Şimdi Ara

L293D'nin Çıkış Pinleri Rf Modülü Etkiliyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
4.774
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Rf kontrollü uzaktan kumandalı araba yapıyorum. Rf kısmını halledip motor sürme aşamasına geldim. Motor sürmek için de L293D entegresini kullanıyorum. Bu entegrenin OUT1 ve OUT2 çıkışlarına motor, led gibi şeyler bağladığımda Rf modüller aşırı derecede etkileniyor. Rf yerine kablo ile haberleştiğimde ise bir sorun çıkmıyor.

Beslemelere 100 nF'lik kapasitör bağladım ama o da işe yaramadı. Rf modüllerinin L293'ün çıkışlarından etkilenmemesi için ne yapabilirim ?

• vericinden veri basarken öncü veri kullanıp sadece öncü verini aldığında alıcı modülünün işlem yapmasını sağlayabilirsin.Böylece dışarıdan gelen parazitleri minimuma indirebilirsin.
  • Motora kapasitör takmanı tavsiye ederim bu 1uF olabilir. Ayrıca devrenin beslemesinede motorun çektiği enerjiye göre bir kondansatör koyabilirsin. Motor ilk çalışma anında çok fazla enerji çeker, çalışma sırasında da zıt emk uygular. Onun için motora kondansatör bağla, devrenin beslemesindeki kondansatörde motorun çalışma anındaki çektiği akıma devrenin dayanabilmesi için faydalı olabilir.
  • Yorumlarınız için teşekkür ederim ancak benim sorunum motordan kaynaklanmıyor. Kablo ile haberleştiğimde motoru gayet güzel bir şekilde sürüyorum. Ama Rf modüllerle haberleştiğimde saçma sapan şeyler ortaya çıkıyor. Motor sürücüsü entegresi olan L293D'nin çıkışlarına sadece led bağladım, yine saçma sapan şeyler ortaya çıktı. Yani sorun L293D'nin çıkışlarındaki parazitler. Oraya kapasitör falan taktım ama yine bir değişiklik olmadı.

L293D'nin bacak bağlantıları burada. Çıkış pinleri gördüğünüz gibi 1Y-2Y ve 3Y-4Y.

L293D'nin Çıkış Pinleri Rf Modülü Etkiliyor

• L293D ile led veya motor sürerken sistemdeki gerilimin nasıl değiştiğini kontrol et birde rf alıcının çıkışının bağlı olduğu picin pinine pull-up direnci koymayı dene. Ben sorunun ani gerilim değişmesinden oluştuğunu düşünüyorum.
  • Malesef söylediğiniz yöntem de işe yaramadı.
  • Peki motora çalışma emri verdiğinizde sistemdeki gerilim değişimini ölçtünüzmü nasıl bir değişim oluyor. Eğer ani değişimler oluşuyorsa bunu çözmek için farklı şeyler deneyelim
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Motor ya da LED bağladığımda gerilimdeki anlık düşümler 0.10 volt civarında oluyor. Beslemeye kapasitör bağladım sonuç değişmedi. L293D'nin çıkışlarına bağladım yine değişmedi.

Bu etkilenme sadece motordan kaynaklansa o zaman motorun manyetik alanına karşı bir koruma yapıcam ama led'de de aynı durum söz konusu... L293'ün çıkışlarından 0.5 A kadar akım çıkıyor. Normalde pic'in pinlerinden çıkan akım o kadar olmuyor. Acaba Rf modülleri o yüksek akım mı etkiliyor?
  • Etkileme ihtimali yüksek ama led bağladığınızda da aynı şeyin yaşanması sorunun sadece motorla ilgili olmadığını gösteriyor bana göre. yaptığınız alıcı devre şemasını gönderirseniz çok iyi olur. Birde L293D yi devreden çıkartarak picin çıkışına led bağlamayı deneyin aynı olay yine oluyormu??

Tabi sorunun devreyle ilgili değil programla ilgili olma ihtimalide çok yüksek. ledi direk pic çıkışına bağladığınızda da aynı şeyi görüyorsanız ya elinizdeki rf alıcı-verici kiti hızının üzerinde bir hızla çalışmaya zorluyorsunuzdur yada gönderimi çok yavaş yaparak alıcıda fazlaca parazit oluşmasına neden oluyorsunuzdur. Gönderimi yaparken alıcıyı uyaracak bir ön kod göndermenizde fayda var. Bu ön kod alıcıya ulaştığında alıcı verinin geliyor olduğunu algılayacak ve veriyi almaya başlayacak. Verinin sonunada bir doğrulama kodu eklersiniz. Bu kodda gelen verinin doğru bir şekilde alıcıya ulaştığından emin olmanızı sağlar. Mesela alıcıya göndereceğiniz veri binary olarak "11000101", bu verinin mod 3 ünü alırsın ve 1 eklersin buda doğrulama kodun olur.

Uyaran = 11001010
    Veri = 11000101
    Doğrulama Kodu = 11

Bunların hepsini peş peşe gönderdiğin zaman alıcı uyaranı algıladığında veriyi okumaya başlar, 8 bitlik veriyi okuduktan sonra devam eden doğrulama kodunu okur ve veriye aynı işlemi alıcıda uygular. İşlemin sonunda aldığı doğrulama koduyla aynı değeri elde ederse veriyi işleme koyar.

Mesela alıcı veriyi ve doğrulama kodunu şu şekilde okudu
    Veri = 11000100
    Doğrulama Kodu = 01

Hemen verinin mod 3 ünü alalım ve 1 ekleyelim.
    11000100 sayısı onluk sistemde 196 ya eşittir.
    196 (MOD 3) = 1
    1+1 = 2

2'yi binary olarak yazacak olursak '10', aldığımız doğrulama kodu ise '01'. O zaman veri iletim sırasında bozulmuş demektir ve işleme konulmaz.

• Devrede pic çıkışlarında led bağlı. Aynı zamanda o çıkışları L293'e de bağladım. L293'ü devreden çıkardığımda Rf iletişimde hiçbir sorun olmuyor. Örneğin 0x03 verisini yolladığımda karşıda 0x03 verisini alıyorum, ta ki L293'ün çıkışlarına bir eleman bağlayana kadar.

Şunu da belirteyim. Rf yerine kablo ile haberleştiğimde hiçbir sorun olmuyor. Vericiden gönderdiğim veri alıcıya gidiyor ve düzgün bir şekilde işleniyor.

Şu an elimde hazır bi devre şeması yok ama hemen tarif edeyim. Pic'e rf ile data geliyor, onu c7'den alıyorum ve b portuna yönlendiriyorum. Portun iki bacağına led bağlıyorum. Aynı iki bacaktan da L293'ün girişlerine bir kablo çekiyorum. L293'ün gerekli beslemeleri yapıyorum. Bu alıcı devresi. Verici devresinde de sadece 2 buton var.

Programda rf iletişimi korumak için şifreleme yapmaya çalıştım ama pek sağlıklı olmadı. Şimdilik şifreleme yapmıyorum. Çevrede modülleri etkileyen birşey yok. Ancak onun için de Pt2262 ve pt2272 entegrelerini kullanmayı düşünüyorum.

• L293D yi ayrı bir beslemeyle beslemeyi deneyin. Ortak şasi yaparsanız bir sıkıntı yaratmaz eğer yine sistem etkileniyorsa L293D manyetik dalga oluşturuyor ve parazit yapıyor demektir. Bu durumda o parçayı yalıtmanız gerekir. Tam olarak nasıl yapıldığını bilmiyorum ama çevresini telden kafesle kapatmanın etkili olduğunu duymuştum.

Bu parçayla hiç tecrübem olmadığı için tahminlerle çözüm üretmeye çalışıyorum
  • Tahminler olmasa çözüm yolları da olmaz. Yorumlarınız için ayrıetten teşekkür ediyorum.

Bu ortak beslemeyi bir arkadaşım daha söylemişti. Şu saatte onu denemem mümkün değil ama yarın okula gidince labda deneyebilirim.

Yarın Konya Sokak'a gideceğim. Oradaki elemanlara da derdimi anlatacağım. Pratikte kendilerine çok güveniyorlar, belki sorunun çözümünü biliyorlardır.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.