  kutuplu kondansatörü kutupsuz gibi kullanabilir miyiz?

örnek olarak 2 tane 2 uF bağlarsak bu şekilde ne olur.kutuplu kondansatör kutupsuz gibi mi davranır ve kaç uF olur?
  • quote:

Orijinalden alıntı: kenakord08

elbette kullanılabilir...
    Örneğin 1 uf kutupsuz kondansator için 2 tane 2.2 uf kondansatorun eksi uclarını birleştirin. Artıları da kullanın ... Bu durumda 1.1 uf kutupsuz kondansator olmuş olur .. Haaa, bu arada bu kondansatorler örneğin 63 voltluk ise bu durumda maksimum dayanma gerilimi 126 volt olmuş olur..

Hocam sıkıntı olmasın sonra? Arkadaşın elinde patlamasın birde? Ters gerilim geldiğinde gümlemesin kondansatörler?
  • voltaj değerini geçerse gümler tabi, ters seri bağlanınca dayanma gerilimi aynı kalır, ters polarite gelen kondansatör bir çeşit diyot gibi akımı geçirir. yani alternatif akımda bir kondansatörün değerinde(yaklaşık) kutupsuz kondansatör gibi kullanılabilir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: metn

voltaj değerini geçerse gümler tabi, ters seri bağlanınca dayanma gerilimi aynı kalır, ters polarite gelen kondansatör bir çeşit diyot gibi akımı geçirir. yani alternatif akımda bir kondansatörün değerinde(yaklaşık) kutupsuz kondansatör gibi kullanılabilir.

yukarıda gösterdiğim gibi bağlayınca kutupsuz kondansatör gibi davranır değil mi?
  • kutupsuz kondansatör bağlantısında dayanma gerilimi aynı kalır.
    aşağıdaki fotoğraflarda görüldüğü gibi 2.2/400v iki kondansatör kutpsuz bağlanmış, üzerlerine düşen voltaj 2 ölçü aletinde gösterilmiştir. gerilim 220 şebekenin doğrultulmasından elde edilmiş ve 300v civarıdır. 2. fotoğraf polarite değiştirilerek çekilmiştir.
    umarım anlaşılmıştır.
    (diyordumki fotoğraf yüklemenin yolunu bulamadım, neyse isteyen dener görür.)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi metn -- 29 Ekim 2010; 9:52:39 >

• Parasal açıdan bakınca uğraşmaya değmez , eğer toptan malzeme satan yerlerden satın alırsanız kutupsuz bipolar kondansatör zaten ucuz.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Birbirine ters seri bagli kutuplu iki kapasitorle kutupsuz kapasitor elde edilebiliyor.

Ornegin 10uF 16v dan 5uf kapasitor elde edebilirsiniz. Ancak dayanim voltaji icin bir sey diyemeyecegim.

Fakat iki kati yani 32 volt olmayacagini cok kesin soyleyebilirim.
  • Bahsettigimiz gibi birbirine ters seri bagli kondansatorlere 32 volt DC verdigimizi varsayalim.

Kondansatorler C1 ve C2, dusen gerilimler de V1 ve V2 olsun.

V1 ters polarmalanan C1 kondansatorunde dusen voltaj olsun.

V1 deki voltaj nedir bilemiyorum fakat 3 durum olabilir.

1) V1=V2 yani 16v (C1 ters 16volta tabii)
    2) V1>V2 yani V1>16 (C1 cok fazla ters voltaja tabii)
    3) V1<V2 yani V2>16 (C2 cok fazla voltaja tabii)

Her uc durumda en az bir kondansator patlama riski altinda.

Bu baska turlu nasil izah edilir bilemiyorum.

Bu devreyi kurun ve 32v verip bir sure bekleyin. Ne olacak bakalim?
  • quote:

Üstadım... Bilgisayar Power Supply daki 110/220 girişli olanlardaki 220 volt girişinde ki diyottan sonra burdaki gerilim 308 volt olur... bu kondansatorler 220 uf 200 volt veya 330 uf 200 volt olarak seri kullanılmaktadır .. eğer patlasaydı buradaki bu 200 volt kondansatorler patlardı... Onun için bu hesaplarınızı geçin siz .. hesabınız yanlış... uygulaması var ... bir inceleyin isterseniz... Saygılar..

powersuplay kondansatörleri seri bağlantılıdır(birinin + sı diğerinin - sine) burda tabiki kapasite yarıya düşüp, gerilim iki katına çıkar.
    kutupsuz bağlantıda ters polarite gelen kondansatör ufak bir direnç etkisi gösterir.
    yukarda eklediğim fotoğrafa bakarsanız bütün gerilimin tek kondansatör üzerinde olduğunu görürsünüz, yani 400v değilde 200v kondansatör taksaydım patlayacaktı (200v bulamadım, yoksa patlamış halinide eklerdim)

• quote:

Üstadım... Bilgisayar Power Supply daki 110/220 girişli olanlardaki 220 volt girişinde ki diyottan sonra burdaki gerilim 308 volt olur... bu kondansatorler 220 uf 200 volt veya 330 uf 200 volt olarak seri kullanılmaktadır .. eğer patlasaydı buradaki bu 200 volt kondansatorler patlardı... Onun için bu hesaplarınızı geçin siz .. hesabınız yanlış... uygulaması var ... bir inceleyin isterseniz... Saygılar..

Hesaplari gecin derseniz hata yapariz.

Orada kapasitorler su anda konustugumuz gibi ters polaritede degil dogru polaritede seri baglanir ve es voltaj paylassinlar diye de uclarina paralel direnc baglanir. (Bu direnclerin bir diger amaci da elektrigi kesilen cihazda bu kapasitorlerdeki voltaji bosaltmak)
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.