İnternet çağında,Bilgiye anlık ulaştığımız ortamda,Yanlış bilgiler vererek insanları kandırma dönemi bitti. Kuvâ-yi Milliye'yi yok etmek,Türkiye'de Türk direnişini ortadan kaldırmak,Serv antlaşmasını yerine getirmek için İstanbul hükümetince kurulan Kuvâ-yi İnzibâtiye nedir? İlk okullarda öğretilir Halife ordusu olduğu. HT Bilim Tarih Felsefeyoutube "Kuvayı İnzibatiye Kardeşi Kardeşe Kırdırmak İçin Kurdurulmuştur"
Teke Tek'te Fatih Altaylı sordu, Yusuf Halaçoğlu ve Erol Mütercimler yanıtladı.
HT Bilim Tarih Felsefe
➤ Dünya Tarihi
➤ Osmanlı Tarihi
➤ Cumhuriyet Tarihi
➤ Bilim Tarihi
➤ İlk Çağ Uygarlıkları
➤ Günümüze Işık Tutan Felsefeci ve Bilim Adamları
➤ Din – Felsefe Tartışmaları
➤ Tarihte Doğru Bilinen Yanlışlar
➤ Dinler Tarihi
➤ Kültür - Sanat Tarihi
HT Bilim Tarih Felsefe YouTube Kanalına Abone Ol ➤ https://hbr.tk/5Q2WXw
Sosyal Medya Hesaplarımız:
● Facebook https://www.facebook.com/HTBilimTarihFelsefe
● X https://twitter.com/HTBilimTarih https://www.youtube.com/watch?v=znW9Wg8uRIc< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi soygar -- 30 Ekim 2024; 6:47:16 > |
'Kuvayı Milliyenin amacı Cumhuriyet kurmak değildi; şeriatı, hilafeti ve saltanatı muhafaza etmekti' (2. sayfa)
-
-
Bu adamı da milletvekili yapmışlar. Olayın özünü göremiyor. Sözde böyle cümleleri kullanırsın. Mesela her seçimde bunun gibi siyasiler de halkı düşündüğünü söyleyen cümleler kurar ama sonuç malum. Kuvayi milliye de asıl amaç düşmandan kurtulmaktır.
Veli İzmir'i işgal etmiş yunanlılar.
Banane ne yaparlarsa yapsınlar.
Halifelik ve padişahlikta elden gidiyor.
O zaman hadi silah başına.
Olay buymuş öğrenmiş olduk.
Vahdettine biri Atatürkü Samsun'a yollama bunlar Cumhuriyetçi hanedanı düşünün diyor. Vahdettin alaycı bir tavırla hanedan mı kaldı hanende (şarkıcı) olduk diyor.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Seriatçı turnusolu konusu.
-
Atatürk ün İstanbul teslim alması için görevlendirilen Rafet bele ye Vahdettin eğer kaçma ve ecnebi memlekete iltica teşebbüsün de bulunursa bir halk hareketiyle katledilmesi için yazdığı telgraf mevcut, büyük ihtimalle Rafet bele ikili oynayıp olayı Vahdettin e bildiriyor, iki , üç sene önce Rus devrimi sonucu romanov hanedanının başına gelenler malum Vahdettin de got yemediği için mecburen kaçtı napsin, ha Atatürk Rafet bele yi de unutmadı İzmir suikastı yargılandı ipten zor kurtuldu ve saf dışı edildi.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
islam tarihinde hilafet ve saltanat:
hilafet dini, saltanat siyasi liderliktir. saltanatın başlangıcı ile seçimle halife olma sistemi son bulmuştur.)
1.raşidin halifeliği 632-661 (ilk dört halife)
2.emevi halifeliği 661-750 (dört imam halife, dördüncüsü "muaviye")
bu dönemde muaviye ile hz ali arasında siyasi ve askeri çekişmeler olmuş, islam dünyasında büyük bölünmeler yaşanmış, hz ali ra şehit edilmiştir. bu dönemde yine hz hüseyin'in ra kerbalada şehit edilmesi olayından muaviye'nin oğlu yezid, islam alemi tarafından sorumlu tutulmuştur. halifelik, yezid'in şahsında ilk saltanata dönüşmüştür.
3.abbasi halifeliği 750-1258
1258-1517 arası, moğol istilası ve halifelerin memluk hükümdarlarının otoritesine bağlanması (sembolik hilafet)
4.osmanlı halifeliği 1517-1924
osmanlı imparatorluğunun kurucusu osman gazi'nin torunu 1.selim ile hilafet ve saltanatın yeniden başlaması.
5.hilafet ve saltanatın kaldırılması TBMM 3 mart 1924
bu karar alınırken, bazı milletvekilleri ve diğer üyeler katılmamış veya katılmalarına engel olunmuştur. (rize mv fuat ve afyonkarahisar mv ruhsen eşref bey gibi) ama tbmm'de sayısal çoğunluk sağlanmış denebilir. saltanat ve hilafetin kaldırılmasında, islam dinini siyaset/politikadan uzaklaştırmak hedeflenmiş denebilir.
muaviye ve yezid islam aleminde çok tatışılan kişiler olup, kimileri ağır eleştirir kimileri de tövbe etmiş olmalarına karşın, onlara lanet etmek gibi kötü sözler söylemekten kaçınmışlardır. günümüzde ise 1924'ten bu yana hilafet ve saltanatın kaldırılmış olması konusunda eleştiriler, tartışmalar var ve halen devam etmekte. eleştiriler genellikle hilafetin İslam dünyasında birleştirici bir rol oynadığını ve kaldırılmasının dini bağları zayıflatacağı yönünde olmuştur. ancak ilk tbmm'nin kararı, türkiye'nin modernleşme ve laikleşme yolunda önemli bir adım olarak görülmüştür.
bu konuda sen ne düşünüyorsun?
aile çevreme bakınca, herkes cumhuriyetçi diyebilirim. ben de saltanatın kaldırılmış olmasını olumlu buluyorum. ancak hilafet konusunda genel açıdan bakıldığında aynı düşüncede değilim. hilafetin kaldırılmış olması, din ve dünya işlerinin yürütülmesinde reis olma durumudur. müminlerin imamı olacak olan kişi, peygamberimize sav halef olduğu için hilafet vazifesini üstlenmiş ve halife olarak adlandırmıştır.
hilafet, aynı zamanda siyasi ve askeri güç demektir. islam dünyasının birlik ve beraberliğinin sigortası olarak adlandırılır. padişahlık gibi şeriatın özüne uygun olmayan bir rejimde hilafet uygulanabildi ise şeriatın özüne uygun olan cumhuriyet rejiminde de uygulanabilir düşüncesine katılıyorum. en yukarıda belirttiğim üzere, islam aleminde tartışmalı olan bazı isimler için nasıl ikiye bölünmüşlük durumu var ise bu konuda görüşlerini lanet etme mertebesinde dile getirenler olduğu gibi ilgili kişiler hakkında, onların tövbe etmiş olmasının getireceği akıbet açısından, sessiz kalmanın daha uygun olacağı düşüncesinde olanlar da olmuştur. bu açıdan bakarak, şahıslarla ve ne diyeyim ilk tbmm'nin çoğunluk ile almış olduğu bir karara iştirak edenler hakkında hangi düşüncede olursak olalım, uğraşmak yerine; tarihsel olayların günümüzde iyi değerlendirilmesi ve mevcut duruma göre hareket edip, ittifak olunmasının bir gereklilik olduğunu düşünüyorum.
beklenti ve benim de beklentim açıkca bu yönde. müslüman ülkelerin bu konuda bir olacağına inancım var. görecek ve bu dönemi yaşamaya ömrüm yetecek mi? doğrusu bunu bilemiyorum. ama bu düşüncede olmanın, farz kadar önemli olduğunu düşünüyorum. bunu arzu etmeyecek olanın durumunda olmak hiç istemem açıkcası. bu düşünceyi de müslümanım diyen herkes için tavsiye ederim. müslüman olmayanlar için zaten bu bir anlam ifade etmeyeceği için tartışacak da değilim.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X